Este ziua a 322-a de la începutul războiului în Ucraina. Volodimir Zelenski a afirmat că i-a retras cetățenia ucraineană unui important om de afaceri și apropiat al lui Vladimir Putin, Viktor Medvedciuk, și altor 3 politicieni, în timp ce bucătarul lui Putin anunță că orașul Soledar, aflat în estul Ucrainei, a fost cucerit de oamenii săi la finalul mai multor zile de lupte grele, fapt pus la îndoială de Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW). În același timp, rușii „construiesc fortificații în teritoriile ocupate temporar: în regiunea Zaporojie, în sudul regiunii ocupate Herson și în nordul Crimeei”, potrivit serviciilor secrete din Ucraina, scrie Pravda ucraineană.
Totuși, Zelenski a avertizat că Rusia nu se dă în lături de la nimic şi se pregăteşte de o nouă escaladare, motiv pentru care liderul ucrainean a pledat din nou în faţa liderilor occidentali pentru a primi mai mult echipament militar cu care Ucraina să ţină piept agresiunii ruse. Președintele ucrainean a declarat că nu există șanse ca războiul din Ucraina să se transforme în al treilea Război Mondial, iar țara va lupta în continuare pentru libertate. Totodată, ca urmare a plafonării preţului petrolului rusesc, veniturile realizate de Moscova din exporturile de ţiţei sunt mai mici cu aproximativ 160 de milioane de euro pe zi.
UPDATE Kremlinul nu vede posibile negocierile de pace cu Ucraina atâta vreme cât dialogul cu Rusia rămâne interzis de legislația Kievului sau cât timp Occidentul nu permite Kievului să fie flexibil în această privință, a spus reporterilor, miercuri, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, transmite agenția de presă rusă TASS.
UPDATE Ucraina ar urma să primească 15 tancuri „Leopard” din partea Poloniei. Anunțul a fost făcut chiar de președintele polonez, Andrzej Duda. Președintele a menționat că va face acest lucru doar alături de aliații săi.
UPDATE Reprezentanţii Rusiei şi Ucrainei au ajuns miercuri, cu ocazia unei întâlniri în Turcia, la un nou acord privind un schimb de prizonieri şi au cerut intervenţia preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, pentru crearea unui culoar umanitar în scopul evacuării civililor din zone beligerante.
UPDATE Ministrul de Externe suedez, Tobias Billstrom, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a transmis miercuri, 11 ianuarie, că Uniunea Europeană este pregătită pentru un război de durată în Ucraina şi va sprijini Kievul atât timp cât va fi necesar, informează Reuters.
UPDATE Forţele ruseşti şi ucrainene au fost angajate miercuri în lupte intense pentru oraşul Soledar din estul Ucrainei, un pas înainte în demersul Moscovei de a cuceri întreaga regiune Donbas, ruşii părând să aibă avantajul, scrie Reuters.
UPDATE Luptele pentru controlul oraşelor Soledar şi Bahmut din estul Ucrainei sunt ”cele mai sângeroase” de când a început invazia rusă în februarie, a declarat miercuri agenţiei France Presse consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, care consideră că Ucraina poate câştiga acest război dacă statele occidentale i-ar oferi mai multe arme, în special rachete cu o rază de acţiune de peste 100 de kilometri şi sute de tancuri grele, notează Ziare.com.
UPDATE Guvernul Estoniei a cerut, miercuri, Rusiei să reducă numărul diplomaţilor de la Ambasada rusă din Tallinn, începând de la 1 februarie, informează postul de televiziune Sky News.
UPDATE Serviciile de informaţii militare ucrainene transmite că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a interzis tuturor potenţialilor recruţi - aparent majoritatea bărbaţilor cu vârstă de recrutare - să părăsească ţara.
UPDATE Beijingul intenționează să își distanțeze politica externă de Moscova, temându-se de un declin al influenței economice și politice a Rusiei, scrie Financial Times.
UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a declarat că situația din regiunile ucrainene anexate ilegal de Moscova este „dificilă pe alocuri". Liderul de la Kremlin, vorbind în cadrul unei întâlniri televizate cu oficiali, a mai spus că Rusia are toate resursele necesare pentru a îmbunătăți viața în cele patru regiuni ucrainene pe care Moscova a pretins unilateral că le-a anexat în septembrie, relatează Reuters.
UPDATE Mercenarii Wagner ar putea constitui un sfert din forţele ruse din Ucraina, potrivit ”spionajului occidental”, scrie The Guardian.
