/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

Război în Ucraina, ziua 153: 13 rachete rusești au lovit Odesa. Rusia plănuiește să facă exerciții militare

missing
Foto: unian
26 iulie 2022, ora 23:10

Luni, Gazprom a anunțat că va reduce drastic livr de gaze către Europa prin gazoductul Nord Stream, la 33 de milioane de metri cubi pe zi acțiuni de miercuri, invocând necesitatea mentenanței unei turbine. Volodimir Zelenski a cerut Europei să „răspundă războiului gazului” purtat de Rusia prin întărirea sancțiunilor europene împotriva Moscovei. Tot președintele Zelenski la demis din funcție, în urma pierderilor din estul Ucrainei, pe generalul maior Grigori Halahan, care a condus forțele de operațiuni speciale în regiunile Donețk și Lugansk din august 2020, scrie g4media.

UPDATE: Polonia a primit peste cinci milioane de persoane din Ucraina de la începutul agresiunii Rusiei, potrivit poliţiei de frontieră, relatează Ukrinform. Între timp, peste 3,1 milioane de persoane s-ar fi întors acasă.

UPDATE: Gazoductul Nord Stream 1 a fost în centrul unei dispute între Rusia și membrii UE în ultimele săptămâni, în contextul în care Bruxelles-ul încearcă să asigure rezerve suficiente pentru ca statele membre să treacă prin iarna europeană care se apropie, potrivit Al Jazeera.

UPDATE: Primarul din Kramatorsk, ultimul oraș important din regiunea Donbass aflat încă sub control ucrainean, a declarat marți pentru AFP că iarna va fi "foarte dificilă" din cauza lipsei "conductelor de gaz deteriorate" și a necesității de a încălzi cele 60.000 de persoane care încă locuiesc acolo, potrivit AFP.

UPDATE: Preşedintele francez Emmanuel Macron critică Africa pentru poziţia în conflictul ruso-ucrainean. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, aflat la rândul său într-un turneu în Africa, confirmă interesul Rusiei pentru continentul african.

Polonia și statele baltice au tras învățămintele că se numără printre cele mai eficiente arme pentru a opri avansul rusesc în Ucraina și comandă sute de sisteme de lansare la un cost de sute de milioane de dolari.

UPDATE: Ministerul rus al Apărării intenționează să organizeze exerciții militare strategice în estul țării în perioada 30 august – 5 septembrie, au informat marți agențiile ruse de presă, citate de The Guardian. Interfax a relatat, citând declarațiile ministerului, că militarii din alte țări nespecificate vor lua parte la exercițiile regulate „Vostok”.

UPDATE: Forțele ruse au lansat marți 13 rachete în Odesa, la primele ore ale dimineții, a anunțat Iurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene din Ucraina, citat de Kyiv Independent. Potrivit acestuia, rachetele au fost lansate de aeronavele Su-35, Su-30, Su-22 și M-30 din Marea Neagră.

UPDATE: Îngrijorările legate de asigurarea încărcăturilor reprezintă cel mai mare obstacol în calea navelor de cereale care părăsesc săptămâna aceasta porturile ucrainene din Marea Neagră, spun exportatorii citați de The Guardian. Nu se știe încă dacă dacă societățile de asigurări vor fi dispuse să asigure navele în timp ce navighează pe apele minate, iar cumpărătorii ezită să facă noi comenzi, având în vedere riscul unor atacuri rusești.

UPDATE: Ocupanţii ruşi iau în calcul redenumirea oraşului Mariupol. Potrivit Consiliului Local, invadatorii vor să redea oraşului vechiul nume sovietic Jdanov, potrivit agenţiei de presă RBC. În perioada sovietică, din 1948 până în 1989, Mariupolul se numea Jdanov, în cinstea localnicului Andrei Jdanov, unul dintre liderii comunişti ai URSS.

UPDATE: Marea Britanie a anunțat marți că a sancționat oficiali impuși de Kremlin în provinciile Lugansk și Donețk din estul Ucrainei, precum și 29 de guvernatori regionali din întreaga Rusie.

Printre cele 42 de noi nume adăugate la sancțiunile britanice se numără, de asemenea, ministrul și ministrul adjunct al justiției din Rusia, precum și doi nepoți ai miliardarului rus Alisher Usmanov, care a fost la rândul său sancționat de Marea Britanie în martie.

UPDATE: Autoritatea de supraveghere a concurenței din Rusia a amendat marți Google cu 2 miliarde de ruble (34,2 milioane de dolari) pentru că a abuzat de poziția sa dominantă pe piața de găzduire video, se arată într-un comunicat al autorității de reglementare, citat de Reuters. Decizia este cea mai recentă amendă de mai multe milioane de dolari ca parte a campaniei tot mai agresive a Moscovei împotriva companiilor străine de tehnologie.

UPDATE: Uniunea Europeană a decis marți să-și reînnoiască sancțiunile împotriva Rusiei pentru încă șase luni, până la sfârșitul lunii ianuarie 2023.

Decizia, o formalitate adoptată de miniștrii UE din domeniul energiei, se referă la sancțiunile care au fost introduse pentru prima dată în 2014 și extinse semnificativ după invazia Rusiei în Ucraina în februarie anul acesta.

UPDATE: O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată că forțele armate ruse au scos din depozite vechile tunuri autopropulsate 2S7 „Pion” de fabricație sovietică.

UPDATE: Centrul Comun de Coordonare (JCC), înființat ca parte a acordului istoric de reluare a exporturilor de cereale din Ucraina, și-a început activitatea la Istanbul, au anunțat marți agențiile de presă ruse, citând Ministerul Apărării. Delegația rusă la JCC va sosi marți în Turcia și își va începe activitatea în format cvadruplu, alături de Turcia, Ucraina și Națiunile Unite, au adăugat agențiile ruse, potrivit HotNews.

UPDATE: Un referendum privind aderarea regiunii Herson la Federaţia Rusă va avea loc în ciuda tuturor încercărilor Kievului de „a intimida” locuitorii regiunii sau de „a organiza teroare informaţională”, a declarat marţi adjunctul şefului administraţiei militaro-civile pro-ruse a regiunii, Kiril Stremusov, citat de agenţia de presă oficială rusă TASS, notează Agerpres.

El a adăugat că referendumul urmează să aibă loc în curând. „După ce va avea loc referendumul, vom deveni parte a Federaţiei Ruse, va fi o altă istorie, o altă ţară”, a mai spus adjunctul şefului administraţiei militaro-civile pro-ruse.

UPDATE: O turbină de gaz pentru gazoductul Nord Stream 1 nu a sosit încă, după ce a fost reparată în Canada, dar Rusia speră că va fi instalată „mai degrabă mai curând decât mai târziu”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Dmitri Peskov a mai spus că sancțiunile împotriva Rusiei complică activitatea gazoductului Nord Stream 1, care reduce livrările de gaze către Europa la doar 20% din capacitatea sa pe fondul lucrărilor de întreținere.

UPDATE: Forțele armate ale Rusiei au distrus opt depozite ucrainene de rachete și arme de artilerie în sudul regiunii Nikolaev și în estul regiunii Donețk, susţine ministerul rus al apărării, transmite Reuters.

UPDATE: Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, a declarat marţi că Rusia este pedepsită prin sancţiunile impuse de UE „pentru dorinţa de a proteja oamenii” şi a calificat actuala politică europeană față de Moscova drept „un cocktail dezgustător de grosolănie arogantă, infantilism adolescent și prostie primitivă”, notează agenţia rusă de presă TASS. Apropiatul lui Putin ironizează liderii europeni care acum încearcă să găsească soluţii pentru a trece iarna cu bine.

UPDATE: Ucrainenii spun că în ultimele 24 de ore armata rusă a pierdut 170 de soldați, 7 tancuri, 9 transportoare blindate, 4 sisteme de artilerie, un lansator multiplu de rachete, un sistem antiaerian, un avion, un elicopter, 3 drone, 2 echipamente speciale și 3 vehicule de transport, scrie The Kyiv Independent.

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al administraţiei militare regionale Odesa, Serghei Bratciuk, susţine că fermierii ucraineni din regiune au recoltat până în prezent două milioane de tone de cereale şi leguminoase, transmite Ukrinform. Potrivit lui Serghei Bratciuk, pe fondul atacurilor cu rachete lansate de invadatorii ruşi, fermierii din regiune s-au confruntat cu problema depozitării cerealelor şi a asigurării exportului acestora.

