Oficialii europeni au rămas impresionați de Republica Moldova, iar Summitul Comunității Politice Europene (CPE) a fost o ocazie excelentă pentru țara noastră de a demonstra întregii Europe că Moldova este și face parte din familia statelor europene. Declarațiile au fost făcute de ministrul de Externe, Nicu Popescu, după finalizarea evenimentului.
Totodată, potrivit lui Popescu, liderii europeni au rămas impresionați și de cireșele moldovenești, iar în acest context, oficialii au avut mai multe solicitări către ministru.
„A fost o ocazie excelentă pentru Republica Moldova de a demonstra întregii Europe că noi suntem și facem parte din familia statelor europene. Astăzi inima Europei a bătut în Moldova, la Bulboaca. Practic 50 de șefi de state sau de Guvern care au fost în Moldova, la Bulboaca, au fost profund impresionați de europenitatea noastră, de societatea noastră, cultura noastră.
Eu așa, mai în glumă, mai în serios, dar am avut niște solicitări de la delegații ca data viitoare când vin în deplasare, să vin cu două kilograme de cireșe. Ei într-adevăr au semnalat faptul că cireșele noastre sunt excelente. Acum eu trebuie să aflu dacă cireșele sunt de la Bulboaca sau din altă parte. Vin, natură, dealuri, vii, Castel Mimi, Chișinău, oamenii, cum au fost primiți, excelent, un succes enorm și acest succes nu estet doar unul simbolic, dar și unul care ne ajută să convingem mai multe țări că Moldova merită să fie în Uniunea Europeană.
Succesul se datorează și miilor de oameni implicați în organizarea acestui Summit și efectiv tuturor cetățenilor noștri care cu sufletul deschis au primit acești oaspeți în R. Moldova”, a menționat Popescu alături de Marcela Nistor, deputată în Parlamentul Republicii Moldova la primul mandat, membră a fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate.
Pe 1 iunie, în cadrul unui complex vitivinicol de la Bulboaca, a avut loc Summitul Comunității Politice Europene, care a reunit aproape 50 de lideri europeni. La eveniment, a participat și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Liderii au pus în discuție eforturile comune pentru pace, în contextul războiului din Ucraina și al crizelor conexe, apărarea democrației, consolidarea securității energetice și reziliența statelor europene.
Comunitatea Politică Europeană a fost creată în 2022, la inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron.