/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 798: Sânge la Odesa, ordinul lui Șoigu și îndemn din SUA! Rusia se laudă cu o lovitură grea

Război în Ucraina, ziua 341: Atacuri în Donețk, iar China dă vina pe SUA. Rusia avertizează că un tratat nuclear poate expira

missing
30 ianuarie 2023, ora 18:51

Războiul din Ucraina continuă și în ziua cu numărul 341. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat din nou Comitetul Internaţional Olimpic pentru faptul că analizează opțiunile pentru revenirea sportivilor ruşi în competițiile internaţionale. Totodată, Boris Johnson a declarat că Vladimir Putin l-a amenințat cu un atac cu rachete într-un apel telefonic extraordinar” în perioada premergătoare invaziei Rusiei în Ucraina. Președintele Comitetului Militar NATO, Rob Bauer, a declarat că Alianța este pregătită pentru o confruntare directă cu Rusia.

Kremlinul își propune să demonstreze că forțele sale pot recâștiga inițiativa după luni de pierdere a terenului, punând presiune asupra Kievului și a susținătorilor săi pentru a conveni asupra unui soi de armistițiu, care să lase Rusia să controleze teritoriul pe care îl ocupă acum, potrivit experților militari, potrivit Bloomberg.  Tratatul între Rusia şi SUA cunoscut ca Noul START, privind controlul armamentului nuclear, ar putea expira după 2026, a afirmat viceministrul rus de externe Serghei Riabkov într-un interviu difuzat luni de agenţia RIA Novosti, preluată de Reuters.

UPDATE Discuţiile cu Kievul sau cu "păpuşării" săi nu au niciun rost după ce SUA şi partenerii lor au decis să livreze tancuri şi vehicule blindate Ucrainei, a declarat luni ministrul rus adjunct de externe Serghei Riabkov, calificând aceste noi livrări drept un "pas extrem de distructiv" care nu va face decât să escaladeze conflictul, potrivit agenţiilor EFE şi DPA, informează agenția Agerpres.

UPDATE Ucraina intenţionează să cheltuiască 545 de milioane de dolari pentru achiziţionarea de drone, afirmă ministrul ucrainean al Apărării, notează Mediafax.

UPDATE Presa ucraineană a dezvăluit că alți doi înalți oficiali vor fi demiși din guvernul de la Kiev în viitorul apropiat. Este vorba despre ministrul Tineretului și Sportului, Vadym Gutzeit, și ministrul Industriilor Strategice, Pavlo Riabikin, scrie The Kyiv Independent, citând surse anonime menționate de Ukrainska Pravda.

UPDATE Întrebat de jurnaliștii polonezi dacă Varșovia este gata să transmită Ucrainei avioanele sale de luptă de tip F16, premierul polonez Mateusz Morawiecki a răspuns că țara sa va face acest lucru însă cu condiția că totul să fie coordonat cu Alianța Nord Atlantică. El a făcut aceste declarații în contextul în care, în ultimele zile, Ucraina a readus în discuție necesitatea livrărilor de avioane de luptă și rachete cu rază lungă de acțiune pentru armata sa.

UPDATE Ucrainenii au fost îndemnaţi luni să îşi schimbe vechile becuri incandescente cu becuri LED mai eficiente din punct de vedere energetic, transmite Reuters.

UPDATE Noua ambasadoare a Statelor Unite în Rusia, Lynne Tracy, a fost primită cu huiduieli la Moscova de câțiva protestatari, printre care și minori, cu pancarte și sloganuri cu mesaje anti-SUA, relatează Reuters. Tracy s-a dus luni la Ministerul rus de externe pentru a-și prezenta acreditarea, notează Digi24.

UPDATE Brigada 299 de aviație tactică, numită după generalul locotenent Vasil Nikiforov, a anunțat pe 30 ianuarie că și-a pierdut unul dintre cei mai buni ofițeri, maiorul Danilo Murașko, în vârstă de 24 de ani.

UPDATE Crimeea, peninsula anexată de Rusia în 2014, nu va mai fi niciodată parte a Ucrainei, a declarat luni președintele croat Zoran Milanovic în timpul unor observații în care își detalia obiecția ca Zagrebul să ofere ajutor militar Kievului, relatează Reuters.

UPDATE Prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal are un calendar strâns de doi ani pentru a obține aderarea la UE, temă care va domina discuțiile de la summitul istoric UE-Ucraina din această săptămână, primul care va avea loc pe teritoriul ucrainean.

UPDATE În timp ce ţara sa este în război, pugilistul ucrainean Oleksandr Usik, campionul mondial WBA, IBF şi WBO la categoria grea, are în vedere susţinerea a două meciuri, unul pentru unificarea titlurilor la categoria regină, în urma unei victorii în faţa britanicului Tyson Fury - deţinătorul centurii WBC - şi un altul pentru a onora memoria unui prieten al său ucis de soldaţii ruşi, relatează AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Negocieri rapide sunt în desfășurare cu aliații occidentali, pentru a furniza Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune și avioane, pentru "distrugerea infrastructurii din spate", potrivit lui Mihailo Podoliak, consilierului preşedintelui Volodimir Zelenski.

UPDATE Președintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva a respins cererea guvernului german de a trimite muniție pentru tancuri de luptă în Ucraina.

UPDATE FSB, Serviciul de Securitate al Rusiei, a anunțat că a reținut trei elevi de clasa a VIII-a pe care îi acuză de avarierea unor șine de cale ferată din regiunea Moscova „la instrucțiunile unor persoane” de pe Telegram, relatează TASS.

UPDATE Comitetul Internațional Olimpic, CIO, este un "promotor al războiului, crimelor și distrugerii", acuză un oficial din imediata apropiere a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

UPDATE Kremlinul a oferit prima reacție după ce fostul premier britanic Boris Johnson a dezvăluit că președintele rus Vladimir Putin l-a "ameninţat" înainte de invadarea Ucrainei. Secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dezmințit, luni, afirmațiile fostului premier britanic Boris Johnson. Peskov, care a sugerat că ar putea fi vorba despre o neînţelegere, a adăugat că Vladimir Putin i-a explicat lui Boris Johnson cum, dacă Ucraina ar adera la NATO, rachetele SUA sau ale NATO plasate lângă frontierele Rusiei ar însemna că orice rachetă poate ajunge la Moscova în chestiune de minute. ''Dacă acest pasaj a fost înţeles în felul acesta, atunci este o situaţie foarte stânjenitoare'', a adăugat Dmitri Peskov. Relaţiile dintre Moscova şi Londra au ajuns la un nivel minim în ultimele decenii chiar înainte ca armata rusă să invadeze Ucraina în 24 februarie anul trecut, după cazul otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal în oraşul britanic Salisbury în 2018, notează Agerpres.

UPDATE Polonia crește anul acesta bugetul Apărării la 4% din PIB, dublu față de cerința minimă pentru statele NATO. Premierul polonez spune că decizia este influentață de războiul din Ucraina, notează Biziday.

UPDATE Ministerul de Externe chinez a încercat să dea vina pe Statele Unite pentru invazia Rusiei asupra Ucrainei, afirmând că Washingtonul a creat condiţiile care au condus la război, relatează agenția DPA citată de Agerpres.

UPDATE Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, susține că un al Treilea Război Mondial nu va fi cu avioane de luptă sau tancuri și sugerează că totul se va desfășura cu bombele nucleare. „În primul rând, apărarea Ucrainei, de care nimeni nu are nevoie în Europa, nu va salva lumea veche de represalii. În al doilea rând, dacă izbucnește cel de-al Treilea Război Mondial, din păcate, nu va fi cu tancuri sau chiar cu avioane de luptă. Totul va fi cu siguranță transformat în praf”, a scris Dmitri Medvedev pe Telegram, potrivit Știripesurse.

UPDATE Ucraina a dezminţit luni că trupele ruse avansează, după cum susţine Moscova, lângă oraşul Vuhledar, un nou punct fierbinte de pe frontul din estul Ucrainei, unde luptele se intensifică în ultimul timp, informează AFP. Afirmațiile autorităților pro-ruse din Donețk sunt contestate și de un fost comandat al separatiștilor din Donbas.

UPDATE Circa 300 de mercenari Wagner au fost aduși la un spital din regiunea Lugansk, în estul Ucrainei, pentru a li se trata rănile, dar medicii refuză să le ofere îngrijiri, afirmă Statul Major al armatei ucrainene.

UPDATE Liderul NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că statul nord-coreean furnizează arme grupului de mercenari Wagner, care ajută Rusia în războiul său împotriva Ucrainei, scrie BBC.

UPDATE Rusia a mutat forţe suplimentare şi echipament în regiunea Kursk de la graniţa cu Ucraina pentru a proteja frontiera şi a asigura securitatea, a declarat luni guvernatorul regional Roman Starovoit, potrivit agenţiei de Interfax, preluată de Reuters și Agerpres. Kievul a avertizat în mod repetat că Rusia ar putea face o nouă încercare de a ocupa părţi din nord-estul Ucrainei, atrăgând atenţia asupra activităţii militare comune în creştere în Belarus, stat aliat cu Rusia şi punctul de plecare în februarie a uneia dintre direcţiile de invazie, la circa 200 km de provincia Kursk.