Pentru a rezolva aceste dificultăţi sunt implicate companii de transport şi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, care a lansat în acest sens un proiect în valoare de 17 milioane de dolari.

UPDATE: Fostul cancelar german Gerhard Schroder este la Moscova. „Sunt aici pentru câteva zile de vacanță. Moscova este un oraș frumos”, a declarat el unui jurnalist, potrivit Nexta.

Declarația a fost făcută în apropierea sediului central al Rosneft, unde Schreder a fost președinte al consiliului de administrație.

UPDATE: Anunțul Gazprom potrivit căruia va reduce și mai mult livrările către Europa în această săptămână este motivat politic, a declarat marți șeful Uniunii Europene pentru politica energetică, Kadri Simson, contrazicând afirmația companiei potrivit căreia a redus livrările pentru că a fost nevoie să oprească funcționarea unei turbine.

„Știm că nu există niciun motiv tehnic pentru a face acest lucru. Este o măsură motivată politic și trebuie să fim pregătiți pentru asta. Și exact din acest motiv, reducerea preventivă a cererii noastre de gaze este o strategie înțeleaptă”, a declarat Simson la sosirea la Bruxelles, la o reuniune a miniștrilor energiei din țările UE.

UPDATE: Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord asupra planului de urgență privind reducerea consumului de gaze naturale al blocului comunitar într-o tentativă de a atenua impactul unei eventuale sistări complete a furnizării de gaze rusești, anunță agenția de presă DPA, citând mai multe surse diplomatice.

UPDATE: În dimineața zilei de marți, 26 iulie, portul Odesa a fost lovit din nou de rachete rusești. Una dintre ținte a fost podul de la Zatoka de peste Nistru. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a numit pe ruși „teroriști” și a subliniat că Rusia a atacat în timp ce oamenii încă dormeau.

UPDATE: Forțele rusești au lovit infrastructura portuară din regiunea Nikolaev din sudul Ucrainei, a declarat marți primarul Oleksandr Senkevici. „Un atac masiv cu rachete a fost lansat asupra sudului Ucrainei din direcția Mării Negre și cu ajutorul aviației”, a declarat el la televiziunea de stat ucraineană, fără a oferi detalii despre urmările atacului.

UPDATE: Capacitățile antiaeriene ale Ucrainei continuă să se îmbunătățească: La o zi după ce ministrul apărării de la Kiev a spus că țara sa a început să primească Gepardurile promise de Germania, armata ucraineană a anunțat că au venit și primele Stormer din Marea Britanie, scrie HotNews.

UPDATE: Un incendiu de proporții a avut loc la un depozit de produse petroliere din Donețk, bombardat de ucraineni, potrivit TASS.

UPDATE: Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a demis, luni, pe Ruslan Demcenko din funcţia de prim-vicesecretar al Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei (NSDC), printr-un decret, transmite agenţia Interfax, citată de News.ro.

UPDATE: O zonă rezidențială din al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, ar fi fost, de asemenea, lovită în această dimineață. Primarul orașului Harkov, Igor Terejov, a declarat că atacul forțelor ruse a fost făcut asupra centrului orașului. Șeful administrației regionale de stat din Harkov, Oleg Sinegubov, a declarat că atacul a avut loc marți, în jurul orei 5 dimineața, transmite The Guardian.

UPDATE: Forțele rusești au lovit din nou orașul portuar Odesa, din sudul Ucrainei, la primele ore ale acestei dimineți, anunță oficialii locali. Șeful administrației militare din regiune, Serghei Bratciuk, a declarat că va publica mai multe detalii într-o postare pe Telegram, transmite The Guardian. „Atac cu rachete din Odesa cu ajutorul unor avioane strategice”, a spus Bratciuk.

UPDATE: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut, luni, Europei să „răspundă războiului gazului” purtat de Rusia prin întărirea sancţiunilor europene împotriva Moscovei, transmite News.ro.

UPDATE: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a înlocuit un important comandant militar în estul Ucrainei în urma pierderilor teritoriale majore suferite în faţa Rusiei, relatează dpa, citată de Agerpres. Într-un decret, Zelenski l-a demis pe Grigori Halahan din funcţie şi l-a numit în locul său pe Viktor Horenko. General maior Halahan, în vârstă de 44 de ani, a condus forţele de operaţiuni speciale în regiunile Doneţk şi Lugansk din august 2020. 

UPDATE: Gigantul rus Gazprom a anunțat luni că va reduce drastic livrările de gaze către Europa prin gazoductul Nord Stream, la 33 de milioane de metri cubi pe zi începând de miercuri, invocând necesitatea mentenanței unei turbine, potrivit Le Monde.

Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS dezvăluie cum războiul din Ucraina a dat peste cap piața de medicamente din Republica Moldova. Invazia Rusiei în Ucraina a avut multiple consecințe economice și sociale inclusiv asupra țării noastre. Una dintre crizele generate de agresiunea militară rusească a fost lipsa de medicamente pentru spitalele din Moldova. Din cauza sistării activității mai multor fabrici și depozite de medicamente din Ucraina și a schimbării lanțurilor de distribuție, mai multe medicamente au ajuns să coste chiar și de două ori mai scump.

Ministrul Infrastructurii a investit anul trecut într-un apartament la București. „Este în faza de construcție, nu este unul gata”
Ministrul Infrastructurii a investit anul trecut într-un apartament la București. „Este în faza de construcție, nu este unul gata”
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/VIDEO/ Bonusuri pentru oficiul central al CFM și restanțe salariale pentru muncitori. Spînu îl acuză pe Tofilat de management defectuos
/VIDEO/ Bonusuri pentru oficiul central al CFM și restanțe salariale pentru muncitori. Spînu îl acuză pe Tofilat de management defectuos
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Rezoluție APCE: „Statul rus poartă întreaga responsabilitate pentru moartea lui Navalnîi”. Solicitările Adunării

missing
19 aprilie 2024, ora 14:27

Statul rus poartă întreaga responsabilitate pentru moartea lui Alexei Navalnîi, principalul opozant al lui Vladimir Putin, se arată într-o rezoluție adoptată de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE). În document sunt solicitate o serie de măsuri radicale pentru a contracara ceea ce a numit „regimul totalitar” al lui Vladimir Putin.

Adoptând în unanimitate o rezoluție bazată pe un raport al lui Emanuelis Zingeris (Lituania, PPE/CD), Adunarea a declarat că, sub conducerea lui Vladimir Putin, Rusia a devenit o dictatură de facto care duce „un război împotriva democrației”.

Un aparat de securitate omniprezent, supravegherea în masă a societății și reprimarea brutală a protestelor pașnice au „transformat Federația Rusă în ceea ce Adunarea consideră un stat totalitar, al cărui „modus operandi” seamănă cu cel al unei organizații criminale”.

Printre altele, Adunarea a solicitat UE și altor state să îi sancționeze pe cei direct responsabili de persecutarea, maltratarea și moartea lui Alexei Navalnîi și a îndemnat toate statele să tragă la răspundere Rusia pentru utilizarea sistematică a torturii în temeiul Convenției ONU împotriva torturii.

Totodată, și-a reiterat refuzul de a-l recunoaște pe Vladimir Putin ca președinte legitim al Rusiei și a îndemnat din nou comunitatea internațională să înceteze orice contact cu acesta, cu excepția scopurilor umanitare sau a urmăririi păcii.

APCE a cerut transferul rapid al celor peste 300 de miliarde de dolari americani din activele rusești înghețate către un fond de compensare a victimelor agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și crearea unui tribunal care să judece conducerea politică și militară a Rusiei pentru crime de agresiune.

Mai mult, a solicitat UE și G7 să consolideze sancțiunile împotriva Rusiei, inclusiv prin impunerea de sancțiuni secundare, sancționarea Bursei de la Moscova și a Rosatom și reducerea plafonului de preț al petrolului pentru a reduce veniturile din petrol ca sursă de venit pentru Rusia.

Statele membre și statele observatoare sunt încurajete să continue schimburile de prizonieri pentru a obține eliberarea prizonierilor politici din Rusia și Belarus, acordând prioritate lui Vladimir Kara-Murza și altor persoane cu probleme grave de sănătate.

De asemenea, Adunarea a declarat că înființează o platformă de contact pentru dialogul cu forțele democratice din Rusia și a solicitat crearea unui raportor general pe această temă.

Alexei Navalnîi a murit pe 16 februarie, într-o închisoare din Siberia, unde ispășea o pedeapsă de lungă durată. Serviciul Federal Rus al Penitenciarelor a declarat atunci că Navalnîi a început să se simtă rău după o plimbare, și-a pierdut cunoștința, iar ulterior medicii au constatat decesul. Abia după două săptămâni, corpul opozantului rus a fost predat mamei sale, care l-a înmormântat la un cimitir din Moscova. 

Soția acestuia, Iulia Navalnaia, a cerut comunității internaționale să se unească pentru a învinge „regimul terifiant din Rusia”, acuzându-l pe Vladimir Putin că i-a ucis soțul. Liderii mondiali s-au declarat revoltați de acest caz, menționând că au multe întrebări în adresa Moscovei. La rândul său, Kremlinul a negat orice implicare a statului în moartea liderului opoziției.

Alexei Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, era unul dintre cei mai vocali lideri ai opoziției din Rusia. Politicianul era condamnat la aproape 30 de ani de închisoare, în baza unor acuzaţii despre care se spune că au fost inventate pentru a-l ţine departe de politică. Navalnîi a contribuit la provocarea protestelor din 2011-2012 în Rusia. Opozantul a luptat împotriva fraudelor electorale și a corupției guvernamentale de la Moscova, investigând cercul interior al lui Putin și publicând ulterior dovezi în presa rusească. A fost arestat în Rusia, în ianuarie 2021, la întoarcerea sa în ţară după ce fusese otrăvit şi internat pentru tratament în Germania. 

Fiind cel mai vehement critic al președintelui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi acuza Kremlinul de otrăvirea sa. Înainte să fie arestat, Alexei Navalnîi a fost întrebat în cadrul unui interviu ce mesaj ar avea pentru poporul rus dacă va fi arestat, condamnat sau chiar ucis. Răspunsul a fost răspicat:

„Nu trebuie să cedați. Dacă s-a ajuns la asta, înseamnă că noi suntem foarte puternici în acest moment, dacă ei au decis să mă ucidă. Singurul lucru de care e nevoie ca răul să triumfe este ca oamenii buni să nu facă nimic. Trebuie să folosim acest moment, nu cedați”.

Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară şi-a sistat activitatea. /Ani grei de închisoare pentru liderul organizaţiei criminale „Machena”. Acesta va face peste douăzeci de ani de pușcărie, pentru că a comandat asasinarea unei autorități criminale rivale. /Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi, de Guvern. Acum pensia minimă constituie 2 mii 778 lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la o ex-deputată, bănuită de spălare de bani! Aproape două milioane de lei au fost confiscați de oamenii legii. /Imaginile cu o presupusă dronă, care ar fi lovit elicopterul la Tiraspol, sunt trucate, iar incidentul a fost provocat cu scopul de a crea panică în societate pe ambele maluri ale Nistrului. Este concluzia Biroului politici de reintegrare, la o săptămână de la incident. /Un antreprenor din Soroca a împrumutat bani pentru afacere și a înscenat falimentarea ei. Acesta și-a recunoscut vina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tentativa opoziției de a împiedica organizarea referendumului de aderare la UE, într-o zi cu prezidențialele, a eșuat. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de blocul Comuniștilor și Socialiștilor. / Reforma Justiției este provocarea numărul unu în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniune Europeană. Revenită de la Bruxelles, vicepremierul pentru integrare a declarat că europenii așteaptă numirea judecătorilor la Curtea Supremă dar și un procuror general. / Ofițerii Anticorupție susțin că au prins un avocat în timp ce lua 70 de mii de lei mită. Flagrantul a fost organizat la sesizarea unei femei care încearcă să-și scape soțul de pușcărie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evenimentele de familie îi aduc bașcanei Găgăuziei venituri mult mai mari decât activitatea în Comitetul Executiv al regiunii. Numai la ziua sa de naștere, Evghenia Guțul a declarat cadouri bănești de peste 7 mii de euro. /Crește numărul cazurilor de rujeolă la Centrul de refugiați din Chișinău. Sunt deja 11 pacienți confirmați- toți copii nevaccinați, cu vârste cuprinse între 2 și 17 an. /De astăzi, plătim mai puțin pentru lumină și căldură. Deciziile Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică au fost publicate în Monitorul Oficial.

/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram