Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1064: Schema lui Șor, alerta UE, 100 de zile și ucigaș tăcut. Trump îl avertizează pe Putin

Scrisoare deschisă către Maia Sandu: Veteranii cer sprijinul președintei pentru „urgentarea promovării unui proiect de lege”

missing
25 august 2022, ora 14:19

Veteranii de război, participanții la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova i-au transmis o scrisoare deschisă președintei Maia Sandu. Veteranii îi cer șefei statului să se implice în vederea promovării unui proiect de lege care presupune sporirea protecției sociale. Aceștia susțin că au solicitat anterior de la prim-ministra Natalia Gavrilița o întâlnire pentru promovarea acestui proiect de lege, iar până în prezent, președintele Uniunii Naționale a Veteranilor Războiului pentru Independență susține că, nu a primit niciun răspuns.

Scrisoarea a fost citită de către Radu Prisac, președintele Uniunii Naționale a Veteranilor Războiului pentru Independență, într-o conferință de presă. 

„Stimată doamnă Președintă, anul 2022 a fost declarat anul recunoștinței față de veteranii de război, participanți la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova, iar programul național de acțiuni consacrate anului de recunoștință față de veteranii de război, aprobat de Guvern, prevede revizuirea cadrului normativ referitor la veteranii de război, în vederea îmbunătățirii nivelului protecției sociale ale acestora și ai membrilor familiilor căzuți la datorie. Prin decizia prim-ministrei a fost instituit grupul de lucru care a elaborat și a transmis spre examinare și promovarea conducerii Guvernului, proiectul de lege menționat, în scopul sporirii protecției sociale față de veteranii de război.

În august am cerut audiență și implicare personală a doamnei Gavrilița, privind urgentarea promovării proiectului de lege menționat. Până în prezent, nu am primit niciun răspuns la demersul înaintat Guvernului, iar pe această cale cerem repetat întreprinderea acțiunilor necesare pentru urgentarea promovării în termenii rezonabili a acestui proiect de lege.

O altă problemă – blocul locativ de pe strada Alba-Iulia  91/3. Deja de 3 ani, cele 80 de apartamente care urmau să fie repartizate și transmise participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl pentru care s-au cheltuit circa 68 de milioane de lei din bugetul de stat. Continuă să degradeze acest bloc locativ, în timp ce potențialii beneficiari locuiesc în chirie s-au chiar au decedat. Inacțiunea Guvernului prezintă semne de infracțiune și cerem demisia factorului de decizie cu sesizarea organelor de drept”, a declarat Radu Prisac.

Totodată, acesta a ținut să precizeze că, în semn de protest, veteranii de război vor particip separat la manifestările dedicate Zilei Independenței Republicii Moldova, ignorând conducerea țării. 

„Transmitem proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, elaborat în scopul protecției sociale a veteranilor de război și rugăm intervenția Maiei Sandu întru urgentarea soluționării pozitive a problemelor abordate în prezenta scrisoare. În caz că nu va fi dat curs revendicărilor înaintate, ne rezervăm dreptul de a organiza acțiunii publice în masă, inclusiv acțiuni de protest”, a conchis președintele Uniunii Naționale a Veteranilor Războiului pentru Independență.

În data de 4 august, reprezentanții veteranilor de război au mai avut o conferință, unde au solicitat de la prim-ministra Natalia Gavrilița o întâlnire pentru promovarea proiectului de lege ce ține de îmbunătățirea legislației în protecția socială a veteranilor de război. Conform celor declarate de Prisac, până în prezent, nu au primit niciun răspuns.

„Declarația pe care am depus-o în cancelaria Guvernului a fost transmisă Biroului Relații cu Veteranii, care are ușile Guvernului închise. Am decis să adresăm o scrisoare deschisă către Maia Sandu pentru a se implică în soluționarea acestei probleme”, a precizat Prisac.

Contactată de echipa TV8, comunicatoarea de la Președinție, Sorina Ștefârță ne-a precizat că vor verifica și analiza declarația, iar ulterior vor veni cu o reacție.

Această declarație urmează a fi semnată de președintele Uniunii Naționale a Veteranilor Războiului pentru Independență, reprezentantul Asociației Uniunii Veteranilor Războiului din Afganistan și Reprezentantul Asociației Cernobîl. Ulterior, aceasta va fi înaintată președintei Maia Sandu.

Așa cum ne așteptam din start, gazul rusesc revine în Transnistria. Grinch și-a făcut treaba băgând frigul, întunericul și spaima în locuitorii din stânga Nistrului, iar acum, cu pompă, anunță ajutor umanitar pentru salvarea regiunii de dezastrul pe care tot el l-a produs. Haideți să vorbim verde-n ochi despre pagubele politice după noul raid energetic al Rusiei în Moldova.
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1063: Pace justă, jumătate de zi și condiția esențială a Kremlinului. Trump: „Putin distruge Rusia”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1063: Pace justă, jumătate de zi și condiția esențială a Kremlinului. Trump: „Putin distruge Rusia”
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
Nu există cetățeni moldoveni victime ale incendiului din stațiunea turcă de schi. Mesajele transmise de președintă și MAE
Nu există cetățeni moldoveni victime ale incendiului din stațiunea turcă de schi. Mesajele transmise de președintă și MAE
„Strategie clară de destabilizare”: Interesele din umbra declarațiilor alarmante ale lui Patrușev despre Moldova
„Strategie clară de destabilizare”: Interesele din umbra declarațiilor alarmante ale lui Patrușev despre Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1064: Schema lui Șor, alerta UE, 100 de zile și ucigaș tăcut. Trump îl avertizează pe Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1064: Schema lui Șor, alerta UE, 100 de zile și ucigaș tăcut. Trump îl avertizează pe Putin

/VIDEO/ „O hărțuire deschisă a poporului nostru”: Cine și de ce „sufocă” economia regiunii transnistrene

missing
22 ianuarie 2025, ora 18:30

Atât mass-media din stânga Nistrului, cât și pretinsele autorități de la Tiraspol învinuiesc Chișinăul că ar vrea să sufoce regiunea transnistreană printr-o blocadă economică. De altă parte, autoritățile constituționale ale Republicii Moldova afirmă că schimbările recente, precum noul Cod Vamal și măsurile de combatere a spălării banilor, sunt aplicate uniform în toată țara. Acuzațiile au fost analizate în cadrul emisiunii „Alo, TV8”

„O hărțuire deschisă asupra poporului Transnistriei - așa a fost numită politica Moldovei referitoare la înrăutățirea situației întreprinderilor noastre de către Iurie Ceban, președintele Asociației Industriașilor, Agricultorilor și Antreprenorilor”, susține moderatorul unei emisiuni difuzate de un post TV din stânga Nistrului.

„Anume Moldova, prin înșelătorie, absoarbe mijloacele bănești din bugetul nostru. Prin taxarea dublă a întreprinderilor noastre. Întoarceți-ne banii înapoi. Ei ne aparțin nouă, poporului nostru”, a declarat pretinsul președinte al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski.

Anul trecut, a intrat în vigoare noul cod vamal al Republicii Moldova, care a eliminat vechile scutiri de care beneficiau întreprinderile din stânga Nistrului. Or, până la 1 ianuarie 2024, agenții economici din regiune erau înregistrați la Chișinău ca agenți economici moldoveni, dar plăteau taxele la bugetul transnistrean. 

Noul cod, însă, a introdus condiții echitabile pentru antreprenorii de pe ambele maluri ale Nistrului, iar banii încasați din taxe merg în bugetul Republicii Moldova.

„Acest cod vamal, nu a fost... intenția lui nu a fost să fie aplicat doar în regiunea transnistreană. Codul vamal s-a modificat în Republica Moldova în general. Deci nu a fost o prevedere expres pentru regiunea transnistreană, cum am văzut că s-a tirajat în mass-media de pe ambele maluri ale Nistrului”, a punctat viceprim-ministrul pentru Reintegrare al Republicii Moldova, Oleg Serebrian.

O altă pretinsă metodă de „sufocare” a regiunii, invocată de Tiraspol, este blocarea conturilor bancare ale operatorilor economici din regiunea transnistreană, fiind calificată drept principala problemă în procurarea gazelor.

„Fizic, nu putem procura gaz, nu pentru că nu avem bani, ci pentru că nu avem conturi în euro și dolari pentru a achita pentru gaz. Este o situație paradoxală. Întreprinderile noastre sunt înregistrate. După înregistrare, băncile moldovenești trebuia să le deschidă conturi firmelor noastre. Dar ce a făcut Moldova? Moldova a închis toate conturile întreprinderilor noastre și nu deschide conturi subiecților noștri economici”, a mai spus Krasnoselski.

Falsul privind blocarea conturilor bancare a apărut în 2019, după ce în Moldova a intrat în vigoare legea pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, conform căreia clienții băncilor trebuie să fie transparenți în realizarea tranzacțiilor. 

Drept urmare, au fost blocate conturile a 67 de agenți economici, dintre care numai doi din regiunea transnistreană. În septembrie 2019, în regiune erau 420 de persoane juridice care dețineau conturi bancare în Republica Moldova.

Într-o postare pe telegram, Daniel Vodă a dezmințit învinuirile lui Krasnoselski:

„Recenta schimbare de retorică a liderului de la Tiraspol cu învinuiri, precum că bani sunt, dar nu și conturi de euro și dolari, suntem nevoiți să dezmințim această minciună. Dacă există peste 1200 de companii din stânga Nistrului care exportă 80% din produsele regiunii în Uniunea Europeană fără probleme, este clar că sistemul de tranzacție funcționează. Soluția? Respectarea legislației Republicii Moldova. Restul sunt doar scuze sau lipsă de voință”.

Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman

/VIDEO/ Planul decuplării Tiraspolului de la gazul Rusiei. Recean explică vizita permisă lui Krasnoselski
/VIDEO/ Planul decuplării Tiraspolului de la gazul Rusiei. Recean explică vizita permisă lui Krasnoselski
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
/VIDEO/ A greșit sau nu Chișinăul, lăsându-l pe Krasnoselski să plece la Moscova? Serebrian: „Unii parteneri au apreciat”
/VIDEO/ A greșit sau nu Chișinăul, lăsându-l pe Krasnoselski să plece la Moscova? Serebrian: „Unii parteneri au apreciat”
„Strategie clară de destabilizare”: Interesele din umbra declarațiilor alarmante ale lui Patrușev despre Moldova
„Strategie clară de destabilizare”: Interesele din umbra declarațiilor alarmante ale lui Patrușev despre Moldova
/VIDEO/ „Atacurile Tiraspolului la adresa Chișinăului au atins cote fără precedent”: Serebrian explică scopul Moscovei în timpul crizei
/VIDEO/ „Atacurile Tiraspolului la adresa Chișinăului au atins cote fără precedent”: Serebrian explică scopul Moscovei în timpul crizei

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.