Irlanda are cel mai puternic pașaport din lume, potrivit Nomad Passport Index 2025, scrie CNBC. Este pentru prima dată când țara nord-europeană ocupă singură locul nr. 1 în clasamentul anual al Nomad Capitalist, o companie de consultanță în domeniul fiscal și al imigrației. Cu toate acestea, Irlanda a fost aproape în 2020, când a ocupat primul loc la egalitate cu Luxemburg și Suedia.
Spre deosebire de alte clasamente, care adesea evaluează pașapoartele doar pe baza puterii lor de a călători fără viză, clasamentul Nomad Capitalist analizează cinci criterii:
Călătorii fără viză – 50%
Impozitarea – 20%
Percepția globală – 10%
Capacitatea de a deține dublă cetățenie – 10%
Libertatea personală (libertatea presei, serviciul militar obligatoriu etc.) – 10%
Acești factori permit persoanelor care iau în considerare un pașaport diferit sau suplimentar să înțeleagă mai bine „adevărata valoare” a cetățeniei din întreaga lume și, în cele din urmă, „să meargă acolo unde sunt tratate cel mai bine”, potrivit indexului.
Clasamentul pașapoartelor
Cea de-a noua ediție a listei clasifică 199 de țări și teritorii folosind 20 de surse, cum ar fi autoritățile fiscale ale țării pentru clasamentele fiscale și World Happiness Report și Human Development Index al Organizației Națiunilor Unite pentru clasamentele de percepție, potrivit indexului.
Scorurile variază de la 10 la 50, cu excepția categoriei vizelor, care reprezintă numărul de țări în care deținătorii de pașapoarte pot intra fără a avea nevoie de viză.
Țările europene ocupă nouă din primele 10 locuri, de la Elveția, o putere perene, la micile națiuni Luxemburg și Malta.
Cele mai bine clasate pașapoarte din afara Europei sunt Emiratele Arabe Unite și Noua Zeelandă, ambele la egalitate pe locul 10.
România ocupă locul 21, la egalitate cu Franța, Estonia și Croația. Anul trecut, România a fost pe locul 24.
Pașaportul din Republica Moldova s-a clasat pe locul 92, după ce anul trecut a ocupat poziția 91, cu 60,33 de puncte. Potrivit clasamentului din acest an, pașaportul nostru depășește țări precum Rusia, Turcia, Quatar, Arabia Saudită, China sau Belarus.
Lista completă poate fi consultată pe site-ul Nomad Capitalist.