Trump pare să devină din ce în ce mai nerăbdător, în timp ce Putin trage de timp. Rusia nu poate accepta propunerile SUA de a pune capăt războiului din Ucraina în forma lor actuală, a declarat un diplomat rus de rang înalt, sugerând că discuțiile dintre SUA și Rusia pe această temă au ajuns în impas, transmite Reuters. Astfel, oficiali de rang înalt ai administraţiei Trump au discutat în ultimele zile despre probabilitatea ca SUA să nu poată obține un acord de pace în Ucraina în următoarele câteva luni şi elaborează noi planuri de presiune atât asupra Kievului, cât şi asupra Moscovei.
Totodată, în Congresul SUA a fost dezbătută marți o inițiativă legislativă bipartizană privind instituirea de noi sancțiuni împotriva Rusiei dacă aceasta mai tergiversează să se angajeze în negocieri cu bună credință pentru a se ajunge la pace în Ucraina, relatează Reuters. Măsura e cerută și de liderul ucrainean Volodimir Zelenski, care discută despre desfășurarea de trupe occidentale în țara lui. Între timp, Rusia își continuă atacurile mortale, iar președintele rus Vladimir Putin trimite un emisar un SUA, marcând o premieră de la lansarea invaziei la scară la scară largă asupra Ucrainei.
UPDATE Negocierile dintre Federația Rusă și Statele Unite au ajuns într-o fundătură. Rusia refuză să accepte propunerile americane de a pune capăt războiului din Ucraina „în forma sa actuală”, Moscova cere teritorii pe care nu a reușit să le cucerească cu armata în peste trei ani de război, dezarmarea armatei Kievului și garanții că Ucraina nu va adera la NATO, conform unei declarații a adjunctului ministrului de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov.
UPDATE Atacurile ruseşti au avariat instalaţii de energie din regiunile ucrainene Sumi şi Dnipropetrovsk, a declarat miercuri preşedintele Volodimir Zekenski. O dronă a lovit o substaţie din regiunea nord-estică Sumi, iar focuri de artilerie au avariat o linie electrică din regiunea centrală Dnipropetrovsk, sistând curentul electric pentru aproximativ 4.000 de consumatori, a scris Zelenski pe platforma X. Ucraina şi Rusia au convenit cu Statele Unite asupra unei pauze în atacurile ce vizează infrastructura de energie, însă fiecare parte o acuză pe cealaltă de încălcarea acordului. Până acum Moscova a refuzat apelurile Statelor Unite privind încetarea totală a focului, scrie Rador.
UPDATE După 1.134 de zile de război al Moscovei în Ucraina și după două runde de negocieri de pace între delegațiile din Statele Unite și Rusia, în Arabia Saudită, pare că nimic nu s-a schimbat pentru Kremlin. Un fost colonel britanic, Hamish de Bretton-Gordon, a văzut un fenomen petrecut în spatele lui Vladimir Putin. Ultimele evenimente arată pentru Serviciile de informații occidentale că situația devine clară: la vârful conducerii Rusiei cuțitele sunt scoase pentru dictator.În șoaptă, valul s-ar putea să se întoarcă împotriva lui Vladimir Putin. Președintele american Donald Trump și-a pierdut răbdarea cu liderul rus - la fel și propriul său popor, potrivit The Telegraph, citat de Ziare.com.
UPDATE Ucraina distruge cantități record de piese de artilerie rusească prin implementarea unor sisteme din ce în ce mai eficiente de localizare și țintire a armelor grele. În ultimele câteva săptămâni, atacurile au trecut la o viteză superioară, Ucraina revendicând un număr impresionant de 122 de piese de artilerie pe 28 martie, cel mai mare total zilnic înregistrat vreodată, relatează Forbes. Ucraina ar fi distrus aproximativ 1.644 de piese de artilerie în martie, aproape triplu față de acum 18 luni. Pentru comparație, SUA are aproximativ 3.000 de piese de artilerie, iar armata britanică are 200 în total.
UPDATE Sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au distrus peste noapte 93 de drone ucrainene, au informat miercuri agențiile de presă de stat ruse TASS și RIA, citate de Reuters. Aproape toate, sau 87, au fost distruse peste regiunea Kursk, care se învecinează cu Ucraina, confom presei de stat, notează HotNews.
UPDATE Forțele aeriene ucrainene au declarat miercuri că Rusia a lansat 74 de drone într-un atac din timpul nopții, transmite Reuters. Forțele aeriene ucrainene au doborât 41 de drone, iar alte 20 de drone nu și-au atins țintele, probabil din cauza bruiajului electronic. Armata Kievului nu a precizat ce s-a întâmplat cu restul de 13 drone, scrie HotNews.
UPDATE Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a declarat că gazoductul Nord Stream 2 nu va fi repornit, în ciuda speculațiilor din partea Moscovei și a cererii lui Donald Trump. Baerbock a subliniat că Germania a plătit un preț mare pentru proiect, dar a reafirmat că securitatea economică și energetică a Europei sunt prioritare și nu poate fi compromisă prin relansarea gazoductului, scrie AlephNews.
UPDATE Uniunea Europeană nu a rămas fără reacție la tarifele impuse de președintele american Donald Trump asupra importurilor europene, care vizează în special industria auto și sectorul oțelului. În timp ce Trump a prezentat aceste măsuri ca un mijloc de protejare a economiei americane, Bruxelles-ul a elaborat un plan detaliat de răspuns, scrie publicația germană WirtschaftsWoche. Documentul, care se întinde pe 99 de pagini, conține o listă de aproape 2.000 de produse americane asupra cărora UE ar putea impune tarife.
UPDATE Grecia, membră a NATO, va cheltui 25 de miliarde de euro pentru reformarea sistemului său de apărare, „cea mai mare” din istoria sa modernă, a anunțat miercuri premierul grec Kyriakos Mitsotakis, citat de Le Figaro.
UPDATE Rusia a avertizat că loviturile asupra infrastructurii nucleare a Iranului ar avea consecințe „catastrofale”, după ce Donald Trump a amenințat că va bombarda Iranul dacă acesta nu ajunge la un acord cu Washingtonul privind programul său nuclear.
UPDATE Tancurile lui Putin s-au împotmolit în Ucraina. Rușii au pierdut echivalentul a 4 divizii, iar fabricile de armament nu pot ține ritmul, notează Digi24. Armata rusă „continuă acțiunile ofensive” în Ucraina dar, în acest moment, nu mai înregistrează deloc avansuri teritoriale în majoritatea zonelor frontului, conform unei analize a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Astfel, cu 240 de kilometri pătrați ocupați în martie 2025, înaintarea forțelor ruse în Ucraina a încetinit pentru a patra lună consecutiv, potrivit unei analize AFP, preluate de Agerpres, realizate pe baza datelor furnizate de ISW. Conform unei estimări a Institutului pentru Studii Strategice de la Londra (RUSI), până în 2024, armata rusă a pierdut 1.400 de tancuri - echivalentul a patru divizii de blindate, iar Rusia va putea să mențină, teoretic, o asemenea rată a pierderilor până cel târziu în 2027.
UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut SUA să întărească sancțiunile împotriva Rusiei, pe care a acuzat-o că „încalcă” fragilul moratoriu asupra atacurilor împotriva instalațiilor energetice anunțat de Washington săptămâna trecută. „Cred că am ajuns în punctul de a crește impactul sancțiunilor deoarece cred că rușii încalcă ceea ce au promis Statelor Unite. Sperăm mult că președintele Trump are toate instrumentele adecvate pentru a crește presiunea sancțiunilor” – Volodimir Zelenski. Liderul de la Kiev a adăugat că a transmis informații la Washington despre ceea ce armata ucraineană prezintă drept tiruri ruse împotriva instalațiilor sale energetice, scrie Gândul.
UPDATE Donald Trump a părut hipnotizat de liderul rus și i-a oferit prietenului său tot ce și-a dorit: dominație în Ucraina, în afară de o reducere a intereselor minerale americane; o zonă de influență rusă în Europa; abandonarea NATO și a altor aliați. Dar acum, îngâmfarea președintelui Statelor Unite, de la înălțimea Turnului Trump, care timp de luni de zile nu a putut vedea ce restul lumii a sesizat, a observat în sfârșit: Vladimir Putin ”cânta” la el, ca la o vioară ieftină.Președintele SUA și-a dat în sfârșit seama de ceea ce știa deja restul lumii – liderul rus îl duce de nas, spune expertul Sean O’Grady într-o analiză din Independent. Dar, în ciuda furiei lui Trump, Putin rămâne în control, însă prejudiciul este deja făcut, scrie Ziare.com.
UPDATE Şefa diplomaţiei europene, estona Kaja Kallas, a rostit marţi un discurs în Parlamentul European şi a cerut din nou oferirea de sprijin militar Ucrainei, nu doar pentru a putea continua războiul cu Rusia, dar şi pentru a-şi consolida poziția de negociere în discuțiile inițiate separat de SUA şi din care UE a fost exclusă, dar Kallas a susţinut că în pofida acestui fapt blocul comunitar îşi păstrează "relevanța", inclusiv prin sancţiunile impuse Rusiei, relatează agenţia EFE. Cât despre ruşi, "nici ei nu pot duce acest război la infinit", a mai justificat Kallas cererea ei privind noi ajutoare militare pentru Ucraina, adăugând că UE va sprijini un plan de pace care să prevadă "independenţa şi suveranitatea" Ucrainei.
UPDATE Guvernul ucrainean a criticat declarațiile viitorului președinte al Comitetului Internațional Olimpic, care deschid ușa revenirii Rusiei la Jocurile Olimpice. Kievul îl avertizează pe Kirsty Coventry că „sportivii și oficialii ruși fac parte din mașina de propagandă a statului”, conform Politico. Atleților ruși li s-a interzis să participe la Jocurile Olimpice, sub propriul lor steag, de la invazia la scară largă a Moscovei în Ucraina, în februarie 2022, eveniment pe care Comitetul Internațional Olimpic îl consideră o încălcare a regulilor sale, scrie Digi24.
UPDATE Un atac rus asupra orașului Herson a lăsat fără electricitate, marți dimineața, 1 aprilie, 45.000 de locuitori ai orașului, a anunțat șeful diplomației ucrainene Andrii Sibiha. „Rusia continuă să încalce acest acord”, a declarat ministrul, evocând fragilul compromis anunțat săptămâna trecută de către Washington după negocieri separate cu Kievul și Moscova, scrie Gândul.
UPDATE O persoană a fost ucisă, iar alte zece rănite în atacuri ale Rusiei cu drone în regiunile Zaporojie (sud-est) și Harkov (nord-est), au anunțat responsabili ucraineni în noaptea de marți spre miercuri, potrivit AFP.
UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că vineri vor avea loc discuții detaliate cu un grup restrâns de țări străine despre contribuția acestora la formarea unui contingent care să asigure garanții de securitate pentru Ucraina. Zelenski a declarat într-o conferință de presă alături de ministrul german de externe că așteaptă răspunsuri mai concrete din partea aliaților Kievului privind disponibilitatea lor de a participa la acest contingent, o inițiativă puternic opozantă de Rusia, scrie Reuters.
UPDATE Jumătate dintre senatorii SUA - 25 de republicani şi 25 de democrați - s-au unit marţi pentru a introduce sancţiuni care să fie impuse Rusiei dacă refuză să se angajeze în negocieri de bună-credință pentru pace cu Ucraina, relatează Reuters.
UPDATE Kirill Dmitriev, șeful fondului suveran de investiții al Rusiei, urmează să se întâlnească cu emisarul președintelui Donald Trump, Steve Witkoff, la Washington în această săptămână, a relatat CNN, citând un oficial american și alte două surse. SUA ar fi relaxat temporar sancțiunile pentru a-i permite lui Dmitriev să obțină o viză. Este prima vizită a unui oficial rus de rang înalt la Washington de când Rusia a invadat Ucraina în 2022, conform CNN.
UPDATE Finlanda, membră NATO, intenționează să renunțe la convenția globală care interzice minele antipersonal și să crească cheltuielile de apărare la cel puțin 3% din PIB până în 2029, ca răspuns la amenințarea militară în evoluție din partea Rusiei, a declarat marți guvernul, scrie Reuters.
UPDATE Grupul hotelier francez Accor SA a anunțat că rezervările în avans pentru vara lui 2025 din Europa către Statele Unite sunt în scădere cu 25%, pe fondul nemulțumirii legate de politicile președintelui Donald Trump. Directorul general al Accor, Sébastien Bazin, a declarat într-un interviu pentru Bloomberg TV că trendul descendent al călătoriilor către SUA este cauzat de reticența europenilor față de administrația Trump, scrie NewsWeek.
UPDATE Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidenţiale din România, a afirmat că, în cazul unui atac al Rusiei asupra Republicii Moldova, va solicita intervenția militară a NATO. Prezent marți seară în cadrul unei emisiuni difuzate pe Fanatik.ro, Nicușor Dan a fost întrebat dacă, în calitate de președinte, ar cere o intervenție NATO în situația în care Rusia atacă Republica Moldova. „Da, o voi face, dar este important să facem tot ce ține de noi ca să nu ajungem la acest scenariu. Este important ca Europa să îşi consolideze capacitatea militară tocmai pentru a descuraja astfel de agresiuni. În acelaşi timp, trebuie să sprijinim Ucraina pentru că este o garanție pentru securitatea Republicii Moldova", a declarat Nicușor Dan.El consideră că Europa trebuie să își crească bugetul pentru apărare și, în același timp, să poarte negocieri cu administrația americană pentru ca o eventuală retragere a trupelor americane de pe continent să fie graduală și compensată corespunzător.În ceea ce privește posibila reintroducere a serviciului militar obligatoriu în țările europene membre NATO, Nicușor Dan a declarat: "Nu cred că se va întâmpla, pentru că NATO încurajează niște armate de profesioniști", potrivit Ziare.com.