Procurorii s-au reunit astăzi în Adunarea Generală. Aceștia vor alege noii membri în cele două colege subordonate Consiliului Superior al Procurorilor (CSP): Colegiul pentru selecția și evaluarea procurorilor și Colegiul de disciplină și etică al procurorilor.
UPDATE Procurorii trebuie să se adapteze și să răspundă prompt provocărilor apărute „într-un context social și juridic dificil și incert”, a subliniat procurorul general Ion Munteanu, în discursul din deschiderea ședinței:
„Acest moment nu este doar o formalitate, ci o oportunitate de a consolida valorile profesiei, de a stabili direcțiile pentru viitor. Activitatea noastră este fundamentală pentru statul de drept, iar încrederea societății în procuratură depinde de profesionalismul, integritatea și fermitatea noastră în aplicarea legii. Avem datoria de a apăra drepturile și libertățile cetățenilor, a combate corupția, criminalitatea și de a asigura o justiție echitabilă. Într-un context social și juridic dificil și incert, în continue schimbări, care își lasă amprenta semnificativ în raport cu eficiența sistemului procuraturii, este esențial să ne adaptăm, să ne perfecționăm și să răspundem prompt provocărilor actuale”.
Potrivit lui, în 2025, sistemul procuraturii își propune să intensifice eforturile în ceea ce privește: creșterea transparenței instituționale („trebuie să fim deschiși în comunicarea rezultatelor și explicarea deciziilor”), implementarea reorganizării procuraturilor teritoriale, repunerea în drepturi a victimelor infracțiunii, inclusiv prin recuperarea prejudiciilor provocate, confiscarea veniturilor infracționale, combaterea corupției electorale.
„Munca noastră nu este simplă, deseori rămâne neapreciată, ba chiar criticată. Dar suntem obligați să acționăm cu imparțialitate și să dăm dovadă prin fiecare acțiune că suntem adevărați gardieni ai justiției”, a conchis Munteanu.
UPDATE Președintele CSP, Dumitru Obadă, a declarat ședința deliberativă. 537 de procurori s-au prezentat la Adunarea Generală.
UPDATE Potrivit deciziei luate în cadrul ședinței CSP, următorii procurori au fost admiși în calitate de candidați la Colegiul pentru selecția și evaluarea procurorilor:
- Natalia Andronic;
- Vasile Buzu;
- Marcel Dimitraș;
- Mariana Gornea;
- Tatiana Gulea;
- Corneliu Lavciuc;
- Grigore Niculița;
- Constantin Șușu;
- Nicolae Zanevici.
Iar la Colegiul de disciplină și etică a procurorilor:
- Viorel Beiu;
- Alexandru Lozan;
- Constantin Șușu;
- Eugenia Zubco.
Pe ordinea de zi se regăsesc și alte subiecte:
- Modificarea Regulamentului Adunării Generale a Procurorilor;
- Audierea Raportului de activitate al Procuraturii pentru anul 2024;
- Dezbaterea priorităților privind activitatea Procuraturii pentru anul 2025;
- Audierea Raportului de activitate al Consiliului Superior al Procurorilor pentru anul 2024;
Ultima dată, Adunarea Generală a Procurorilor a fost convocată pe 29 februarie 2024, în format online, la solicitarea Procuraturii Anticorupție. Procurorii au discutat despre situația creată în urma desfășurării concursului pentru funcția de procuror general.