Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1007: Atac masiv, avertizare atomică și record pe front! NATO: „Kievul va primi rachete de croazieră”

/LIVE TEXT/ Bilanț: Ministerul Sănătății de la Kiev anunță 57 de morți și 169 de răniți în urma luptelor militare

missing
24 februarie 2022, ora 22:19

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat, joi dimineața, 24 februarie, o operațiune militară specială în Ucraina. Imediat după anunțul său, mai multe explozii au început să se audă în orașele ucrainene Kiev, Harkov sau Odesa, precum și în estul țării. Operațiunea militară a Rusiei este una complexă, cu atacuri de artilerie, aeriene și de pe mare.

UPDATE: 22.17: Bilanț oficial în urma luptelor din 24 februarie, anunțat de Ministerul Sănătății de la Kiev - 57 de morți și 169 de răniți!

UPDATE 21:15  Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei informează despre faptul că ocupanţii au tras astăzi de 393 de ori în poziţiile Forţelor Armate ale Ucrainei, informează presa ucraineană.

Trupele ruse au distrus 6 posturi și au bombardat 32 de obiecte civile. Insula Șerpilor este sub control ucrainean, iar navele rusești s-au retras. Unele orașe vor fi în continuare supuse unor restricții de circulație. Ministerul Afacerilor Interne solicită respectarea acestora pentru a proteja populația civilă.

UPDATE 19:39 Militarii ruși au preluat controlul asupra centralei de la Cernobîl. Informația a fost confirmată oficial pentru portalul UNIAN de reprezentanții Președinției ucrainene. 

Aceștia au mai declarat că „centrala se află în pericol, existând riscul unor provocări”

UPDATE 18:41: Ministrul rus de externe Serghei Lavrov spune că Rusia va fi întotdeauna pregătită pentru dialog, în ciuda faptului că forțele ruse au lansat un asalt militar de amploare asupra Ucrainei, relatează BBC.

UPDATE 18:30: Atac cu rachetă la o bază militară la nord-est de capitala Kiev

Șapte oameni au fost uciși, iar alți 17 răniți într-un atac cu rachetă la o bază militară la nord-est de capitala Kiev, anunță autoritățile ucrainene, scrie Digi24, potrivit CNN.

Rusia a lansat cel puțin 100 de rachete de mai multe tipuri asupra Ucrainei, de la începutul agresiunii, a declarat un oficial american al apărării, potrivit CNN.

Cele mai multe rachete sunt cu rază scurtă de acțiune, dar au fost și cu rază medie, rachete de croazieră și rachete sol-aer, unele lansate dinspre mare.

UPDATE 17:42 Vladimir Zelenski, a adresat un  nou mesaj poporului ucrainean: 

„Nu Ucraina a ales calea războiului, însă Ucraina propune să ne întoarcem pe calea păcii”, a spus liderul de la Kiev. Zelenski a făcut și un apel în adresa liderilor mondiali, cărora le-a cerut ajutorul. 

„Dacă nu ne veți ajuta astăzi, mâine războiul ar putea să vă bată și vouă la ușă”

UPDATE 17:21 Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski anunță pe pagina sa de Twitter că forțele armate ruse încearcă să ocupe cetrala atomoelectrică de la Cernobîl. 

„Militarii noștri își dau viețile pentru ca tragedia din 1986 să nu se repete... Aceasta este o declarație de război împotriva întregii Europe”, a punctat Zelenski. 

UPDATE 17:00 Orașul Genichesk din regiunea Herson a intrat sub controlul trupelor ruse. Ocupanții controlează toate structurile orașului. 

Administrația Regională de Stat Herson a raportat că echipamentele rusești s-au oprit în orașul Genichesk, la marginea punctelor de control cu ​​trupele rusești. În prezent, nu există împușcături sau ostilități active, notează presa ucraineană.

UPDATE 16:20 Insula Șerpilor a fost atacată de navele rusești. Invadatorii au tras în insulă din țevile navelor, informează serviciul de presă ucrainean.

Polițiștii de frontieră și forțele armate dețin apărarea. În prezent, în apropierea insulei există două nave ale Flotei Ruse din Marea Neagră „Moscova” și „Vasili Bykov”.

Înainte de aceasta, rușii au cerut grănicerilor ucraineni de pe Insula Șerpilor, să se predea.

