Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba anunță lansarea unui pachet de măsuri, care vin să reducă din regulile birocratice cu care luptă agenții economici. Potrivit lui Alaiba, pachet de măsuri aplicat va reduce din cheltuielile suportate de antreprenori, dar și din timpul de care aveau nevoie pentru a merge la ghișee. Una din prevederi se referă la anularea registrului mașinii de casă și control, dar și cel al imprimantei fiscale.
În cadrul unei conferințe de presă, ministrul a arătat un model de registru al unui agent economic, care dacă nu este îndeplinit, riscă să fie sancționat de către Serviciul Fiscal.
„Am oprit la o cafenea de după colț și am împrumutat acest registru, asta e obligația care trebuie onorată, fiecare bon de casă trebuie lipit ca la cercul mâini dibace. Conform legii, Serviciul Fiscal este obligat să ia măsuri pentru că așa e legea, Doar din asta economisim cel puțin 5 milioane de ore de lucru anual la acest registru”, a precizat Alaiba.
O altă măsură prezentată de Alaiba ține de instituirea dreptului de deducere a TVA pentru achizițiile de bunuri și servicii, efectuate de antreprenori pe bază de bonuri fiscale și care au fost achitate prin intermediul cardului de plată de afaceri. În prezent, în Moldova avem 19 mii de carduri business active, iar anul trecut, au fost efectuate circa 713 mii de tranzacții care pot fi vizate de această reformă.
O altă măsură ține de segmentul digitalizării. Potrivit lui Alaiba, vor fi anulate prevederile legale care efectiv implică vizite fizice la ghișeele Fisc.
„Trebuie să reparăm unele legi pentru asta, de exemplu legislația fiscală conține unele prevederi care mai obligă aplicarea semnăturilor olografice, schimbul informațiilor pe hârtie, etc. Toate aceste prevederi le eliminăm și astfel promovăm utilizarea documentului electronic și comunicarea de la distanță”, a adăugat Alaiba.
De asemenea, potrivit ministrului, pentru a reduce presiunea statului asupra antreprenorilor, se va reduce în jumătate valoarea minimă a obligației fiscale sau vamale, care poate fi contestată la consiliul de soluționare a disputelor în cadrul Serviciului Fiscal și cel Vamal. Astfel de la 500 de mii de lei pentru agenți economici se va reduce la 250 de mii de lei, și de la 250 mii de lei la 125 de mii de lei pentru persoanele fizice.
„Agenții economici trebuie să respire ușurat, să se poată concentra pe dezvoltarea afacerii, nu pe interacțiunea cu statul, pe la ghișee și coridoare. Cea mai modestă estimare, sugerează că pachetul pe care îl lansăm astăzi, economisește antreprenorilor cel puțin jumătate de miliard lei în fiecare an, ceea ce înseamnă un impact de 0,2% din PIB”, a mai spus Alaiba.