UPDATE Ucraina trebuie să fie pregătită la frontiera sa cu Belarus chiar dacă până în prezent există doar ''declaraţii puternice'' din partea vecinului său, a afirmat miercuri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, după o vizită în regiunea Lvov.
UPDATE În orașul ucrainean Berdiansk (regiunea Zaporijjia), aflat sub ocupaţie temporară rusă, spitalele sunt pline de soldați ruși răniți pe front - potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
UPDATE Premierul britanic Rishi Sunak va efectua prima sa vizită în Franţa pe 10 martie, cu ocazia unui summit franco-britanic pe teme de securitate, energie şi imigraţie, a anunţat miercuri Palatul Elysée, transmite AFP şi Reuters.
UPDATE Într-o rară redare aproape similară a evenimentelor din Ucraina, Kievul și Moscova dezmint capturarea orașului Soledar, din regiunea Donețk, de către mercenarii Wagner. Potrivit mai multor analişti, grupul Wagner şi armata rusă se află într-o concurență feroce pe câmpul de luptă din Ucraina, notează Adevărul.
UPDATE Tribunalul militar din garnizoana Odintsovo l-a condamnat pe soldatul mobilizat Aleksandr Leșkov la cinci ani și șase luni într-o colonie penală, după ce l-a găsit vinovat că și-a bătut comandantul, notează publicația independentă Meduza, citând agenția de presă TASS.
UPDATE Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a vorbit la telefon cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, despre noua lege a minorităților din Ucraina, care limitează drepturile românilor. Cei doi oficiali au convenit lansarea unor consultări privind aceste probleme, dar și o întâlnire în perioada următoare, potrivit unui comunicat al MAE. Totodată, aurescu i-a cerut ministrului de la Kiev recunoașterea de către Ucraina a inexistenței „limbii moldovenești”, notează Digi24.
UPDATE Ucraina nu va putea deveni parte a UE atât timp cât trupele ruse se află pe teritoriul său. Una dintre condițiile pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană este încetarea războiului și retragerea trupelor rusești de pe teritoriul ucrainean, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, într-un interviu acordat DW.
UPDATE Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, și omologul său ucrainean Dmytro Kuleba au convenit, miercuri, „lansarea unui proces de consultări cuprinzătoare” despre problemele din legea minorităților adoptată de Kiev și față de care autoritățile de la București au avut o poziție extrem de critică, notează HotNews.
UPDATE Criza costului vieţii, o consecinţă a inflaţiei agravată de războiul din Ucraina şi redeschiderea economiei după pandemia de Covid, este cel mai mare risc mondial pentru următorii doi ani, arată o analiză publicată miercuri de Forumul Economic Mondial, înaintea reuniunii care va avea loc săptămâna viitoare la Davos, în Elveția, transmite AFP, potrivit Digi24.
UPDATE Un soldat ucrainean care luptă în Soledar, oraș în apropiere de Bahmut, în estul Ucrainei, a declarat pentru CNN că situația este „critică” și că numărul victimelor este atât de mare, încât „nimeni nu mai numără morții”. Grupul Wagner a reclamat miercuri cucerirea orașului Soledar, însă ucrainenii spun că încă se duc lupte, notează Digi24.
UPDATE Ofițerul GRU Igor Strelkov-Ghirkin comentează declarația serviciului de presă al grupării ”Wagner” din 10 ianuarie, în care se spunea că mercenarii ar fi stabilit controlul asupra Soledar și au luat prizonieri ucraineni.Potrivit lui Strelkov-Ghirkin, capturarea unei părți a orașului este un succes tactic pentru Rusia, dar ocupanții nu au reușit să spargă frontul Forțelor de Apărare ale Ucrainei și să organizeze o încercuire a inamicului. Ucrainenii creează o nouă linie de apărare la periferia vestică, bazându-se pe minele de sare, așa că luptele pentru Soledar continuă, notează Ziare.com.
UPDATE Ca urmare a plafonării preţului petrolului rusesc, veniturile realizate de Moscova din exporturile de ţiţei sunt mai mici cu aproximativ 160 de milioane de euro (172 de milioane de dolari) pe zi, susţine un cercetător finlandez, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.
UPDATE Potrivit unei interceptări a informațiilor ucrainene, un ocupant rus îi spune soției sale că autoritățile ruse nu recunosc adevărul cu privire la atacul de la Makiivka, unde ar fi murit 600 de soldați.
UPDATE Familia unuia dintre lucrătorii umanitari britanici dispăruți în Ucraina a declarat că este „foarte îngrijorată și preocupată” de starea de sănătate și de locul unde se află acesta. Chris Parry, în vârstă de 28 de ani, a fost văzut ultima dată vineri dimineață plecând din Kramatorsk spre Soledar împreună cu colegul său britanic Andrew Bagshaw, înainte de a se pierde contactul. Într-o declarație, familia sa a spus: „Suntem foarte îngrijorați și îngrijorați în legătură cu starea de sănătate și locul unde se află Chris în acest moment.
UPDATE Actorul ucrainean Dmitro Linartovich, acum soldat al trupelor de asalt aerian, a fost rănit în timpul luptelor acerbe din orașul din estul țării invadate, una dintre cele mai fierbinți zone ale liniei frontului, dar asta nu l-a făcut să renunțe la ideea că Ucraina va fi învigătoare.
UPDATE La sfârșitul anului 2022, Turcia a început să trimită în Ucraina muniții cu dispersie dezvoltate de SUA, scrie Foreign Policy cu referire la sursele sale.
UPDATE România va dispărea, alături de alte trei țări din Europa în urma războiului din Ucraina. Această perspectivă este fluturată agresiv într-un material apărut în ziarul rusesc Pravda. Pe lista țărilor amenințate că vor fi șterse de pe hartă se numără și Polonia, Lituania și Finlanda. Pentru Rusia, există pericolul ca România să fie folosită drept bază a trupelor NATO care ar intra în Ucraina și ar fi detașate la Odesa, pentru a-i împiedica pe ruși să elibereze acel oraș, mai apare în materialul din publicația rusă. În același timp, al doilea pericol posibil despre care se vorbește în Pravda este cel legat de Transnistria, regiune separatistă autoproclamată prorusă din Republica Moldova. Potrivit scenariului descris de Pravda, SUA ar putea împinge Transnistria într-un război cu Moscova, conflict în care o garnizoană de 2.000 de soldați nu ar avea nicio șansă, referindu-se la militarii dislocați de ruși pe teritoriul separatist țării vecine României. În final, soluția Rusiei în cele două scenarii este una singură, amenință autoarea editorialului din Pravda: „va riposta prin distrugerea completă (demilitarizarea) a întregii infrastructuri și o întoarcere la Evul Mediu”, notează Realitatea.
UPDATE Rusia și Belarus desfășoară constant exerciții comune între propriile unități militare, iar unii dintre ocupanți sunt transferați deja de pe teritoriul belarus în estul Ucrainei - potrivit purtătorului de cuvânt al Serviciului ucrainean de Frontieră, Andri Demcenko, notează RBC, potrivit Rador.
UPDATE Armata lui Putin a pierdut mii de kilometri pătrați în teritoriile ocupate din Ucraina, în urma contraofensivei Kievului, care a dat peste cap planurile Moscovei. Acum, după Anul Nou 2023, forțele ucrainene au reușit să captureze un sistem de rachete de apărare anti-aeriană S-300, una dintre cele mai performante arme a Rusiei de pe câmpul de luptă, notează Ziare.com.
UPDATE Preţurile de consum din Ucraina au crescut cu 26,6% în 2022, din cauza invaziei ruse, dar avansul acestora a fost sub aşteptările iniţiale, transmite Reuters. Guvernul anticipa că creşterea indicelui preţurilor de consum ar ajunge de la 10% în 2021 la aproximativ 30% din cauza războiului, care a perturbat lanţurile de aprovizionare şi logistica, dar cifrele Serviciului de Stat de Statistică publicate marţi au arătat că inflaţia s-a stabilizat la 0,7% în decembrie, notează Money.
UPDATE Forțele ruse, care au suferit pierderi masive în prima linie a frontului, au desfășurat pe câmpul de luptă cel mai puternic mortier din lume, capabil să folosească și încărcătură nucleară, scrie Mirror.co.uk. Denumit „Barosul”, mortierul autopropulsat 2S4 Tulpan - sau Tyulpan are un tun de 240 mm - de două ori mai mare decât mortierele NATO, care au doar 120 mm.
UPDATE Igor Girkin, fost comandant al militanților ruși din Donbas (considerat criminal de război de către ucraineni), acum un foarte influent blogger militar, a dat de înțeles că ar sprijini revocarea președintelui rus Vladimir Putin din funcție. Este cel mai direct atac făcut vreodată de Girkin, fost ofițer rus de informații, împotriva lui Putin, notează Biziday.
UPDATE Ministrul afacerilor externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a declarat marți, într-o conferință de presă la Budapesta, după încheierea convorbirilor cu omologul său sârb, Ivica Dačić, că prelungirea conflictului armat din Ucraina contravine intereselor Ungariei și Serbiei, iar sancțiunile UE împotriva Federației Ruse au un impact negativ asupra economiilor acestor țări, potrivit Știrpesurse.
UPDATE Autoritățile guvernamentale din Suedia iau în considerare trimiterea de obuziere autopropulsate Archer în Ucraina, în sprijinul armatei ucrainene.Evaluările anterioare ale experților militari suedezi au afirmat că Suedia va trimite aproximativ 12 sisteme Archer. Acesta este considerat unul dintre cele mai bune sisteme de artilerie din lume. Sistemul de artilerie Archer este un tun autopropulsat folosit de Suedia și Norvegia. Sistemul pe roți este construit special pentru a ține pasul cu forțele terestre care se deplasează rapid și oferă o mobilitate superioară. Are o viteză de deplasare între 45 km/h pe terenuri accidentate sau 70 km/h pe șosea. Sistemul a fost dezvoltat special pentru a avea mobilitate pe cele mai dificile terenuri. Rundele se pot trage la distanțe de până la 40 km cu muniție convențională de 155 mm și 60 km cu muniții ghidate cu precizie, inclusiv Excalibur. Archer poate trage 21 de runde complete, în 2,5 minute, în sistem complet automatizat, notează Ziare.com.
UPDATE Institutul american pentru studiul războiului (ISW), în ultimul său raport despre evenimentele de pe front, afirmă că trupele rusești nu au reușit încă să captureze complet Soledar – în ciuda unor afirmații false ale unor surse rusești, transmite BBC. ISW scrie că experții săi au văzut imagini cu luptătorii PMC Wagner în centrul acestui orășel din regiunea Donețk. În același timp, este destul de dificil de evaluat cine controlează exact anumite cartiere din Soledar, deoarece situația se poate schimba foarte repede în timpul luptelor de stradă, se arată în raport.
UPDATE Gigantul grup Gazprom a declarat că livrările zilnice de gaze ruseşti prin punctul de intrare Sudzha, prin Ucraina către Europa, au fost la 35,5 milioane de metri cubi (mcm) în ultimele cinci zile, în scădere de la peste 40 de milioane de metri cubi în Europa în ultimele luni. Gazprom nu a răspuns la o solicitare de comentarii despre motivul scăderii volumelor. Sursa, vorbind sub rezerva anonimatului, a spus că volumele mai scăzute ale livrărilor au reflectat probabil temperaturile ridicate record pentru iarnă observate în mare parte din Europa în noul an, notează Money.
UPDATE În 10 ianuarie, forțele ucrainene au continuat să avanseze de-a lungul liniei Svatovo-Kremennaia (aceste orașe sunt situate în regiunea Lugansk și se află pe traseul forțelor armate ale Ucrainei spre Severodonețk și Lisiceansk), potrivit ISW.
UPDATE Un organism consultativ guvernamental din Rusia, creat pentru a proteja drepturile și libertățile omului, a examinat plângerile făcute de medici care se ocupă de soldații răniți în războiul din Ucraina. Potrivit medicilor, mulți militari au fost trimiși înapoi pe front înainte de a primi tratamentul de reabilitare necesar, informează RIA Novosti, potrivit B1.
UPDATE ISW evaluează riscul unei invazii rusești în Ucraina dinspre Belarus ca fiind scăzut, dar posibil. Riscul participării directe a Belarusului este evaluat ca fiind foarte scăzut.
UPDATE Printre documentele din perioada în care Joe Biden era vicepreşedinte descoperite, în toamna anului trecut, într-un birou privat al actualului şef al Casei Albe se numără 10 materiale clasificate, inclusiv note şi rapoarte de informare ale serviciilor secrete americane, care acopereau subiecte precum Ucraina, Iran şi Marea Britanie, a declarat pentru CNN o sursă care cunoaşte acest subiect, notează HotNews.
UPDATE Plafonarea prețului la petrolul importat de Occident din Rusia ar putea să aibă un efect catastrofal asupra finanțelor lui Vladimir Putin și să forțeze statul paria să adopte măsuri de austeritate foarte dure începând de anul acesta, scrie Fortune, citat de Digi24.
UPDATE Grupul celor Şapte (G7) va încerca să stabilească două limite de preț pentru produsele rafinate rusești în februarie, una pentru produsele care se vând la prețuri mai mari decât cel al petrolului brut, iar cealaltă pentru cele care se tranzacționează la prețuri mai mici, a declarat un oficial G7, potrivit Reuters.
UPDATE Rusia ar putea intensifica eforturile de a scinda aliații occidentali ai Kievului, pentru a slăbi sprijinul armatei ucrainene. În următoarele 3-4 luni, Occidentul trebuie să-și consolideze poziția, să continue asistența militară și să înăsprească sancțiunile.
UPDATE Războiul declanșat de Vladimir Putin cu mai bine de 300 de zile în Ucraina nu și-a atins obiectivele inițiale, iar finalul său rămâne imprevizibil. Cu toate astea, președintele rus mai are o variantă, susține ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, aceea a ”pierderii războiului”, una la care nu s-a fi gândit la începutul invaziei.
UPDATE Statele Unite iau în calcul să-i trimită Ucrainei vehicule de luptă blindate Stryker, în perspectiva unei ofensive ruse aşteptate în primăvara acestui an, au indicat două surse apropiate acestui dosar, transmite marţi politico.com, conform Agerpres.
UPDATE Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a făcut marţi o vizită surpriză în oraşul Harkov din estul Ucrainei şi a confirmat că Berlinul promite să trimită mai multe arme în această ţară. La câteva ore după aceea, Harkovul a fost bombardat de ruşi, relatează AFP.
UPDATE Premierul canadian Justin Trudeau a anunţat marţi achiziţionarea unui sistem de apărare antiaeriană din Statele Unite în vederea donării acestuia Ucrainei, transmite AFP. Acesta este primul sistem antiaerian NASAMS pe care Canada îl oferă Ucrainei, a spus Ottawa, care evaluează valoarea acestei donaţii la 406 milioane de dolari canadieni (282 milioane de euro). Anunţul a fost făcut după o întâlnire bilaterală între premierul Justin Trudeau şi preşedintele american Joe Biden în capitala Mexicului, relatează Agerpres.
UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat marţi seara că în baza informaţiilor transmise de serviciile secrete a decis să anuleze cetăţenia ucraineană pentru patru deputaţi, între care Viktor Medvedciuk, om de afaceri apropiat lui Vladimir Putin pe care Kievul îl arestase şi pe care l-a predat Moscovei în cadrul unui schimb de prizonieri, relatează News.ro. „Pe baza materialelor pregătite de Serviciul de Securitate al Ucrainei şi de Serviciul de Stat pentru Migraţie al Ucrainei şi în conformitate cu Constituţia statului nostru, am decis să pun capăt cetăţeniei a patru persoane: Andrii Leonidovici Derkaci, Taras Romanovici Kozak, Renat Raveliiovici Kuzmin şi Viktor Volodimirovici Medvedciuk”, a anunţat Volodimir Zelenski în finalul mesajului video pe care l-a transmis, ca în fiecare seară, către compatrioţi.
UPDATE Şeful grupului de mercenari Wagner din Rusia susţine că forţele sale au finalizat preluarea oraşului ucrainean Soledar, care, dacă va fi confirmată, ar marca primul succes major pe câmpul de luptă al Moscovei din vara trecută, relatează The Guardian. „Unităţile Wagner au luat sub control întregul teritoriu Soledar”, a spus Evgheni Prigojin, într-un mesaj audio lansat marţi seara pe canalul său Telegram, informează News.ro. Prigojin a declarat marţi că trupele ucrainene au fost înconjurate în centrul oraşului şi „există lupte de stradă în desfăşurare. Numărul prizonierilor va fi anunţat mâine.”
UPDATE Într-unul dintre cele două scenarii, contraofensiva ucraineană ar putea avea loc în regiunea Zaporojie, aflată în sudul Ucrainei. Rușii au consolidat fortificațiile în regiunea Zaporojie, mai ales în orașele Orikhiv și Vasilivka. Forțele armate ruse au extins tranșeele în orașul Polohî, potrivit Digi24. În celălalt scenariu, contraofensiva ucraineană ar putea avea loc în regiunea Lugansk. Acest lucru ar pune în pericol obiectivul ofensiv al rușilor de ocupare a întregii regiuni Donbas.
UPDATE Forțele rusești anunță că elimină trupele Forțelor Armate ale Ucrainei din Krasnaya Gora, (Soledar) și se îndreaptă spre Blagodatnoye și Paraskovievka.
UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus în mesajul său de marţi seară că situaţia în Doneţk rămâne dificilă, însă i-a menţionat pe luptătorii de la Soledar pentru „curajul şi fermitatea” cu care apără în continuare oraşul pe care Moscova susţine că este pe punctul de a-l captura. În acelaşi timp, Zelenski a avertizat că Rusia nu se dă în lături de la nimic şi se pregăteşte de o nouă escaladare, motiv pentru care liderul ucrainean a pledat din nou în faţa liderilor occidentali pentru a primi mai mult echipament militar cu care Ucraina să ţină piept agresiunii ruse, potrivit HotNews.