UPDATE 15:35 O coloană imensă de tehnică militară se deplasa pe principala stradă din capitala Ucrainei. Jurnaliștii de la Kiev spun că acest lucru ar putea însemna că guvernul ucrainean se pregătește pentru o luptă de apărare a capitalei. Sirenele au fost puse din nou pe alarmă! 

UPDATE 14:55 Vladimir Zelenski i-a îndemnat pe toți cei care au experiență militară să meargă la birourile Ministerului de Interne. Șeful de la Kiev a cerut oamenilor să doneze sânge pentru soldații răniți, care depun eforturi masive pentru apărarea Ucrainei. Zelenski a anunțat, de asemenea, că țara sa a rupt orice relație diplomatică cu Rusia.

"Cei cu experiență militară și care se pot alătura apărării Ucrainei trebuie să se prezinte la birourile Ministerului de Interne.

Avem soldați răniți în spitale și care au nevoie de donații de sânge, vă rog să donați sânge. 

Am rupt relațiile diplomatice cu Rusia. Ucraina se apără acum. Nu vom renunța la independența noastră. 

Ne-au atacat țara la primele ore ale dimineții, exact ca Germania fascistă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial", a afirmat, astăzi, Volodimir Zelenski, informează realitatea.

UPDATE 14:20 Președinția ucraineană a declarat că peste 40 de soldați au fost uciși de la începutul invaziei ruse în Ucraina și câteva zeci de persoane au fost rănite.

Oleksiy Arestovych, consilier în biroul președintelui, a spus că, pe lângă victimele militare, „din câte știu eu, în acest moment sunt câțiva civili morți - până la zece”, conform cnn.com

UPDATE 14:11 Salvatorii au raportat că un avion militar al Forțelor Armate ale Ucrainei s-a prăbușit între satul Zhukivtsi și Trypillya, districtul Obukhiv. La bord erau 14 persoane, dintre care cinci au murit, hromadske.ua

UPDATE 13:20 6 morți și 12 răniți în urma unei explozii din Brovary, regiunea Kiev. Cetăţenii sunt îndemnaţi să raporteze imediat poliţiei persoanele sau obiectele suspecte.

Acest lucru a fost anunțat de primarul orașului Igor Sapozhko „Suspilny”.

Pe pagina sa de Facebook , el a remarcat că spitalele din oraș funcționează într-un mod îmbunătățit:

„Dacă găsiți vreo persoană sau obiect suspect, semnalați imediat poliția”, a scris primarul.

UPDATE 12:35 A început al doilea val de atac cu rachete asupra obiectivelor militare din Ucraina. În imagine o bază militară în apropierea orașului Kiev. Autoritățile ucrainene susțin că acest atac are o intensitate mai mică.

Acest lucru a fost raportat pe Facebook de un politician ucrainean Anton Gerashchenko.

„A fost doar o lovitură a două rachete asupra unității noastre militare din Brovary”, a scris el.

UPDATE 12:10 La Odesa, au mai fost câteva explozii, au fost lovite unități militare. Au fost mai multe explozii care s-au auzit în diferite părți ale orașului. Clădirile de locuințe tremură de vibrații.

După cum a spus un localnic pentru UNIAN, el vede fum negru ridicându-se în apropierea pieței industriale de la kilometrul 7.

După cum se precizează în sediul regional al Serviciului de Stat de Urgență, a avut loc o explozie pe strada Promyshlennaya, unde este staționată o unitate militară.

O explozie a fost înregistrată pe șinele de cale ferată în zona în care se afla una dintre echipele de salvare (Zastava-2). 

Voluntarii au spus că este nevoie urgentă de donatori de sânge.

UPDATE 11:35 În Chuguev, un copil a fost ucis în urma bombardării unei clădiri cu cinci etaje. Salvatorii au evacuat 15 locuitori din casa incendiată. Sunt răniți. Acest lucru a fost raportat de serviciul de presă al Serviciului de Stat de Urgență.

La momentul sosirii salvatorilor au luat foc balcoanele apartamentelor de la etajele doi și trei, precum și un apartament de la al patrulea. Suprafața totală a incendiului a fost de aproximativ 100 de metri pătrați.

„Un băiat minor a murit în urma exploziei. Sunt răniți. Salvatorii au evacuat 15 locuitori din casa incendiată", au raportat autoritățile.

Potrivit salvatorilor, la ora 09:50 a avut loc localizarea incendiului, iar în prezent, lichidarea acestuia continuă.

