Avocații din Marea Britanie au permisiunea de a-i oferi consiliere juridică deputatului fugar, Ilan Șor, dar doar dacă dispun de o licență specială pentru asta sau dacă prestează serviciile gratuit. Cel puțin așa reiese dintr-un răspuns primit de TV8 la o solicitare de informații adresată Ambasadei Marii Britanii. TV8 a întrebat dacă are dreptul o companie din Marea Britanie să presteze servicii pentru o persoană aflată sub sancțiuni.
Potrivit Ambasadei, avocații sau companiile de avocatură din Marea Britanie care urmează să presteze servicii de asistență juridică contra plată unei persoane aflate sub sancțiuni, trebuie să obțină mai intâi o licență de la Biroul de Implementare a Sancțiunilor (OFSI) din Marea Britanie.
„OFSI emite licențe pentru a permite activități, care altfel ar fi interzise prin sancțiuni, atunci când există temeiuri legale specifice pentru a face acest lucru și când au fost îndeplinite condițiile pentru astfel de temeiuri. OFSI poate emite licențe numai atunci când există o legătură dintre Marea Britanie și o tranzacție”, a precizat Ambasada Marii Britanii la Chișinău.
Totodată, instituția precizează că reglementările globale privind sancțiunile împotriva corupției din 2021 includ un termen legal pentru plata unor servicii juridice rezonabile. Ambasada mai menționează că, în cele mai multe cazuri, firmele de avocatură pot oferi consiliere juridică sau pot reprezenta o persoană sancționată în lipsa unei licențe OFSI, dar acestea nu pot primi nicio plată pentru servicii înainte de a primi o licență de la OFSI.
Ce ține de cererile individuale depuse la OFSI de compania de avocatură care a fost contractată de Ilan Sor, Ambasada a spus că nu comentează.
TV8.md amintește că deputatul fugar, Ilan Șor, a apelat la o companie de avocați din Marea Britanie, cu nume mondial, BCL Solicitors LLP, care îi va oferi asistență judiciară în Republica Moldova și îi va reprezenta interesele în instanțe.
Avocații britanici ai lui Șor au cerut să fie admiși în procesul de judecată al lui Ilan Sor și au cerut două luni pentru a face cunoștință cu dosarul. Judecătorii au acceptat cererea, dar au dispus amânarea procesului de judecată doar pentru o lună.
Mai mulți juriști din Republica Moldova au calificat această măsură ca un nou tip de tergiversare a procesului.
Totodată, amintim că pe 9 decembrie, Ilan Șor a ajuns sub sancțiunile britanicilor. Deputatul fugar a fost sancționat de Guvernul Marii Britanii în temeiul Regulamentului privind sancțiunile anticorupție. Anunțul a fost făcut printr-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Ambasadei Britanice la Chișinău.