Ministrul Educației susține că numărul studenților din R. Moldova nu este raportat la numărul universităților. Noul proces de reorganizare va asigura un sistem educațional mult mai calitativ. Deși mulți profesori s-au arătat nemulțumiți de această decizie, Anatolie Topală, susține că absorbția universităților va duce la transferul cadrelor didactice în universitatea nou creată, iar în cadrul în care nu sunt posibilități pentru transfer pot fi disponibilizări. „Universitățile vor decide cu privire la angajare”. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Freedom” de la TV8.
Totodată, Topală a precizat că doar 16 universități vor fi incluse în procesul de reorganizare. Respectiv, patru din aceste instituții cu învățământ superior vor absorbi alte cinci universități. Respectiv, din 16 universități vor rămâne doar 11.
„Am discutat cu directorii, după care au fost ședințe și ieri și azi cu profesorii și rectorii mai multor universități. Sunt 16 universități publice. Din acestea, 4 vor absorbi alte 5 universități. Noi ne dorim să concentrăm resursa umană și finanțarea pentru a concentra mai mulți bani pentru educație și cercetare, inclusiv salariu. Noi ne-am decis să păstrăm universitățile în regiuni. Avem nevoie de resurse umane bine pregătite”, a precizat Topală.
Ministrul Educației a ținut să precizeze că această reorganizare este doar o inițiativă.
„Este o inițiativă, nu o decizie. Noi am anunțat intenția, am trimis proiectul printr-o hotărâre de Guvern. Proiectul ar putea suferi careva ajustări. Rezultatul final ne dorim să fie aprobat până la admiterea în universități, respectiv, până pe 25 iulie” a precizat Topală.
Topală a mai discutat și despre soarta rectorilor din cadrul universităților absorbite.
„Rectorul se disponibilizează, dar asta nu însemnă că nu se poate regăsi în alte funcții din cadrul universității. Această absorbție oferă posibilitate să fie organizat mai bine procesul de învățământ pentru tineri. Proiectul prevede un număr mai mare de locuri bugetare, nu va fi o șansă mai mică pentru tineri să obțină studii superioare”. a precizat Anatolie Topală.
Ministrul a ținut să precizeze că studenții nu vor avea de suferit în urma acestor schimbări. Studenții din cadrul universităților absorbite își vor putea continua studiile la universitatea care a absorbit, la aceeași facultate, specializare și în aceleași condiții de studiu. Totodată, ministrul Educației a menționat că în legătură cu finanțarea, aceasta va fi diferită pentru sectorul de cercetare, față de cel didactic.
„Noi ne dorim ridicarea nivelului de finanțare. Finanțarea pentru sectorul de cercetare e separată, față de cea didactică. Concret, în universități, statul va investi 500 de milioane de lei. Nu ne dorim să cheltuim pentru administrație, ci pentru salarizare și educație.”, a specificat ministrul Educației, care a mai adăugat că acești bani vor fi transmiși în două tranșe.
Legat de salarizare, Anatolie Topală a menționat că salariile vor fi majorate.
„Universitățile vor avea mai mulți bani și respectiv, vor avea posibilitatea să majoreze salariile. Noi finanțăm în dependență de numărul de studenți, nu putem spune exact care va fi această majorare. Cu siguranță vor fi majorate, dar depinde și de modul în care universitatea va organiza structura internă”, a mai precizat Topală.
Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md