Gândurile despre faptul că Republica Moldova poate doar cere, dar nu este capabilă să dea nimic lumii, sunt „idei toxice ale psihologiei noastre”, consideră ministrul de Externe, Nicu Popescu. Vicepremierul susține că resursele țării noastre nu pot fi comparate cu cele ale statelor mari, dar este extrem de important să aducem cel puțin o mică contribuție la rezolvarea problemelor globale și regionale. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 11 ianuarie a emisiunii „Новая неделя” с Анатолием Голя de la TV8.
„Și noi jucăm un anumit rol în rezolvarea problemelor regionale. Prin urmare, eu și colegii mei, nu mergem să întrebăm, mergem și ne gândim împreună cu partenerii noștri cum putem rezolva problemele împreună. Moldova aduce și ea o oarecare asistență.
Sau vorbim despre votul în instituțiile internaționale pe anumite probleme. Armata noastră face parte dintr-o forță internațională de menținere a păcii și avem o echipă mică în Kosovo și Liban. Este în interesul nostru să trimitem 1-5 persoane undeva, în Mali, de exemplu, pentru a contribui și noi la securitatea internațională”, a spus Popescu.
Potrivit acestuia, cea mai semnificativă contribuție a Moldovei la securitatea regională constă în rezolvarea problemei refugiaților ucraineni, „catastrofa umanitară” cu care s-a confruntat și țara noastră după începerea războiului din Ucraina.
„Cea mai mare contribuție a noastră la securitatea și stabilitatea regională a fost modul în care Moldova a făcut față catastrofei umanitare provocate de agresiunea rusă împotriva Ucrainei, cu problema refugiaților. Moldova a adus o contribuție foarte mare la stabilitate atât pentru cetățenii Ucrainei, cât și pentru rezolvarea problemei refugiaților la nivel european comun”, a subliniat ministrul.
Autorităţile moldoveneşti nu merg „cu mâna întinsă”, ele duc un dialog cu partenerii internaţionali, îşi oferă contribuţia la rezolvarea problemelor şi provocărilor comune, chiar şi cu resursele modeste de care dispunem, notează Popescu.
El a enumerat principalele domenii în care Republica Moldova a contribuit: eforturile de menținere a păcii, asistența refugiaților, trimiterea de șase ori a ajutorului umanitar în Ucraina.
„Este și mai mult în interesul nostru să contribuim cumva la securitatea regională și internațională. În cadrul acestor parteneriate, cu siguranță avem mai puține resurse decât România, Franța, Germania, Statele Unite ale Americii. Dar în acest stadiu, acest gest și atitudine psihologică: Nu doar să cerem, ci să contribuim, este foarte, foarte important acum pentru progresul nostru ”, consideră vicepremierul.
Acesta a mai menționat că deși Republica Moldova nu este implicată direct în „acordul cu cereale” dintre Rusia și Ucraina mediat de Turcia, a contribuit totuși la tranzitul cerealelor pe teritoriul său.
Astfel, participând la rezolvarea problemei globale a foametei, cerealele au ajuns în țările din Africa și Orientul Mijlociu și Moldova continuă să dezvolte aceste capacități logistice, modernizând calea ferată din regiunea Basarabeasca, investind în dezvoltarea portului fluvial Giurgiulești.