Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1052: Bilanț negru și lovitura hackerilor! Putin are soluția pentru Slovacia, dar nu o aplică Tiraspolului

/VIDEO/ Discursul integral al Maiei Sandu în Parlamentul European: Eurodeputații au aplaudat în picioare la final

missing
18 mai 2022, ora 18:39

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut miercuri, 18 mai, un discurs istoric în fața Parlamentului European. Ea a pledat pentru acordarea statutului de ţară candidată a RM la UE. Maia Sandu le-a mulțumit europarlamentarilor pentru susținerea acordată prin votarea unei rezoluții în acest sens și le-a cerut eurodeputaților să susțină Republica Moldova.

„Știm că nu este o decizie ușoară, dar acordarea statutului de țară candidată Republicii Moldova este decizia cea bună”, a spus Maia Sandu.

Discursul său a fost aplaudat puternic de către parlamentarii europeni.

Redacția TV8 vă prezintă discursul integral al președintei Maia Sandu la Bruxelles.

„Stimată Doamnă Președintă Metsola, dragă Roberta,

Onorați membri ai Parlamentului European,

Mă simt aici printre adevărații prieteni ai Moldovei, în cercul familiei oamenilor noștri. Permiteți-mi, înainte de toate, să vă mulțumesc în numele tuturor cetățenilor Republicii Moldova pentru sprijinul dumneavoastră constant și neclintit pentru Moldova și viitorul său european, în timpuri bune și în momente grele.

Sprijinul dumneavoastră a fost vital pentru menținerea Republicii Moldova pe calea sa democratică și pentru susținerea aspirațiilor oamenilor noștri de a trăi în pace și prosperitate, și de a decide asupra propriului nostru viitor.

Vă mulțumesc pentru această oportunitate de a vă vorbi, într-un moment în care regiunea noastră - și întreaga lume - trece prin cea mai dificilă perioadă din ultimul timp.

După sfârșitul Războiului Rece, noile state independente au avut așteptări mari, legate de un nou început. Un nou început de pace și dezvoltare, care ar lăsa mult în trecut rușinoasele practici de acaparare de teritorii sau de cuceriri geopolitice, de către statele mari.

Cu toții am sperat că lipsa totală de respect față de granițele naționale ale noilor state independente și față de modul de viață ales de acestea nu o să mai reapară. Ne-am așteptat ca zonele tampon și sferele de influență să nu mai ghideze relațiile dintre vecini.

Mai presus de toate, ne-am dorit ca statele să fie tratate ca națiuni cu propriile lor aspirații și că voința și vocea lor vor fi auzite și respectate.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei încearcă să pună capăt acestor speranțe și ne aruncă pe toți cu un secol înapoi în istorie. Pentru că acest război a fost cauzat tocmai de planuri geopolitice de remodelare a regiunii, de împărțire a acesteia în sfere de influență, de acaparare de teritorii.

Rusia a atacat un stat vecin, așa cum au făcut-o marile puteri în trecut, și a declanșat o tragedie de neimaginat pentru ucraineni și întregul continent european.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a fost conceput pentru a transforma Ucraina în ceva ce nimeni nu și-ar dori să fie - o anexă geopolitică a unui vecin mai puternic.

Statele Baltice, bulgarii, ungurii, polonezii, românii, cehii, slovacii și germanii - state libere astăzi - își amintesc prea bine ce înseamnă acest lucru. Am sperat și ne-am așteptat ca acele vremuri să nu se mai întoarcă niciodată.

Totuși, au făcut-o. Cu toții vedem tragediile femeilor, bărbaților, copiilor și bătrânilor ce și-au pierdut casele și pe cei dragi. Cu toții am văzut crime împotriva ucrainenilor, care nu au făcut niciun rău nimănui. Moldova simte profund durerea și tragedia prin care trece Ucraina.

În dimineața zilei de 24 februarie, Moldova s-a trezit cu o nouă, sumbră, realitate. La fel ca mulți din țara noastră, am putut auzi, din biroul meu, bombele căzând peste Odesa.

Dar șocul și agonia războiului au fost întâmpinate de cetățenii noștri cu bunătate, generozitate și compasiune. 

În câteva ore, autoritățile noastre au început să primească zeci de mii de refugiați care fugeau de brutalitatea războiului.

În doar în câteva săptămâni, populația noastră de 2,6 milioane de oameni a crescut cu 4%. Aproape o jumătate de milion de ucraineni au trecut frontiera noastră și circa 90.000 din ei sunt încă împreună cu noi, găzduiți de concetățenii mei cu suflet mare. Jumătate dintre refugiații de astăzi sunt copii. Și aceasta reprezintă 10% din numărul total de copii din țară.

Suntem copleșiți, dar hotărâți să facem tot posibilul pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie. Vom continua să oferim sprijin umanitar Ucrainei și vom continua să fim alături de poporul ucrainean - vecinii noștri, prietenii noștri, partenerii noștri.

Am condamnat imediat războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Susținem suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, așa cum am făcut-o întotdeauna.

Crimeea este Ucraina. Donbas este Ucraina. Kiev este Ucraina. Și vor fi întotdeauna. Acest război nu are nicio justificare și trebuie oprit imediat.

În ultimele trei decenii, Moldova a avut multe realizări de care ne putem mândri.

De-a lungul istoriei noastre independente, Moldova a fost și rămâne o țară democratică, cu alegeri libere și competitive.

Voința și demnitatea, exprimate liber, ale cetățenilor noștri reprezintă valori fundamentale care stau la baza statului nostru.

Cetățenii noștri nu au permis niciodată ca voința lor liber exprimată să le fie retrasă. Cei care au încercat să facă acest lucru, întotdeauna au eșuat.

Moldova de astăzi este ghidată și condusă de cetățenii săi și ei au oprit în mod constant politicienii care au dorit să-și impună relele intenții asupra țării.

Libertatea și demnitatea oamenilor noștri conferă țării mele o identitate europeană puternică, pe care o prețuim profund.

Și democrația noastră și libertatea de exprimare devin din ce în ce mai puternice.

În acest an, Reporterii Fără Frontiere au clasat Moldova pe locul 40 din 180 de țări în Indicele Mondial al Libertății Presei. Aceasta înseamnă cu 49 de poziții mai bine decât anul trecut. Drept argument ei vorbesc despre schimbările inițiate de guvern și „îmbunătățirea situației pentru jurnaliști”.

Lucrăm la consolidarea proceselor democratice. Facem pași serioși pentru a ne asigura că toate partidele politice și campaniile lor electorale sunt finanțate legal și transparent.

Lucrăm la combaterea dezinformării și la construirea unei societăți civile și a unei mass-media puternice și rezistente.

Cetățenii Republicii Moldova ne-au oferit un mandat puternic pentru a reforma țara și a o aduce mai aproape de Uniunea Europeană.

Astăzi, ca niciodată, angajamentul guvernului de reformare a instituțiilor este incontestabil și profund.

Suntem pe cale să reformăm justiția, un proces care a întârziat prea mult timp. Instanțele devin mai curate, procuratura - mai profesionistă și mai imparțială. Am eliminat un număr mare de scheme de corupție prin care statul și oamenii au fost jefuiți.

Dar construirea unor instituții independente și puternice necesită timp. Vă rog să ne ajutați în procesul de combatere a marii corupții.

Vă rog să sancționați politicienii corupți care au capturat instituții în trecut, au furat sume importante de bani publici și s-au mutat în străinătate, investind banii furați inclusiv în țări cu democrații consolidate.

Vă rog să ne ajutați să recuperăm banii furați și să-i aducem pe fugarii corupți în fața justiției. Statele și instituțiile UE, comunitatea internațională, ar trebui să facă mai mult pentru a respinge banii murdari, mai ales pe cei care vin din democrațiile fragile.

