Război în Ucraina, ziua 402: Fără TikTok la NATO! Franța acuză Rusia de crime de război, iar Zelenski promite un nou Nurnberg

Vladislav Kulminski: „Dacă Dodon s-ar fi dus la Moscova nu ar fi obținut un preț mai bun la gaze”

29 iulie 2022, ora 07:45

Fostul vicepremier pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski, susține că decizia  gigantului rus Gazprom privind continuare sau închiderea robinetului la gaz pentru Republica Moldova va fi „o decizie politică. Invitat în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, directorul Institutului Pentru Inițiative Strategice (IPIS), a declarat că nici Igor Dodon nu ar fi obținut un contract mai bun dacă mergea la Moscova.

„Eu aud multe țipete că trebuie să meargă conducerea la Moscova. Ar fi fost posibil să obținem un preț mai bun cu un an în urmă. Acum, când aud aceste țipete precum că, conducerea țării trebuie să meargă la Moscova ca să obțină un preț mai bun, cred că este pur și simplu propagandă. Chiar dacă domnul Dodon s-ar fi dus acum direct la Moscova, în persoana proprie, nici el nu ar fi obținu un preț mai bun la gazele naturale”, a spus Vladislav Kulminski.

Declarațiile au fost făcute în contextul afirmațiilor fostului șef de stat, Igor Dodon, precum că „președinta sau premierul trebuie să meargă la Moscova pentru a renegocia condițiile de livrare a gazelor naturale”. 

Potrivit lui Kulminski, renegocierea contractului cu Gazprom, în prezent, este un lucru „irealist și este folosit de unii ca și propagandă”.

„Ceea ce este realist acum, eu cred că trebuie să fim pregătiți pentru toate scenariile, inclusiv Guvernul. Eu cred că anume aici guvernul va arăta capacitatea pentru a supraviețui pentru că acum vorbim de supraviețuire și este crucial să avem preferabil granturi pentru a acoperii această diferență enormă. Spre regret Republica Moldova nu are o economie dezvoltată și nu avem de unde lua acești bani pentru a acoperi această diferență”, a mai declarat invitatul. 

Totodată, fostul vicepremier pentru Reintegrare a precizat că Guvernul Republica Moldova ar avea nevoie de peste jumătate de miliard de lei pentru a acoperi restul diferenței în contextul în care din luna octombrie, formula de calculare a prețului la gaz se va schimba. 

„Ceea ce poate să se întâmple este ca Gazprom să ne spună că noi nu mai mergem pe aceeași formulă de calculare a prețului, iar dacă doriți să cumpărați gaze naturale cumpărați-le la prețul de piață”, a conchis Kulminski.

TV8.md reamintește că președinta Maia Sandu a declarat că nu regretă faptul că nu a mers la Moscova pentru a negocia contractul la gaz. Mai exact aceasta a spus că nu va vinde o bucată de țară ca să avem jumătate de an gaze mai ieftin, iar contratul obținut cu Gazprom „este cel pe care puteam să-l obținem”.

Totodată amintim că în cadrul ultimei ședințe a Guvernului, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că urmează o perioadă de incertitudine în ceea ce privește livrările de gaze pentru Republica Moldova, asta în contextul în care Gazprom nu a oferit până în prezent niciun răspuns privind volumele pentru următoarea perioadă. 

Ba mai mult, Spînu a precizat că „Gazprom devine un furnizor de gaze nu tocmai credibil care are și mai multe incertitudini”.

TV8.md reamintește că pe 14 iulie, Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică (ANRE) a publicat hotărârea privind prețurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale. Prin urmare, ANRE a calculat un tarif de 22 de lei și 26 de bani cu tot cu TVA pentru un metru cub de gaze naturale, cu tot cu TVA, chiar dacă Moldovagaz a cerut un tarif de 29 de lei și 48 de bani.

Noul tarif nu va fi aplicat retroactiv din 1 iulie, așa cum a cerut Moldovagaz, însă ar putea fi aplicat din 1 august.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Președinta nu regretă că nu a mers la Moscova: „Nu am să vând o bucată de țară pentru a avea gaze mai ieftine”
Spînu, despre livrările de gaz: „Nu avem un răspuns clar dacă volumele pentru perioada următoare vor fi confirmate”
Vladislav Kulminski, dezvăluiri despre negocierile cu Gazprom. „Rușii ne propuneau ceea ce noi nu puteam achita”
Мать девочки, которую насмерть сбил троллейбус, выступила с видеообращением
Мать девочки, которую насмерть сбил троллейбус, выступила с видеообращением
Американские СМИ призвали освободить арестованного в России журналиста Wall Street Journal
Американские СМИ призвали освободить арестованного в России журналиста Wall Street Journal
Санду прибыла в Украину на саммит по случаю освобождения Бучи
/VIDEO/ Санду прибыла в Украину на саммит по случаю освобождения Бучи
Сегодня в Молдове прошло второе предтестирование по выпускным экзаменам
Сегодня в Молдове прошло второе предтестирование по выпускным экзаменам
Бывшему депутату от Демпартии Владимиру Андронаки продлили арест
Бывшему депутату от Демпартии Владимиру Андронаки продлили арест

/VIDEO/ Reduceri pentru 50 de mii de familii. Statul pregătește ajutoare pentru cei care nu-și permit luxul de a-și lua electrocasnice

31 martie 2023, ora 21:08

Statul pregătește ajutoare consistente pentru cei care nu-și permit luxul de a schimba electrocasnicele vechi. Asta înseamnă că frigiderele, mașinile de spălat, televizoare și alte tehnologii, fără de care nu ne mai imaginăm viața în secolul 21, vor putea fi cumpărate cu reduceri de până la 70 la sută, în funcție de gradul de vulnerabilitate al beneficiarului. Iar diferența față de prețul de piață va fi acoperită cu bani din fonduri europene, prin intermediul PNUD Moldova.

