Anii trec, iar problemele rămân. Și la acest început de an școlar, mai mulți părinți s-au plâns pe rețelele de socializare că au fost nevoiți să plătească pentru manualele școlare. Între timp, directorii de școli declară că pe an ce trece numărul de elevi crește, iar tirajul de cărți este tot mai mic. Astfel, unii părinți sunt puși în situația de a le cumpăra sau de a da la tipar. De partea cealaltă, Ministrul Educației susține că instituțiile de învățământ trebuie să asigure toți elevii cu manuale gratuit.
Elena Cibotaru este mamă a patru copii, toți fiind școlari. Femeia ne-a spus că, de fiecare dată, la început de an școlar, trebuie să aibă portofelul plin, deoarece cheltuielile sunt foarte mari. Cel mai tare o supără faptul că și unele manuale sunt contra plată, iar acestea sunt foarte scumpe. Prin urmare, se vede nevoită să renunțe la unele lucruri, doar ca să le cumpere la toți copiii săi cărțile necesare:
„- Cam câți lei ați cheltuit pentru aceste manuale?
- Pentru cel din clasa a patra am dat 250 de lei, cel din a cincea - 130, deja la aceștia mai mari mai puțin -
câte 100.
- Este scump?
- Pentru mine, da”.
Femeia spune că este foarte greu din punct de vedere financiar, atunci când sunt mai mulți copii în familie și mai ales, dacă toți învață. Mai mult decât atât, pe parcursul anului mai apar și alte cheltuieli, prin urmare, ea crede că Ministerul Educației ar trebui să asigure școlile cu toate cele necesare:
„Mai apare, mai trebuie câte un caiet, ba stilourile se rup, ba altele trebuiesc”.
Și alți părinți ne-au confirmat că au fost nevoiți să cumpere manuale pentru copiii lor:
„Deci, de la biblioteca școlii ni s-au acordat careva manuale, respectiv, am mai cumpărat manuale suplimentare. Pentru părinții care sunt nevoiași cred că sunt destul de costisitor”.
Am discutat și cu unii directori de liceu, care la rândul lor, ne-au spus că nu le ajung manuale pentru toți elevii, așa că unii părinții sunt puși în situația de a le achiziționa ori să dea la tipar unele pagini:
„Noi nu avem în toate clasele manuale pentru toți elevii. Doar acele manuale care au fost editate de curând, adică un an, doi trei ani în urmă sunt în corespundere cu populația școlară. Cele care le avem de 10-11 ani, mai vechi, nu sunt în număr destul”.
Iar instituția de învățământ trebuie să cântărească bine, atunci când nu ajung manuale pentru toți elevii.
„Problema este întotdeauna a noastră, cui îi dăm și cui nu îi dăm manualul, pentru că atunci când în clasă sunt 30 de copii și eu am 27 de manuale, cum aleg cei trei copii care nu vor primi manuale? Și atunci, fie că se face un sistem de alternanță, ăsta nu primește manual la istorie, celălalt nu primește manual la matematică și altu exact așa ca să existe un echilibru. Fie că părinții încearcă să coopereze și să tipărească sau să cumpere acele manuale care nu sunt”.
De partea cealaltă, ministrul Educației, Anatolie Topală spune că instituția de învățământ trebuie să asigure toți elevii cu manuale:
„Pentru învățământul obligatoriu, manualele sunt gratuite și nimeni nu trebuie să achite pentru manuale. Instituția de învățământ trebuie să ofere aceste manuale elevilor”.
Numărul total al elevilor din țară este în creștere, conform estimărilor făcute de expertul în politici economice, Veaceslav Ioniță. În acest an, frecventează instituțiile de învățământ circa 340 de mii de copii, cu 3 mii mai mulți decât anul trecut. Creșterea se datorează exclusiv proceselor demografice din ultimii câțiva ani, dar și migrației copiilor peste hotarele țării, fenomen care înregistrează o ușoară descreștere, a mai precizat expertul.