Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1094: Discuții secrete, moment critic și condiția SUA! Polonia propune un plan cu 3 puncte: „Acum!”

social

/VIDEO/ 5.000 de maidanezi în Capitală! O femeie, mușcată de opt câini. Unde suni dacă vezi o haită?

28 ianuarie 2023, ora 22:30

În țara vecină, România, este șoc și indignare după ce o femeie a murit fiind sfâșiată de câini în timp ce alerga. Oamenii se uită stupefiați la ping-pongul dintre instituții care-și pasează vina fără să dea semne de remușcare. Nici în Capitala Republicii Moldova situația nu arată mai bine. Datele oficiale arată că pe străzi sunt circa cinci mii de maidanezi, pe când la necropolă, singurul loc specializat și administrat de municipalitate, sunt doar 270 de câini. 

În lipsa unei viziuni și a unor funcționari care chiar să vrea să soluționeze această problemă, oamenii riscă zilnic să fie încolțiți pe străzi. Anual, circa o mie de persoane se adresează la 112 spunând că sunt mușcate de câini. Am făcut și noi un experiment, ca să vedem cui trebuie să telefonăm dacă întâlnim o haită de câini ce par agresivi. Ce-am descoperit, ne-a șocat. 

Conform datelor oferite de Serviciul Unic de Urgență, anual, aproximativ 1.000 de oameni apelează la 112 pentru a cere ajutor după ce au fost mușcați de câini. O bună parte din aceste cazuri se produc în municipiul Chișinău. Deși de-a lungul timpului, la conducerea Primăriei Capitalei, s-au perindat mai mulți edili, în planurile cărora era și soluționarea problemei animalelor fără adăpost, lucrurile nu prea s-au mișcat din loc, din cauza conflictelor interne, lipsei de experiență, nepăsare ori interese ascunse. 

S-o luăm de la capăt. Instituția care se gestionează și monitorizează, în acest moment, problema animalelor fără stăpân din municipiul Chișinău este Secția de control şi protecție a animalelor. Creată în anul 2019, structura face parte din cadrul Direcției generale locativ-comunale și amenajare a Primăriei Chișinău. 

L-am contactat pe șeful secției, Karl Luganov, în trecut activist cu experiență în apărarea drepturilor animalelor, pentru a discuta despre acțiunile planificate în 2023. Acesta însă a refuzat orice discuție cu noi, motivând că are nevoie de permisiunea departamentului de presă.

Ofițera de comunicare a direcției, Irina Boțu, ne-a expediat doar un mesaj scurt, cu informațiile următoare: „În bugetul pentru sterilizarea câinilor fără stăpân a fost alocată suma de 1.5 milioane de lei. În doi ani, 2021 și 2022, au fost sterilizate aproximativ 2.500 de animale, iar la momentul de față, în Chișinău, se află aproximativ 5.000 de câini”. 

Suma de 1, 5 milioane de lei este de circa trei ori mai mică decât cea alocată anul trecut. Este informația pe care am găsit-o pe pagina de Facebook a Secției de control. În postare, se mai spune că din această cauză, o mulțime de proiecte, elaborate pentru a gestiona problema, nu vor avea finanțare. 

Pe de altă parte, Ion Burdiumov, șeful Direcției municipale, în componența căreia se află secția respectivă, a declarat că abia după ce vor fi făcute licitații publice, activitatea structurii va fi reluată. Până atunci, procesul de capturare și sterilizare este blocat. 

Între timp, pe străzile Chișinăului animalele fără stăpân, care nu au fost sterilizate, continuă să se înmulțească. Pentru ca animalele fără stăpân să nu se reproducă necontrolat, numărul de sterilizări trebuie să depășească numărul de nașteri. Pe când, în Chișinău, doar o pătrime din câinii fără stăpân sunt sterilizați, spunea anterior Luganov, într-o conferință de presă.

Anul trecut, consilierii municipali, după o mulțime de disensiuni, au luat decizia a de vota crearea unei noi întreprinderi, care urma să preia atribuțiile și patrimoniul de la Autosalubritate și Secția de control. Dar, întreprinderea nu este încă pe deplin funcțională. Până să apară secția de control, capturarea câinilor era în responsabilitatea Regiei „Autosalubritate”, care deține și Necropola din Chișinău, unde ajungeau câinii prinși în stradă. Dar, de ceva vreme nu mai efectuează capturări, pentru că secția de control nu a eliberat avize. Or, fără ele, nimeni nu are dreptul să ia animalele de pe stradă. 

„Din vara anului 2021, Autosalubritate nu a primit nici un act de capturare a câinilor și nici un act de eliberare a câinilor de la necropolă, care stau acolo, unii ani de zile”, ne-a spus directorul interimar la Regia „Autosalubritate”, Igor Gîrlea.

Necropola, aflată în subordinea Regiei „Autosalubritate”, este blocată în momentul de față și adăpostește aproximativ 300 de câini, capturați anterior. Animalele nu pot fi eliberate pentru că, la fel, e nevoie de aviz.

În lipsa unei strategii clare din partea autorităților, mii de câini fără adăpost sunt îngrijiți de ONG-urile pentru protecția animalelor. În Chișinău, există aproximativ 10 adăposturi, care funcționează datorită donațiilor. 

La unul dintre acestea, gestionat de Galina Cighir, am mers și noi. Amplasat într-o fâșie forestieră din cartierul Petricani al Capitalei, aici se află circa 650 de câini fără stăpân. Deși îl numim azil, pe hârtie, acest loc nu are un așa statut și asta pentru că terenul pe care este amplasat încă nu a fost oferit ONG-ului, deși trei ani în urmă a existat o asemenea promisiune. 

„Aceasta este cea mai dureroasă problemă cu care ne confruntăm la momentul de față. Autoritățile statului ne promit ajutor, dar nu-și duc până la capăt promisiunile. Problema animalelor fără stăpân rămâne critică în municipiul Chișinău, chiar dacă au fost alocați mulți bani, în ultimii 5-6 ani, pentru funcționarea așa-zisei necropole, unde erau duse animalele capturate în oraș. 

Problema nu a fost soluționată, pentru că acum necropola practic este nefuncțională. Putem spune că banii s-au dus în vânt. În oraș, sunt o mulțime de animale fără stăpân. Unde vor locui mai departe, nu poate spune nimeni. Sunt foarte mulți, în ultimul timp, chiar dacă au fost programele de sterilizare”, ne-a povestit directoarea ONG-ului AOVA, Galina Cighir.

Pe de altă, Valentina Dudnic, o activistă cu experiență vastă în gestionarea câinilor fără adăposturi, vede situația altfel. Aceasta consideră că problema este în oameni și că acești câini sunt provocați să reacționeze agresiv din cauza celor care îi maltratează și îi abandonează. Consideră că e nevoie de crearea de noi aziluri, pentru a ridica animalele de pe stradă. 

„Foarte mult ține de educația oamenilor. Câinii sunt niște ființe foarte sensibile și ei percep starea oamenilor. De aceea ei latră, dar să mă scuzați, cu așa atitudine față de animale... Oamenii sunt foarte agresivi, nu câinii. Dacă este un câine într-o scară de bloc, gata îl alungă. Chiar dacă ar dormi câinele acela acolo o noapte, mă gândesc că nu ar fi așa strașnic”, ne-a spus președinta ONG-ului ALGA, Valentina Dudnic.

Am făcut un experiment și ne-am pus în pielea unui cetățean care observă o haită de câini pe stradă, ce par a fi agresivi. Am sunat prima dată la serviciul unic de urgență 112. De aici, am fost redirectionați către Secția de Control şi Protecție a Animalelor, despre care v-am spus mai sus. Iată ce răspuns am primit. 

„- Bună ziua, numele meu e Constantin. Văd o haită de câini care par a fi agresivi. Aici sunt case, oameni merg pe stradă. - E clar, noi transmitem, noi concret nu ne ocupăm cu câinii. Dumneavoastră așa parcă îmi citiți morală”. 

Și tot de la ea am aflat că e o singură mașină în oraș, așa că slabe șanse să o așteptăm pe loc. 

„- Eu îi aștept aici? - Nu-i așteptați, că ei nu vin mă scuzați, e o mașină în tot orașul. Când o să vină, o să vă sune, vă anunță. - Păi și dacă un om e atacat de câini, ce face? - Noi transmitem, e o mașină pe tot orașul, închipuiți-vă. Ei au adrese tare multe”.

Până la ora difuzării reportajului, nimeni nu ne-a telefonat să ne întrebe detalii sau să ne spună dacă s-a prezentat cineva la adresa indicată de noi ori nu. 

Între timp, anual, circa o mie de persoane cer ajutor la 112, după ce sunt încolțiți de câini. Recent, printr-o dramă similară a trecut și Violeta Adam. Femeia a fost atacată de o haită de câini pe strada Albișoara, într-o seară când se întorcea de la lucru.

„Mergeam, nu alergam, nu gesticulam. Din senin au venit vreo 8 dulăi mari, câini vagabonzi, au venit țintă spre mine, s-au urcat peste mine”, a relatat victima unui atac al maidanezilor, Violeta Adam.

Femeia ne-a spus că și ea are acasă un câine și niciodată nu a crezut că i se poate întâmpla așa ceva: „La un moment dat, am început să strig și nu au avut nici o reacție. Am început să lovesc, mă luptam cu ei, cu mâinile și am alergat, am fugit, am scăpat, dar au reusit să mă muște, deja sângeram. Simțeam că mi-au rupt deja și pantalonii. Câinii sunt foarte mari. Dacă era un copil sau cineva mai scund, cu siguranță îl punea la pământ”.

S-a ales cu mușcături adânci și a fost nevoită să cheme ambulanța: „Am chemat salvarea, știam că trebuie să îți faci un vaccin, dar nu știam care e procedura”.

Victima atacului a mers a doua zi la Centrul consultativ de diagnostic de pe strada 31 august, singurul unde se administrează vaccinul și se face tratamentul antirabic. 

„De urgență, de prelucrat plaga cu soluție de săpun... Sau un pansament curat, steril. De urgență se adresează în cabinetul antirabic”, a spus medicul rabiolog, Mariana Pîntea.

Aceste măsuri sunt esențiale pentru a ne proteja de rabie, o boală foarte gravă pentru care nu există tratament și care poate duce la deces: „Rabia este o boala infecțioasă”.

Cele mai multe adresări la medicul rabiolog sunt în perioada caldă.

„Autoritățile trebuie să ia măsuri, pentru că acești câini, chiar dacă îi îmblânzești puțin, asta nu înseamnă că nu sunt periculoși. Chiar dacă am și eu câine, eu îi fac vaccinurile la timp, eu răspund de el. Este o responsabilitate foarte mare să ai un câine. Chiar dacă eu știu că el nu agresează, nu știe nimeni ce e în mintea lui. Acum, de acasă până la stație, număr minim 10 câini vagabonzi”, consideră Violeta Adam.

„Trebuie coroborate eforturile cu primăriile din suburbii, pentru că acești câini migrează dintr-o parte în alta. Trebuie să găsim o soluție general acceptată pentru tot municipiul”, crede directorul interimar de la „Autosalubritate”, Igor Gîrlea.

„Autoritățile cum să vă spun, ei și țin problema asta și nu dau nici la organizațiile obștești să rezolve întrebarea asta. Banii sunt alocați pentru autorități, dar voluntariatul rezolvă cum poate”, a precizat președinta ONG-ului ALGA, Valentina Dudnic.

În așteptarea unei soluții, câinii continuă să se înmulțească, fiind un pericol pentru cei din jur, fie ei adulți sau copii. Autoritățile trebuie să ia măsuri acum, cât mai repede, pentru ca mâine să nu fie târziu și pentru a preveni o eventuală tragedie ce va zgudui societatea. Așa cum e acum în țara vecină, unde o femeie a murit sfâșiată de o haită de câini în timp ce alerga pe malul unui lac din București.

Un reportaj de Constantin Niculae

Imagine de Vlad Glinjan, montaj de Constantin Niculae

/VIDEO/ Cum să te protejezi de câinii agresivi: Recomandările experților în comportament canin când animalele sunt violente
/VIDEO/ Marina Tauber nu s-ar mai afla în Moldova. Procuratura Anticorupție: Judecătorii au decis că nu mai prezintă riscuri
/VIDEO/ Marina Tauber nu s-ar mai afla în Moldova. Procuratura Anticorupție: Judecătorii au decis că nu mai prezintă riscuri
/VIDEO/ Un deputat socialist crede că, între cele două lecturi, Guvernul ar putea da aviz negativ proiectului PACCO. „Nu o să mă mire”
/VIDEO/ Un deputat socialist crede că, între cele două lecturi, Guvernul ar putea da aviz negativ proiectului PACCO. „Nu o să mă mire”
Un bărbat din Capitală, găsit împușcat în curtea casei! Ar fi proprietarul unui cunoscut restaurant
Un bărbat din Capitală, găsit împușcat în curtea casei! Ar fi proprietarul unui cunoscut restaurant
Ușa unui troleibuz, făcută țăndări: Poliția e pe urmele a doi călători
Ușa unui troleibuz, făcută țăndări: Poliția e pe urmele a doi călători
/VIDEO/ Moartea la salon: Soțul femeii de afaceri acuză tergiversarea anchetei. Reacția Procuraturii
/VIDEO/ Moartea la salon: Soțul femeii de afaceri acuză tergiversarea anchetei. Reacția Procuraturii

Dosarul în care Mudreac e cercetat pentru spălare de bani, încă la etapa urmăririi penale! „A trecut un an și jumătate. Ce stați?”

missing
21 februarie 2025, ora 22:23

Dosarul în care deputatul socialist Radu Mudreac este cercetat pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari se află încă la etapa urmării penale, după aproape trei ani de când parlamentarului i-a fost ridicată imunitatea, la solicitarea fostului procuror general interimar Dumitru Robu. Declarația a fost făcută de Mudreac la „Întreabă Ghețu” de la TV8. 

„În 2023 este hotărârea instanței de accelerarea a dosarului. Trebuia pe 17 octombrie conform hotărârii instanței să se apuce de examinarea dosarului. Ei au spus 2-3 luni de zile și a trecut un an și jumătate. Ce stați pe loc? Haideți să ne clarificăm și iată ca avem situația că până în ziua de azi nu este executata hotărârea instanței”, a menționat Radu Mudreac. 

Dosarul cu pricina este instrumentat de Procuratura municipală Chișinău. Vom încerca să obținem în zilele următoare o reacție din partea instituției.  

În aprilie 2022, Dumitru Robu a solicitat în Parlament ridicarea imunității deputatului BCS Radu Mudreac, suspectat de spălare de bani. Totodată, a fost emisă ordonanță privind încuviințarea pentru arestarea lui Mudreac. Acesta ar fi implicat într-o schemă de spălare a circa 7 milioane de lei. 

În aceeași zi, deputatul Radu Mudreac a fost preluat de un echipaj de la ambulanță și dus la spital. Alesului poporului i s-ar fi făcut rău, după ce procurorul general interimar a solicitat în plen ridicarea imunității sale parlamentare. Mudreac ar fi suportat recent două intervenții chirurgicale la inimă și avea programată o nouă operație pe cord. 

Lilian Carp îl acuză pe Alexandr Stoianoglo de faptul că ar fi cerut grațierea unor traficanți de droguri, pe vremea când era procuror general și cere ca pe numele acestuia să fie pornit un dosar penal pentru abuz în serviciu. /Marina Tauber a fugit din Republica Moldova, acuză deptatul PAS, Andrian Cheptonar care crede că acest lucru ar fi fost posibil cu ajutorul procurorilor anticorupție. Cum răspunde Procuratura Anticorupție. /Două autobuze au fost aruncate în aer, aseară, într-un oraș din Israel. Din fericire nimeni nu a avut de suferit, iar autoritățile israeliene spun că este vorba despre un atac terorist, revendicat de Hamas.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Proiectul de lege care prevede fuzionarea celor două procuraturi specializate a fost votat, astăzi, în primă lectură. 61 de deputați PAS și-au dat acordul pentru implementarea reformei, în timp ce unii s-au arătați îngrijorați de forma actuală a proiectului. /Directorul și contabilul șef al colegiului de medicină din capitală, dar și alte 7 persoane au fost reținuți astăzi într-un dosar pornit pentru delapidarea banilor publici. Aceștia sunt bănuiți că ar fi colectat bani de la studenți, ar fi trucat lictații și ar fi utilizat resursele instituției în interesele proprii. /Donald Trump îl numește pe Volodimir Zelenski un dictator, un comedian modest și îl amenință că va pierde țara dacă nu va acționa. După ce a preluat retorica lui Putin, Trump a spus că toate cărțile, în acest război le au rușii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Veronica Dragalin a demisionat din funcția de șefă a Procuraturii Anticorupție printr-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook. /Noul ministru al energiei a fost investit, azi, oficial în funcție. Maia Sandu i-a mulțumit lui Dorin Junghietu că a acceptat această provocare. /Ucraina este vinovată de începerea războiului, iar Zelenski este un incompetent care trebuie schimbat, a declarat Donald Trump în urma discuțiilor de ieri de la Riad.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Discuțiile trimișilor lui Putin și Trump din Arabia Saudită privind încheierea războiului inițiat de Rusia în Ucraina s-au încheiat. /Cinci persoane au ajuns la spital cu degerături și hipotermie, după ce temperaturile de azi noapte au coborât până la -15 grade. /Accident aviatic bizar la Toronto, unde un avion s-a răsturnat cu roțile în sus. 18 oameni au fost răniți.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Două drone au violat, noaptea trecută, din nou, spațiul aerian al țării noastre. Se întâmpla exact în momentul în care Ucraina era supusă unui atac cu drone fără precendent, din partea rușilor. /Un microbuz în care se aflau mai mulți moldoveni a luat foc în România, după ce s-a ciocnit cu un automobil. /Summit de urgență la Paris. Țările Uniunii Europene discută despre negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina. România nu a fost invitată la reuniune.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Regiunea transnistreană revine sub scutul energetic al Rusiei. Tiraspolul anunță că în stânga Nistrului ajung deja gaze cumpărate de ruși. Cât câștigă Chișinăul din această afacere, vă spunem în câteva clipe. /Așa cum au promis anterior, angajații CFM au ieșit azi la protest în centrul capitalei. Sute de oameni care nu și-au primit salariile încă din vara anului trecut, au cerut să fie plătiți, dar au plecat acasă fără niciun răspuns concret. /3 mercenari din Bălți și Ialoveni au fost reținuți pentru că ar fi luptat în Donbas alături de agresorii ruși. Aceștia ar fi făcut parte din grupul de mercenari Wagner, afirmă poliția.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Guvernarea a decis săm închidă centrul rus de cultură de la Chișinău, în urma exploziei a două drone în sudul țării. Decizia i-a fost comunicată ambasadorului rus, convocat la ministerul de Externe. /Comasarea procuraturilor specializate a scindat fracțiunea PAS. Mai puțin de jumătate dintre deputați au semnat inițiativa cu privire la fuziunea Procuraturii Anticorupție cu cea specializată în Combatarea Crimei Organizate. /Incendiul de aseara din sectorul Botanica al capitalei ar fi izbucnit din cauza unui cuptor microunde defect. Focul ar fi pornit din locuința celor doi soți care au murit.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Chișinăul nu va negocia cu Ucraina tranzitul gazului rusesc care urma să fie livrat în stânga Nistrului, așa că schema de aprovizionare a regiunii este la un pas de a eșua. Anunțul a fost făcut de premierul Dorin Recean care le-a sugerat liderilor separatiști să accepte ajutorul oferit de UE. /O dronă fără explozibil a fost descoperită, astăzi, pe un câmp din Taraclia. Dispozitvul a fost preluat de geniști și urmează să fie verificat. /Un baiat de 6 ani din Cahul a murit după ce a fost lovit de o mașină în timp ce traversa strada neregulamentar. Micuțul a fost dus la spital, dar medicii nu a au mai putut să îl salveze.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Compensațiile la lumină, oferite din banii europeni, de care urmează să beneficieze și cetățenii care nu sunt înscriși pe compensații.gov.md vor fi incluse în factură, anunță ministrul muncii. Doritorii pot să refuze ajutorul. /Fiecare al doilea salon de frumusețe și cabinet cosmetologic din municipiul Chișinău încalcă legea. ANSP a efectuat controale inopinate la 24 de companii. /Un cutremur de peste 5 grade pe Richter a zguduit ieri insula Santorini din Grecia. Seismul a fost resimițit și în Egipt, Libia și Turcia și este cel mai puternic înregistrat în ultima lună.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tiraspolul a refuzat ajutorul UE în valoare de 60 de milioane de euro. Premierul Dorin Recean afirmă că în spatele acestei decizii ar sta Rusia și că guvernul de la Chișinău a încheiat un acord pe termen scurt cu regiunea pentru ca localnicii să nu rămână în frig. /Doctorița care i-ar fi pus anestezie femeii de afaceri, Liubovi Babuțchi, decedată în timpul unei proceduri cosmetologice, a fost plasată în arest pentru 30 de zile. /Klaus Iohannis și-a anunțat demisia din funcția de președinte al României, începând de miercuri, 12 februarie. Este primul preşedinte din istoria țării care a demisionat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Caz revoltător în capitală. Un locuitor din stânga Nistrului a fost răpit ziua amiază mare de către miliția transnistreană. Poliția din Chișinău a reținut trei suspecți, iar Procuratura Generală a pornit o anchetă. /Procurorii au pornit un proces penal în cazul decesului tânărului de 29 de ani, survenit în timp ce era audiat de poliție. Aceștia vor investiga dacă bărbatul a fost supus torturii sau tratamentelor inumane. Șeful de la IP Rîșcani respinge această ipoteză. /Partidul Șansă, afiliat fugarului Ilan Șor ar putea fi dizolvat. CEC acuză formațiunea de faptul că nu ar fi respectat obligațiile legale privind raportarea financiară și a transmis o sesizare în acest sens către ministerul justiției.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fratele lui Igor Dodon, cercetat pentru îmbogățire ilicită, a fost eliberat din izolatorul CNA cu interdicția de a părăsi țara. Fostul președinte afirmă că reținerea fratelui său ar fi o răfuială de-a guvernării PAS. /Un tânăr de 29 de ani a murit în timp ce era audiat de polițiștii de la inspectoratul din sectorul Râșcani al capitalei. Barbatului, fără un loc permanent de trai, i s-ar fi făcut rău, iar ambulanța a ajuns când acesta era deja mort. /Tragedie aviatică la Parma, Italia. Trei persoane au murit după ce elicopterul în care se aflau s-a prăbușit. La bord se aflau piloții și un om de afaceri italian.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Liderii separatiști de la Tiraspol nu au venit deocamdată cu vreo reacție privind ajutorul de 60 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană pentru achiziția gazelor naturale. /Soțul femeii care a decedat, recent, într-un salon de înfrumusețare din Chișinău rupe tăcerea. Bărbatul spune că soția sa a murit înainte de sosirea ambulanței și că nu a mai avut nicio șansă la viață. /Doi șefi de secție de la spitalul raional din Florești sunt cercetați penal pentru corupție. Ofițerii CNA îi bănuiesc de faptul că eliberau, contra plată, certificate de dizabilitate în lipsa fizică a pacienților, îi trimiteau la anumite centre private de diagnostic, și eliberau rețete pentru anumite farmacii de la care aveau comisioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Nu vom plăti mai mult pentru lumină. Diferența dintre noul și vechiul tarif pentru scumpirea din luna ianuarie va fi compensată de către Uniunea Europeană. A fost condiționat și ajutorul de 60 de milioane de euro pentru achiziția de gaze pentru locuitorii din strânga Nistrului. /Dublu omor la Cahul. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Principalul suspect este fiul lor. Potrivit poliției acesta se afla la evidența medicului psihiatru. Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, vrea minereurile rare ale Ucrainei în schimbul continuării sprijinului american pentru țara devastată de războiul inițiat de Moscova.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O gravidă din Drochia a murit, astăzi, în timp ce aștepta ambulanța. Femeii de 37 de ani i s-a facut rău, iar la sosire, medicii nu au putut decât să constate decesul. /Primăria anunță că Apă Canal a depus o cerere la ANRE prin care a solicitat majorarea tarifelor la apă. Nu este clar cu cât ar urma să se scumpească un metru cub și cand va examina Agenția pentru reglementarea în energetică, solicitarea. /Imagini greu de descris la Strășeni. Sute de capete de animale în stare de putrefacție au fost găsite împrăștiate pe un câmp.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Incident tragic într-un salon de frumusețe din Capitală. O femeie de afaceri a decedat, după ce a mers să-și facă niște proceduri cosmetologice. /Uniunea Europeană oferă un suport suplimentar, de urgență, în sumă de 34 de milioane de euro, pentru securitatea energetică a țării și consolidarea finanțelor publice. /Amenzi-record pentru corupere electorală. CNA a aplicat sancțiuni de peste 11 milioane de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Chișinăul nu va mai cumpăra gaze pentru regiunea transnistreană din cele 30 de milioane de euro, oferite ca și grant de Uniunea Europeană. /Chișinăul nu va mai cumpăra gaze pentru regiunea transnistreană din cele 30 de milioane de euro, oferite ca și grant de Uniunea Europeană. /Populația Republicii Moldova este în scădere. În același timp, fiecare al treilea locuitor al țării trăiește la Chișinău. Biroul Național de Statistică a prezentat astăzi datele preliminare ale Recensământului populației și al locuințelor din 2024.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura Anticorupție și PCCOCS ar urma să fuzioneze, au anunțat astăzi autoritățile. Experții în justiție cred că în spatele acestei deciziei ar sta intenția de a o înlătura de la șefia Procuraturii Anticorupție pe Veronica Dragalin. /După o zi de tăcere, Tiraspolul se arată interesat de gazul cumpărat pe banii europeni. Reprezentanți de pe cele două maluri ale Nistrului au inițiat astăzi discuții la acest subiect. /Angajații din domeniul sănătății vor primi de luna viitoare salarii cu 15 la sută mai mari. Adaosurile vor fi calculate în funcție de specialitate, vechime în muncă și nivelul studiilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
4 angajați de la ANTA au fost reținuți azi dimineață de ofițerii CNA. Aceștia sunt bănuiți de faptul că închideau ochii la nereguli admise de transportatori și primeau mită pentru asta. /Liderul separatist care era extrem de activ in spațiul public, în ultima perioadă, se pare că a luat apă în gură de când Chișinăul a anunțat că Uniunea Europeană a aprobat un grant în valoare de 30 de milioane de euro pentru ca Tiraspolul să poată cumpăra gaz. /Aeroportul Internațional din Chișinău ar urma să facă investiții de milioane în renovarea pistei și a terminalului de la Mărculești pentru ca acolo să poată ateriza aeronave cargo de mari dimensiuni. Lucrările ar urma să înceapă din primăvara, după ce cele două aeroporturi vor fuziona.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Uniunea Europeană oferă un grant de 30 de milioane de euro regiunii transnistrene, iar Chișinăul împrumută Tiraspolul cu trei milioane de metri cubi de gaze, ca și soluție pe termen scurt de depășire a crizei energetice. /Ambasadorul Republicii Moldova de la Moscova a fost convocat astăzi la Ministerul de Externe al Rusiei pentru a i se înmâna o notă de protest. Despre ce este vorba, vă spunem la știri. /Scandal de corupție la Bălți. Unul din cei doi viceprimari precum și șefa adjunctă a direcției educație, au fost reținute, fiind acuzate d eluare de mită în proporții deosebit de mari.

/VIDEO/ Verde-n ochi: Cine controlează acum robinetul gazului pentru Tiraspol? Așteptăm mai mult curaj
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cine controlează acum robinetul gazului pentru Tiraspol? Așteptăm mai mult curaj
/VIDEO/ Noi detalii în cazul dispariției Mădălinei în SUA: Focuri misterioase, bani trimiși unui preot și mesaje stranii din Moldova
/VIDEO/ Noi detalii în cazul dispariției Mădălinei în SUA: Focuri misterioase, bani trimiși unui preot și mesaje stranii din Moldova
/DOC/ Top 100 cele mai bine plătite joburi vacante din Moldova: Salarii de până la 35.000 de lei
/DOC/ Top 100 cele mai bine plătite joburi vacante din Moldova: Salarii de până la 35.000 de lei
/VIDEO/ Avertisment dur: Viitorul european al Moldovei, în pericol. Ce s-a discutat la primul forum electoral din țară
/VIDEO/ Avertisment dur: Viitorul european al Moldovei, în pericol. Ce s-a discutat la primul forum electoral din țară
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1090: Drone în Moldova, summit urgent și atacuri masive! Zelenski: „Putin va declara război NATO”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1090: Drone în Moldova, summit urgent și atacuri masive! Zelenski: „Putin va declara război NATO”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.