Anul trecut, oamenii au cheltuit mai mult decât au economisit. Sunt concluziile analistului economic, Veaceslav Ioniță care susține că moldovenii au luat mai multe împrumuturi de la bănci decât în anii precedenți. Și dacă unii spun că au încredere în instituțiile bancare, alții însă susțin că evită să se împrumute de acolo din cauza comisioanelor mari. Cert este că în ultimii ani, moldovenii au reușit să pună la ciorap mai puțini bani, luând credite mai multe, în mare parte pentru procurarea imobilelor.
„Noi am luat mai multe împrumuturi, decât am făcut depozite, de fapt am cheltuit mai mult decât am economisit și acest lucru se vede din următorul grafic, linia de sus este volumul depozitelor, pe care le avem noi atât în bănci, cât și în sectorul nebancar, deci aproape 75 miliarde de lei sunt depozitele și economiile cetățenilor noștri, iar creditele sunt 45 de miliarde de lei. Deci dacă observați, depozitele au crescut cu șapte miliarde de lei, dar creditele au crescut cu 9,1, deci înclinația spre economii, în acest an, este negativă.”
Datele prezentate arată că cetățenii moldoveni se împrumută în principal din trei surse: bănci, instituții nebancare și de la persoane fizice. Totuși, băncile continuă să fie principalul furnizor de credite și asta pentru că oferă o siguranță mai mare, spun locuitorii capitalei.
„Am luat de la bancă, dar și de instituții nebancare.- În ce ați investiti banii?- Iam investit într-un automobil car esă îmi aducă bani.”
„În cel mai des caz ajungi la o instituție bancară, băncile, pentru că prietenii, nu au niciodată.”
Unii însă spun că încearcă să evite împrumuturile de la bănci din cauza comisioanelor prea mari.
„De la cine preferați să vă împrumutați, de la rude sau instituții?- De la rude .- Aveți încredere în ele?- Sigur.- În instituțiile bancare, nu?- Comisionul este prea mare și nu ne convine. ”
„Cel mai bine de de la prieteni, dacă este posibil.- de ce?- Pentru ca să nu plătesc comision”
Cei care încearcă să facă economii spun că nu reușesc să adune foarte mulți bani În mare parte aceștia se duc pentru cheltuielile de zi cu zi.
„În produse, combustibil să mergem la serviciu, achităm grădinița, școala.”
„Reușiți să faceți economii?- Nu, nu reușim, suntem la pensie.- Dar pentru ce cheltuiți cel mai mult?- Pentru serviciile comunale, pentru căldură cheltuim foarte mult.”
Faptul că oamenii au economisit mai puțin și s-au îndatorat mai mult, sunt consecințe ale unui șir de evenimente care s-au întâmplat în ultimii ani.
„În 2020 a fost pandemie, în care am avut o înclinație spre economii, 2021 a fost cel mai mare an de consum în istoria noastră, inclusiv ipotecare și avem o înclinație spre economii negative, înclinație spre consum, 2022-2023, criza energetică cu înclinații spre economii, în 2024, lumea a început să creadă că am ieșit din criză. De fapt înclinația spre consum nu este negativă, aceasta arată de multe ori că populația speră că lucrurile merg bine și se împrumută.”
În 2024, peste 50 la sută din cei care au făcut împrumuturi la bancă, au luat credite imobiliare, fiind urmați de cei cu credite de consum, iar un procent foarte mic le revine celor care au luat credite de afaceri.