Odată cu blocarea portului din Odesa, apare riscul unei crize alimentare. Analistul politic, Roman Mihăeș, a propus în cadrul emisiunii „Freedom” de la TV8, ca Republica Moldova să preia conceptul impus de Georgia, care a interzis pe o perioadă de un an de zile exportul de grâne. Mihăeș susține că R. Moldova ar putea încerca să interzică, ca măsură de precauție, pe o perioadă de trei luni, exportul de grâne. Acesta ar fi un plan în cazul în care portul de la Odesa nu va fi curând deblocat.
Membrul comunității WATCHDOG.MD Eugen Muravschi susține că situația alimentară în regiune nu e foarte gravă, în schimb, suferă mult situația globală. Muravschi consideră că este oportun să se permită exportarea produselor peste hotarele țării.
„Situația alimentară în regiune nu este foarte gravă, dar situația alimentară la nivel global este foarte gravă. Noi nu vom avea problemă cu foametea, noi vom avea ce mânca. Problema constă în prețuri. Fermierii au nevoie de combustibili, dar prețurile explodează. Dacă am bloca exporturile, am tăia veniturile fermierilor și aceștia vor trebui să-și compenseze costurile mai scumpe, de pe piața internă. Acum prețurile cresc și este mult mai profitabil să vinzi peste hotarele țării”, susține Muravschi.
Totodată, Mihăeș consideră că unul dintre cele mai importante ingrediente ale securității alimentare este: „Dacă e plin sau nu magazinul alimentar cu mâncare. Cum se începe problema cu aprovizionarea magazinelor se încep și restul problemelor”.
Analistul politic Ilian Cașu susține că roada din 2022 este slăbuță, în comparație cu cea din anul trecut, iar porumbul se usucă din cauza secetei.
„Recent au fost oficial niște declarații că s-a ridicat interdicția la exportul porumbului, grâului și făinei de grâu. Eu chiar treceam pe Calea Basarabiei și când cotiți pe Izmail acolo e calea ferată. Două luni în urmă, șinele erau ruginite. Acum, e o aglomerație atât de mare a trenurilor marfare și mi-a spus cineva că acesta este grâul, porumbul, care merge la export, deoarece este roada anului 2021, sunt posibilități extraordinare de a câștiga cash valută din exportul acestor produse. Care au fost argumentele și cifrele pentru autorități, că au ridicat interdicția, eu nu cunosc. Este îngrijorător pentru cetățeanul de rând această decizie de a ridica interdicția și dacă am ști că câștigă într-adevăr fermierii, dar noi cunoaștem că la export sunt motani grași, sunt monopoliști și atunci, nu știu cine câștigă cel mai mult. Cred că autoritățile știu ce știu și că aceste rezerve de stat sunt pline. Roada 2022 este slăbuță, roada de grâu e mai mică decât cea din 2021, iar porumbul se usucă din cauza secetei. Să vedem care sunt datele autorităților, de aceea îmi pun întrebări de ce s-a ajuns la ridicare”, a precizat analistul politic.
Totodată, Cașu a precizat că securitatea alimentară nu se asigură cu produse scumpe.
„La export, nu câștigă fermierul de rând, de aceea trebuie să facem regulă în cei care monopolizează exporturile. Dacă în situația complicată produsele alimentare devin scumpe sau inaccesibile, doar o mică parte din cetățeni profită de pâinea socială din partea statului. Securitatea alimentară cu produse scumpe in vremuri grele nu e securitate alimentară și asta are consecințe politice”, a conchis analistul politic.
Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md