UPDATE 10:55 Cel puțin opt persoane au fost ucise și nouă au fost rănite în bombardamentele rusești. Primele informații despre victimele invaziei din Ucraina au fost declarate de un consilier al ministrului ucrainean de interne.

Trupele ruse au atacat cu rachete unul dintre obiectele Serviciului de Stat de Grăniceri din regiunea Kiev. Acest lucru a fost raportat de Serviciul de Stat de Grăniceri al Ucrainei.

Nu este specificat unde anume a avut loc bombardamentul.

„Inamicul atacă nu numai unitățile de la graniță, ci și obiectele din spate. Una dintre instalațiile Serviciului de Stat de Grăniceri al Ucrainei din regiunea Kiev a fost bombardată. Probabil de la arme de rachete”, a specificat Serviciul de Frontieră de Stat al Ucrainei.

De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție

/INFOGRAFIC/ Alegeri prezidențiale în România. Rezultate finale: Călin Georgescu și Elena Lasconi se vor duela în turul II
/INFOGRAFIC/ Alegeri prezidențiale în România. Rezultate finale: Călin Georgescu și Elena Lasconi se vor duela în turul II
/PROMO/ „Moldovean la kilogram” sau „tocăniță de gândaci”: Despre cele mai recente falsuri - de la 19:55, la „Alo, TV8”
/PROMO/ „Moldovean la kilogram” sau „tocăniță de gândaci”: Despre cele mai recente falsuri - de la 19:55, la „Alo, TV8”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1006: Șoc în România, agenda G7 și lista cu asasinate. Expert: E fals ce spune Putin despre Oreșnik
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1006: Șoc în România, agenda G7 și lista cu asasinate. Expert: E fals ce spune Putin despre Oreșnik
/DOC/ Cariera și averea lui Victor Furtună: De la instrumentarea dosarelor Chitoroagă și Stoianoglo, la șefia PCCOCS
/DOC/ Cariera și averea lui Victor Furtună: De la instrumentarea dosarelor Chitoroagă și Stoianoglo, la șefia PCCOCS
„Furtuna perfectă”: 6 explicații pentru rezultatul surpriză al lui Călin Georgescu la alegeri în România
„Furtuna perfectă”: 6 explicații pentru rezultatul surpriză al lui Călin Georgescu la alegeri în România

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1007: Atac masiv, avertizare atomică și record pe front! NATO: „Kievul va primi rachete de croazieră”

26 noiembrie 2024, ora 15:11

Rusia a atacat peste noapte Ucraina cu un număr record de drone Shahed. Corespondenții Reuters au auzit o serie de explozii, probabil sisteme de apărare aeriană în funcțiune. Kievul, regiunea înconjurătoare și marea majoritate a teritoriului ucrainean au fost sub alertă de raid aerian. Totodată, Rusia și-a intensificat ofensiva în regiunea Donețk, mișcându-se într-un ritm mai alert decât oricând în acest an, potrivit analizei Institutului pentru Studierea Războiului (ISW), iar datele arată un record pe front. Șeful spionilor lui Vladimir Putin spune că Rusia vrea negocieri de pace doar în condițiile impuse de dictatorul de la Kremlin.

Între timp, ambasadorii statelor NATO şi Ucrainei se întâlnesc marţi la Bruxelles, după lansarea de către Rusia a unei rachete balistice experimentale asupra teritoriului ucrainean, care a provocat noi tensiuni între Aliaţi şi Moscova, relatează AFP. Totodată, Guvernul Regatului Unit a livrat „zeci” de rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune în urmă cu câteva săptămâni Ucrainei, relatează Bloomberg, citând surse. Mai mult, un lider NATO a cerut companiilor europene şi americane să îşi adapteze liniile de producţie şi distribuție pentru a face faţă unui posibil scenariu de război, scrie Reuters.

UPDATE NATO a adoptat o rezoluție prin care solicită dotarea Ucrainei cu rachete de croazieră capabile să atingă ținte la distanțe între 1.000 și 5.500 km, potrivit publicației Korrespendent.net, informează Mediafax. În cadrul rezoluției, se cere inclusiv intensificarea sancțiunilor împotriva Rusiei și Coreei de Nord. Deputatul ucrainean Egor Cherniev a spus că este vorba despre rachete cu rază de acțiune între 1.000 și 5.500 km, capabile să lovească obiective strategice din Rusia, menționând în context rachetele Tomahawk.