„- Produsele sunt înghețate. Nu pot să le scot de aici.
 - Cum o să scoateți?
 - Doar să dezgheț frigiderul. Altfel nu pot. Aici e rupt, nu are ușa”.

Ecesta este frigiderul pe care Maria Jujco l-a cumpărat acum șapte ani, la mâna a doua. Femeia recunoaște că nici nu mai știe cum arată frigiderul modern, așa că este mulțumită de felul în care tehnologia sovietică îi păstrează produsele. Singura nemulțumire este consumul mare de energie.

„Trăim și noi după puterea noastră, după cum este timpul de azi”, a declarat pensionara, Maria Jujco.

Zinaida Proțiuc spune că se chinuie cu un cuptor stricat de multă vreme, dar nu are de ales.

„Oamenilor nu le ajung bani, nu au pe ce cumpăra, de aceea și folosesc ceea ce au”, a menționat pensionara, Zinaida Proțiuc.

Există, însă, o speranță - pensionarii dar și familiile tinere cu venituri reduse sunt cei care vor fi ajutați să-și schimbe electrocasnicele la prețuri reduse cum nu s-a mai văzut în promoții. Guvernul și-a propus ca doar în acest an să împartă 50 de mii de vouchere cu reduceri. 

„Acum, la nivel tehnic, se coordonează pentru ca Agenția pentru Eficiență Energetică să aibă acces la baza de date a ministerului pentru a prelua de acolo informația despre familiile vulnerabile. Este un proces în desfășurare care durează. Anul ăsta va fi lansat”, a vorbit ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Guvernul vrea să împartă voucherele după principiul acordării ajutorului la factură, adică în funcție de gradul de vulnerabilitate. Și pentru că se urmărește și consumul rațional al energiei se va ține cont și de alți factori. De exemplu, familiile cu venituri mici, dar consum mare de curent ar putea primi vouchere pentru cumpărarea unui frigider. Iar dacă familia este și numeroasă atunci va putea obține și reduceri la achiziția unei mașini de spălat. Banii pentru aceste echipamente tehnice au fost oferiți de Uniunea Europeană, prin PNUD Moldova.

„Pentru programul de vouchere la moment este anunțată suma de 3,9 milioane de dolari. Urmează deja la etapa de implementare să fie precizată această sumă în funcție de procedurile de licitație. Deși există finanțe bugetate în cadrul programului, există și interes din partea autorităților pentru continuarea acestui program în următorii ani”, a declarat șeful Agenției pentru Eficiență Energetică, Ion Muntean.

În acest fel, autoritățile spun că cetățenii vor fi ajutați nu doar să facă rost de electrocasnice noi, dar și să facă economii la plata facturilor. Comercianții de electrocasnice afirmă că tehnica de ultima generație consumă, în unele cazuri, și de trei ori mai puțin în comparație cu cea din perioada sovietică.

„De exemplu, să luăm mașina de spălat din prezent. Ea consumă cu mult mai puțin curent electric, pentru că are funcția de a măsura kilogramele de haine pe care le puneți la spălat. Astfel, ea funcționează după o anumită programă care îi permite să consume mai puțin curent electric”, a menționat managerul la un magazin de electrocasnice, Xenia Paladi.

Pentru asta nu trebuie decât să fim atenți la abțibilduri, afirmă specialiștii:

„Să alegeți cea mai economă tehnică o să vă ajute acest abțibild. Pe el scrie ce cantitate de curent electric se consumă în timpul funcționării. Cel mai econom este indicat cu litera A și trei plusuri”.

Acum responsabilii de proiect sunt la etapa negocierilor cu rețelelor de magazine partenere, iar prezența în toate raioanele va fi una dintre cele mai importante criterii se selecție.

Немецкие танки Leopard 2 и британские Challenger прибыли в Украину
/VIDEO/ Немецкие танки Leopard 2 и британские Challenger прибыли в Украину
Итоги недели: Правобережье справляется без российского газа
Итоги недели: Правобережье справляется без российского газа
В Кишиневе легковой автомобиль столкнулся с автобусом
/VIDEO/ В Кишиневе легковой автомобиль столкнулся с автобусом
Китай не поддержал размещение российского ядерного оружия в Беларуси
Китай не поддержал размещение российского ядерного оружия в Беларуси
Протесты на границе Болгарии и Румынии. Посольство Молдовы предупреждает о возможных пробках
Протесты на границе Болгарии и Румынии. Посольство Молдовы предупреждает о возможных пробках
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram