Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1133: Acuzația Moldovei și ordinul lui Putin. Rusia refuză armistițiul, iar Germania vede un impas

În Republica Moldova, ar putea fi create creșe ce vor fi legalizate, iar unii părinți și-ar putea lua copiii la muncă

missing
27 septembrie 2022, ora 22:09

Stimularea creării creșelor este unul din obiectivele programului „Familia”, pachetul de măsuri guvernamentale, orientate spre suportul copiilor și a familiilor cu copii din Republica Moldova. Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, Guvernul vrea să subvenționeze și să legalizeze creșele de tip familial, unde pot fi îngrijiți cel mult cinci copii. Totodată, se analizează posibilitatea amenajării unor locuri speciale la locul de muncă al părinților, unde aceștia își pot lăsa copiii.

„Un aspect din programul Familia este stimularea creării creșelor. Ne propunem să subvenționăm și să creăm un cadru de reglementare pentru creșele de tip familial, în care vor putea fi îngrijiți până la cinci copii de către bone care vor fi certificate și care vor asigura supravegherea și securitatea copilului”, a declarat Marcel Spatari, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Aceste minicreșe ar putea fi create începând cu anul viitor, conform unui regulament elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. 

Totodată, ar putea fi introduse anumite facilități fiscale pentru plata unei prime destinate îngrijirii copiilor.

„Împreună cu Ministerul Finanțelor, identificăm resurse ca să putem subvenționa activitatea acestor minicreșe, pentru că este o activitate economică, este important ca oamenii să se mobilizeze, să deschidă astfel de creșe și să fie sustenabilă activitatea lor.

Discutăm introducerea unor facilități fiscale pentru plata unei prime care să meargă pentru plata serviciilor de îngrijire a copiilor, pentru plata creșelor, de exemplu, astfel încât angajatorii să poată oferi un sprijin financiar tinerilor părinți pentru ca aceștia să poată acoperi costul unor servicii private de îngrijire și educație timpurie a copiilor de vârstă preșcolară”, a explicat ministrul.

De asemenea, în cadrul unor companii, ar putea fi amenajate locuri în care angajații își pot lăsa copiii sub supravegherea unei persoane calificate.

„Este vorba de locuri special amenajate la angajatori pentru supravegherea copilului în special în timpul programului de lucru pentru ca părinții să poată veni cu copiii și să-i poată lăsa într-un loc sigur, special amenajat, unde să fie protejați de persoane. E nevoie de regulamente mai specifice care să permită angajatorilor să știe ce au de făcut și ce standarde trebuie să respecte”, a menționat Spatari.

„Alt mecanism sunt aceste minicreșe la domiciliul bonei sau al îngrijitorului de copii. Acestea există în mai multe țări dezvoltate, precum în Germania, SUA.  Avem și suportul agențiilor ONU, care ne ajută să scriem tehnic aceste legi și regulamente”, a precizat ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Legea ar putea fi înaintată către Parlament în luna octombrie.

Potrivit ministrului, creșele existente în țara noastră ar acoperi doar 15% din numărul de copii, iar dacă doar jumătate din micuți ar frecventa creșele, acestea ar fi suficiente doar pentru o treime din cereri.

„Este important să asigurăm un fond de finanțare ca să ajutăm persoanele să deschisă astfel de servicii. Sunt astfel de servicii, dar nu sunt reglementate, nu sunt oficiale, ne dorim să le reglementăm, să le oferim un imbold ca să aibă o finanțare și să ne asigurăm că acei copii sunt în siguranță”, a punctat Marcel Spatari.

TV8.md reamintește că pe 21 septembrie, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat programul „Familia”. 

Astfel, începând cu 1 octombrie 2022, toți copiii cu vârste de până la 2 ani vor primi o indemnizație lunară de 1.000 de lei, indiferent dacă părinții acestora sunt persoane asigurate sau neasigurate. Această indemnizație va fi achitată suplimentar pentru persoanele asigurate și majorată de la 740 la 1.000 de lei pentru persoanele neasigurate. 

De asemenea, se majorează de la 370 la 500 de lei și indemnizația lunară de suport pentru creșterea gemenilor sau a mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină. Totodată, din 1 ianuarie 2023, indemnizația unică acordată la nașterea copilului va crește cu 864 de lei, de la 10068 până la 10.932 de lei.

Guvernul propune și măsuri de prevenire a separării copiilor de părinți. În acest sens, grație suportului financiar al organizațiilor internaționale, din septembrie curent, circa 25.000 de beneficiari vor primi ajutor financiar în valoare de până la 4.000 de lei, achitat pentru asigurarea condițiilor adecvate de creștere a copilului, îngrijirea și tratarea copilului bolnav, prevenirea oricărei situații de risc, care ar putea cauza separarea copiilor de părinți. Ajutorul bănesc va fi acordat în perioada septembrie 2022 - septembrie 2023 prin intermediul structurilor teritoriale de asistență socială.

În plus, Executivul a alocat din bugetul de stat aproape un un miliard de lei pentru acordarea unui ajutor unic de 1500 de lei copiilor cu dizabilități și a altor beneficiari de alocații sociale de stat, precum și persoanelor care primesc o pensie mai mică de 5.000 de lei. Măsura este valabilă din 1 octombrie curent.

Programul „Familia” vine să sprijine și mămicile, care vor să revină mai devreme la serviciu. Una dintre măsuri este includerea opțiunii de achitare a indemnizației pentru îngrijirea copilului în cuantum de 90% din venit până la împlinirea vârstei de 1 an și 2 luni a copilului. De asemenea, au fost introduse programele flexibile de muncă, fapt ce va permite părinților să negocieze orele de lucru și să-și stabilească un program care să le permită atât să activeze, cât și să participe la creșterea copiilor.

Tot din 1 septembrie este posibilă partajarea concediului de îngrijire a copilului între soți, iar perioada în care tații pot solicita concediul paternal de 14 zile s-a extins de la 56 de zile la 12 luni.

De asemenea, s-a majorat până la 2.074 de lei indemnizația lunară pentru 1056 de copii care sunt plasați în serviciul social de asistență parentală profesionistă și în casele de tip familial. 

În perioada septembrie 2022 - septembrie 2023 vor fi angajați 900 de asistenți personali noi, care vor avea grijă de copiii cu dizabilități severe, și 42 de specialiști în domeniul protecției copilului în cadrul structurilor teritoriale de asistență socială.

Asistenții parentali profesioniști, părinți-educatori, specialiștii în domeniul protecției drepturilor copiilor și a familiilor aflate în situație de risc, precum și personalul structurilor teritoriale de asistență socială implicat în gestionarea crizei refugiaților vor beneficia de un suport financiar lunar de 1.000 de lei.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Indemnizații de 1000 de lei pentru îngrijirea copiilor de până la 2 ani! Președinta a promulgat modificările la lege

Octavian Iachimovschi, șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Un program de stat de impulsionare a industriei de producere a energiei verzi a fost transformat într-o afacere la limita legalității. Beneficiarii principali sunt câțiva afaceriști. Unul dintre ei, după ce a primit pe gratis de la stat avize pentru a crea zeci de parcuri fotovoltaice, le folosește pentru a construi piramide financiare. Situația e cu atât mai proastă cu cât din totalul de 2000 MW de energie regenerabilă pentru care s-au emis avize, doar 10% din aceste capacități s-au transformat în parcuri fotovoltaice și eoliene. O parte a capacităților a devenit marfă scumpă pe o piață neagră.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Eșec diplomatic la întâlnirea dintre Trump și Zelenski. S-a pierdut șansa păcii? Cum va fi afectată Republica Moldova?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Trump și Putin împart lumea? Ce urmează după întâlnirea din Arabia Saudită și declarațiile scandaloase ale președintelui american? Oficialii ruși jubilează. Se va afla și Republica Moldova în meniul Moscovei?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, este invitata emisiunii „Cutia Neagră PLUS” cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Businessmanul prin care Rusia intenționa să asigure regiunea transnistreană cu gaz a fost implicat și în trecut în afaceri controversate cu iz rusesc. Cutia Neagră PLUS a descoperit în spatele omului de afaceri o întreagă rețea de companii din Moldova, România, Ucraina și Bulgaria. Mai mult, Arcadie Vicol a fost învinuit recent și de investiții dubioase în România.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, invitata emisiunii Cutia Neagră PLUS: „Conducerea țării mi-a cerut să plec. Politicienii nu au dreptul constituțional și nici moral să-mi ceară mie demisia”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.

