Piața imobiliară continuă să fie în declin. Astfel că, numărul apartamentelor noi, date în exploatare, va fi de două ori mai mic, comparativ cu anul trecut. Cel puțin asta estimează experții economici, care cred că de vină ar fi un cumul de factori.
Războiul din Ucraina, creșterea și de trei ori a prețului la materialelor de construcții, dar și scumpirea creditelor.
În timp ce unele companii au oprit construcția blocurilor noi și așteaptă primăvara, altele caută soluții pentru a nu falimenta.
Pe de altă parte, agenții imobiliari susțin că și la capitolul vânzări situația nu e roz, înregistrând scăderi de peste 30 de procente.
„Unele materiale de construcții s-au scumpit cu 300%, iar unele de la 100 la 200%. Deci s-a scumpit absolut tot. Cele mai utilizat materiale de construcții cum sunt metalul, cimentul s-au scumpit cum v-am mai spus de la 100% în sus. S-au dublat sau chiar s-au triplat unele prețuri”.
Este principala cauză a împotmolirii domeniului de construcții, ne spune Ion Briceac, reprezentantul unei companii.
Proiecte noi practic nu au fost începute în Chișinău, iar cele existente se derulează cu chiu cu vai.
Ion Briceac, susține că firma sa a continuat lucrările datorită creditelor luate de viitorii proprietari.
Totuși, din motivul scumpirii creditelor, a scăzut și cererea pentru apartamentele noi.
Un domeniu care abia își revenea după pandemie, a fost lovit primul de efectele războiului din Ucraina, ne spune un alt reprezentant al altei companii.
La toate rele s-a adăugat și scumpirea resurselor energetice. Astfel că acum, lucrările de construcții au fost reduse practic la jumătate.
„În unele proiecte care sunt achitate de serviciile publice achitate de stat, ele mai activează, dar ceea ce ține de construcțiile inițiale private, deci ele foarte mult au scăzut.practic noi proiecte noi cum și am spus nu avem începute în Chișinău. Toate proiecte care sunt în derulare acuma sunt începute lucrările încă de anul trecut”, a spus reprezentantul unei companii de construcții, Andrei Cavcaliuc.
Potrivit estimărilor, expertului economic, Veaceslav Ioniță, numărul apartamentelor noi, date în exploatare, va scădea de două ori, în acest an, comparativ cu anul trecut. În lâncezeală sunt și vânzările de locuințe:
„La nivel de tranzacții, chiar dacă nu există la moment o statistică oficială din partea autorităților, în medie, numărul total de tranzacții a scăzut cu 30 la sută”.
Președintele Asociaţiei Patronale a Constructorilor, Drumarilor şi Producătorilor de Materiale de Construcţie susține că aceste probleme sunt discutate cu instituțiile de resort și se caută soluții pentru ca atât dezvoltatorii, dar mai ales, oamenii care deja au plătit o bună parte din costuri și pe deasupra au credite pe spate, să treacă mai ușor peste această criză:
„Una este iată acoperirea unor părți a dobânzilor, Doi acoperirea unor părți a creditelor ipotecare, tot a dobânzilor luate de către populație, dar prea îngreunează bugetul consolidat. Pe de o parte noi acoperim chletuielile la energetică, dar dacă mai mergem și la dobânzi, atunci statul nu cred că va rezista.”
Abia după încheierea războiului și depășirea crizei energetice ar putea duce la stabilitate în acest domeniu crede expertul în economie, Viorel Gîrbu. Însă, până atunci, lucrurile rămân încă în incertitudine:
„Cât va dura acest lucru este foarte speculativ ca să vin cu anticipări în acest sens, dar cel puțin urmează să vedem că factori la care am făcut referință și acțiunea negativă a acestui factori se va consuma în perioada următoare și în măsură ce depășim problemele cu care ne confruntăm în prezent, piața imobiliară își va reveni”.
Datele Biroului Național de Statistică arată că în prima jumătate a acestui an, volumul lucrărilor de construcții executate la clădirile rezidențiale a scăzut cu 38,2%, la capitolul clădiri nerezidențiale cu 28,2%, iar în ceea ce privește construcțiile inginerești cu 18,4%.