Șefa statului susține că sectorul de apărare al Republicii Moldova este unul destul de slab și din acest motiv acesta trebuie întărit. Referitor la informațiile apărute în presă precum că guvernul discută pe interior privind acceptarea armelor letale oferite de țările NATO, Maia Sandu a părecizat că nu au fost discuții concrete.
„Nu am avut discuții concrete, am văzut și eu declarații în presă. Republica Moldova este o țară neutră, pașnică, nu vrea să atenteze la suveranitatea altei țări. În același timp, are un sector de apărare destul de slab și acesta trebuie consolidat, fortificat”, a declara Maia Sandu.
„Știți că primim asistență din partea UE prin așa-numita „inițiativă de pace”. În discuțiile cu conducerea armatei vom vedea dacă sunt alte necesități pe care să le putem satisface din aceste ajutoare”, a mai precizat președinta.
Reamintim că ministrul de Externe, Nicu Popescu, a declarat în cadrul unui interviu că guvernul discută pe interior privind acceptarea armelor letale oferite de țările NATO, însă o decizie în acest sens nu a fost luată.
„Noi în Moldova înțelegem că trebuie să ne îmbunătățim capacitatea de a ne asigura securitatea proprie. Așa că există o discuție în interiorul țării despre pașii următori, cum să ne adaptăm la un mediu geopolitic mult mai amenințător, dar nu discutăm în termeni concreți la această fază despre furnizări de arme letale”, a declarat Nicu Popescu pentru Europa Liberă.
Potrivit lui Popescu, atunci când Guvernul va lua o decizie în acest sens, va fi comunicată imediat societății.
Declarațiile vin în contextul în care ministrul de externe britanic, Liz Truss, a declarat că Moldova ar trebui să fie „echipată conform standardului NATO” pentru a o ajuta să se protejeze împotriva amenințării unei invazii ruse.
Liz Truss a precizat că este clar că, în ciuda succesului limitat în Ucraina, președintele Vladimir Putin și-a păstrat „ambițiile de a crea o Rusie mai mare”. Truss a mai spus că discuțiile despre îmbunătățirea apărării ucrainene pentru a descuraja agresiunile viitoare vor acoperi și „alte state vulnerabile, cum ar fi Moldova”.
Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md