1 aprilie - Ziua Păcălelilor: Istoria acestei zile și idei de farse pe care le poți face celor dragi
1 aprilie - Ziua Păcălelilor: Istoria acestei zile și idei de farse pe care le poți face celor dragi
/VIDEO/ Moldova, de la colonizare la ingerință: Cine și de ce răspândește teorii conspiraționiste – la Alo, TV8
/VIDEO/ Moldova, de la colonizare la ingerință: Cine și de ce răspândește teorii conspiraționiste – la Alo, TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1133: Acuzația Moldovei și ordinul lui Putin. Rusia refuză armistițiul, iar Germania vede un impas
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1133: Acuzația Moldovei și ordinul lui Putin. Rusia refuză armistițiul, iar Germania vede un impas
/DOC/ Casa lui Andronachi din parcul Valea Morilor: Funcționarul de la Cadastru care a falsificat actele scapă de pedeapsă
/DOC/ Casa lui Andronachi din parcul Valea Morilor: Funcționarul de la Cadastru care a falsificat actele scapă de pedeapsă
/VIDEO/ Experiment TV8: Ce poți cumpăra cu banii adăugați la pensie. Bătrân: „Oamenii spun tot timpul că nu-i de ajuns”
/VIDEO/ Experiment TV8: Ce poți cumpăra cu banii adăugați la pensie. Bătrân: „Oamenii spun tot timpul că nu-i de ajuns”

/VIDEO/ Experiment TV8: Ce poți cumpăra cu banii adăugați la pensie. Bătrân: „Oamenii spun tot timpul că nu-i de ajuns”

missing
01 aprilie 2025, ora 22:35

De astăzi, pensiile vor fi indexate cu 10%, ceea ce înseamnă că sumele vor crește, în medie, cu 395 de lei. În mediu, dacă am împărți pensia minimă după majorare, care va ajunge la 3055 de lei pe lună, rezultatul ar fi că un pensionar ar trebuie să cheltuie pe zi pentru întreținere nu mai mult de 98 de lei, iar majorare iar ajunge pentru un trai de doar 4 zile de lună. Am încercat să vedem ce-și va putea cumpăra de această sumă un pensionar. Lista a început cu cele mai necesare produse. 

„Haideți sa vedem împreună cu ce putem umple coșul de cumpărături din cei 400 de lei adăugați la pensie. De acești bani am cumpărat următoarele produse. Pâine, lapte oua, hrișcă, orez, cartofi și ceapă”.

Oamenii pe care i-am întâlnit străzi în stradă spun că deși vor primi o pensie mai mare, oricum nu le va ajunge decât pentru strictul necesar, pentru că, odată cu pensia, s-au majorat și alte produse. 

„Cu asemenea pensie nu se simte majorarea, sunt mult prea mici.- Dar ce pensie aveți?- Patru mii, dar este foarte puțin, cu 4.500 de lei nu supraviețuiești”.

„Am o pensie foarte mică, 2800 de lei. Sigur că este foarte puțin. - Ce o să puteți cumpăra cu ei?- Produse care sunt indispensabile”.

Parascovia Morari ne spune că a primit astăzi pensia deja majorată - 4.700 de lei. A trecut pe la piață, iar în mai puțin de o oră a cheltuit aproape jumătate din sumă.

