/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 219: Putin anexează 4 regiuni ocupate, Zelenski cere revolte, iar Arestovici are o prognoză

social

/VIDEO/ Se pregătesc de iarnă cum pot: Oamenii cumpără plapume, termosuri și cămine electrice

22 septembrie 2022, ora 22:40
Distribuie:

Iarna se apropie, iar oamenii, îngrijorați de scumpirea gazelor, a lemnelor de foc și cărbunilor, găsesc alte modalități de a trece de sezonul rece. Mulți s-au grăbit la piață să cumpere plapume, cămine, haine mai călduroase, și nu în ultimul rând, termosuri. Cu toate că și aici au găsit prețurile mai mari decât anul trecut, ei spun că n-au încotro. Comercianții au confirmat că au mulți cumpărători și că prețurile s-au majorat semnificativ din cauza inflației din țară. 

„ Nu e groasă, eu am nevoie groasă”.

Plapumele, păturile și căminele electrice, hainele călduroase, dar și cănile top termos sunt la mare căutare în această perioadă. În timp ce comercianții se bucură de vânzări bune, oamenii rămân nedumeriți, atunci când văd prețurile afișate. Vânzătorii ne-au recunoscut că agitația a început de câteva zile, de când vremea de afară s-a mai răcit, așa că unele stocuri, de exemplu la păturile electrice, se epuizează repede.

„- Deja le-am terminat.
 - Adică, deja oamenii cumpără mult?
 - Da, foarte mult. În fiecare zi cumpărau câte 2-3, dar acum le-am terminat.
 - Erau 200 de lei, iar anul acesta 250, dar ne-au spus de acolo, de unde noi aducem marfă, că o să le mai scumpească, deoarece nu știm lumina, căldura cum a fi și lumea se pregătește măcar cu acestea.
 - Da plapume se cumpără?
 - Foarte bine se cumpără. Da”.

„- Ați luat multe?
 - Vreo trei.
 - Cât ați scos din buzunar pentru acestea?
 - Dacă unul e 700- 800, păi 2000 și ceva. Calitatea este conformă prețului?
 - Nu chiar corespunde, dar totuși, neavând altă situație, folosim ce avem”.

„- Dar față de anul trecut, s-au scumpit plapumele?
 - S-au scumpit, este diferență.}
 - Cam ce diferență este? - 30, 40, 50 de lei.
 - Avem și de 400 și de 380 și prețuri mai mari, depinde și de calitate”.

Și căminele electrice sunt la mare căutare ne-au spus unii comercianți. Deși prețul s-a majorat, lumea le cumpără ca să le folosească la iarnă în loc de sobe.

„- Chiar am procurat un cămin.
 - Ce cămin ați luat? De ce sumă?
 - 1800.
 - Este destul de mare sau mic?
 - Da, e mare, e cu 12 secții. Comparativ cu prețul la gaz, până se va mai scumpi lumina, ne folosim de cămin”.

Iar unii vânzătorii ne-au spus că vând foarte bine termosurile, deși prețurile continuă să crească:

„- Se vând modele de 1 litru, 1 litru și jumătate, în diapazonul de 150 și până 250 de lei.
 - Termosul?
 - Da, dacă vorbim despre termosuri”.

În acest an, plapumele groase ajung să coste și 1000 de lei, prețul la păturile electrice variază între 250 și 350 de lei, tot la un preț de 350 de lei poate fi găsit și cel mai ieftin cămin electric.

 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

Vasile Botnari, trimis în judecată pentru îmbogățire ilicită. Bunuri de peste 28 milioane lei, sub sechestru

30 septembrie 2022, ora 15:40
Distribuie:

Procuratura Anticorupție a expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire de îmbogățire ilicită a fostului șef de la SIS, Vasile Botnari. A fost trimisă în instanță și cauza penală de învinuire de complicitate a soacrei sale. 

Faptele incriminate au avut loc în perioada 2014-2019. Atunci, învinuitul a exercitat consecutiv funcții de demnitate publică (în Parlament, Guvern și SIS), perioadă în care acesta și-a cumpărat bunuri prin persoane terțe, inclusiv soacra și fiica, valoarea cărora depășea cu mult mijloacele financiare dobândite de către învinuit.  De exemplu, în perioada 2014-2019, soacra fiind pensionară a avut venituri de doar aproximativ 329 000 lei în total și tot în aceeași perioadă a acumulat bunuri imobile cu valoarea totală de peste 19 milioane lei.  Fiica, neavând venituri în acea perioadă, a obținut un apartament, loc de parcare și mașină cu o valoare totală de peste 5,9 milioane lei.

Conform probatoriului administrat, ulterior pornirii urmării penale, au fost identificate bunuri imobile cu valoarea totală de peste 24,5 milioane lei, precum și automobile deținute în valoare de peste 4 milioane lei. Prin urmare, cu autorizarea judecătorului de instrucție, procurorii anticorupție au aplicat măsuri asiguratorii sub formă de sechestru pe aceste bunuri, în scopul eventualei confiscări speciale.

Potrivit legii, îmbogățirea ilicită se pedepsește cu amendă între 400.000 lei și 500.000 lei sau cu închisoare de la 7 la 15 ani. În ambele cazuri, legea prevede și privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Ultima Oră! Percheziții la fostul șef al SIS, Vasile Botnari, într-o cauză penală pentru îmbogățire ilicită

29 martie 2022, 09:03

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram