Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 936: Atac masiv al Rusiei și grâu furat! Kievul e pregătit să ajute Moldova, iar Putin își mărește armata

social

/VIDEO/ Gripa aviară, pericol pentru două sate: Au fost improvizate puncte de dezinfectare. Unii săteni, puși pe glume

30 ianuarie 2023, ora 10:00

Timp de o lună, două sate din nordul țării se vor afla în carantină după ce în gospodăria unui localnic a fost depistată gripa aviară la câteva păsări. Ca să evite răspândirea bolii, autoritățile au sacrificat toate cele 190 de păsări pe care le creștea și le-au ars la o margine de sat. Persoana însă va primi despăgubiri, dau asigurări autoritățile. 

În această perioadă, oamenii nu au voie să scoată din sat păsări ori produse avicole, iar pentru asta, mașinile sunt verificate la ieșire ori la intrare în localitate. La punctul de control, autoturismele sunt și dezinfectate. Cum s-a schimbat viața în cele două sate aflate în carantină, din cauza gripei aviare, vedeți în continuare.

„Mă aflu de dimineață la postul de dezinfecție, la intrare în satul Cureșnița, pentru a stopa mijloacele de transport și portbagajul pentru a nu se transporta păsări de companie, păsări domestice”, spune polițistul de sector de la IP Soroca, Rodion Ghilas.

Postul de dezinfecție, improvizat la intrare în satul Cureșnița, o localitate aflată chiar pe malul râului Nistru, nu este deloc întâmplător. Decizia de a-l amenaja aici a fost luată după ce în sat a fost depistat un focar de gripă aviară. Pentru a limita răspândirea virusului, mașinile care circulă pe aici trec peste un covor îmbibat din când în când cu dezinfectant. 

Oamenii nu au dreptul să scoată din sat păsări, de aceea, polițistul le verifică mașinile. 

Al doilea post a fost amplasat la ieșire din satul vecin - Holoșnița. Localitatea s-a pomenit în carantină, pentru că se află la circa un kilometru de satul unde a fost descoperit focarul. 

„- Ziceți că o să vă aducă dezinfectant când? - Au spus că o ne aducă de la amiază. - D-apoi e amiaza. - Aici nu-i, e deșert. - E gol, da? - E gol, da. În căldare cât mi-a dat o probcă (capac). - Ați turnat ceva înăuntru. - Da, da. - Nu miroase a clor... - Nu știu”.

Carantina în aceste două sate a fost instituită după ce în gospodăria unui sătean din Cureșnița au început să piară gâștele. Bărbatul, vizibil afectat de pierderea suportată, a refuzat să ne dea un interviu, dar a strecurat câteva detalii despre cum s-a întâmplat totul. 

„27 de păsări pierite care s-au depistat, care au început a pieri. Dintâi una, pe urmă - a doua zi - două. Pe urmă, a treia zi... Când a fost a doua zi - două (păsări), eu am fost la... - Ați anunțat dvs. autoritățile, am înțeles că... „ Da, desigur. - Ceva ați înțeles că nu este în regulă... - Părinții mei toată viața au ținut gâște. Gâștele niciodată nu pier. Dacă să fi fost găini ori curci, ele pier. Găinile, curcile - se mai întâmplă. Gâștele - niciodată”.

Gospodăria în care s-a produs această nenorocire se află chiar pe malul râului Nistru. Oamenii mai obișnuiau să lase păsările domestice slobode. Observăm că, în această perioadă, pe Nistru sunt o mulțime de lebede și alte păsări sălbatice. Tot ce-i posibil că anume de la ele se puteau molipsi de gripa aviară. 

În total, omul a rămas fără toate cele 190 de păsări le care le avea pe lângă casă, majoritatea fiind gâște de 7 kilograme. Bărbatul nu a vrut să ne spună cât ar echivala în bani această pierdere. Cert este că, de la reprezentanta primăriei am aflat că se vor aloca bani pentru a acoperi daunele. 

Cadavrele păsărilor au fost arse și îngropate la marginea satului: „Iată aici este cu tractorul, le luau și le puneau în remorcă. Apoi le-au aruncat într-o groapă de la marginea satului și le-au dat foc”.

Lângă locul unde au fost sacrificate păsările infectate, am găsit bahile aruncate pe jos: „Cum au lucrat, așa și-au lăsat bahilele pe jos”.

Vestea despre păsările infectate cu gripa aviară s-a răspândit repede printre vecinii bărbatului. 

„- Cum ați aflat că este gripă aviară în sat? - A venit dumnealui și mi-a spus, vecinul. Lui i-a pierit o gâscă, apoi două gâște, apoi și curcan, cocoș. - O să depisteze, o să vadă de la ce e. - Dvs. le țineți închise? - Le mai scap pe afară. - La Nistru ajung? - Nu, și așa mi le mănâncă animalele. Poate prin drum să iasă”. 

Este îngrijorare și în satul Holoșnița, chiar dacă aici nu au fost anunțate cazuri de infectare. De frică, unii taie păsările de pe lângă casă. 

„- Se discută cazul? - Da, lumea e agitată. Iată eu mă duc la o vecină aici, apoi ea mi-a spus că îi este frică și a început să le taie. Le pune în borcane. Nu v-ați gândit să le tăiați? - Nu am multe și nu ne îngrijorează”. 

„- Știți ca e gripă aviară în sat? - Știm, dar nu tare ne temem. - De ce va este frică dar? - De complicații la COVID. Aici des este riscul, din cauza lebedelor de peste Nistru”.

„- La noi nu-i nicio boală, nimic. Până ce-o fi. - În general, știți ce înseamnă gripă aviară? Care-i pericolul ei? - Da, da. Pentru oameni nu-i pericol, ei spun. Auzi, puișor, înainte era boala găinilor. - Așa se chema? - Da. Trăia o femeie aici, a murit deja. I le aduceau pe malul Nistrului și le azvârleau dimineața. Dar baba le lua, le ducea acasă, le penea. Le punea în bănci și le dădea în cuptor. Le mânca și nu îi era nimic. - Și gripa trecea... - Da!”.

Pe de altă parte, autoritățile publice locale le-au cerut sătenilor să anunțe imediat dacă vor descoperi că mor păsările. Tăinuirea unei asemenea informații ar putea duce la consecințe mult mai grave, ne-a spus secretara Primăriei Holoșnița, Elizaveta Coșnița.

„Noi ne-am gândit la asta. Noi ne-am gândit, dar lucrăm în direcția acesta. - Îi încurajați pe oameni să anunțe? - Da, să spună. Pentru că lumea a intrat în alertă și a început să taie păsările. Și eu am păsări acasă. Dar m-am gândit: dar dacă ele deja sunt infectate și eu le mănânc? Pentru că virusul nu moare nici la fierbere, nici la îngheț”.

Carantina în cele două sate va dura 30 de zile, aproximativ până la sfârșitul lunii februarie. Printre altele, sunt interzise activitatea piețelor și vânzarea păsărilor domestice. În cazul în care, în această perioadă de timp, vor apărea cazuri noi de infectare, cel mai probabil se va dispune sacrificarea tuturor păsărilor din localitate. Pentru a gestiona această criză, Consiliul raional Soroca a alocat 60 de mii de lei, dar secretara primăriei crede că suma va crește. 

Alte 9 localități, pe o rază de 10 kilometri de focar, se află în zona de supraveghere. Este vorba de satele Șeptelici, Șolcani, Iorjnița, Rublenița, Cremenciug, Sobari, Grigorăura, Cureșnița Nouă și Cosăuți. 

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan 

/VIDEO/ 5.000 de maidanezi în Capitală! O femeie, mușcată de opt câini. Unde suni dacă vezi o haită?
/VIDEO/ Cum să te protejezi de câinii agresivi: Recomandările experților în comportament canin când animalele sunt violente
/HARTĂ/ Cutremur puternic în România: Seismul a fost resimțit și în Republica Moldova
/HARTĂ/ Cutremur puternic în România: Seismul a fost resimțit și în Republica Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
Atenție! Alertă de călătorie în Austria: Se așteaptă condiții meteo severe
Atenție! Alertă de călătorie în Austria: Se așteaptă condiții meteo severe
/VIDEO/ „Secretul banilor” la TV8: Primul interviu oferit presei de către ministra Finanțelor, Victoria Belous
/VIDEO/ „Secretul banilor” la TV8: Primul interviu oferit presei de către ministra Finanțelor, Victoria Belous
/VIDEO/ Ministrul Agriculturii cere ajutor pentru fermieri de la UE: „Nevoile sunt mari și resursele noastre limitate”
/VIDEO/ Ministrul Agriculturii cere ajutor pentru fermieri de la UE: „Nevoile sunt mari și resursele noastre limitate”

/VIDEO/ „Lupta generațiilor” revine la TV8: Emisiunea are un nou moderator și multe surprize

missing
16 septembrie 2024, ora 22:00

„Lupta Generațiilor” revine pe micile ecrane cu un nou sezon. Emisiunea interactivă are o nouă gazdă. Este vorba de Irena Boclincă. Actrița va modera confruntările dintre elevi și vedete în materie cunoștințe, aptitudini și talente. Producătorii o numesc emisiune de familie care tinde să fie pe placul tuturor și care ar putea capta atenția fiecăruia dintre noi, indiferent de vârstă. 

Filmările pentru noul sezon sunt în toi, iar în curând, primele episoade vor apărea pe micile ecrane. Noua moderatoare a emisiunii, actrița Irena Boclincă, care a câștigat iUmor în 2019, spune că este pregătită pentru noi provocări. 

„Vedete, vedete care sunt puse față în față cu elevii și materiile care... ei au terminat demult. Cum abordează elevii unele situații, și elevii pun uneori în situații incomode pe invitați”. 

Printre invitații emisiunii vor fi vedete autohtone, îndrăgite de publicul larg. Nu vă divulgăm prea multe detalii, vă spunem doar că unul dintre protagoniștii noului sezon va fi comediantul Vlad Sliusarenco. 

„Ce așteptări ai de la emisiune și cum crezi, te vor câștiga elevii sau nu? -Am așteptări să văd dacă s-a mai schimbat programa sau nu de când am fost eu elev, dar nu mă tem, până în clasa a 5-a nu mă tem, îi bat măr, ceva strașnic, eu sunt foarte deștept, nu știu mai pe urmă, a 6-a, a 7-a, a 8-a nu bag mâna în foc”.

În emisiune, Vlad se va confrunta cu elevii Liceului Prometeu din Chișinău. Aceștia au venit la filmări plini de curaj și încredere în forțele proprii. 

„Ai emoții? -Un pic așa -Ce așteptări ai de la întrebare? Crezi că va fi grea sau va fi una ușoară? -Din ce am văzut acum, cred că va fi ușoară”. 

Echipa de producție își propune ca emisiunea să adune în fața televizorului toți membrii familiei, de la mic la mare, pentru a petrece weekend-urile împreună. 

„Vrem să ajungem acolo în care într-o zi de sâmbătă sau duminică, lumea cu toată familia să se apropie de ecranul albastru special pentru acest proiect, adică ne propunem să avem un proiect de familie în care fiecare să se regăsească și fiecare să-și găsească lucruri interesante pentru el”. 

Proiectul este realizat de asociația „Media & Human Rights” și TV8.MD, cu susținerea IREX și ambasadei SUA în Republica Moldova. Primele ediții vor fi difuzate la TV8, de la începutul lunii octombrie. 

„Urmăriți-ne, fiți cu ochii pe TV8 și pe New Media Platform, la noi vă uitați, trebuie să facem rating”. 

Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Moldova sau Veneția? Imagini ca în filme din raioane: Mașini scoase cu macaraua de sub apă și drumuri transformate în râuri
/VIDEO/ Moldova sau Veneția? Imagini ca în filme din raioane: Mașini scoase cu macaraua de sub apă și drumuri transformate în râuri
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/VIDEO/ Terifiant! Două tinere luate de apă au ajuns sub roțile unei mașini, pe o stradă din Chișinău. Alți locuitori înoată pe drumuri
/VIDEO/ Terifiant! Două tinere luate de apă au ajuns sub roțile unei mașini, pe o stradă din Chișinău. Alți locuitori înoată pe drumuri
/VIDEO/ „Secretul banilor” la TV8: Primul interviu oferit presei de către ministra Finanțelor, Victoria Belous
/VIDEO/ „Secretul banilor” la TV8: Primul interviu oferit presei de către ministra Finanțelor, Victoria Belous
/VIDEO/ Chișinău, oraș sub ape. Bîc a ieșit din maluri, iar Centrul Capitalei s-a transformat în râu. La Durlești a curs cu găleata
/VIDEO/ Chișinău, oraș sub ape. Bîc a ieșit din maluri, iar Centrul Capitalei s-a transformat în râu. La Durlești a curs cu găleata

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.