Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a venit cu un mesaj pe pagina sa de Facebook la scurt timp după ce a fost reținut și plasat în izolatorul Direcției de Poliție din Chișinău. Dodon a catalogat ziua de marți, 24 mai, una „încordat” pentru el și familia sa și susține că nu este prima oară când este „ținta unei justiții regizate și dirijate politic”. Acesta a criticat dur opoziția și a precizat că mesajul dat a fost prin intermediul avocaților.
Fostul șef de stat acuză anchetatorii că au organizat „scurgeri de informații” și au manipulat cu anumite imagini.
„În ultimii ani au fost multe atacuri și am trecut prin diferite campanii de calomniere și de acuzații nefondate. Totuși, niciodată nu s-a procedat într-un mod atât de vădit denigrator ca azi, când anchetatorii au organizat scurgeri selective ale unor imagini sau pur și simplu au manipulat abil cu diferite date, cu scopul de a crea anumite reacții negative la public. Îmi pare rău că s-a procedat în așa mod. Până și în politică trebuie să existe omenie și e grav dacă această omenie a fost sacrificată de dragul unor răfuieli personale cu un lider al opoziției”, scrie Dodon .
„Acesta e un dosar politic cusut cu ață galbenă. Și sunt sigur că o judecată corectă și necontrolată politic îmi va da dreptate. Eu înțeleg foarte bine graba cu care guvernarea a decis să mă ancheteze și să mă rețină. Eu nu mă voi lega de simbolismul acestei zile, ci voi privi lucrurile într-un context mai larg. Maia Sandu și PAS nu pot deloc gestiona situația economică și socială din țară. Asta o înțelege toată lumea, chiar și cei din PAS”.
„În aceste condiții, aflată în impas, guvernarea a procedat așa cum proceda regimul lui Plahotniuc – a identificat principala forță a opoziției, principalul lider cu credibilitate politică și au lovit cu toată forța, prin abuz al justiției, prin hărțuire, prin plasare în arest și prin denigrare mediatică. Guvernarea îl înlătură pe cel de care se teme”.
Totodată, Igor Dodon susține că tot ce s-a întâmplat a fost un „show cu mascați care s-a făcut și cu scopul de a distrage atenția cetățenilor de la criza în agricultură, de la prețuri și tarifuri înalte, de la sărăcie și de la incompetența și iresponsabilitatea guvernării PAS”.
„Și ce dacă m-ați arestat azi? De mâine vor scădea prețurile, se vor mări pensiile și salariile și vor veni în sfârșit "vremurile bune" promise? Veți vedea că vor trece câteva zile sau câteva săptămâni și oamenii iarăși o să ceară de la voi o viață mai bună, nu promisiuni și cai galbeni pe pereți. Și eu sunt sigur că toți colegii mei din Partidul Socialiștilor vor ști să fie alături de cerințele și de revolta cetățenilor. Cu fermitate și cu determinare politică, noi am scăpat de regimul lui Plahotniuc, care a capturat statul. Tot prin poziție fermă și prin curaj vom pune la respect și vom înlătura, dacă trebuie, regimul PAS, care distruge țara”, mai scrie Dodon în mesajul de pe pagina sa de Facebook.
Acesta a ținut să-și informeze simpatizanții că în următoarea perioadă de timp s-ar putea să fie lipsit de „posibilitatea sau dreptul de a comunica”, însă suține că este alături cu gândul alături de toți cetățenii Republicii Moldova.
TV8.md reamintește că procurorii anticorupție, ofițerii Centrului Național Anticorupție și cei ai Serviciului de Informații și Securitate au efectuat marți, 24 mai, zece percheziții în imobile și automobile care aparțin fostului președinte al țării, Igor Dodon și unor persoane interpuse.
Descinderile au avut loc în dosarul cunoscut sub numele generic „kuliok”, iar în urma acestora, au fost ridicate sume mari de bani și obiecte de lux, în valoare totală de zeci de milioane de lei.
Potrivit Procuraturii, fostul șef de stat este bănuit de acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminala, pentru care riscă cel puțin trei ani de închisoare, de trădare de patrie, care se pedepsește cu cel puțin 12 ani de detenție și de îmbogățire ilicită, pentru care ar putea face alți până la 7 ani de pușcărie.
Pe lângă Igor Dodon, au fost reținute alte două persoane care, potrivit procurorului, au încercat să ascundă bunuri și documente purtătoare de informații, iar una dintre ele „a încercat să distrugă probe prin înghițire”.
„În una dintre locațiile percheziționate, au fost depistate peste 600 de mii de lei, iar într-un plic cu simbolica unui partid - 17 mii de euro și o mie de dolari”, a menționat Elena Cazacova.
„În urma perchezițiilor, s-a constatat că la începutul anului 2022, persoanele supuse cercetărilor și interpuse au beneficiat de surse pe care nu le cunoaștem, în vederea obținerii unor tururi turistice de peste 4 milioane de ruble rusești”, a adăugat procurorul anticorupție.
Săptămâna trecută, fostul deputat Iurie Reniță, cel care a făcut denunț la Procuratură în dosarul faimosului „kuliok”, a anunțat că Curtea de Apel Chișinău a casat integral hotărârea Judecătoriei Chișinău, sectorul Ciocana, privind menținerea Ordonanței de neîncepere a urmăririi penale împotriva lui Igor Dodon, precum și anularea aceleiași Ordonanțe, semnată de fostul procuror-adjunct al Procuraturii Anticorupție, Vasile Levițki.
Prin această Hotărâre a CA Chișinău, a fost deschisă calea legală pentru reînceperea urmăririi penale.
În vara anului trecut, Procuratura Anticorupție a anunțat că a dispus neînceperea urmăririi penale în cadrul procesului penal pornit în baza denunțului lui Iurie Reniță prin care cerea investigarea circumstanțelor rezultate din înregistrările video în care Igor Dodon ar fi primit de la fostul lider PDM o pungă, în care se prezuma că ar fi fost bani. Procuratura a decis atunci că faptele persoanelor vizate în înregistrări nu întrunesc elementele vreunei infracțiuni.
Dodon a fost recent subiectul unei investigații „Cutia Neagră PLUS”. Ancheta a scos la iveală schema prin care fostul președinte Igor Dodon și-a cumpărat casa de milioane de la Buiucani, tăinuind proveniența banilor. Deși a negat întotdeauna acest lucru, sursele noastre susțin că Igor Dodon a investit din start în construcția casei de pe strada Xenopol și vizita în permanență șantierul, de când au început constructorii să ridice casa. Contractul de investiție a fost semnat în anul 2007, pe când Dodon ocupa funcția de ministru al Economiei. Detalii, în INVESTIGAȚIE.
Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md