UPDATE În timpul campaniei sale electorale, Donald Trump a promis să pună capăt rapid războiului din Ucraina. Unul dintre motivele pentru care dorește să facă acest lucru este că nu vrea ca Statele Unite să plătească pentru apărarea țării. Dacă Europa ar promite că va găsi banii necesari – poate apelând la cele 300 de miliarde de dolari din rezervele valutare rusești pe care Occidentul le-a înghețat la începutul războiului – viitorul președinte american ar putea obține un acord mai bun cu Vladimir Putin, transmite agenția Reuters.

UPDATE Ucraina a anunţat marţi că noaptea trecută a fost ţinta unui atac al Rusiei cu un număr record de 188 de drone kamikaze, care au avariat, potrivit Kievului, imobile rezidenţiale şi „infrastructuri esenţiale”, dar nu au făcut victime, potrivit AFP şi EFE, transmite Agerpres. 

UPDATE Ucraina, „un stat eşuat”, s-a lăsat sedusă de integrarea europeană şi a devenit principala unealtă a SUA împotriva Rusiei, o cale pe care merge în prezent şi Republica Moldova, a declarat marţi şeful Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei (SVR), Serghei Narîşkin, într-o conferinţă de presă la finalul unei reuniuni a şefilor serviciilor de securitate şi de informaţii din Comunitatea Statelor Independente (CSI) la Moscova, potrivit media de stat ruse, între care agenţia RIA Novosti şi portalul Argumentî.ru, transmite Agerpres.

UPDATE Refugiate în Franța din cauza războiului din Ucraina, majoritatea sunt fie mame, fie persoane în vârstă sau cu probleme de sănătate. Din martie 2022, Uniunea Europeană le-a acordat statutul de protecție temporară, un permis de ședere temporară cu ajutorul căruia cetățenii ucraineni pot lucra. Însă, în unele cazuri, integrarea profesională de care au nevoie pentru a supraviețui este dificilă, transmite corespondentul RFI.

UPDATE Europa pare să se confrunte cu tot mai multe atacuri de tip hibrid sau chiar direct violente din partea Rusiei pe teritoriul său. Atentate eșuate, sabotaj, instigare la violență și dezinformare sunt acțiuni ale Moscovei investigate de serviciile de informații și autoritățile europene. Vizate de războiul hibrid al Rusiei - care testează limitele de acțiune ale NATO – au fost Polonia, Regatul Unit, Cehia, Germania, Lituania și Letonia, printre altele. Însă guvernele occidentale au dificultăți în a răspunde amenințărilor de securitate serioase apărute după declanșarea războiului din Ucraina, conflict în care acestea susțin, direct sau indirect, lupta împotriva trupelor rusești, potrivit Politico.

UPDATE În timp ce luptele continuă în Ucraina, fondatorul și fostul director al companiei militare private Blackwater, Erik Prince, a avertizat că Kievul ar trebui să renunțe la orice speranțe de a-și mai recupera teritoriile anexate ilegal de Moscova, dacă dorește încheierea conflictului, scrie Newsweek.

UPDATE Războiul Rusiei din țara vecină a depășit borna de 2 ani și 9 luni, dar Moscova nu dă niciun semn că ar vrea să termine conflictul sângeros. Ultimele evoluții au fost analizate de colonelul american în retragere Daniel Davies, care afirmă că realitatea dramatică determinată de Putin impune Ucrainei să recunoască realitatea de pe front. Kievul trebuie să accepte că nu poate câștiga războiul împotriva Rusiei și singura variantă de a pune capăt conflagrației sunt negocierile, scrie Ziare.com.

UPDATE În cazul în care Occidentul ar furniza arme nucleare Ucrainei, Moscova ar putea considera că așa ceva echivalează cu un atac la adresa Rusiei, oferind motive pentru un răspuns nuclear, a afirmat Dmitri Medvedev, adjunctul lui Vladimir Putin în Consiliul de Securitate al Federației Ruse, scrie HotNews.

UPDATE Amiralul olandez Rob Bauer a îndemnat companiile să ia măsuri pentru a se pregăti pentru un scenariu de război. Declarațiile au fost făcute la un eveniment organizat de European Policy Centre în Bruxelles, în contextul amenințărilor din partea Rusiei şi Chinei. Amiralul Bauer, care este preşedintele Comitetului Militar al NATO, a subliniat că descurajarea conflictelor depășește capacităţile militare şi implică asigurarea funcționării neîntrerupte a serviciilor şi livrării de bunuri esenţiale, scrie Mediafax.

UPDATE „Victoria șocantă a ultranaționalistului Călin Georgescu a declanșat la Bruxelles temeri că Moscova încearcă să atragă România, membru NATO și UE, o țară mare, de 19 milioane de oameni, în tabăra sa, după alegerile controversate din Moldova și Georgia”, scrie Politico, marți dimineața.

UPDATE Un tribunal rus a confirmat marți că a plasat în arest preventiv un britanic acuzat că a luptat pentru armata ucraineană în regiunea rusă Kursk, unde Kievul a lansat o ofensivă transfrontalieră în august, scrie HotNews.

UPDATE Statele Unite nu au niciun indiciu că există o prezenţă a trupelor nord-coreene în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia, a declarat secretarul adjunct de presă al Pentagonului, Sabrina Singh, pe 25 noiembrie, potrivit Kyiv Independent, citat de Mediafax.

UPDATE Miniştrii de externe ai ţărilor din G7 sunt aşteptaţi să convină asupra creșterii presiunii diplomatice asupra Chinei în legătură cu sprijinul acordat de această ţară „mașinii de război” a Rusiei în Ucraina, a relatat Bloomberg.

UPDATE Germania va furniza Ucrainei două sisteme suplimentare de apărare antiaeriană IRIS-T, inclusiv modelele SLM cu rază medie şi SLS cu rază scurtă, până la sfârşitul anului, a declarat generalul-maior Christian Freuding, şeful Centrului de Situaţie al Bundeswehr din Ucraina, notează Kyiv Independent.

UPDATE Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1480 soldați, 6 tancuri, 20 alte blindate de luptă, 19 tunuri, 94 diferite vehicule și 2 echipamente speciale, potrivit HotNews.

UPDATE General-maior Christian Freuding, şeful Statului Major de Planificare şi al Task Force-ului Special pentru Ucraina din cadrul Ministerului Federal al Apărării din Germania, a declarat, într-un interviu pentru Ukrinform, că formarea militarilor ucraineni se află în centrul discuțiilor dintre Ucraina şi Germania. Se lucrează la idei pentru instruire, în special la nivelul comandamentelor de batalion şi brigadă, pentru a-i face pe ucraineni mai eficienți.

UPDATE Anton, fost ofițer în forțele nucleare ruse, povestește despre alerta totală a armelor nucleare la începutul războiului din Ucraina. După ce a refuzat să susțină propagandă, a dezertat și a fugit din Rusia. El afirmă că mulți soldați ruși se opun războiului și încearcă să fugă. Anton respinge afirmațiile potrivit cărora arsenalul nuclear al Rusiei nu ar fi funcțional, subliniind că întreținerea armelor nucleare este constantă, scrie AlephNews. În ziua invaziei la scară largă a Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, Anton spune că baza de arme nucleare la care servea a fost plasată în alertă de luptă maximă, relatează BBC.

UPDATE Coreea de Nord extinde o fabrică-cheie de producție de arme care asamblează un tip de rachetă cu rază scurtă de acțiune folosită de Rusia în Ucraina, susțin cercetătorii din SUA, pe baza imaginilor din satelit, informează News.ro. Noua clădire va fi cu 60% - 70% mai mare față de cea inițială, scrie Digi24.

UPDATE Forțele ruse avansează în Ucraina cu cel mai rapid ritm de la începutul războiului, se îndreaptă spre orașul strategic Kurahove și exploatează vulnerabilitățile trupelor Kievului, potrivit analiștilor citați de Reuters. Armata rusă a cucerit aproape 235 de kilometri pătrați din Ucraina în cursul săptămânii trecute, un record săptămânal pentru 2024, potrivit unui raport publicat de grupul de știri rus independent Agentstvo. ISW și bloggerii militari pro-ruși spun că trupele ruse se află în Kurahove, ceea ce reprezintă un pas înainte către centrul logistic Pokrovsk din Donețk.

UPDATE „În timpul atacului de noapte, inamicul a lansat un număr record de drone de atac Shahed și drone neidentificate din direcțiile Orel, Briansk, Kursk, Primorsko-Akhtarsk. Trupele de inginerie radio ale Forțelor Aeriene au detectat și au urmărit 192 de ținte aeriene: 4 rachete balistice Iskander-M; 188 de UAV-uri inamice”, se spune în mesajul citat, notează HotNews.

UPDATE Forțele Kievului spun că, până marți la ora 09:00 „antiaeriana a doborât 76 de drone inamice în regiunile Kiev, Cherkasî, Kirovohrad, Cernihiv, Sumî, Harkov, Poltava, Jitomyr, Hmelnîțkîi, Vinița, Cernăuți, Ternopil, Rivne, Zaporojie, Dnipro, Odesa și Nikolaev.” De asemenea, „95 de drone s-au pierdut la nivel local, probabil din cauza contramăsurilor active de război electronic”, iar alte cinci au zburat spre Belarus. „Din păcate, au fost lovite instalații de infrastructură esențiale, iar clădiri private și de apartamente au fost avariate în mai multe regiuni din cauza atacurilor masive cu drone. Nu au existat victime sau răniți”, se mai spune în mesaj, potrivit HotNews.

UPDATE Europa trebuie să își asume mai multe riscuri, să cheltuiască mai mult, să fie mai rapidă și să reducă birocrația pentru a câștiga noua cursă globală a înarmărilor, spune amiralul francez Pierre Vandier, Comandant Suprem Aliat al Transformării (SACT) al NATO.

UPDATE În timp ce conflictul din Ucraina intră într-o nouă fază de escaladare, discuțiile privind trimiterea de trupe occidentale și de companii private de apărare în Ucraina au fost reactivate, a aflat Le Monde din surse concordante. Aceste discuții sunt sensibile, majoritatea fiind clasificate, dar au fost relansate în vederea unei posibile retrageri a sprijinului american pentru Kiev după ce Donald Trump își va prelua mandatul în Statele Unite la 20 ianuarie 2025.

UPDATE Guvernul Regatului Unit a livrat „zeci” de rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune în urmă cu câteva săptămâni Ucrainei, relatează Bloomberg, citând surse. Acest lucru nu a fost anunțat public. Acestea sunt primele livrări de astfel de rachete sub conducerea primului ministru Keir Starmer, care a ocupat funcția din iulie 2024. Potrivit interlocutorilor publicației, Storm Shadow a fost trimis înainte ca Washington și Londra să permită Ucrainei să lovească ținte în Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune. Forțele armate ale Ucrainei au folosit pentru prima dată rachete britanice Storm Shadow pentru a lovi Rusia pe 20 noiembrie. Resturile de rachetă au fost descoperite în acea zi de locuitorii satului Maryino din regiunea Kursk.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1006: Șoc în România, agenda G7 și lista cu asasinate. Expert: E fals ce spune Putin despre Oreșnik
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1005: Drone nord-coreene „Made in USA” și amenințările lui Lukașenko. Putin anulează datoriile soldaților
/INFOGRAFIC/ Alegeri prezidențiale în România. Rezultate finale: Călin Georgescu și Elena Lasconi se vor duela în turul II
/INFOGRAFIC/ Alegeri prezidențiale în România. Rezultate finale: Călin Georgescu și Elena Lasconi se vor duela în turul II
/PROMO/ „Moldovean la kilogram” sau „tocăniță de gândaci”: Despre cele mai recente falsuri - de la 19:55, la „Alo, TV8”
/PROMO/ „Moldovean la kilogram” sau „tocăniță de gândaci”: Despre cele mai recente falsuri - de la 19:55, la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Ministra Justiției, despre activitatea Procuraturii Anticorupție: „S-au oferit pârghii și se vede că tot nu a fost eficient”
/VIDEO/ Ministra Justiției, despre activitatea Procuraturii Anticorupție: „S-au oferit pârghii și se vede că tot nu a fost eficient”
/DOC/ Cariera și averea lui Victor Furtună: De la instrumentarea dosarelor Chitoroagă și Stoianoglo, la șefia PCCOCS
/DOC/ Cariera și averea lui Victor Furtună: De la instrumentarea dosarelor Chitoroagă și Stoianoglo, la șefia PCCOCS
/AUDIO/ Șor se plânge lui Platon la telefon: „Nu vreau să trăiesc toată viața în Rusia. Sunt atât de mincinoși...”
/AUDIO/ Șor se plânge lui Platon la telefon: „Nu vreau să trăiesc toată viața în Rusia. Sunt atât de mincinoși...”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.