Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1067: Ajutor urgent din UE, alerta lui Budanov și tensiune pe front! The Times: Sunt 4 scenarii posibile

social

/VIDEO/ Destinul tehnicianului care a jucat uimitor rolul lui Eminescu la Chișinău: Unde e și ce face acum Vasile Zubcu-Codreanu

15 ianuarie 2023, ora 13:20

Putea să fie un tehnolog de succes, putea să fie orice altceva, dar viața i-a oferit o altă cale. L-a făcut actor. Și nu unul oarecare, ci cel care l-a jucat pe marele poet Eminescu, în filmul Luceafărul. Este rolul care i-a adus și o mai mare faimă, dar și o responsabilitate în plus. Vasile Zubcu-Codreanu este omul care s-a dăruit pe sine pentru a da viață la sute de personaje. Unele mai mici, altele, mari și universale. 

Acum, departe de scenă, dar foarte aproape de sufletul teatrului, artistul este deseori prezent la spectacole. La cei 74 de ani ai săi, maestrul simte că încă nu a jucat ultimul său rol. „Să spun asta ar fi o absurditate”, ne-a mărturisit, într-un interviu de suflet, acordat în incinta Teatrului Mihai Eminescu, acolo unde a jucat până să se retragă din fața spectatorilor.

Vasile Zubcu-Codreanu. Artist al poporului. Ordinul Republicii. Tatăl a patru copii.

Majoritatea moldovenilor, pentru care cinematografia și teatrul autohton nu le sunt străine, îl cunosc pe Vasile Zubcu-Codreanu ca fiind cel care l-a jucat pe marele Eminescu în celebrul film al lui Emil Loteanu „Luceafărul”.

Acest rol a venit la pachet cu o mare responsabilitate, dar i-a adus și o recunoaștere națională, deși debutul în lumea filmului a fost într-o altă peliculă - „Lăutarii”. Născut în urmă cu 74 de ani la Nisporeni, actorul a jucat timp de două decenii la Teatrul „Luceafărul”, apoi s-a regăsit în echipa Teatrului Național.

Puțină lume știe că prima profesie a actorului a fost cea de tehnician în prelucrarea metalelor prin așchiere. Într-o zi, viața lui însă s-a schimbat la 180 de grade după ce a văzut un afiș cu anunțul că se caută tineri și tinere pentru actorie. 

Curios din fire, a zis să se prezinte și el la preselecție. Intrând în sală, a dat ochii cu celebrul regizor Emil Loteanu, care, mulți ani după, i-a fost ca un părinte. Multe a uitat de atunci, dar momentul acela - niciodată.

Deși de mulți ani nu mai joacă pe scena Teatrului Mihai Eminescu, artistul este foarte des prezent aici. Fie ca un spectator fidel, fie îl găsim prin culise. Mai ales că aici joacă doi din cei patru copii ai săi. Am ajuns în cabina de machiaj, acolo unde-și lăsa identitatea și lua chipul personajelor, cărora le dădea viață pe scenă.

Are la inimă toate rolurile pe care le-a jucat. Două, îndeosebi, i-au marcat cel mai mult viața de actor.

Cu o experiență de jumătate de secol în spate, l-am întrebat ce crede despre actuala generație de actori și dacă este cineva care să-l joace pe Eminescu atât de profund precum a făcut-o el.

Departe de scena mare, dar foarte aproape de sufletul teatrului, actorul simte că încă nu a ajuns la ultimul său rol din carieră.

Pentru mulți actori, Vasile Zubcu-Codreanu a fost mentorul de care au avut nevoie. Și acum este plin de sfaturi pentru cei care sunt la început de cale.

„Fiți calmi... Dacă nu aveți astăzi un rol, mare ori mic, credeți-mă că dacă este speranță și răbdare, o să-l aveți”, a declarat actorul de teatru și cinema, Vasile Zubcu-Codreanu. 

Maestrul și-a deschis nu doar sufletul, dar și ușa casei pentru noi. Ne-a invitat în apartamentul său modest ca să ne arate distincțiile pe care le-a primit ca recunoștință pentru munca depusă și meritele în dezvoltarea teatrului și cinematografiei moldovenești. 

Și acum se amuză când își amintește cum a primit Ordinul Republicii, din partea fostului președinte Petru Lucinschi.

/VIDEO/ Topul melodiilor compuse de basarabeni pe versurile lui Mihai Eminescu: 173 de ani de la nașterea marelui poet
/VIDEO/ Soarta copiilor abandonați: Cum trăiește acum băiețelul lăsat pe un deal cu mărăcini
/VIDEO/ Copile care aduc pe lume copii. Istoria unei fete care a născut la 14 ani: "Nu doresc asta nici puiului de șarpe"
/VIDEO/ Secretul banilor: Cât de scumpe sunt RCA și CASCO? Explicația șefului unei companii de asigurări auto Vladimir Știrbu
/VIDEO/ Secretul banilor: Cât de scumpe sunt RCA și CASCO? Explicația șefului unei companii de asigurări auto Vladimir Știrbu
/ULTIMA ORĂ/ „UE salvează din nou Moldova. Rusia a eșuat”: Chișinăul anunță 3 măsuri urgente pentru sfârșitul crizei energetice
/ULTIMA ORĂ/ „UE salvează din nou Moldova. Rusia a eșuat”: Chișinăul anunță 3 măsuri urgente pentru sfârșitul crizei energetice
Partid nou la Comrat: Cine e Nicolae Dudoglo, liderul formațiunii care promite să „readucă libertatea Găgăuziei”
Partid nou la Comrat: Cine e Nicolae Dudoglo, liderul formațiunii care promite să „readucă libertatea Găgăuziei”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1067: Ajutor urgent din UE, alerta lui Budanov și tensiune pe front! The Times: Sunt 4 scenarii posibile
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1067: Ajutor urgent din UE, alerta lui Budanov și tensiune pe front! The Times: Sunt 4 scenarii posibile
/VIDEO/ Victimele Holocaustului, comemorate la Auschwitz-Birkenau: Peste 30 de lideri mondiali, reuniți în locul fostului lagăr nazist
/VIDEO/ Victimele Holocaustului, comemorate la Auschwitz-Birkenau: Peste 30 de lideri mondiali, reuniți în locul fostului lagăr nazist

Atenție, șoferi și călători! Postul vamal Costești va fi temporar închis pe 28 ianuarie

missing
27 ianuarie 2025, ora 17:06

Punctul de Trecere a Frontierei „Costești-Stânca” va fi temporar închis marți, 28 ianuarie. Șoferilor li se recomandă să opteze din timp pentru alte posturi vamale.

Conform Serviciului Vamal, între orele 9:00 și 17:00, vor fi efectuate lucrări de mentenanță și modernizare a sistemului de alimentare cu energie electrică la postul vamal Costești.

„Aceste lucrări sunt necesare și planificate pentru asigurarea unei bune funcționări pe termen lung a postului vamal”, se arată în comunicatul instituției.

Șoferii pot opta pentru posturile vamale: Cahul, Leova, Lipcani, Leușeni și Sculeni.

Pentru informații actualizate privind starea traficului și orice alte detalii, cetățenii pot să consulte pagina oficială a Poliției de Frontieră sau să contacteze la Linia verde +373 22 259 717.

Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ Secretul banilor: Cât de scumpe sunt RCA și CASCO? Explicația șefului unei companii de asigurări auto Vladimir Știrbu
/VIDEO/ Secretul banilor: Cât de scumpe sunt RCA și CASCO? Explicația șefului unei companii de asigurări auto Vladimir Știrbu
/VIDEO/ Proprietar de restaurant, mai nou producător de energie din soare: Parcul fotovoltaic a costat un milion de euro
/VIDEO/ Proprietar de restaurant, mai nou producător de energie din soare: Parcul fotovoltaic a costat un milion de euro
/VIDEO/ Verde-n ochi: PA și PCCOCS vor fi lichidate? Urmează duelul! Reforma anticorupție e în mercur retrograd
/VIDEO/ Verde-n ochi: PA și PCCOCS vor fi lichidate? Urmează duelul! Reforma anticorupție e în mercur retrograd
Copila de 14 ani, dispărută acum o lună, a fost găsită! Starea adolescentei
Copila de 14 ani, dispărută acum o lună, a fost găsită! Starea adolescentei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1064: Schema lui Șor, alerta UE, 100 de zile și ucigaș tăcut. Trump îl avertizează pe Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1064: Schema lui Șor, alerta UE, 100 de zile și ucigaș tăcut. Trump îl avertizează pe Putin

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.