UPDATE Un general american spune că armata britanică nu mai este capabilă să protejeze Marea Britanie după reducerile de personal. Cu un efectiv de aproximativ 76.000 de oameni, armata britanică este la mai puțin de jumătate față de cât era în urmă cu 30 de ani. Nivelul unu – un statut dorit de oficialii britanici – reprezintă o putere de nivel înalt, precum Rusia, Statele Unite, China și Franța. Un purtător de cuvânt al guvernului a insistat asupra faptului că Marea Britanie are cel mai mare buget de apărare din Europa, notează AlephNews.

UPDATE O companie rusă care produce materiale pentru industria energetică a anunțat că oferă bani cash militarilor ruși care „capturează sau distrug" tancurile Leopard 2, de fabricație germană, sau Abrams, de fabricație americană. Moscova a susținut, prin vocea lui Konstantin Gavrilov, șeful delegației ruse la Viena la Forumul OSCE, că mașinile de luptă sunt „niște bestii” echipate cu proiectile subcalibrate cu perforare de blindaj cu miez de uraniu. Compania a declarat că va plăti cinci milioane de ruble, adică 72.000 de dolari, primului soldat rus care va distruge unul dintre tancuri și 500.000 de ruble, echivalentul a 7.200 de dolari, pentru toate atacurile ulterioare, notează HotNews.

UPDATE Nokian, unul dintre cei mai importanți producători de anvelope din lume, și-a vândut fabrica din Rusia în octombrie 2022 și a început construcția noii sale uzine de cauciucuri de 626 mil. € de la Oradea, după ce Guvernul le-a aprobat finlandezilor un grant de 99 mil. €, notează NewsWeek.

UPDATE Olesia Krivţova are un tatuaj anti-Putin pe o gleznă și o brățară de monitorizare pe cealaltă. Tânăra de 19 ani din regiunea Arhangelsk, din Rusia, trebuie să poarte dispozitivul, în timp ce se află în arest la domiciliu, după ce a fost acuzată de stat, notează NewsWeek.

UPDATE Kremlinul se pregătește de o ofensivă în primăvară. În acest context, toți elevii din colegii ar urma să ia parte la o pregătire militară obligatorie, începând din toamnă, estimează Ministerul britanic al Apărării, în buletinul său informativ postat pe Twitter.

UPDATE NATO este pregătită pentru un conflict direct cu Rusia, dar statele membre trebuie să-și îndrepte producția industrială către obiectivele militare, a declarat amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului Militar al NATO.

UPDATE Experții militari chinezi au avertizat că implicarea NATO în conflictul din Ucraina crește riscul declanșării unui nou război mondial în Europa, susținând că Kievul are interesul să provoace o confruntare directă NATO – Rusia, notează Spotmedia.

UPDATE Alianţa Nord-Atlantică ar putea capăt războiului din Ucraina foarte repede, însă, într-o astfel de situaţie, riscul unui război nuclear ar crește în mod semnificativ - consideră Mikola Malomuj, șef al Serviciului de Informații Externe al Ucrainei în perioada 2005-2010. Într-un interviu acordat portalului Obozrevateli, generalul ucrainean menţionează că este puţin probabil un scenariu care să prevadă o confruntare directă între Rusia și NATO pe teritoriul Ucrainei, notează Știripesurse.

UPDATE Valeri Gherasimov, noul comandat al armatei ruse pentru războiul din Ucraina, i-a luat la țintă pe bloggerii din armata sa, care îi contestă tacticile folosite pe frontul din țara vecină.

UPDATE AvtoVAZ, cel mai mare producător de mașini din Rusia, se confruntă cu un deficit de vopsea, potrivit revistei Vedomosti, citată de The Moscow Times, potrivit HotNews.

UPDATE Decizia SUA și a aliaților săi din NATO de a trimite tancuri Ucrainei a făcut „inutilă” o eventuală angajare a Moscovei în discuții cu Kievul, susține adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Ryabkov, conform interviului publicat luni de agenția de presă RIA Novosti, transmite CNN, potrivit B1.

UPDATE O persoană şi-a pierdut viaţa şi alte cel puţin trei au fost rănite după ce o rachetă a lovit duminică un bloc de apartamente din Harkov, al doilea oraş al Ucrainei, a declarat guvernatorul regional Oleg Sinegubov, informează luni Reuters, citat de Agerpres.

