Mai mulți beneficiari ai programului „Prima Casă” au ieșit, din nou, la protest. Oamenii sunt nemulțumiți de majorarea ratei la dobânda creditelor și cer ca aceasta să fie coborâtă la cota inițială, cea pe care o achitau înainte de a fi modificată. Ei mai spun că, după calculele pe care le-au făcut, nu vor putea face față cheltuielilor, chiar dacă autoritățile au anunțat un mecanism de compensare.
În speranța că vor fi auziți, totuși, de către cei de la Guvernare, manifestanții s-au adunat pentru a treia oară în fața Guvernului. Și de această dată, ei au scandat lozinci și au cerut garanții din partea autorităților statului. Această femeie a venit la protest împreună cu copilul ei și spune că, după majorarea ratei la dobânda creditului, este nevoită să economisească și pe cele strict necesare, deoarece în familia lor lucrează doar soțul, iar compensația pentru copil este foarte mică.
„Noi am luat creditul cu doi ani în urmă. Doi ani am plătit normal, dar acum s-a majorat brusc. Eu sunt în concediu de îngrijire a copilului și primesc, în total, o indemnizație de 2500 de lei. Soțul este singurul care lucrează. Este imposibil să supraviețuiești și să plătești. Nu este clar cum ne vom descurca, fiindcă degrabă vine iarna, încălzirea. Nu știm ce va ieși”.
Deși Ministerul Economiei a anunțat un pachet de susținere, tinerele familii spun că acest lucru nu este suficient. Asta în contextul scumpirilor în lanț, care nu mai contenesc. Mai mult, oamenii spun că au avut încredere în acest program social și solicită ca rata dobânzii să fie coborâtă așa cum a fost până la 1 iulie:
„Noi vrem să fim siguri în ziua de mâine. Să ne spună că ne oprim la acest nivel sau la aceste cifre. Să nu se întâmple că peste jumătate de an, iar vor majora procentul. Noi am avem de achitat 20 de ani. Ce se va întâmpla peste 20 de ani, cât vom achita pentru acest apartament?”
Oamenii spun că vor continua protestele, până se vor face auziți de cei de la conducere. Mai mult, le este frică de faptul că, la iarnă, nu vor putea achita nici creditul și nici facturile la serviciile comunale:
„- Până acum achitam 6 mii de lei rata. 10 mii de lei salariul, soția acasă cu copiii. Acum, după majorare - 10 300 de lei trebuie să achit.
- Un salariu trebuie să-l dați?
- Da, salariul care numai eu îl primesc”.
„Noi am ales un program social de stat și vrem această garanție pe toată perioada creditării. Ori ne mutăm în incinta BNM și dormim acolo, până nu se soluționează problema”.
Într-un răspuns pentru TV8, serviciul de presă de la Ministerul Economiei ne-a spus că, deocamdată, nu s-a discutat despre implementarea unor măsuri noi. Până atunci, din bugetul de stat, timp de jumătate de an, va fi compensată jumătate din diferența apărută după majorarea ratei lunare față de cea anterioară.
Totodată, s-a decis și reducerea cu 1,35 puncte procentuale a dobânzii majorate, care ar urma să fie plafonată la 4 puncte procentuale pe parcursul a 6 luni, și la cel mult 6 puncte procentuale pe parcursul a 12 luni consecutive. Proiectul de lege a fost aprobat în prima lectură.
La moment, programul „Prima Casă” are puțin peste 7600 de beneficiari și un sold al creditelor în valoare de 3,8 miliarde de lei.