Stimularea creării creșelor este unul din obiectivele programului „Familia”, pachetul de măsuri guvernamentale, orientate spre suportul copiilor și a familiilor cu copii din Republica Moldova. Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, Guvernul vrea să subvenționeze și să legalizeze creșele de tip familial, unde pot fi îngrijiți cel mult cinci copii. Totodată, se analizează posibilitatea amenajării unor locuri speciale la locul de muncă al părinților, unde aceștia își pot lăsa copiii.
„Un aspect din programul Familia este stimularea creării creșelor. Ne propunem să subvenționăm și să creăm un cadru de reglementare pentru creșele de tip familial, în care vor putea fi îngrijiți până la cinci copii de către bone care vor fi certificate și care vor asigura supravegherea și securitatea copilului”, a declarat Marcel Spatari, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
Aceste minicreșe ar putea fi create începând cu anul viitor, conform unui regulament elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
Totodată, ar putea fi introduse anumite facilități fiscale pentru plata unei prime destinate îngrijirii copiilor.
„Împreună cu Ministerul Finanțelor, identificăm resurse ca să putem subvenționa activitatea acestor minicreșe, pentru că este o activitate economică, este important ca oamenii să se mobilizeze, să deschidă astfel de creșe și să fie sustenabilă activitatea lor.
Discutăm introducerea unor facilități fiscale pentru plata unei prime care să meargă pentru plata serviciilor de îngrijire a copiilor, pentru plata creșelor, de exemplu, astfel încât angajatorii să poată oferi un sprijin financiar tinerilor părinți pentru ca aceștia să poată acoperi costul unor servicii private de îngrijire și educație timpurie a copiilor de vârstă preșcolară”, a explicat ministrul.
De asemenea, în cadrul unor companii, ar putea fi amenajate locuri în care angajații își pot lăsa copiii sub supravegherea unei persoane calificate.
„Este vorba de locuri special amenajate la angajatori pentru supravegherea copilului în special în timpul programului de lucru pentru ca părinții să poată veni cu copiii și să-i poată lăsa într-un loc sigur, special amenajat, unde să fie protejați de persoane. E nevoie de regulamente mai specifice care să permită angajatorilor să știe ce au de făcut și ce standarde trebuie să respecte”, a menționat Spatari.
„Alt mecanism sunt aceste minicreșe la domiciliul bonei sau al îngrijitorului de copii. Acestea există în mai multe țări dezvoltate, precum în Germania, SUA. Avem și suportul agențiilor ONU, care ne ajută să scriem tehnic aceste legi și regulamente”, a precizat ministrul Muncii și Protecției Sociale.
Legea ar putea fi înaintată către Parlament în luna octombrie.
Potrivit ministrului, creșele existente în țara noastră ar acoperi doar 15% din numărul de copii, iar dacă doar jumătate din micuți ar frecventa creșele, acestea ar fi suficiente doar pentru o treime din cereri.
„Este important să asigurăm un fond de finanțare ca să ajutăm persoanele să deschisă astfel de servicii. Sunt astfel de servicii, dar nu sunt reglementate, nu sunt oficiale, ne dorim să le reglementăm, să le oferim un imbold ca să aibă o finanțare și să ne asigurăm că acei copii sunt în siguranță”, a punctat Marcel Spatari.
TV8.md reamintește că pe 21 septembrie, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat programul „Familia”.
Astfel, începând cu 1 octombrie 2022, toți copiii cu vârste de până la 2 ani vor primi o indemnizație lunară de 1.000 de lei, indiferent dacă părinții acestora sunt persoane asigurate sau neasigurate. Această indemnizație va fi achitată suplimentar pentru persoanele asigurate și majorată de la 740 la 1.000 de lei pentru persoanele neasigurate.
De asemenea, se majorează de la 370 la 500 de lei și indemnizația lunară de suport pentru creșterea gemenilor sau a mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină. Totodată, din 1 ianuarie 2023, indemnizația unică acordată la nașterea copilului va crește cu 864 de lei, de la 10068 până la 10.932 de lei.
Guvernul propune și măsuri de prevenire a separării copiilor de părinți. În acest sens, grație suportului financiar al organizațiilor internaționale, din septembrie curent, circa 25.000 de beneficiari vor primi ajutor financiar în valoare de până la 4.000 de lei, achitat pentru asigurarea condițiilor adecvate de creștere a copilului, îngrijirea și tratarea copilului bolnav, prevenirea oricărei situații de risc, care ar putea cauza separarea copiilor de părinți. Ajutorul bănesc va fi acordat în perioada septembrie 2022 - septembrie 2023 prin intermediul structurilor teritoriale de asistență socială.
În plus, Executivul a alocat din bugetul de stat aproape un un miliard de lei pentru acordarea unui ajutor unic de 1500 de lei copiilor cu dizabilități și a altor beneficiari de alocații sociale de stat, precum și persoanelor care primesc o pensie mai mică de 5.000 de lei. Măsura este valabilă din 1 octombrie curent.
Programul „Familia” vine să sprijine și mămicile, care vor să revină mai devreme la serviciu. Una dintre măsuri este includerea opțiunii de achitare a indemnizației pentru îngrijirea copilului în cuantum de 90% din venit până la împlinirea vârstei de 1 an și 2 luni a copilului. De asemenea, au fost introduse programele flexibile de muncă, fapt ce va permite părinților să negocieze orele de lucru și să-și stabilească un program care să le permită atât să activeze, cât și să participe la creșterea copiilor.
Tot din 1 septembrie este posibilă partajarea concediului de îngrijire a copilului între soți, iar perioada în care tații pot solicita concediul paternal de 14 zile s-a extins de la 56 de zile la 12 luni.
De asemenea, s-a majorat până la 2.074 de lei indemnizația lunară pentru 1056 de copii care sunt plasați în serviciul social de asistență parentală profesionistă și în casele de tip familial.
În perioada septembrie 2022 - septembrie 2023 vor fi angajați 900 de asistenți personali noi, care vor avea grijă de copiii cu dizabilități severe, și 42 de specialiști în domeniul protecției copilului în cadrul structurilor teritoriale de asistență socială.
Asistenții parentali profesioniști, părinți-educatori, specialiștii în domeniul protecției drepturilor copiilor și a familiilor aflate în situație de risc, precum și personalul structurilor teritoriale de asistență socială implicat în gestionarea crizei refugiaților vor beneficia de un suport financiar lunar de 1.000 de lei.
Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md