Războiul din Ucraina continuă și în ziua cu numărul 341. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat din nou Comitetul Internaţional Olimpic pentru faptul că analizează opțiunile pentru revenirea sportivilor ruşi în competițiile internaţionale. Totodată, Boris Johnson a declarat că Vladimir Putin l-a amenințat cu un atac cu rachete într-un apel telefonic „extraordinar” în perioada premergătoare invaziei Rusiei în Ucraina. Președintele Comitetului Militar NATO, Rob Bauer, a declarat că Alianța este pregătită pentru o confruntare directă cu Rusia.
Kremlinul își propune să demonstreze că forțele sale pot recâștiga inițiativa după luni de pierdere a terenului, punând presiune asupra Kievului și a susținătorilor săi pentru a conveni asupra unui soi de armistițiu, care să lase Rusia să controleze teritoriul pe care îl ocupă acum, potrivit experților militari, potrivit Bloomberg. Tratatul între Rusia şi SUA cunoscut ca Noul START, privind controlul armamentului nuclear, ar putea expira după 2026, a afirmat viceministrul rus de externe Serghei Riabkov într-un interviu difuzat luni de agenţia RIA Novosti, preluată de Reuters.
UPDATE Discuţiile cu Kievul sau cu "păpuşării" săi nu au niciun rost după ce SUA şi partenerii lor au decis să livreze tancuri şi vehicule blindate Ucrainei, a declarat luni ministrul rus adjunct de externe Serghei Riabkov, calificând aceste noi livrări drept un "pas extrem de distructiv" care nu va face decât să escaladeze conflictul, potrivit agenţiilor EFE şi DPA, informează agenția Agerpres.
UPDATE Ucraina intenţionează să cheltuiască 545 de milioane de dolari pentru achiziţionarea de drone, afirmă ministrul ucrainean al Apărării, notează Mediafax.
UPDATE Presa ucraineană a dezvăluit că alți doi înalți oficiali vor fi demiși din guvernul de la Kiev în viitorul apropiat. Este vorba despre ministrul Tineretului și Sportului, Vadym Gutzeit, și ministrul Industriilor Strategice, Pavlo Riabikin, scrie The Kyiv Independent, citând surse anonime menționate de Ukrainska Pravda.
UPDATE Întrebat de jurnaliștii polonezi dacă Varșovia este gata să transmită Ucrainei avioanele sale de luptă de tip F16, premierul polonez Mateusz Morawiecki a răspuns că țara sa va face acest lucru însă cu condiția că totul să fie coordonat cu Alianța Nord Atlantică. El a făcut aceste declarații în contextul în care, în ultimele zile, Ucraina a readus în discuție necesitatea livrărilor de avioane de luptă și rachete cu rază lungă de acțiune pentru armata sa.
UPDATE Ucrainenii au fost îndemnaţi luni să îşi schimbe vechile becuri incandescente cu becuri LED mai eficiente din punct de vedere energetic, transmite Reuters.
UPDATE Noua ambasadoare a Statelor Unite în Rusia, Lynne Tracy, a fost primită cu huiduieli la Moscova de câțiva protestatari, printre care și minori, cu pancarte și sloganuri cu mesaje anti-SUA, relatează Reuters. Tracy s-a dus luni la Ministerul rus de externe pentru a-și prezenta acreditarea, notează Digi24.
UPDATE Brigada 299 de aviație tactică, numită după generalul locotenent Vasil Nikiforov, a anunțat pe 30 ianuarie că și-a pierdut unul dintre cei mai buni ofițeri, maiorul Danilo Murașko, în vârstă de 24 de ani.
UPDATE Crimeea, peninsula anexată de Rusia în 2014, nu va mai fi niciodată parte a Ucrainei, a declarat luni președintele croat Zoran Milanovic în timpul unor observații în care își detalia obiecția ca Zagrebul să ofere ajutor militar Kievului, relatează Reuters.
UPDATE Prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal are un calendar strâns de doi ani pentru a obține aderarea la UE, temă care va domina discuțiile de la summitul istoric UE-Ucraina din această săptămână, primul care va avea loc pe teritoriul ucrainean.
