Bucatele tradiționale, bogate în grăsimi și calorii pe care noi moldovenii obișnuim să le punem pe mesele de sărbătoare, pe lângă plăcere, pot veni la pachet și cu probleme de sănătate. Nutriționiștii ne recomandă să mâncăm cumpătat și să respectăm un set de reguli înainte de sărbători, în timpul acestora, dar și după.
Regula de aur pentru o digestie bună, conform nutriționiștilor este ca preparatele din carne să fie combinate cu salate sau legume și neapărat trebuie să ne hidratăm corespunzător.
„Dacă avem mai multe feluri de carne și carnea este grasă, mai ales că mulți acum preferă carnea de porc și pârjoale, răcitură, sarmale cu cărniță, trebuie să fim atenți să nu combinăm mai multe feluri de carne, mâncăm un fel și cu salate, nu uităm să bem apă plată, dacă simțim că avem un disconfort gastric e bine să bem in ceai verde, să facem plimbări între mese”, a menționat nutriționista Luminița Suveică.
Este important să rugumăm cât mai bine bucatele de pe masa de sărbătoare și să nu ne grăbim atunci când mâncăm pentru că așa așa vom ajunge mult mai repede la starea de sațietate.
„Se recomandă să nu ne grăbim când mâncăm, chiar dacă stăm mult timp la masa de sărbătoare, recomandările mele sunt să mâncăm, după punem tacâmurile pe masă, am mai comunicat, iarăși am mai mâncat un pic, după punem iarăși tacâmurile jos, astfel vom lungi această plăcere”, a subliniat nutriționista Luminița Suveică.
Și pentru că înainte de sărbători, mulți dintre noi țin post, specialiștii recomandă ca trecerea la regimul obișnuit să fie cât lentă.
„Este important ca ieșirea să fie la fel de lentă precum a fost și intrarea, pentru că toți intră mai lent, mâncăm ce a mai rămas, după care trecem la post, pe când ieșirea este mult mai categorică. Am terminat postul și mâncăm de toate, după care se încep problemele digestive, pancreatite, acutizări de gastrite, boli ulceroase”, a punctat nutriționista Luminița Suveică.
Tradițional, moldovenii obișnuiesc să umple mese de sărbătoare cu zeci de feluri de bucate, nutriționiștii spun însă că este mai corect să gătim atâta cât mâncăm și să nu păstrăm mâncarea pentru mai multe zile.
„Să nu facem multe bucate, apoi să mâncăm o săptămână din ele pentru că este risc de toxiinfecție și iarna. Se fac foarte multe bucate, se păstrează la frigider, uneori stau mai mult decât trebuie pe masă, temperaturile în casă sunt destul de ridicate și de aceea pot fi aceste cazuri de toxiinfecție alimentară”, a menționat nutriționista Luminița Suveică.
Totodată, mișcarea este extrem de importantă. Activitatea fizică moderată va accelera procesul de revenire de după sărbători. Plimbările, yoga sau antrenamentele ușoare sunt opțiuni excelente.