UPDATE Întârzierile în livrarea de arme occidentale precum rachete cu rază lungă de acțiune, sisteme antiaeriene avansate sau tancuri au limitat capacitatea Ucrainei de a prelua inițiativa și a putea lansa o contraofensivă pe un front larg și să profite astfel de eșecurile și greșelile făcute până acum de armata rusă, se arată în cea mai nouă analiză a războiului din Ucraina, realizată de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski s-a declarat duminică încrezător că ţara sa poate învinge Rusia în acest an, în pofida dificultăţilor actuale ale Ucrainei pe frontul de luptă, informează dpa. "2023 trebuie şi va fi cu siguranţă anul victoriei noastre", a scris preşedintele Zelenski într-un mesaj pe Telegram, potrivit Agerpres.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz a vorbit în cadrul vizitei sale din Buenos Aires, Argentina, despre necesitatea evitării unui conflict armat NATO-Rusia, pe fondul escaladării tensiunilor dintre Kiev şi Moscova. „Am făcut totul pentru a preveni o escaladare a tensiunilor dintre Kiev şi Moscova pe fondul înarmării ucrainenilor pentru a se apăra. Situaţia este fragilă şi ar putea genera un conflict între Rusia şi statele NATO. Însă, vom face totul pentru ca acest lucru să nu se întâmple”, a declarat Scholz, scrie Mediafax.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut luni Coreei de Sud să sporească sprijinul militar acordat Kievului, dând exemplul altor ţări care şi-au schimbat politica de a nu furniza arme ţărilor aflate în conflict, după invazia rusă în Ucraina, informează Reuters.

UPDATE Boris Johnson afirmă că preşedintele rus Vladimir Putin l-a ameninţat că va lansa rachete după ce a avertizat că războiul va fi o „catastraofă totală” în timpul unui apel „foarte lung” din februarie 2022. Johnson a spus că l-a avertizat pe Putin că invadarea Ucrainei va „aduce sancţiuni şi mai multe trupe NATO la graniţele Rusiei”, potrivit Mediafax.

UPDATE Cancelarul Olaf Scholz a declarat duminică că Germania nu va trimite avioane de luptă Ucrainei, în timp ce Kievul continuă să solicite ţărilor occidentale armament pentru a contracara invazia rusă, transmite AFP.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat din nou Comitetul Internaţional Olimpic pentru faptul că analizează opţiunile pentru revenirea sportivilor ruşi în competiţiile internaţionale. „Este o tentativă de a spune lumii că teroarea poate fi ceva acceptabil”, a afirmat liderul ucrainean, în discursul de duminică seară.

UPDATE Intensitatea atacurilor Rusiei nu scade, deşi pierderile de vieţi din armata lui Putin sunt numeroase. Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina trebuie să facă din timp o armă, în contextul în care ruşii vor prelungirea războiului.

„Situaţia este foarte dificilă. Bahmut, Vuhledar şi alte zone din regiunea Doneţk sunt atacate constant de Rusia. Există încercări constante de forţare a apărării noastre. Inamicul nu îşi numără oamenii şi, în ciuda numeroaselor pierderi de vieţi, menţine o intensitate ridicată a atacurilor. În unele dintre războaiele sale, Rusia a pierdut în total mai puţini oameni decât pierde acolo, în special în apropiere de Bahmut. Şi acest lucru poate fi contracarat doar printr-o rezistenţă extraordinară şi o înţelegere deplină a faptului că, apărând regiunea Doneţk, războinicii noştri apără întreaga Ucraină. Pentru că fiecare pas pe care inamicul este împiedicat să-l facă înseamnă zeci de paşi pe care ocupanţii nu îi pot face în alte direcţii”, a spus Zelenski.

Război în Ucraina, ziua 340: Orașul Herson, sub atacuri masive rusești. Sunt morți și răniți
Război în Ucraina, ziua 339: Lupte grele și tancuri de cauciuc. Stephen King: "Rusia, opriți războiul! Putin trebuie să plece"

O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 798: Sânge la Odesa, ordinul lui Șoigu și îndemn din SUA! Rusia se laudă cu o lovitură grea
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 798: Sânge la Odesa, ordinul lui Șoigu și îndemn din SUA! Rusia se laudă cu o lovitură grea
/VIDEO/ Un angajator bun trebuie să ofere celor din subordine salarii mai mari decât ridică personal: „Dacă nu, cred că este o problemă”
/VIDEO/ Un angajator bun trebuie să ofere celor din subordine salarii mai mari decât ridică personal: „Dacă nu, cred că este o problemă”
/Analiză/ Risipa alimentară în R. Moldova: 180 de mii de tone sau circa 3 mii de vagoane de tren marfare pe o lungime de 40 de km
/Analiză/ Risipa alimentară în R. Moldova: 180 de mii de tone sau circa 3 mii de vagoane de tren marfare pe o lungime de 40 de km
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ Clasele primare vor reveni la note? Ministrul Educației: Părinții și învățătorii cer asta
/VIDEO/ Clasele primare vor reveni la note? Ministrul Educației: Părinții și învățătorii cer asta

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 798: Sânge la Odesa, ordinul lui Șoigu și îndemn din SUA! Rusia se laudă cu o lovitură grea

01 mai 2024, ora 22:21

Rusia a atacat miercuri dimineață orașul Odesa din sud-vestul Ucrainei. Cel puțin trei persoane au fost ucise și alte trei au fost rănite. Moscova se laudă cu o lovitură grea și susține că a lovit sediul de comandă al grupării Sud a armatei ucrainene. Portul de la Marea Neagră a fost ținta unui alt atac luni, când cinci persoane și-au pierdut viața. Totodată, experții de la Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW) notează că, pentru prima dată în ultimele zile, trupele rusești din jurul orașului Avdiivka nu au înregistrat niciun avans confirmat, ceea ce poate indica o încetinire a ritmului ofensivei în această zonă, scrie BBC.

Între timp, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a cerut o livrare semnificativă şi mai rapidă de arme pentru operaţiunile armatei Moscovei în Ucraina, iar secretarul american al apărării Lloyd Austin a încurajat marţi statele care deţin sisteme antiaeriene Patriot să doneze din ele Ucrainei. Mai mult, noul ministru de externe al Letoniei, Baiba Braže, a declarat că Ucraina a primit arme occidentale de la unii parteneri cu permisiunea de a lovi teritoriul rus, relatează Ukrainska Pravda. 

UPDATE Republica Moldova caută o pârghie energetică pentru a răsturna regimul păpușilor de la Kremlin, instalat în Transnistria. Pentru prima dată în ultimele trei decenii, Republica Moldova crede că are în sfârșit pârghia necesară pentru a da Rusia afară din ţară, însă în același timp, Guvernul se întreabă cum să facă acest lucru fără a declanşa o criză umanitară asupra propriilor cetăţeni, se arată într-o analiză Politico. „UE trebuie să continue să ajute Moldova cu energie, pentru ca aceasta să devină complet independentă faţă de Rusia. Şi trebuie să ne asigurăm că, dacă lucrurile escaladează, nu ne temem de provocările lui Putin în ţară – dacă nu vrem ca Occidentul să fie văzut ca un tigru de hârtie, trebuie să fim pregătiți să ajutăm Moldova”, a declarat Ivana Stradner, cercetător la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor din Washington, scrie Gândul.

UPDATE Ucrainenii au lovit, miercuri, o tabără de antrenament a rușilor cu rachete ATACMS. Baza din regiunea Lugansk, aflată la aproape 100 de kilometri de linia frontului, adăpostea soldați ruși și tehnică militară.

UPDATE Statele Unite au acuzat miercuri Rusia că a încălcat interdicția internațională privind armele chimice prin desfășurarea agentului de sufocare cloropicrină împotriva trupelor ucrainene și prin utilizarea agenților de combatere a revoltelor „ca metodă de război” în Ucraina, notează Rador.

UPDATE Vehicule blindate provenind dintr-o duzină de țări NATO, drone, lansatoare de rachete: mulțimea s-a adunat miercuri pentru a vedea „trofeele” aduse din Ucraina și expuse în Parcul Victoriei din Moscova, cu un amestec de admirație, patriotism, dar și de teamă în fața acestui conflict care se prelungește la nesfârșit, își începe reportajul AFP.

UPDATE În capitala Rusiei a fost deschisă o expoziţie care prezintă peste 30 de piese de echipament militar occidental capturate de la forţele ucrainene. Printre altele, sunt expuse un tanc de luptă M1 Abrams fabricat în SUA, un tanc Leopard 2, un vehicul blindat de infanterie Marder din Germania şi un vehicul blindat AMX-10RC de fabricaţie franceză, potrivit Sky News, citat de Mediafax.

UPDATE Ucraina a exportat un volum record de peste 13 milioane de tone de marfă în aprilie 2024, depășind cifrele din februarie 2022. Exporturile din aprilie au atins 3,3 miliarde de dolari, potrivit cotidianului ucrainean Pravda.

UPDATE Atacul masiv cu drone din weekend al Ucrainei asupra unei baze aeriene rusești aflate în spatele liniilor inamice sugerează că Kievul ar putea încerca să limiteze amenințarea reprezentată de bombele cu planare devastatoare ale Moscovei, potrivit noilor informații occidentale, potrivit Ziare.com.