UPDATE În timp ce ţara sa este în război, pugilistul ucrainean Oleksandr Usik, campionul mondial WBA, IBF şi WBO la categoria grea, are în vedere susţinerea a două meciuri, unul pentru unificarea titlurilor la categoria regină, în urma unei victorii în faţa britanicului Tyson Fury - deţinătorul centurii WBC - şi un altul pentru a onora memoria unui prieten al său ucis de soldaţii ruşi, relatează AFP, potrivit Agerpres.
UPDATE Negocieri rapide sunt în desfășurare cu aliații occidentali, pentru a furniza Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune și avioane, pentru "distrugerea infrastructurii din spate", potrivit lui Mihailo Podoliak, consilierului preşedintelui Volodimir Zelenski.
UPDATE Președintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva a respins cererea guvernului german de a trimite muniție pentru tancuri de luptă în Ucraina.
UPDATE FSB, Serviciul de Securitate al Rusiei, a anunțat că a reținut trei elevi de clasa a VIII-a pe care îi acuză de avarierea unor șine de cale ferată din regiunea Moscova „la instrucțiunile unor persoane” de pe Telegram, relatează TASS.
UPDATE Comitetul Internațional Olimpic, CIO, este un "promotor al războiului, crimelor și distrugerii", acuză un oficial din imediata apropiere a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
UPDATE Kremlinul a oferit prima reacție după ce fostul premier britanic Boris Johnson a dezvăluit că președintele rus Vladimir Putin l-a "ameninţat" înainte de invadarea Ucrainei. Secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dezmințit, luni, afirmațiile fostului premier britanic Boris Johnson. Peskov, care a sugerat că ar putea fi vorba despre o neînţelegere, a adăugat că Vladimir Putin i-a explicat lui Boris Johnson cum, dacă Ucraina ar adera la NATO, rachetele SUA sau ale NATO plasate lângă frontierele Rusiei ar însemna că orice rachetă poate ajunge la Moscova în chestiune de minute. ''Dacă acest pasaj a fost înţeles în felul acesta, atunci este o situaţie foarte stânjenitoare'', a adăugat Dmitri Peskov. Relaţiile dintre Moscova şi Londra au ajuns la un nivel minim în ultimele decenii chiar înainte ca armata rusă să invadeze Ucraina în 24 februarie anul trecut, după cazul otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal în oraşul britanic Salisbury în 2018, notează Agerpres.
UPDATE Polonia crește anul acesta bugetul Apărării la 4% din PIB, dublu față de cerința minimă pentru statele NATO. Premierul polonez spune că decizia este influentață de războiul din Ucraina, notează Biziday.
UPDATE Ministerul de Externe chinez a încercat să dea vina pe Statele Unite pentru invazia Rusiei asupra Ucrainei, afirmând că Washingtonul a creat condiţiile care au condus la război, relatează agenția DPA citată de Agerpres.
UPDATE Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, susține că un al Treilea Război Mondial nu va fi cu avioane de luptă sau tancuri și sugerează că totul se va desfășura cu bombele nucleare. „În primul rând, apărarea Ucrainei, de care nimeni nu are nevoie în Europa, nu va salva lumea veche de represalii. În al doilea rând, dacă izbucnește cel de-al Treilea Război Mondial, din păcate, nu va fi cu tancuri sau chiar cu avioane de luptă. Totul va fi cu siguranță transformat în praf”, a scris Dmitri Medvedev pe Telegram, potrivit Știripesurse.
UPDATE Ucraina a dezminţit luni că trupele ruse avansează, după cum susţine Moscova, lângă oraşul Vuhledar, un nou punct fierbinte de pe frontul din estul Ucrainei, unde luptele se intensifică în ultimul timp, informează AFP. Afirmațiile autorităților pro-ruse din Donețk sunt contestate și de un fost comandat al separatiștilor din Donbas.
UPDATE Circa 300 de mercenari Wagner au fost aduși la un spital din regiunea Lugansk, în estul Ucrainei, pentru a li se trata rănile, dar medicii refuză să le ofere îngrijiri, afirmă Statul Major al armatei ucrainene.
UPDATE Liderul NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că statul nord-coreean furnizează arme grupului de mercenari Wagner, care ajută Rusia în războiul său împotriva Ucrainei, scrie BBC.
UPDATE Rusia a mutat forţe suplimentare şi echipament în regiunea Kursk de la graniţa cu Ucraina pentru a proteja frontiera şi a asigura securitatea, a declarat luni guvernatorul regional Roman Starovoit, potrivit agenţiei de Interfax, preluată de Reuters și Agerpres. Kievul a avertizat în mod repetat că Rusia ar putea face o nouă încercare de a ocupa părţi din nord-estul Ucrainei, atrăgând atenţia asupra activităţii militare comune în creştere în Belarus, stat aliat cu Rusia şi punctul de plecare în februarie a uneia dintre direcţiile de invazie, la circa 200 km de provincia Kursk.
UPDATE Un general american spune că armata britanică nu mai este capabilă să protejeze Marea Britanie după reducerile de personal. Cu un efectiv de aproximativ 76.000 de oameni, armata britanică este la mai puțin de jumătate față de cât era în urmă cu 30 de ani. Nivelul unu – un statut dorit de oficialii britanici – reprezintă o putere de nivel înalt, precum Rusia, Statele Unite, China și Franța. Un purtător de cuvânt al guvernului a insistat asupra faptului că Marea Britanie are cel mai mare buget de apărare din Europa, notează AlephNews.
UPDATE O companie rusă care produce materiale pentru industria energetică a anunțat că oferă bani cash militarilor ruși care „capturează sau distrug" tancurile Leopard 2, de fabricație germană, sau Abrams, de fabricație americană. Moscova a susținut, prin vocea lui Konstantin Gavrilov, șeful delegației ruse la Viena la Forumul OSCE, că mașinile de luptă sunt „niște bestii” echipate cu proiectile subcalibrate cu perforare de blindaj cu miez de uraniu. Compania a declarat că va plăti cinci milioane de ruble, adică 72.000 de dolari, primului soldat rus care va distruge unul dintre tancuri și 500.000 de ruble, echivalentul a 7.200 de dolari, pentru toate atacurile ulterioare, notează HotNews.
UPDATE Nokian, unul dintre cei mai importanți producători de anvelope din lume, și-a vândut fabrica din Rusia în octombrie 2022 și a început construcția noii sale uzine de cauciucuri de 626 mil. € de la Oradea, după ce Guvernul le-a aprobat finlandezilor un grant de 99 mil. €, notează NewsWeek.
UPDATE Olesia Krivţova are un tatuaj anti-Putin pe o gleznă și o brățară de monitorizare pe cealaltă. Tânăra de 19 ani din regiunea Arhangelsk, din Rusia, trebuie să poarte dispozitivul, în timp ce se află în arest la domiciliu, după ce a fost acuzată de stat, notează NewsWeek.
UPDATE Kremlinul se pregătește de o ofensivă în primăvară. În acest context, toți elevii din colegii ar urma să ia parte la o pregătire militară obligatorie, începând din toamnă, estimează Ministerul britanic al Apărării, în buletinul său informativ postat pe Twitter.
UPDATE NATO este pregătită pentru un conflict direct cu Rusia, dar statele membre trebuie să-și îndrepte producția industrială către obiectivele militare, a declarat amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului Militar al NATO.
UPDATE Experții militari chinezi au avertizat că implicarea NATO în conflictul din Ucraina crește riscul declanșării unui nou război mondial în Europa, susținând că Kievul are interesul să provoace o confruntare directă NATO – Rusia, notează Spotmedia.
UPDATE Alianţa Nord-Atlantică ar putea capăt războiului din Ucraina foarte repede, însă, într-o astfel de situaţie, riscul unui război nuclear ar crește în mod semnificativ - consideră Mikola Malomuj, șef al Serviciului de Informații Externe al Ucrainei în perioada 2005-2010. Într-un interviu acordat portalului Obozrevateli, generalul ucrainean menţionează că este puţin probabil un scenariu care să prevadă o confruntare directă între Rusia și NATO pe teritoriul Ucrainei, notează Știripesurse.
UPDATE Valeri Gherasimov, noul comandat al armatei ruse pentru războiul din Ucraina, i-a luat la țintă pe bloggerii din armata sa, care îi contestă tacticile folosite pe frontul din țara vecină.
UPDATE AvtoVAZ, cel mai mare producător de mașini din Rusia, se confruntă cu un deficit de vopsea, potrivit revistei Vedomosti, citată de The Moscow Times, potrivit HotNews.
UPDATE Decizia SUA și a aliaților săi din NATO de a trimite tancuri Ucrainei a făcut „inutilă” o eventuală angajare a Moscovei în discuții cu Kievul, susține adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Ryabkov, conform interviului publicat luni de agenția de presă RIA Novosti, transmite CNN, potrivit B1.
UPDATE O persoană şi-a pierdut viaţa şi alte cel puţin trei au fost rănite după ce o rachetă a lovit duminică un bloc de apartamente din Harkov, al doilea oraş al Ucrainei, a declarat guvernatorul regional Oleg Sinegubov, informează luni Reuters, citat de Agerpres.
UPDATE Întârzierile în livrarea de arme occidentale precum rachete cu rază lungă de acțiune, sisteme antiaeriene avansate sau tancuri au limitat capacitatea Ucrainei de a prelua inițiativa și a putea lansa o contraofensivă pe un front larg și să profite astfel de eșecurile și greșelile făcute până acum de armata rusă, se arată în cea mai nouă analiză a războiului din Ucraina, realizată de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski s-a declarat duminică încrezător că ţara sa poate învinge Rusia în acest an, în pofida dificultăţilor actuale ale Ucrainei pe frontul de luptă, informează dpa. "2023 trebuie şi va fi cu siguranţă anul victoriei noastre", a scris preşedintele Zelenski într-un mesaj pe Telegram, potrivit Agerpres.
UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz a vorbit în cadrul vizitei sale din Buenos Aires, Argentina, despre necesitatea evitării unui conflict armat NATO-Rusia, pe fondul escaladării tensiunilor dintre Kiev şi Moscova. „Am făcut totul pentru a preveni o escaladare a tensiunilor dintre Kiev şi Moscova pe fondul înarmării ucrainenilor pentru a se apăra. Situaţia este fragilă şi ar putea genera un conflict între Rusia şi statele NATO. Însă, vom face totul pentru ca acest lucru să nu se întâmple”, a declarat Scholz, scrie Mediafax.
UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut luni Coreei de Sud să sporească sprijinul militar acordat Kievului, dând exemplul altor ţări care şi-au schimbat politica de a nu furniza arme ţărilor aflate în conflict, după invazia rusă în Ucraina, informează Reuters.
UPDATE Boris Johnson afirmă că preşedintele rus Vladimir Putin l-a ameninţat că va lansa rachete după ce a avertizat că războiul va fi o „catastraofă totală” în timpul unui apel „foarte lung” din februarie 2022. Johnson a spus că l-a avertizat pe Putin că invadarea Ucrainei va „aduce sancţiuni şi mai multe trupe NATO la graniţele Rusiei”, potrivit Mediafax.
UPDATE Cancelarul Olaf Scholz a declarat duminică că Germania nu va trimite avioane de luptă Ucrainei, în timp ce Kievul continuă să solicite ţărilor occidentale armament pentru a contracara invazia rusă, transmite AFP.
UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat din nou Comitetul Internaţional Olimpic pentru faptul că analizează opţiunile pentru revenirea sportivilor ruşi în competiţiile internaţionale. „Este o tentativă de a spune lumii că teroarea poate fi ceva acceptabil”, a afirmat liderul ucrainean, în discursul de duminică seară.
UPDATE Intensitatea atacurilor Rusiei nu scade, deşi pierderile de vieţi din armata lui Putin sunt numeroase. Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina trebuie să facă din timp o armă, în contextul în care ruşii vor prelungirea războiului.
„Situaţia este foarte dificilă. Bahmut, Vuhledar şi alte zone din regiunea Doneţk sunt atacate constant de Rusia. Există încercări constante de forţare a apărării noastre. Inamicul nu îşi numără oamenii şi, în ciuda numeroaselor pierderi de vieţi, menţine o intensitate ridicată a atacurilor. În unele dintre războaiele sale, Rusia a pierdut în total mai puţini oameni decât pierde acolo, în special în apropiere de Bahmut. Şi acest lucru poate fi contracarat doar printr-o rezistenţă extraordinară şi o înţelegere deplină a faptului că, apărând regiunea Doneţk, războinicii noştri apără întreaga Ucraină. Pentru că fiecare pas pe care inamicul este împiedicat să-l facă înseamnă zeci de paşi pe care ocupanţii nu îi pot face în alte direcţii”, a spus Zelenski.