Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1000: Bilanț macabru, orașe distruse și daune de miliarde! Rusia continuă să amenințe nuclear

Război în Ucraina, ziua 153: 13 rachete rusești au lovit Odesa. Rusia plănuiește să facă exerciții militare

missing
Foto: unian
26 iulie 2022, ora 23:10

Luni, Gazprom a anunțat că va reduce drastic livr de gaze către Europa prin gazoductul Nord Stream, la 33 de milioane de metri cubi pe zi acțiuni de miercuri, invocând necesitatea mentenanței unei turbine. Volodimir Zelenski a cerut Europei să „răspundă războiului gazului” purtat de Rusia prin întărirea sancțiunilor europene împotriva Moscovei. Tot președintele Zelenski la demis din funcție, în urma pierderilor din estul Ucrainei, pe generalul maior Grigori Halahan, care a condus forțele de operațiuni speciale în regiunile Donețk și Lugansk din august 2020, scrie g4media.

UPDATE: Polonia a primit peste cinci milioane de persoane din Ucraina de la începutul agresiunii Rusiei, potrivit poliţiei de frontieră, relatează Ukrinform. Între timp, peste 3,1 milioane de persoane s-ar fi întors acasă.

UPDATE: Gazoductul Nord Stream 1 a fost în centrul unei dispute între Rusia și membrii UE în ultimele săptămâni, în contextul în care Bruxelles-ul încearcă să asigure rezerve suficiente pentru ca statele membre să treacă prin iarna europeană care se apropie, potrivit Al Jazeera.

UPDATE: Primarul din Kramatorsk, ultimul oraș important din regiunea Donbass aflat încă sub control ucrainean, a declarat marți pentru AFP că iarna va fi "foarte dificilă" din cauza lipsei "conductelor de gaz deteriorate" și a necesității de a încălzi cele 60.000 de persoane care încă locuiesc acolo, potrivit AFP.

UPDATE: Preşedintele francez Emmanuel Macron critică Africa pentru poziţia în conflictul ruso-ucrainean. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, aflat la rândul său într-un turneu în Africa, confirmă interesul Rusiei pentru continentul african.

Polonia și statele baltice au tras învățămintele că se numără printre cele mai eficiente arme pentru a opri avansul rusesc în Ucraina și comandă sute de sisteme de lansare la un cost de sute de milioane de dolari.

UPDATE: Ministerul rus al Apărării intenționează să organizeze exerciții militare strategice în estul țării în perioada 30 august – 5 septembrie, au informat marți agențiile ruse de presă, citate de The Guardian. Interfax a relatat, citând declarațiile ministerului, că militarii din alte țări nespecificate vor lua parte la exercițiile regulate „Vostok”.

UPDATE: Forțele ruse au lansat marți 13 rachete în Odesa, la primele ore ale dimineții, a anunțat Iurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene din Ucraina, citat de Kyiv Independent. Potrivit acestuia, rachetele au fost lansate de aeronavele Su-35, Su-30, Su-22 și M-30 din Marea Neagră.

UPDATE: Îngrijorările legate de asigurarea încărcăturilor reprezintă cel mai mare obstacol în calea navelor de cereale care părăsesc săptămâna aceasta porturile ucrainene din Marea Neagră, spun exportatorii citați de The Guardian. Nu se știe încă dacă dacă societățile de asigurări vor fi dispuse să asigure navele în timp ce navighează pe apele minate, iar cumpărătorii ezită să facă noi comenzi, având în vedere riscul unor atacuri rusești.

UPDATE: Ocupanţii ruşi iau în calcul redenumirea oraşului Mariupol. Potrivit Consiliului Local, invadatorii vor să redea oraşului vechiul nume sovietic Jdanov, potrivit agenţiei de presă RBC. În perioada sovietică, din 1948 până în 1989, Mariupolul se numea Jdanov, în cinstea localnicului Andrei Jdanov, unul dintre liderii comunişti ai URSS.

UPDATE: Marea Britanie a anunțat marți că a sancționat oficiali impuși de Kremlin în provinciile Lugansk și Donețk din estul Ucrainei, precum și 29 de guvernatori regionali din întreaga Rusie.

Printre cele 42 de noi nume adăugate la sancțiunile britanice se numără, de asemenea, ministrul și ministrul adjunct al justiției din Rusia, precum și doi nepoți ai miliardarului rus Alisher Usmanov, care a fost la rândul său sancționat de Marea Britanie în martie.

UPDATE: Autoritatea de supraveghere a concurenței din Rusia a amendat marți Google cu 2 miliarde de ruble (34,2 milioane de dolari) pentru că a abuzat de poziția sa dominantă pe piața de găzduire video, se arată într-un comunicat al autorității de reglementare, citat de Reuters. Decizia este cea mai recentă amendă de mai multe milioane de dolari ca parte a campaniei tot mai agresive a Moscovei împotriva companiilor străine de tehnologie.

UPDATE: Uniunea Europeană a decis marți să-și reînnoiască sancțiunile împotriva Rusiei pentru încă șase luni, până la sfârșitul lunii ianuarie 2023.

Decizia, o formalitate adoptată de miniștrii UE din domeniul energiei, se referă la sancțiunile care au fost introduse pentru prima dată în 2014 și extinse semnificativ după invazia Rusiei în Ucraina în februarie anul acesta.

UPDATE: O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată că forțele armate ruse au scos din depozite vechile tunuri autopropulsate 2S7 „Pion” de fabricație sovietică.

UPDATE: Centrul Comun de Coordonare (JCC), înființat ca parte a acordului istoric de reluare a exporturilor de cereale din Ucraina, și-a început activitatea la Istanbul, au anunțat marți agențiile de presă ruse, citând Ministerul Apărării. Delegația rusă la JCC va sosi marți în Turcia și își va începe activitatea în format cvadruplu, alături de Turcia, Ucraina și Națiunile Unite, au adăugat agențiile ruse, potrivit HotNews.

UPDATE: Un referendum privind aderarea regiunii Herson la Federaţia Rusă va avea loc în ciuda tuturor încercărilor Kievului de „a intimida” locuitorii regiunii sau de „a organiza teroare informaţională”, a declarat marţi adjunctul şefului administraţiei militaro-civile pro-ruse a regiunii, Kiril Stremusov, citat de agenţia de presă oficială rusă TASS, notează Agerpres.

El a adăugat că referendumul urmează să aibă loc în curând. „După ce va avea loc referendumul, vom deveni parte a Federaţiei Ruse, va fi o altă istorie, o altă ţară”, a mai spus adjunctul şefului administraţiei militaro-civile pro-ruse.

UPDATE: O turbină de gaz pentru gazoductul Nord Stream 1 nu a sosit încă, după ce a fost reparată în Canada, dar Rusia speră că va fi instalată „mai degrabă mai curând decât mai târziu”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Dmitri Peskov a mai spus că sancțiunile împotriva Rusiei complică activitatea gazoductului Nord Stream 1, care reduce livrările de gaze către Europa la doar 20% din capacitatea sa pe fondul lucrărilor de întreținere.

UPDATE: Forțele armate ale Rusiei au distrus opt depozite ucrainene de rachete și arme de artilerie în sudul regiunii Nikolaev și în estul regiunii Donețk, susţine ministerul rus al apărării, transmite Reuters.

UPDATE: Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, a declarat marţi că Rusia este pedepsită prin sancţiunile impuse de UE „pentru dorinţa de a proteja oamenii” şi a calificat actuala politică europeană față de Moscova drept „un cocktail dezgustător de grosolănie arogantă, infantilism adolescent și prostie primitivă”, notează agenţia rusă de presă TASS. Apropiatul lui Putin ironizează liderii europeni care acum încearcă să găsească soluţii pentru a trece iarna cu bine.

UPDATE: Ucrainenii spun că în ultimele 24 de ore armata rusă a pierdut 170 de soldați, 7 tancuri, 9 transportoare blindate, 4 sisteme de artilerie, un lansator multiplu de rachete, un sistem antiaerian, un avion, un elicopter, 3 drone, 2 echipamente speciale și 3 vehicule de transport, scrie The Kyiv Independent.

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al administraţiei militare regionale Odesa, Serghei Bratciuk, susţine că fermierii ucraineni din regiune au recoltat până în prezent două milioane de tone de cereale şi leguminoase, transmite Ukrinform. Potrivit lui Serghei Bratciuk, pe fondul atacurilor cu rachete lansate de invadatorii ruşi, fermierii din regiune s-au confruntat cu problema depozitării cerealelor şi a asigurării exportului acestora.

Pentru a rezolva aceste dificultăţi sunt implicate companii de transport şi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, care a lansat în acest sens un proiect în valoare de 17 milioane de dolari.

UPDATE: Fostul cancelar german Gerhard Schroder este la Moscova. „Sunt aici pentru câteva zile de vacanță. Moscova este un oraș frumos”, a declarat el unui jurnalist, potrivit Nexta.

Declarația a fost făcută în apropierea sediului central al Rosneft, unde Schreder a fost președinte al consiliului de administrație.

UPDATE: Anunțul Gazprom potrivit căruia va reduce și mai mult livrările către Europa în această săptămână este motivat politic, a declarat marți șeful Uniunii Europene pentru politica energetică, Kadri Simson, contrazicând afirmația companiei potrivit căreia a redus livrările pentru că a fost nevoie să oprească funcționarea unei turbine.

„Știm că nu există niciun motiv tehnic pentru a face acest lucru. Este o măsură motivată politic și trebuie să fim pregătiți pentru asta. Și exact din acest motiv, reducerea preventivă a cererii noastre de gaze este o strategie înțeleaptă”, a declarat Simson la sosirea la Bruxelles, la o reuniune a miniștrilor energiei din țările UE.

UPDATE: Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord asupra planului de urgență privind reducerea consumului de gaze naturale al blocului comunitar într-o tentativă de a atenua impactul unei eventuale sistări complete a furnizării de gaze rusești, anunță agenția de presă DPA, citând mai multe surse diplomatice.

UPDATE: În dimineața zilei de marți, 26 iulie, portul Odesa a fost lovit din nou de rachete rusești. Una dintre ținte a fost podul de la Zatoka de peste Nistru. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a numit pe ruși „teroriști” și a subliniat că Rusia a atacat în timp ce oamenii încă dormeau.

UPDATE: Forțele rusești au lovit infrastructura portuară din regiunea Nikolaev din sudul Ucrainei, a declarat marți primarul Oleksandr Senkevici. „Un atac masiv cu rachete a fost lansat asupra sudului Ucrainei din direcția Mării Negre și cu ajutorul aviației”, a declarat el la televiziunea de stat ucraineană, fără a oferi detalii despre urmările atacului.

UPDATE: Capacitățile antiaeriene ale Ucrainei continuă să se îmbunătățească: La o zi după ce ministrul apărării de la Kiev a spus că țara sa a început să primească Gepardurile promise de Germania, armata ucraineană a anunțat că au venit și primele Stormer din Marea Britanie, scrie HotNews.

UPDATE: Un incendiu de proporții a avut loc la un depozit de produse petroliere din Donețk, bombardat de ucraineni, potrivit TASS.

UPDATE: Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a demis, luni, pe Ruslan Demcenko din funcţia de prim-vicesecretar al Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei (NSDC), printr-un decret, transmite agenţia Interfax, citată de News.ro.

UPDATE: O zonă rezidențială din al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, ar fi fost, de asemenea, lovită în această dimineață. Primarul orașului Harkov, Igor Terejov, a declarat că atacul forțelor ruse a fost făcut asupra centrului orașului. Șeful administrației regionale de stat din Harkov, Oleg Sinegubov, a declarat că atacul a avut loc marți, în jurul orei 5 dimineața, transmite The Guardian.

UPDATE: Forțele rusești au lovit din nou orașul portuar Odesa, din sudul Ucrainei, la primele ore ale acestei dimineți, anunță oficialii locali. Șeful administrației militare din regiune, Serghei Bratciuk, a declarat că va publica mai multe detalii într-o postare pe Telegram, transmite The Guardian. „Atac cu rachete din Odesa cu ajutorul unor avioane strategice”, a spus Bratciuk.

UPDATE: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut, luni, Europei să „răspundă războiului gazului” purtat de Rusia prin întărirea sancţiunilor europene împotriva Moscovei, transmite News.ro.

UPDATE: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a înlocuit un important comandant militar în estul Ucrainei în urma pierderilor teritoriale majore suferite în faţa Rusiei, relatează dpa, citată de Agerpres. Într-un decret, Zelenski l-a demis pe Grigori Halahan din funcţie şi l-a numit în locul său pe Viktor Horenko. General maior Halahan, în vârstă de 44 de ani, a condus forţele de operaţiuni speciale în regiunile Doneţk şi Lugansk din august 2020. 

UPDATE: Gigantul rus Gazprom a anunțat luni că va reduce drastic livrările de gaze către Europa prin gazoductul Nord Stream, la 33 de milioane de metri cubi pe zi începând de miercuri, invocând necesitatea mentenanței unei turbine, potrivit Le Monde.

Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. /Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria R. Moldova - „Furtul miliardului”. /Nu ratați, astăzi, la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.

/VIDEO/ Investiție cu scandal: Un parc fotovoltaic de 4.000.000 de lei se prăfuiește pe câmp
/VIDEO/ Investiție cu scandal: Un parc fotovoltaic de 4.000.000 de lei se prăfuiește pe câmp
/VIDEO/ Prezentatoare nouă la TV8! Cunoscuta jurnalistă Tatiana Nastas, la pupitrul știrilor de la ora 17:00
/VIDEO/ Prezentatoare nouă la TV8! Cunoscuta jurnalistă Tatiana Nastas, la pupitrul știrilor de la ora 17:00
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 999: Atac sângeros și risc de război mondial! Zelenski e pe front, iar Rusia refuză planul lui Erdogan
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 999: Atac sângeros și risc de război mondial! Zelenski e pe front, iar Rusia refuză planul lui Erdogan
/VIDEO/ Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
/VIDEO/ Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Fulgi de zăpadă și scădere bruscă a temperaturilor: Prognozele meteorologilor pentru această săptămână
Fulgi de zăpadă și scădere bruscă a temperaturilor: Prognozele meteorologilor pentru această săptămână

externe

/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 410: Atac la Tel Aviv, criză umanitară în Siria și noi sancțiuni UE. Un convoi ONU, jefuit

19 noiembrie 2024, ora 12:25

Uniunea Europeană a anunţat luni că-şi înăspreşte sancţiunile împotriva Iranului, iar seara, grupul Hezbollah susținut de Iran a declarat că a lansat drone încărcate cu explozibili asupra unor ținte militare din Tel Aviv. 

De asemenea, la iveală a ieșit că sâmbătă, un convoi cu ajutoare ONU, compus din 109 de camioane, a fost jefuit prin violență în Gaza, în contextul crizei umanitare crescânde în zonă. O situație catastrofală asemănătoare se înregistrează și în nord-estul Siriei, unde atacurile aeriene ale Turciei au întrerupt accesul la electricitate și apă pentru mai mult de un milion de oameni.

UPDATE  Grupul Hezbollah susținut de Iran a declarat luni că a lansat drone încărcate cu explozibili asupra unor ținte militare din Tel Aviv, în timp ce salvatorii israelieni au anunțat că cinci persoane au fost rănite în suburbiile orașului, transmite France24. 

video: tg/Meduza

UPDATE Atacurile aeriene ale Turciei în nord-estul Siriei, lovit de secetă din cauza schimbărilor climatice, au întrerupt accesul la electricitate și apă pentru mai mult de un milion de oameni. Experții spun că ar putea fi o încălcare a dreptului internațional, scrie BBC, citat de Digi24. Turcia a desfășurat peste 100 de atacuri între octombrie 2019 și ianuarie 2024 asupra zăcămintelor de petrol, instalațiilor de gaze și centralelor electrice din Administrația Autonomă a Siriei de Nord și de Est (AANES) deținută de kurzi, potrivit datelor colectate de BBC. Atacurile s-au adăugat la criza umanitară într-o regiune care este zguduită de un război civil de ani de zile și de patru ani de secetă extremă exacerbată de schimbările climatice. Apa era deja limitată, dar atacurile asupra infrastructurii electrice din octombrie anul trecut au oprit alimentarea cu energie a stației principale de apă din regiune, în Alouk, și de atunci nu a mai funcționat. Peste un milion de oameni din provincia Hassakeh, care cândva își luau apa de la Alouk, se bazează acum pe livrările de apă pompată de la aproximativ 20 km distanță. Sute de livrări se fac zilnic cu autocisterna, consiliul de apă acordând prioritate școlilor, orfelinatelor, spitalelor și celor care au cel mai mult nevoie. Dar livrările nu sunt suficiente pentru toată lumea.

UPDATE Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-a reiterat luni respingerea faţă de încheierea oricărui acord de armistiţiu în Fâşia Gaza devastată de război deoarece, în opinia sa, acesta ar permite Hamas să rămână la putere odată încheiată ofensiva militară, informează EFE, citat de Agerpres. „Tot ce doreşte Hamas este un acord pentru a pune capăt războiului şi retragerea forţelor israeliene din Fâşia Gaza pentru a rămâne la putere. Nu sunt dispus la asta în niciun fel", a afirmat premierul Netanyahu în faţa comisiei pentru afaceri externe şi apărare din Knesset (parlamentul israelian), potrivit unor scurgeri apărute în presa locală.

UPDATE Un convoi de 109 camioane cu ajutoare ONU care transportau alimente a fost jefuit prin violenţă sâmbătă în Gaza, afirmă agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni (Unrwa), relatează BBC, citat de News.ro. Nouăzeci şi şapte de camioane au fost pierdute, iar şoferii lor au fost forţaţi sub ameninţarea armelor să descarce ajutoarele după ce au trecut prin punctul de trecere Kerem Shalom, controlat de Israel, cu sudul Gazei, în ceea ce se consideră a fi unul dintre cele mai grave incidente de acest fel. Martorii oculari au declarat că convoiul a fost atacat de bărbaţi mascaţi care au aruncat cu grenade. Comisarul general al Unrwa, Philippe Lazzarini, nu a identificat autorii, dar a declarat că „prăbuşirea totală a ordinii civile” în Gaza a însemnat că „a devenit un mediu imposibil de operat”.

UPDATE Uniunea Europeană a anunţat luni că-şi înăspreşte sancţiunile împotriva Iranului, acuzat că sprijină efortul de război al Rusiei împotriva Ucrainei prin livrări de drone şi rachete, relatează France Presse, citat de Agerpres. „Aceste măsuri suplimentare ţintesc în utilizarea navelor şi a porturilor pentru transferul dronelor, a rachetelor fabricate în Iran şi în tehnologiile legate" de fabricarea acestor arme, menţionează Cei 27 într-un comunicat.

/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 409: Mesajul Papei de la Roma și bombardamente intense în Gaza și Liban. Oficial Hezbollah ucis
/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 408: Hezbollah revizuiește proiectul de încetare a focului, iar Israelul ucide oameni în Gaza
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/VIDEO/ Prezentatoare nouă la TV8! Cunoscuta jurnalistă Tatiana Nastas, la pupitrul știrilor de la ora 17:00
/VIDEO/ Prezentatoare nouă la TV8! Cunoscuta jurnalistă Tatiana Nastas, la pupitrul știrilor de la ora 17:00
/VIDEO/ Tragedie fără margini! Fiica lui Igor Cuciuc a murit
/VIDEO/ Tragedie fără margini! Fiica lui Igor Cuciuc a murit
/VIDEO/ Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
/VIDEO/ Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
/UPDATE/ Accident în lanț pe viaduct: Sunt cinci mașini implicate și un rănit! Momentul impactului, surprins de o cameră de bord
/UPDATE/ Accident în lanț pe viaduct: Sunt cinci mașini implicate și un rănit! Momentul impactului, surprins de o cameră de bord

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.