„În jumătate am dat-o, dar vine Paștele, ce o să facem noi? Mai am noroc că băiatul e cu mine și mai dau și eu, și ei oleacă, dar să fiu eu singură la casă pe pământ, nu știu”.

Alți oameni spun însă că, deși e cam mică această majorare, dar este una binevenită.

„Niciodată nu ne ajunge, întotdeauna e puțin, dar trebuie să ne mulțumim cu ceea ce este, fiindcă situația din țară e așa cum este”.

„Orice creștere este binevenită. De obicei, oamenii spun tot timpul că nu-i de ajuns. Dar trebuie să fie un calcul reieșind din economie, matematic și fără minciuni”.

În total, vor beneficia de pensii mai mari peste 672 de mii de pensionari. Majorarea va fi mai mică pentru cei cu pensii ce depășesc salariul mediu pe economie prognozat pentru anul curent, adică 16.100 de lei. În cazul lor, indiferent de mărimea alocației, pensia va crește cu cel mult 1600 de lei. Casa Națională de Asigurări Sociale precizează că indexarea pensiilor se face din oficiu, iar cetățenii nu trebuie să depună nicio cerere în acest sens. Pentru indexarea pensiilor cu 10% din bugetul de stat va fi alocați suplimentar peste un miliard de lei.

Așa zisul minister de externe de la Tiraspol dă asigurări că nu știe nimic despre faptul că deputatul condamnat Alexandr Nesterovschi s-ar ascunde în regiunea transnistreană, așa cum anunțau ieri cei de la SIS. /De azi, pensiile, pentru cei care au stagiul complet de cotizare vor crește, în medie, cu 400 de lei. Tot de azi se majoreaza, cu 10 procente și pensiile de dizabilitate. /Alertă de inundații în Grecia. Mai multe insule din Marea Egee au fost acoperite de ape după o furtună severă. Școlile și grădinițile au fost închise, iar drumurile au fost inundate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
SIS acuză ambada rusă de organizarea evadării deputatului condamnat Alexandr Nestrovschi. Acesta a fost dus în regiunea transnistreană cu un microbuz al ambasadei, în cadrul unei oprațiuni ghidate de serviciile speciale ruse, precizează șeful instituției. .De negăsit de mai bine de două săptămâni, deputata Irina Lozovan a fost condamnată la 6 ani de închisoare pentru complicitate la finanțarea ilegală a partidului Renaștere, afiliat lui Ilan Șor. Tot azi, instanța l-a recunoscut vinovat și pe soțul acesteia, pentru aceeași infracțiune. .Președintele rus și cel ucrainean au stârnit furia lui Donald Trump. Liderul de la Casa Albă s-a arătat enervat pe Putin și pe Zelenski acuzându-i ca ar crea obstacolele în încheierea acordului de încetare a focului între Rusia și Ucraina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, a fost plasată în arest preventiv pentru 20 de zile. Demersul Procuraturii municipiului Chișinău a fost admis parțial. /Federația Rusă a interzis accesul camioanelor moldovenești pe teritoriul său. Kremlinul a inclus Moldova în „lista statelor neprietenoase”, care nu au dreptul să-și transporte mărfurile decât până la hotarul țării. /Un cutremur de 7,7 grade pe Richter a făcut prăpăd în centrul statului Myanmar și în alte 5 țări, printre care Thailanda și China. Cel putin 144 de persoane au decedat, iar alte circa 800 sunt rănite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Vito Perez Gonzalez este numele lui Vladimir Plahotniuc din pașaportul mexican pe care fostul democrat l-ar fi primit anul trecut, se arată într-o investigație realizată de Ziarul de Garda. /Din izolatorul CNA, bașcana Găgăuziei li s-a plâns lui Putin și lui Erdogan că a fost reținută de autoritățile moldovenești pe nedrept și le cere să intervină pentru a o elibera. /Ucrainenii au bombardat, noaptea trecută baza aeriană rusească de la Engles, aruncand în aer aproape o sută de rachete, folosite în atacuri asupra țării lor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evghenia Guțul a fost reținută aseară pe Aeroportul Internațional Chișinău în timp ce intenționa să zboare la Istanbul. Bașcana Găgăuziei este cercetată penal într-un dosar privind gestionarea ilegală a fondurilor electorale din 2023. Reținerea acesteia s-a lăsat cu proteste la Comrat. /În Moldova - Plahotniuc, în Mexic - Gonzales. Fostul lider al democraților, fugarul Vladimir Plahotniuc, a obținut și cetățenia Mexicului, pe lângă cea moldovenească, românească și rusească. /Două incendii de proporții au izbucnit în ultimele 24 de ore la Bălți și Edineț. Au ars două depozite în care se păstrau materiale de construcții, iar pompierii au luptat ore bune cu flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un adolescent de 15 ani și-a pus capăt zilelor în urma unui incident produs la școală. Tragedia s-a produs într-o suburbie a capitalei. /Dublu omor, urmat de suicid, la Soroca. Un bărbat și-a ucis soția și soacra după care și-ar fi pus capăt zilelor. /Cei trei magistrați de la Hîncești și judecătorul de la Curtea de Apel Chișinău, cercetați într-un dosar comun de corupție, au fost suspendați din funcție de CSM până la finalizarea anchetei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Incident la Arena Chișinău. O acrobată a căzut de la înălțime în timpul unui show. Organizatorii exclud o defecțiune tehnică. /Pericol pe șosele. Sâmbătă și duminică oamenii legii au prins peste 100 de șoferi în stare de ebrietate la volan, mai mult cu peste 20 de cazuri decât săptămâna precedentă. /Se reiau negocierile pentru pacea din Ucraina. Ce se discută azi la Riad și de ce Vladimir Putin refuză încetarea focului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Colega de partid a lui Alexandr Nesterovschi, care urmează să își afle sentința la sfârșitul lunii, fiind acuzată de aceleași infracțiuni, ar fi fugit din țară, împreună cu soțul său, cercetat în același dosar. Asta susține primarul de Ocnița pe care cei doi au încercat să îl mituaiscă. /În contextul descoperirii unui focar de pestă porcină africană la o fermă din Cimișeni, Criuleni, sătenilor din localitate le-a fost interzisă sacrificarea porcilor pentru o perioadă de 30 de zile. Revenim cu detalii în jurnal. /Odesa a fost supusă, aseară, unuia dintre cele mai masive atacuri cu drone de la începutul războiului. Zeci de mingi de foc au fost filmate cum zboară deasupra orașului, declanșând un incendiu care a mistuit un centru comercial și un salon auto. Din fericire nu au fost înregistrate decese.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Moarte cumplită pentru o fetiță de nouă ani din Anenii Noi. Aceasta s-a înecat într-o groapă cu apă de o adâncime de peste 2 metri, amplasată exact lângă terenul de fotbal din sat. /Condamnat, ieri, la 12 ani de pușcărie, Alexandr Nesterovschi a fost anunțat în căutare internațională, afirmă șeful IGP. Vecinii deputatului spun că l-au văzut ultima oară, ieri dimineață. /După catastrofa în zootehnie de la Anenii Noi, în urma căreia au fost sacrificați 65 de mii de porci, încă 45 de mii de capete vor fi nimicite la Criuleni, unde a mai fost depistat un focar de pestă porcină africană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alexandr Nesterovschi, deputatul afiliat fugarului Ilan Șor, a fost condamnat la 12 ani de închisoare. Sentința a fost dictată în lipsa lui. Nici avocații nu știu unde se află. Procuratura Anticorupție anunță că l-a dat în căutare. /Scandal de corupție în justiție. O judecătoare din Hîncești a fost reținută după ce ofițerii CNA au efectuat percheziții în biroul acesteia. În dosar mai sunt vizați alți 3 magistrați, unul dintre care de la Curtea de Apel Chișinău. /Trump nu a obținut de la Putin decât înțelegerea de a nu mai ataca insfrastructura eneregetică a Ucrainei. Care sunt comentariile după discuția telefonică dintre cei doi lideri, vedeți imedat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 65 de mii de porci, de la una dintre cele mai mari ferme din țară, vor fi sacrificați și înhumați după ce acolo a fost descoperit un focar de pestă porcină africană. /Locuitorii capitalei vor plăti cu 25 la sută mai mult pentru apă. ANRE a decis că de acum încolo, un metru cub va costa peste 18 lei, comparativ cu 15, cât plăteam până în prezent. /La nici două luni de la încheierea unui acord de pace, Israelul a reluat atacurile asupra Fâșiei Gaza. Peste 330 de palestinieni au fost uciși de drone și rachete.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Statistici îngrijorătoare. În doar două zile de weekend, oamenii legii au prins în trafic aproape 100 de șoferi beți. Mai mulți cu aproape 40, decât săptămâna trecuta. /Atenție șoferi, se ieftinesc carburanții. Prețul pentru un litru benzină scade sub pragul psihologic de 23 de lei, iar motorina va costa mai puțin de 20 de lei. /Miniștrii de Externe din statele membre UE s-au reunit, astăzi, la Bruxelles pentru a decide un ajutor substanțial pentru Ucraina. Finanțarea ar putea ajunge la 40 de miliarde de euro.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, a fost reținut în Marea Britanie și urmează să fie extrădat. Anunțul a fost făcut de Procuratura Anticorupție. /Republica Moldova are un nou vicepremier și ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării. Despre candidatura Doinei Nistor s-a anunțat aseară târziu, iar azi dimineața, aceasta a și depus jurământul. /Feroviarii din Republica Moldova au ieșit, din nou, la protest, cerând achitarea restanțelor salariale. În fața acestora a ieșit ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Putin spune că Rusia e de acord cu armistițiul în Ucraina, propus de Statele Unite, dar există „nuanțe”. Acesta vrea garanții că în timpul pauzei, Ucraina nu se va mobiliza, nu va antrena soldați și nu va primi arme. /Incendiu uriaș în centrul capitalei. Pompierii au luptat ore în șir cu focul după ce acoperișul unui restaurant de pe strada pietonală a fost cuprins de flăcări. /Dumitru Alaiba a demisionat din funcția de vicepremier și ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării. Alaiba făcut anunțul pe Facebook și a dat asigurări că rămâne alături de echipa de guvernare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tăcere la Moscova după ce la propunerea Washingtonului Kievul a aceptat un armistițiu de 30 de zile. Presa internțională scrie că este puțin probabil ca Putin să accepte pacea. /O fetiță de 10 ani din Ciadîr-Lunga a murit azi dimineață în timp ce mergea la școală după ce a fost lovită de o mașină. Din motive neclare, deocamdată, șoferul a pierdut controlul volanului. /Feroviarii, care nu și-au primit lefurile din vara anului trecut, vor protesta din nou, vineri, în capitală. CFM are la ei restanțe salariale de peste 191 de milioane de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a dat undă verde planului de creștere în valoare de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova. Din cei 660 de eurodeputați prezenți în sala de ședință, 499 au votat pentru finanțare. /Republica Moldova și Franța au semnat ieri trei acorduri importante după întrevederea dintre Maia Sandu și Emmanuel Macron. Țările noastre s-au angajat să lupte împreună împotriva dezinformării rusești. /Moscova s-a confruntat, noaptea trecută, cu cel mai masiv atac ucrainean cu drone. Autoritățile ruse afirmă că au doborât aproape 340 de aparate de zbor în toată țara, fără să precizeze, însă, și numărul dronelor care și-au atins ținta.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Proteste violente la București. Decizia Biroului Electoral Central de a respinge candidatura lui Călin Georgescu la prezidențiale i-a înfuriat pe simpatizanții acestuia. Manifestanții au aruncat cu pietre în polițiști, au incendiat bănci și au răsturnat mașina jurnaliștilor de la Digi24. .Președinta Maia Sandu se va întâlni în această seara la Paris cu Emmanuel Macron. Cei doi lideri vor discuta despre relațiile bilaterale, sprijinul Franței pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și aspecte privind securitatea europeană. .Un microbuz de model Ford s-a izbit azi dimineață într-un stâlp pe care l-a smuls din pământ, după care s-a răsturnat. Șoferul de 24 de ani a adormit la volan din cauza oboselii, spune poliția. Din fericire, el a scăpat nevătămat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuroii cer aproape 11 ani de pușcărie pentru deputatul Alexandr Nesterovschi. Astăzi a fost ultima ședință iar în mai puțin de două săptămâni se va sentința. /Conducerea unei clinici private este cercetată penal pentru că ar face clandestin transplantruri. PCCOCS a descins cu percheziții la clinică, dar și la domiciliul bănuiților. /Ucraina și Statele Unite reiau discuțiile depsre încetarea războiului, după confruntarea lui Zelenski și Trump de la Casa Albă. Pentru început, liderul de la Kiev vrea un armistițiu în aer și pe mare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Comisiile de specialitate ale Parlamentului European au votat astăzi pachetul de sprijin de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova, anunță eurodeputatul român Siegfried Mureșan. Următoarea etapă este votul final în plenul Parlamentului European, care va avea loc săptămâna viitoare. /Magistrații au cerut astăzi mandat de arest pentru 30 de zile pe numele proprietarei salonului de frumusețe, Irina Borodkina, unde a murit femeia de afaceri. Procurorii au cerut și prelungirea arestului cu încă 30 de zile a doctoriței Ecaterina Maniuc. /Cel puțin patru persoane au decedat, iar alte câteva zeci au fost rănite, după un nou atac al rușilor în orașul de baștină a președintelui Volodimir Zeleski.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Majorarea pensiilor cu zece la sută din întâi aprilie a fost aprobată, astăzi, de Guvern. În medie, pensiile vor crește cu 400 de lei pentru 650 de mii de pensionari. /În prezent, nu există un scenariu în care Rusia ar putea să ajungă militar pe teritoriul Moldovei, dă asigurări premierul Dorin Recean. Declarația vine după ce președintele Franței a spus că dacă Putin nu va fi oprit, armata rusă va merge sigur în Republica Moldova și chiar România. /O scrisoare pierdută, în Congresul SUA. Ucraina susţine că Volodimir Zelenski nu i-a trimis nimic lui Donald Trump, iar acesta s-a referit în discursul său din Congres la o postare a lui Zelenski pe reţelele de socializare.

Ora de vară 2025 în Moldova: Când se schimbă ora și cum să te adaptezi ușor
Ora de vară 2025 în Moldova: Când se schimbă ora și cum să te adaptezi ușor
/VIDEO/ Moldova, de la colonizare la ingerință: Cine și de ce răspândește teorii conspiraționiste – la Alo, TV8
/VIDEO/ Moldova, de la colonizare la ingerință: Cine și de ce răspândește teorii conspiraționiste – la Alo, TV8
/ULTIMA ORĂ/ Decis: Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, va fi plasată în arest preventiv pentru 20 de zile
/ULTIMA ORĂ/ Decis: Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, va fi plasată în arest preventiv pentru 20 de zile
/DOC/ Casa lui Andronachi din parcul Valea Morilor: Funcționarul de la Cadastru care a falsificat actele scapă de pedeapsă
/DOC/ Casa lui Andronachi din parcul Valea Morilor: Funcționarul de la Cadastru care a falsificat actele scapă de pedeapsă
/VIDEO/ Cei de la PAS, convinși că următorul Parlament va fi proeuropean. Viitorul BCS, incert: „Nu este o decizie clară”
/VIDEO/ Cei de la PAS, convinși că următorul Parlament va fi proeuropean. Viitorul BCS, incert: „Nu este o decizie clară”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.