Istoria și propria noastră experiență de tranziție ne-au învățat că sustenabilitatea realizărilor democratice este strâns legată de dezvoltarea economică. O provocare majoră pentru noi este să creăm oportunități economice pentru toată lumea acasă, să convingem tinerii că merită să încercăm să construim un viitor în Moldova.

În ultimele nouă luni, Guvernul și Parlamentul au lucrat împreună la îmbunătățirea mediului de afaceri. Lucrăm cu mediul de afaceri din interiorul și din afara țării pentru a demonstra că Moldova se schimbă și devine un loc mai bun pentru fiecare de a-și construi viitorul.

Am crescut sprijinul acordat ÎMM-urilor și am lansat programe dedicate tinerilor antreprenori.

Cu ajutorul dumneavoastră am început să ne consolidăm securitatea și reziliența energetică.

Ne-am angajat în reforma sectorului nostru de securitate.

Ne consolidăm capacitatea de gestionare a frontierelor.

Întreprindem pași pentru a îmbunătăți eficiența cheltuielilor publice, pentru a extinde acoperirea și direcționarea programelor de asistență socială și pentru a elimina munca nedeclarată.

Luăm măsuri pentru a îmbunătăți accesul la educație și la servicii de sănătate calitative.

Cu toate acestea, în ciuda realizărilor noastre, am fost loviți puternic de o succesiune de crize care au culminat cu războiul împotriva Ucrainei.

Resursele țării sunt suprasolicitate.

Situația social-economică este dificilă.

Creșterea dramatică a prețurilor la energie este principalul motiv pentru o creștere istorică a inflației - 27%.

Măsurile pe care le întreprindem pentru a construi securitatea energetică vor avea rezultate doar în câțiva ani.

Investițiile aproape că s-au oprit din cauza războiului de la granița noastră. Lanțurile de aprovizionare au fost întrerupte.

Chiar dacă 67% din comerțul nostru este cu Uniunea Europeană, o parte importantă a fost cu Rusia, Belarus și Ucraina.

Finanțarea deficitului de venituri nu este o sarcină ușoară.

Conflictul transnistrean este o altă provocare cu care se confruntă țara.

Rămânem angajați soluționării pașnice și politice a conflictului transnistrean, păstrând pe deplin suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în interiorul granițelor noastre recunoscute pe plan internațional.

Totuși, tensiunile recente din regiunea transnistreană au sporit îngrijorările cu privire la o potențială destabilizare.

Guvernul Republicii Moldova depune un efort considerabil pentru a menține situația stabilă și pașnică, urmând calea diplomatică de soluționare a conflictelor.

Și vom continua să facem acest lucru, pentru binele cetățenilor noștri de pe ambele maluri ale râului Nistru, care nu își doresc război sau destabilizare.

Avem o viziune pentru reintegrarea pașnică a țării noastre, care va ghida eforturile noastre de a menține situația stabilă. Credem că astăzi nu există nici o amenințare imediată ca Moldova să fie atrasă în război.

Moldova este, de asemenea, o țară neutră prin Constituție, prevedere susținută de majoritatea cetățenilor noștri, pe care o respectăm. Cu toate acestea, pentru a fi cu adevărat neutri, noi am solicitat în mod continuu retragerea trupelor ruse de pe teritoriul nostru, deoarece prezența lor în regiunea transnistreană încalcă fundamental neutralitatea și independența țării noastre.

Doamnelor și domnilor,

În ciuda listei lungi de provocări suprapuse despre care tocmai am vorbit, Moldova este puternic hotărâtă să rămână parte a lumii libere. Suntem parte a Europei.

Valorile UE sunt valorile noastre - respectul pentru viața umană și realizarea visurilor fiecăruia în demnitate și în pace.

Vă rog să sporiți sprijinul UE pentru Moldova: pentru binele cetățenilor noștri, care vor să-și păstreze democrația și libertatea, dar și pentru binele Europei - pentru a avea un partener stabil, previzibil și de încredere, un partener care să contribuie la pace în vecinătatea sa estică.

În același timp, independența noastră, dezvoltarea pașnică, reformele economice și politice trebuie să aibă o ancoră, iar această ancoră este perspectiva clară a aderării la UE, statutul unei țări candidate.

În mijlocul evenimentelor dramatice din ultima perioadă, pe 3 martie, eu, Prim-ministrul și Președintele Parlamentului am semnat cererea de aderare la UE.

Am făcut această alegere, fiind inspirați de aspirațiile oamenilor noștri. Am ales aderarea la UE ca pe o cale spre libertate, prosperitate și pace. O cale care va necesita multă muncă, coordonare și bunăvoință, dar care merită fiecare pas.

Pe 12 mai, am prezentat evaluarea comprehensivă și completă, care va oferi Comisiei Europene baza pentru a-și emite opinia cu privire la statutul de candidat al Republicii Moldova.

A fost un efort colectiv semnificativ din partea micului nostru serviciu public, a Parlamentului, a societății civile și a diasporei noastre. Cu toții am muncit din greu întrucât, ca țară, credem în UE, în valorile sale și în viitorul său luminos.

Suntem conștienți că trebuie să fie luate decizii politice la nivelul UE. De asemenea, suntem conștienți că acestea nu sunt decizii ușoare. Dar acordarea statutului de candidat pentru Republica Moldova este decizia corectă.

În primul rând, pentru că noi aparținem Uniunii Europene. Suntem o țară europeană, cu o limbă europeană, o istorie europeană și un sistem politic european.

Cel puțin ⅓ din noi sunt deja cetățeni ai UE. Marea noastră diasporă e printre voi. Probabil, ne-ați și cunoscut. Trăim alături de voi, plătim impozite și contribuim la binele comun. Venim dintr-o societate diversă, în care diferite culturi au coexistat în pace și armonie de secole, preferând compromisul în locul confruntării.

Prin aceasta, suntem Europeni.

Democrația Moldovei se consolidează treptat. Suntem pe deplin angajați în avansarea reformelor, garantarea statului de drept și consolidarea unui sistem de justiție independent și lipsit de corupție. Economia noastră și comerțul sunt din ce în ce mai conectate și integrate pe piața europeană. UE este principalul nostru partener comercial și de investiții.

Cel mai important, pentru noi, este însă faptul că UE este un proiect de pace. Valurile integrării europene au transformat Europa dintr-un continent al războiului în unul al păcii. Ea întruchipează lupta de succes pentru pace și reconciliere, pentru democrație și drepturile omului.

Nu suntem naivi să credem că aderarea la UE poate avea loc peste noapte. Noi înțelegem că procesul de aderare este lung și complicat. Și nu căutăm scurtături. Considerăm că aderarea se bazează pe meritocrație și rezultate obținute, nu pe ordinea geografică. Noi respectăm pe deplin principiul meritocrației.

În același timp, am dori să vedem pragmatism și flexibilitate politică strategică din partea statelor membre ale UE. O perspectivă de aderare ar trimite cetățenilor moldoveni un semnal puternic că Uniunea Europeană este alături de noi.

Pentru noi Statutul de membru al UE este lumina de la capătul tunelului în aceste vremuri foarte dificile și incerte. O țintă clară și un mesaj politic puternic pentru mobilizarea tuturor - societate, mediu de afaceri și autorități, în jurul procesului de integrare europeană. Avem nevoie de o decizie politică ce va fi, pentru Moldova, farul în aceste furtuni teribile, ghidând țara noastră pentru anii următori.

Doamnelor și domnilor,

Știu că aici, la Parlamentul European, eu le vorbesc unor oameni care deja sunt convinși. Această casă e conștiința națiunilor europene. Este instituția ce reprezintă popoarele Europei, care oferă o viziune pentru Europa și conduce Europa. Și care este alături de noi. Sunt foarte recunoscătoare pentru sprijinul dumneavoastră.

Cu doar câteva zile în urmă dumneavoastră, deputații în Parlamentul European, prietenii și partenerii noștri, ați adoptat o Rezoluție prin care îndemnați UE să acorde Republicii Moldova statutul de țară candidată pentru integrare.

Vă mulțumesc pentru acest lucru în numele tuturor cetățenilor moldoveni. Vă mulțumim pentru recunoașterea alegerii noastre europene și a muncii noastre asidue în implementarea reformelor, a luptei noastre constante pentru democrație.

Nu cerem altceva decât să trăim în pace, ca vocile noastre să fie auzite și luate în considerare și să fim ghidați în activitățile noastre de voința oamenilor noștri.

Apărând aceste valori cu ajutorul dumneavoastră, vom putea construi un viitor prosper pentru cetățenii noștri.

Vă rog să deveniți ambasadorii Republicii Moldova în țările voastre și să chemați factorii de decizie politică să sprijine Moldova în calea sa de a rămâne parte a lumii libere, prin aderarea la cel mai de succes proiect de pace din lume.

Vreau să auziți acest mesaj puternic din partea cetățenilor Republicii Moldova - Uniunea Europeană ar trebui, încă o dată, să arate că este cea mai de succes Uniune din lume pentru promovarea păcii, prosperității și democrației.

UE a creat cea mai lungă perioadă de pace din istoria Europei și o poate face din nou. Extindeți această ancoră a păcii încă o dată spre statele care caută un port sigur, care merită cu adevărat și cred în acest lucru. Vă mulțumesc”, a declarat Maia Sandu, în plenul Parlamentului European.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

/VIDEO/ Oficial! Ziua din care moldovenii cu cetățenie română vor călători fără vize în SUA
/VIDEO/ Oficial! Ziua din care moldovenii cu cetățenie română vor călători fără vize în SUA
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1052: Bilanț negru și lovitura hackerilor! Putin are soluția pentru Slovacia, dar nu o aplică Tiraspolului
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1052: Bilanț negru și lovitura hackerilor! Putin are soluția pentru Slovacia, dar nu o aplică Tiraspolului
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Copila ucisă în accidentul din Bălți a fost înmormântată: Se cere pedeapsă maximă! Starea mamei
/VIDEO/ Copila ucisă în accidentul din Bălți a fost înmormântată: Se cere pedeapsă maximă! Starea mamei

/DOC/ Declarația de avere de la Maia Sandu: Salariul de președintă și fără cont în SUA. Câți bani a primit pentru deplasări

missing
10 ianuarie 2025, ora 10:07

Președinta Maia Sandu și-a depus declarația de avere pentru anul 2024. Potrivit documentului, șefa statului nu mai are cont în banca din SUA, a indicat mai multe cheltuieli pentru deplasări de serviciu peste hotare, comparativ cu anul 2023, dar și un salariu anual mai mic cu circa 1.500 de lei.

Potrivit declarației de avere plasate pe site-ul ANI, Maia Sandu a ridicat în 2024 un salariu de la Președinție de 244.931 de lei, adică circa 20.410 de lei lunar, în comparație cu 263.407 de lei sau aproape 21.950 de lei pe lună, cât a declarat în 2023.

Șefa statului a mai declarat diurnă pentru deplasări în străinătate în valoare de 100.176 de lei, mai mult cu circa 4.000 de lei față de anul trecut.

Totodată, președinta a indicat același apartament cu o suprafață de 74,5 metri pătrați de la Buiucani, pe care îl are în proprietate din anul 2003 și care ar valora circa 440.000 de lei.

Față de anul 2023, Maia Sandu nu mai are depozitul de 300 de dolari dintr-o bancă americană declarat în 2023. Șefa statului are doar un singur cont, la o bancă din Chișinău, unde sunt depozitați 5.123 de lei.

Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ Dezastru pe o stradă din Chișinău: 7 mașini distruse și un rănit. Cum s-a întâmplat carambolul
/VIDEO/ Dezastru pe o stradă din Chișinău: 7 mașini distruse și un rănit. Cum s-a întâmplat carambolul
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.