UPDATE Un american a recunoscut că a încercat să trimită în Rusia componente tehnologice importante. Este vorba despre componente pentru fabricarea dronelor în valoare de peste 250.000 de dolari. Nikolay Grigorev, în vârstă de 36 de ani, a pledat vinovat, după ce peste 11.500 de componente electronice au fost oprite să ajungă în Rusia, potrivit Sky News. Bărbatul riscă până la cinci ani de închisoare. Departamentul de Justiţie al SUA a anunţat că alte două persoane legate de caz sunt căutate, scrie Mediafax.

UPDATE Harkovul este o țintă a rușilor încă din prima zi a războiului, iar in ultima perioadă se speculează tot mai insistent că orașul din apropierea graniței, al doilea ca mărime al Ucrainei, va fi ținta unui nou asalt terestru, ca și în februarie-martie 2022, transmite Veridica.ro. Locuitorii refuză însă să plece și încearcă să își vadă de viață, cât de normal se poate, în ciuda bombardamentelor constante.

UPDATE Statele Unite au impus sancţiuni împotriva a peste 300 de entităţi ruseşti şi internaţionale, inclusiv unele din China şi Turcia, pentru sprijin oferit armatei ruse în timp războiul din Ucraina, notează Mediafax. Noile măsuri reflectă îngrijorarea tot mai mare a Washingtonului cu privire la faptul că administraţia de la Beijing şi alte ţări furnizează tehnologii critice pentru a susţine industria militară a Rusiei, informează Financial Times.

UPDATE Politicenii susțin că Rusia reprezintă cea mai gravă amenințare la adresa securității europene de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Chiar dacă Moscova se poate lupta acum cu NATO, din cauza efortului pe care îl face în războiul din Ucraina, președintele rus vrea să slăbească și să submineze Alianța din interior, cred analiștii. Publicația Business Insider trage un semnal de alarmă: „Era de pace și prosperitate relativă de care s-a bucurat Occidentul de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial s-ar putea să se apropie rapid de sfârșit”.

UPDATE Viitoarea preşedinţie poloneză a Consiliului Uniunii Europene, funcţie ce va fi asigurată în prima jumătate din 2025, se va concentra pe consolidarea cooperării cu SUA şi Ucraina, a anunţat miercuri preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, relatează DPA, potrivit Agerpres. 

UPDATE Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a anunțat, miercuri, că un purtător de cuvânt generat de inteligența artificială (IA) va fi de acum responsabil să comenteze problemele consulare prin citirea textelor care, totuși, trebuie să fie întotdeauna scrise de oameni, scrie Spotmedia. „Pentru prima dată în istorie, Ministerul de Externe ucrainean a creat o personalitate digitală folosind tehnologii de inteligență artificială, pentru a comenta oficial informațiile consulare destinate presei”, a transmis instituția.

UPDATE Conform estimărilor serviciilor de informații militare ale Ucrainei, la sfârșitul lunii aprilie 2024, armata rusă avea la dispoziție aproximativ 40 de unități de rachete hipersonice 3M22 Zircon. Ritmul de producție pentru aceste rachete este de până la zece unități pe lună, relatează Ukrainska Pravda, citat de HotNews. De asemenea, Rusia mai deținea dețin 400 de unități de rachete de croazieră Oniks, precum și 270 de rachete de croazieră Kalibr 3M-14. Rata de producție este de 30-40 de unități pe lună pentru Kalibr și de 10 pentru Oniks. Armata rusă mai deținea la sfârștiul lunii aprilie 45 de rachete aer-sol Kh-69, în contextul în care se produc 1-3 unități pe lună.

UPDATE Ucraina va ridica de la sol avioanele F-16 imediat după Paștele ortodox din 5 mai, au transmis oficialii de la Kiev. Între timp, țara prezidată de Volodimir Zelenski se confruntă cu bombardamentele devastatoare ale Rusiei, dar și cu lunga așteptare pentru avioanele de luptă promise de Occident. „Așteptăm”, a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Ilya Yevlash, adăugând că avioanele vor lua drumul cerului deasupra Ucrainei „după Paște”, potrivit declarațiilor raportate miercuri de presa ucraineană, potrivit Newsweek.

UPDATE Pe fondul zvonurilor despre boala fatală a lui Ramzan Kadîrov, un ofițer rebel cecen pro-ucrainean spune că se lucrează la crearea unei armate insurgente care să elibereze Cecenia de sub conducerea Kremlinului, potrivit The Kyiv Post.

