Specialiștii din IT, piloții sau angajații din sectorul financiar nu au dat greș când și-au ales meseriile. Sunt domeniile în care se câștigă cel mai bine, în țara noastră, susține expertul economic, Veaceslav Ioniță. Bunăoară, salariul unui programator, în medie, oficial ar fi de 36.500 de lei. Și cei din aviație ridică bani frumoși, în medie, în jur de 30.000 de lei lunar. La polul opus se afla asistenții sociali și angajații din agricultură, care primesc salarii mizere, adică, cam de șase-sapte ori mai mici.
A fost răspunsul dat de tânărul pilot, Mihai Donica, la întrebarea dacă e mulțumit de salariul pe care îl primește. Deși l-am tot ispit, tânărul a refuzat să ne spună ce leafă încasează lunar, invocând secretul comercial. Cert este că ar fi de câteva zeci de mii de lei. Remunerarea este, însă, direct proporțională cu efortul pe care-l face zilnic, susține pilotul. Mai mult, până să ajungă aici, a investit o grămadă de bani în studii pe care le-a făcut în Cehia.
„ - Salariul este în raport cu toate responsabilitățile pe care le avem noi. Noi avem grijă, nu dor de noi și echipajul nostru, ci și cei 180 de pasageri care îi avem în spate.”
De altfel, aviația este unul dintre domeniile în care se fac cei mai mulți bani în țara noastră, ne spune și analistul economic, Veaceslav Ioniță, care a făcut și un top la acest subiect. Cei din aviație cedează doar specialiștilor din IT, care ar primi și mai bine. Potrivit lui Ioniță,
Domeniul Salariul
* IT 36. 500 de lei
*Aviație 26. 000 de lei
*Finaciar și de asigurări 22. 000 de lei
Oficial, salariul unui programator ar fi în mediu de 36.500 de lei. Pe poziția a doua în clasamentul făcut de analistul economic ar fi angajații din aviație, în medie cu 26.000 de lei pe lună, iar pe locul trei sunt cei din domeniul financiar bancar și de asigurări cu o medie de 22.000 de lei.
În țară ar fi în jur de 600.000 de salariați, dintre aceștia doar 10 la sută primesc un salariu decent, susține Ioniță.
Cam tot atâția salariați s-ar afla la celălat capăt, adică, în domeniile unde se câștigă cel mai prost.
„ - Asistența socială. Deci, lucrătorii sociali au cel mai mic salariu, asta în mediu - 4200, dar sunt alții care au mai puțin. Și agricultura - 6 600 de lei. La noi e foarte mic salariul și în Horeca.”
În iureșul scumpirilor, mai mulți oamenii cu care am discutat pe stradă ne-au spus, că veniturile pe care le au, în acest moment, nu le ajung să-și acopere cheltuielile.
„ - 20 de mii de lei. - V-ar ajunge pentru toate cheltuielile?
- Dacă ar avea ambii câte 20 de mii de lei. 40 de mii reiese, da? Eu cred că, da”.
„ - Ce salariu am, nu îmi ajunge.
- De la 15 în sus. V-ați acoperi toate cheltuielile cu acest salariu?
- Asta doar să supraviețuiești,
- Vă ajunge lunar, toate cheltuielile vi le acoperiți? - Ne descurcăm greu”.
Potrivit lui Veaceaslav Ioniță, cea mai mare parte din angajați, adică cam 60 la sută primesc un salariu brut de 10 500 de lei, adică, ar fi cam 8500 de lei lunar.