Război în Ucraina, ziua 223: Val de emigranți ruși și duel pe Twitter. Zelenski anulează decretele lui Putin privind anexările

economic

Agricultorii și-au scos tractoarele în drum! Fermier: „E dureros, anul acesta a fost secetă, recoltă s-a strâns puțină”

20 septembrie 2022, ora 14:43
Distribuie:

Agricultorii, care au ieșit la protest, susțin că își doresc soluții clare și imediate din partea autorităților la problemele lor. Un fermier, ieșit la protest spune că seceta l-a aruncat într-o multitudine de probleme, la care momentan nu are soluții. Prețurile mari la carburanți și costurile exagerat de joase la producția agricolă ar putea falimenta o parte din producătorii agricoli. 

Fermierii spun că recolta joasă din acest an, cauzată de secetă, combustibilii scumpi și prețurile foarte mici la producția agricolă descurajează mulți fermieri să mai facă agricultură.

„Prețurile la motorină au crescut, iar cele la producția agricolă sunt mai mici decât cele de anul trecut. Dacă sunteți la curent, 1 kg de grâu astăzi este de 4 lei și 40 de bani, 1 kg de floarea-soarelui a costat 10 lei și 85 de bani, dar a scăzut prețul la 9 lei. Într-un cuvânt e dureros, anul acesta a fost secetă, recoltă s-a strâns puțină. Dacă noi discutăm, floarea-soarelui s-a strâns 1 tonă la ha, grâu - 2 tone, iar porumb, din cauza secetei nu avem nimic”, spune protestatarul. 

Fermierul susține, de asemenea, că acțiunile autorităților privind sprijinul din agricultură sunt mai mult declarative. El afirmă că, deși li s-a promis că va fi extins termenul de achitare a TVA, în realitate lucrurile stau altfel.     

„Chiar ieri m-au sunat și mi-au spus că în legătură cu faptul că nu am transferat banii pentru impozitul pe venit, știți că este lege ca noi să prognozăm impozitul pe venit și trebuie undeva 30% să plătim. Asta este așa că „mânzul e în iapă, dar noi facem căpăstru”. 

Agricultorii mai spun că autoritățile ar trebui să revină la această problemă și să propună plata impozitului pe venit la finalul anului, în mod special în acest an, afectat de secetă. 

Protestul a fost organizat de Asociația „Forța Fermierilor”. Membrii organizației cer utilizarea unor instrumente fiscale în vederea sprijinirii producătorilor agricoli afectați, în special acordarea dreptului de utilizare a TVA din cont pentru achitarea impozitelor și contribuțiilor, dar și adresarea către partenerii externi pentru identificarea resurselor financiare în scopul achitării compensațiilor fermierilor afectați.

Asociația „Forța Fermierilor” mai subliniază că agricultorii sunt deja presați financiar de băncile și furnizorii de inputuri, precum și de inspectoratul fiscal, iar astfel le-ar periclita procesul efectuării lucrărilor agricole de toamnă/primăvară și sporește semnificativ riscul falimentării miilor de fermieri mici și mijlocii din satele noastre.  Am încercat să obținem un comentariu de la Ministerul Agriculturii,m îns nu ni s-a răspuns la apeluri. 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

economic

Ucraina este pregătită să transporte cantitățile necesare de gaze către Republica Moldova

04 octombrie 2022, ora 22:22
Distribuie:

Operatorul Sistemului de Transport (OST) gaze al Ucrainei a confirmat că Ucraina este pregătită să transporte cantitățile de gaze naturale cerute de Republica Moldova. Subiectul privind securitatea energetică a țării noastre a fost abordat în cadrul Forumului Comunității Energetice Europene, desfășurat pe 4 octombrie, la Ljubljana, Slovenia.

Se întâmplă după ce concernul rus Gazprom a limitat cu 30% volumele de gaze naturale furnizate Republicii Moldova pentru luna octombrie.

„OST-ul gaze al Ucrainei nu este cauza reducerii acestor cantități de tranzit și este pregătit fizic și contractual să furnizeze cantitățile de gaze solicitate de Moldova. Punctul de intrare Sudzha în rețeaua ucraineană de transport al gazelor din Federația Rusă este utilizat la circa 42 milioane de metri cubi de gaze pe zi, în timp ce 72 milioane de metri cubi sunt rezervate și plătite de Gazprom. 

Prin urmare, acest punct de intrare ar fi capabil din punct de vedere fizic și contractual să gestioneze cantitățile cerute de Moldova”, a declarat directoarea pentru afaceri guvernamentale și internaționale al OST gaze al Ucrainei, Olga Bielkova.

TV8.md reamintește că pe 4 octombrie, gigantul rus Gazprom a acuzat Republica Moldova de încălcarea prevederilor contractuale privind termenul de plată pentru gazul furnizat și a amenințat cu sistarea livrării gazelor naturale, precum și dreptul de a rezilia contractul, dacă nu va achita pentru gazul livrat până în data de 20 octombrie 2022. 

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a răspuns acuzațiilor Gazprom, privind încălcarea, de către Republica Moldova, a prevederilor contractuale. Andrei Spînu a dat asigurări că Republica Moldova a achitat întotdeauna plata pentru gaz, inclusiv în avans, și a acuzat la rândul său Gazprom că încalcă contractul semnat. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Andrei Spînu răspunde acuzațiilor Gazprom: „Caută pretexte pentru a nu da gaz moldovenilor. Republica Moldova plătește”

04 octombrie 2022, 18:10

Un nou avertisment de la Gazprom! Acuză Moldova de încălcarea prevederilor contractuale și amenință cu sistarea gazelor

04 octombrie 2022, 16:10

Alaiba, după ce Rusia a redus livrările de gaze către R. Moldova: „Vom afla despre deciziile Gazprom din comunicate de presă”

03 octombrie 2022, 23:10

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram