Marina Tauber acuză deputații Partidului Acțiune și Solidaritate, dar și pe ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, precum că ar fi influențat decizia magistraților Curții de Apel, care au plasată pe deputată de sub control judiciar în arest la domiciliu. Ba mai mult, Tauber a depus o plângere penală pe numele lui Sergiu Litvinenco, Dumitru Alaiba și Radu Marian, pe faptul „amestecului la înfăptuirea justiției săvârșită cu folosirea situației de serviciu”.
„O să încerc să fiu cât de succintă. Este încă o lovitură asupra justiției la indicarea concretă a domnului Litvinenco, a domnului Alaiba și a lui Radu Marian. La indicația lor au fost luate aceste decizii astăzi. Noi vedem că din păcate si Procuratura și justiția noastră sunt influențate”, a declarat Marina Tauber din sala Curții de Apel.
Am încercat să aflăm cum comentează aceste acuzații ministerul Justiției, însă nimeni nu ne-a răspuns la telefon.
„Eu niciodată nu am aplicat, nu am făcut și nici nu voi face niciun fel de presiune asupra procesului de înfăptuire a justiției. Este o aberație și cu siguranță nici PAS și nici deputații PAS nu se ocupă cu acest lucru. Aceasta este decizia instanței, atunci eu mi-am expus părere despre anumite probleme pe care le văd în sistemul judecătoresc și am spus că judecătorii trebuie să aibă mai mult curaj, dar asta nu are nimic cu acuzația falsă precum că m-aș implica în orice fel de proces de justiție”, a declarat pentru TV8, deputatul PAS, Radu Marian.
Marți, 25 octombrie, deputata Partidului Șor, Marina Tauber, a fost plasată în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Decizia a fost luată de către magistrații Curții de Apel Chișinău, asta după ce pe 21 octombrie, procurorul de caz a contestat cu recurs încheierea instanței de judecată prin care Tauber a trecut sub control judiciar din arest la domiciliu.
Pe 18 octombrie, parlamentara Marina Tauber, vizată în două cauze penale pornite pe faptul „acceptării cu bună știință a finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat” și „falsificarea raportului privind gestiunea financiară a Partidului Politic „Șor” a fost plasată sub control judiciar. Asta după ce instanța a admis parțial demersul procurorilor.
TV8.md reamintește că parlamentara a fost reținută la scurt timp după ce ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și Serviciul de Informații și Securitate (SIS), în comun cu procurorii anticorupție, au descins pe 21 iulie, cu percheziții în mai multe locații din țară, în cadrul unui dosar pornit cu privire la finanțarea ilegală a Partidului Șor.
Potrivit procurorilor, s-a constatat că partidul ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă, din partea unei grupări criminale, care erau folosiți în interes de partid, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea de proteste.
Banii grupului criminal ajungeau în Republica Moldova sub formă de transferuri și convertiri, inclusiv în criptovalută, iar pentru a camufla originea mijloacelor financiare, erau folosite diverse canale de finanțare precum Dubai, Viena, Monaco.
Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md