UPDATE Papa Francisc a denunțat miercuri industria globală de armament afirmând că este ''groaznic să câștigi bani din moarte'', informează DPA, conform Agerpres. "Din păcate, în ziua de azi, investiţiile care aduc cel mai mare profit sunt fabricile de armament", a spus suveranul pontif în cadrul audienţei generale săptămânale de la Vatican. Potrivit unui studiu realizat de Institutul internaţional pentru cercetări de pace din Stockholm, suma record de 2,44 trilioane de dolari a fost cheltuită pe armament la nivel global anul trecut, o creştere cu 6,8% faţă de 2022. Războiul dus de Rusia în Ucraina a fost menţionat ca unul din principalele motive care stau la baza creşterii globale a cheltuielilor pentru apărare. Statele Unite au cele mai mari cheltuieli militare din lume, reprezentând 37% din totalul cheltuielilor globale.

UPDATE Războiul provocat de Vladimir Putin în Ucraina acum peste 26 de luni se află într-o continuă dinamică și Moscova nu cedează în niciun fel. Acum, un avertisment dur neașteptat vine din partea omului lui Putin, Dmitri Kiseliov de la televiziunea de stat din Moscova. El amenință că Rusia va scufunda Marea Britanie cu un val nuclear și va transforma Statele Unite în ”cenușă radioactivă”, dacă NATO va trimite trupe în Ucraina.

UPDATE Rachetele ATACMS cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA Ucrainei au potențialul de a face Crimeea "inutilă din punct de vedere militar" pentru Rusia, potrivit unui analist militar, scrie Adevărul.

UPDATE Explozii au avut loc, miercuri, 1 mai, în orașul rus Riazan. Dronele Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei au atacat din nou rafinăria de petrol din Riazan, precum și o altă rafinărie din regiunea Voronej a Federației Ruse, au declarat surse publicației pravda.ua.

UPDATE În Fâşia Gaza există acum mai multe dărâmături şi moloz decât în Ucraina, a afirmat miercuri responsabilul operaţiunilor ONU de deminare în îngustul teritoriu palestinian bombardat constant de Israel în războiul său contra Hamas, scrie Digi24.

UPDATE În apropiere de granița cu Rusia, două orașe finlandeze vor închide școlile care oferă cursuri de limbă și cultură rusă, spre disperarea părinților și a oficialilor școlari care pledează pentru menținerea legăturii culturale, într-un moment tensionat al relațiilor dintre cele două țări, pe fondul războiului din Ucraina, scrie AFP.

UPDATE Slovacia a acordat protecție temporară unui bărbat, cu dublă cetățenie ucraineană și israeliană, care este acuzat că a condus o campanie de influență pro-rusă prin intermediul unui site de știri, a informat presa cehă citată de Reuters.

UPDATE O altă armă americană ghidată de precizie a fost aparent paralizată de războiul electronic rusesc, a declarat un oficial al Pentagonului. Muniția, care a fost rapid dezvoltată și transportată în Ucraina, este doar ultima care a eșuat în luptă, subliniind provocarea tot mai mare de a contracara tacticile de bruiaj rusești, scrie Business Insider.

UPDATE Miercuri, Rusia a declarat că a atacat sediul de comandă al grupării Sud a armatei ucrainiene, aflat în portul Odesa. Această declarație vine după ce Kievul a raportat un atac cu rachete care a ucis trei persoane, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE O grădină zoologică din Rusia a anunțat pe rețeaua socială VK că a trimis doi păuni în Ucraina din dorința de a-i inspira pe soldații lui Putin. Postarea cu pricina a fost ulterior ștearsă, după ce internauții au început să-l ironizeze în comentarii pe președintele rus, relatează Business Insider.

UPDATE Secretarul american al apărării Lloyd Austin a încurajat marţi statele care deţin sisteme antiaeriene Patriot să doneze din ele Ucrainei, care aşteaptă mai multe arme pentru apărarea antiaeriană în faţa Rusiei. „Există ţări care au (baterii) Patriot, iar ceea ce facem noi este să continuăm să mobilizăm aceste ţări”, a spus Austin la o audiere în Camera Reprezentanților, scrie Agerpres. „Eu însumi am discutat cu liderii mai multor ţări, chiar aici, în ultimele două săptămâni, pentru a-i încuraja să furnizeze mai multe echipamente”, a continuat el, fără a preciza care sunt aceste ţări.

UPDATE Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a ordonat livrarea mai multor arme și mai rapid pentru operațiunea militară a Moscovei în Ucraina, a anunțat miercuri Ministerul rus al Apărării, informează Reuters. „Pentru a menține ritmul necesar al ofensivei ... este necesar să se mărească volumul și calitatea armelor și echipamentelor militare furnizate trupelor, în primul rând a armelor", a declarat ministrul Apărării, citat de Șoigu, într-o declarație publicată pe Telegram.

UPDATE Primăria din Kiev anunţă demontarea unui monument sovietic care evocă prietenia cu Rusia, pe fondul invaziei ruse a Ucrainei, soldată cu zeci de mii de morţi în peste doi ani, relatează AFP.

UPDATE Fostul președinte american Donald Trump continuă războiul personal cu NATO și spune că majoritatea țărilor din alianță sunt „delincvente”. Candidat la alegerile prezidențiale din acest an din Statele Unite, Trump susține că dacă SUA ar fi atacate, NATO n-ar apăra-o, afirmație făcută într-un amplu interviu publicat de revista Time, potrivit Libertatea. „Noi cheltuiam aproape 100% din bani în NATO. Protejam Europa. Și ei nici măcar nu plăteau. Opt. Doar opt țări plăteau. Restul erau delincvente. Și le-am spus, dacă nu plătiți, distracție plăcută, dar noi nu vă vom proteja. Am spus-o din nou acum câteva săptămâni, acum două luni, am spus-o din nou. Și am spus, că dacă nu plătești… Negociez pentru că vreau să plătească. Vreau ca Europa să plătească. Îmi doresc să nu se întâmple nimic rău Europei, iubesc Europa, iubesc oamenii din Europa, am o relație grozavă cu Europa. Dar au profitat de noi, atât în NATO, cât și în Ucraina. Avem miliarde de dolari mai mult decât ei dați în ​​Ucraina. Nu ar trebui să fie așa. Ar trebui să fie invers. Pentru că sunt mult mai mult afectați. Avem un ocean între noi (între Rusia și Statele Unite). Ei nu”, susține Trump.

UPDATE Oraşul Robotine din regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei, principala așezare care a fost eliberată de Brigada 47 Mecanizată a Forţelor Terestre ucrainene în timpul contraofensivei din 2023, a fost recucerit marţi de forţele ruse, conform imaginilor care-i arată pe militarii ucraineni cum se retrag, scrie Mediafax.

UPDATE Forțele aeriene ucrainene au declarat că se pregătesc pentru sosirea avioanelor F-16 prin construirea de hangare subterane și buncăre la bazele sale. Maiorul Ilia Evlaș, purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, a declarat că planurile Ucrainei privind modul în care vor păstra în siguranță mult așteptatele avioane în timp ce se află în baze sunt dezvoltate cu atenție. El a spus că efortul „necesită o pregătire adecvată a locațiilor de bază ale acestora. Acesta implică costuri substanțiale, inclusiv adăposturi și buncăre subterane. Prin urmare, se elaborează metode privind cea mai bună modalitate de a le desfășura”, potrivit RBC-Ucraina.

UPDATE Un atac rusesc cu rachete a ucis trei persoane și a rănit alte trei la Odesa, miercuri dimineața, a anunțat guvernatorul regional Oleg Kiper. Doi oameni au murit și în regiunea Harkov, atacată de asemenea de ruși, relatează Reuters.

UPDATE Ucraina are nevoie de „o accelerare semnificativă” a livrărilor de armament de la partenerii săi pentru a le permite trupelor sale să facă faţă trupelor ruseşti care avansează în mai multe sectoare ale liniei frontului, a declarat marți seară, 30 aprilie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează Reuters. Zelenski a menţionat în mod special armamentul furnizat de Statele Unite, afirmând că Ucraina contează pe livrări prompte pentru a distruge logistica rusă. „Aceste livrări trebuie să se facă simţite în perturbarea logisticii ocupanţilor, făcându-i să se teamă (...) oriunde pe teritoriul ocupat şi de forţa noastră”, a spus el.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 797: Atac la Odesa și planul lui Macron! Alertă: Rusia planifică un val de atacuri hibride în Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 796: Vizită surpriză și flotă fantomă! Maia Sandu: Chișinăul și Kievul au nevoie de un plan Marshall
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ Un angajator bun trebuie să ofere celor din subordine salarii mai mari decât ridică personal: „Dacă nu, cred că este o problemă”
/VIDEO/ Un angajator bun trebuie să ofere celor din subordine salarii mai mari decât ridică personal: „Dacă nu, cred că este o problemă”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ Moldovenii renunță la banii cash: Numărul tranzacțiilor fără numerar a crescut cu 35% anul trecut
/VIDEO/ Moldovenii renunță la banii cash: Numărul tranzacțiilor fără numerar a crescut cu 35% anul trecut

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram