Pe 18 ianuarie, la Curtea de Apel Chișinău, a avut loc o nouă ședință de judecată pe cazul lui Ilan Șor. Partea apărării a solicitat instanței admiterea în proces a doi avocați din Regatul Unit al Marii Britanii. De asemenea, a cerut amânarea ședinței de judecată pe un termen de 2 luni. Partea acuzării a solicitat respingerea cererilor. Totuși, instanța a admis în proces avocații străini, prin încheiere protocolară, și le-a oferit termen până pe 13 februarie 2023 să facă cunoștință cu materialele cauzei penale.
Partea apărării a cerut respingerea cererilor, explicând că potrivit art. 6 din Legea nr. 1260/2002 cu privire la avocatură: „avocatul din alt stat nu poate reprezenta interesele persoanelor fizice sau juridice în instanţele de judecată şi în relaţiile cu alte autorități publice decât în arbitrajul comercial internaţional. În cazul când interesele clientului o cer, precum şi la solicitarea acestuia, avocatul din alt stat poate asista avocatul din Republica Moldova”.
Despre limitele activității, avocații străini au fost atenționați în Decizia din 22 decembrie 2022, emisă de către Consiliul Uniunii Avocaților.
Subsidiar, potrivit art. 70 din Codul de procedură penală: „Pentru confirmarea calităţii şi împuternicirilor sale, apărătorul prezintă organului de urmărire penală sau instanţei: documentul ce confirmă că are permisiunea de a practica calitatea de apărător conform legislaţiei Republicii Moldova”, iar o astfel de împuternicire nu a fost eliberată de către Consiliul Uniunii Avocaților.
Următoarele ședințe de judecată vor avea loc pe 13 februarie 2023, ora 14:30 și pe 20 februarie 2023, la aceeași oră.
TV8.md reamintește că Ilan Șor a fost condamnat, în 2017, în dosarul „furtul miliardului” la 7 ani și jumătate de închisoare, pentru escrocherie şi spălare de bani. Dosarul se află pe rol în Curtea de Apel Chişinău, iar ședințele de judecată au fost amânate în repetate rânduri.
În 2019, după ce Partidul Democrat a plecat de la guvernare, Ilan Șor a părăsit țara. El s-ar afla în Israel, de unde organizează proteste contra guvernării. SUA și Marea Britanie au impus sancțiuni împotriva lui Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc. Șor a declarat că sancțiunile anunțate la adresa sa nu-l vor afecta.
Sancțiunile prevăd inclusiv faptul că cei doi nu pot intra pe teritoriul Statelor Unite ca și imigranți sau non-imigranți.
De asemenea, interdicțiile presupun și efectuarea oricăror tranzacții sau furnizarea de fonduri de către ei sau în beneficiul oricărei persoane din Republica Moldova. Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a constatat că Vlad Plahotniuc se face responsabil de corupție în proporții deosebit de mari. Acesta a fost inclus în lista de sancțiuni Global Magnitsky Act.
Concomitent, OFAC a constatat că Ilan Șor, care este și el printre beneficiarii furtului miliardului, este complice la acțiunile de subminare a statului de drept, în beneficiul Federației Ruse. Șor, împreună cu alți oligarhi corupți și cu implicarea unor entități străine, întreprinde acțiuni de destabilizare a situației politice din Republica Moldova.
Susținut de entitățile menționate, Șor a întreprins eforturi de subminare a procesului de obținere de către Republica Moldova a statutului de țară candidată la UE. Pe lângă cei doi, în listă se mai regăsește omul de afaceri rus Igor Ceaika, un apropiat al ex-președintelui Igor Dodon.