Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1066: Tensiune la Nistru, consensul Donbas și condiția lui Zelenski! Putin e gata să discute cu Trump

Clipe de coșmar pentru un cioban din Ungheni. Lupii au sfâșiat sub ochii bărbatului mai multe oi

missing
06 februarie 2023, ora 22:05

Clipe de coșmar pentru un cioban din Ungheni și familia acestuia. Lupii au dat iama în turma sa de oi și au sfâșiat chiar sub ochii bărbatului 16 animale. În ajutorul lui au sărit fiul și soția sa, dar și calul acestora a fost atacat. Din fericire, cei trei nu au pățit nimic.

Autoritățile locale spun că au anunțat poliția de nenumărate ori, dar în van. La rândul lor, polițiștii susțin că nu pot face nimic, deoarece lupii sunt animale protejate. În același timp, ministerul Mediului dă de înțeles că de vină ar fi ciobanul, deoarece din noiembrie și până în aprilie scoaterea animalelor la păscut ar fi interzisă.

Atacul lupilor a avut loc ieri, în satul Cornești, din raionul Ungheni. Ciobanul, care își scosese oile la păscut, povestește cu groază despre ororile prin care a trecut el și familia sa.

„Văd că oile se adună, apare un lup, sfâșie câteva oi. După câteva clipe apare încă doi lupii, a început din nou a sfâșia oi. Atunci nu am mai putut să stăpânesc oile iar lupii continuau să sfâșie oi. A venit fiul cu calul, soția, lupii au încercat să atace calul și pe soție. Au început să urle, cu toții eram panicați”, a declarat ciobanul, Lilian Rabei.

Lupii au sfâșiat 16 oi și au rănit alte două. Proprietarul spune că încă nu știe cum își va recupera paguba, dar a depus o cerere la primărie pentru a obține un ajutor.

„- Acesta nu e primul caz, este al doilea. A fost în luna noiembrie pare-mi-se, atunci a sfâșiat chiar în proprietatea stăpânului 11 oi.
 - Ați încercat să luați legătura cu poliția să că acorde ajutor ca să soluționați problema?
 - Am încercat, desigur. Am întreprins careva măsuri, dar până la ziua de azi nu s-a rezolvat nimic”, a menționat primarul de Cornești, Valeriu Morari.

Poliția ridică din umeri și spune nu poate face nimic. Legea protejează lupii, așa cum sunt animale pe cale de dispariție.

„- Poliția nu poate să împuște lupii.
 - Au fost cazuri când a fost atacați și oameni?
 - În cazul de față nu au fost atacați oameni. Nu avem nici o plângere. Noi nu putem trage lupii la răspundere, sau să împușcăm lupii. Lupii sunt în Cartea Roșie”, a vorbit ofițerul de presă, Cristina Vicol.

Aceeași poziție o are și Moldsilva. Spune că împușcarea lupilor nu e o soluție, deoarece și așa numărul lor e mult mai mic decât prevede norma. Iar această normă prevede că pe teritoriul Republicii Moldova trebuie să fie 40-50 de lupi, față de 26, câți sunt în prezent. Mai mult, funcționarii dau de înțeles că singurul vinovat că lupii au sfâșiat o groază de animale, iar cei trei oameni și-au văzut moartea cu ochii, este chiar ciobanul.

„Am înțeles din presă, era o turmă de oi cu ciobanul la pășunat. Acum vă aduc la cunoștință, este a aș o hotărâre de guvern, 667 din 2010, cu aprobarea în privință la pășunat și cosit. Care nu permite pășunatul din luna noiembrie-aprilie. Adică, teoretic și practic, respectivul cioban, cu oițele lui, nu trebuia să se afle acolo”, a menționat șeful secție Moldsilva, Portiniacov Sergiu.

Astfel, potrivit funcționarului, singura soluție ar fi ca oamenii să fie informați că în pădurile noastre sunt lupi și, respectiv, să fie mult mai prudenți.

„Doar prin conlucrare și informare populației corectă și la timp, inclusiv prin mas media, instituțiile statului. Noi să-i informăm că el există, el are dreptul la viață, el nu depășește numărul optim, are și el un habitaclu pe care și noi trebuie să-l respectăm. Doar prin informare putem depăși situații de genul dat”, a mai adăugat șeful secție Moldsilva, Portiniacov Sergiu.

Un caz similar a avut loc în satul Cornești în toamnă. Atunci lupii au intrat într-o gospodărie și au ucis 11 oi. 

Așa cum ne așteptam din start, gazul rusesc revine în Transnistria. Grinch și-a făcut treaba băgând frigul, întunericul și spaima în locuitorii din stânga Nistrului, iar acum, cu pompă, anunță ajutor umanitar pentru salvarea regiunii de dezastrul pe care tot el l-a produs. Haideți să vorbim verde-n ochi despre pagubele politice după noul raid energetic al Rusiei în Moldova.
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

/VIDEO/ Proteste în stânga Nistrului. Chișinăul: „Fac parte din agenda de a crea tensiuni și a escalada situația de securitate”
/VIDEO/ Proteste în stânga Nistrului. Chișinăul: „Fac parte din agenda de a crea tensiuni și a escalada situația de securitate”
/PROMO/ Energia regenerabilă, salvatoarea crizei: Despre afaceri „verzi” - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Energia regenerabilă, salvatoarea crizei: Despre afaceri „verzi” - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1066: Tensiune la Nistru, consensul Donbas și condiția lui Zelenski! Putin e gata să discute cu Trump
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1066: Tensiune la Nistru, consensul Donbas și condiția lui Zelenski! Putin e gata să discute cu Trump
/VIDEO/ Alertă de poluare la Chișinău și Bălți: Aerul e greu de respirat! Cele mai periculoase zone
/VIDEO/ Alertă de poluare la Chișinău și Bălți: Aerul e greu de respirat! Cele mai periculoase zone
Zelenski, despre condițiile în care este dispus să negocieze pacea cu Rusia: „Nu se poate fără SUA”
Zelenski, despre condițiile în care este dispus să negocieze pacea cu Rusia: „Nu se poate fără SUA”

/VIDEO/ Sătui de întârzierea salariilor: Angajații de la CFM Ocnița au depus cerere de demisie colectivă

missing
24 ianuarie 2025, ora 21:30

Gara feroviară Ocnița riscă să rămână cu un singur angajat. Asta după ce restul muncitorilor au depus cereri de demisie, sătui de întârzierile salariale. Potrivit oamenilor, dacă până pe 3 februarie nu își vor ridica banii, vor fi nevoiți să își găsească alt post de muncă. Acum restanțele salariale către cei aproape cinci mii de angajați au ajuns la 190 de milioane de lei.

„Oamenii nu au salarii, nu au pe ce trăi. Reținerile salariale sunt deja de jumătate de an. Acum ele se achită сu două luni întârziere. Adică, angajații de la transporturi au fost plătiți pe 21, iar cei de la căi ferate pe 19. Noi deja avem dreptul să scriem cerere conform articolului 78 să ne încetăm lucrul până la achitarea integrală a salariului”, a menționat angajat CFM, Dmitrii Fisiuc.

Angajații se plâng că nu și-au mai ridicat lefurile de aproape jumătate de an, iar situația financiară i-a adus în pragul disperării.

„Noi ne considerăm întreprindere de stat, dar la autogestiune. Nu ne luați banii dar noștri. Unde se duc banii. Trenurile marfare circulă. Da, am stat o săptămână pe loc, fără combustibil. Nu am avut pe ce cumpăra, pentru că erau conturile blocate. Combustibil avem, marfarele circulă câteva ori pe zi. Aceasta doar tot este venit. Unde se duc acești bani, noi nu știm”, a punctat angajat CFM, Ala Perestan.

„Noi care stăm aici nu am furat, noi suntem săraci, nici nu am trăit bine, dar acum în general nu avem cum să trăim, da port ce am, port după cineva”, a subliniat angajat CFM, Alexandru Televca.

Aceștia spun că nu își mai pot întreține familiile.

„Să trimiți dimineața copiii la școală, ceva trebuie să le dai în ghiozdan. La școală cer a lor, la grădiniță tot așa. Omul dimineața se pregătește pentru lucru. Ce să pună în geantă? Noi nu suntem luați în serios. Parcă am fi oameni de sortul 3. Dar ne scuzați, robia s-a terminat de mult”, a menționat angajat CFM,Ludmila Garabagiu.

Ieri, într-o postare pe pagina de facebook a Căii Ferate se menționează că întreprinderea traversează un proces de reorganizare, menit să asigure eficiență. Sursa citată precizează că se implementează deja măsuri pentru reducerea costurilor, creșterea veniturilor și îmbunătățirea serviciilor pentru clienți. De asemenea, se lucrează la modernizarea infrastructurii pentru a răspunde cerințelor de piață și pentru a ne recâștiga încrederea călătorilor. Ce ține de salarii, CFM spune că sunt în căutare de soluții pentru a remedia situația economico-financiară a întreprinderii. Cu o reacție a venit și Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Secretarul de stat în domeniul transporturilor, Mircea Păscăluță, spune că în ultimele luni au fost făcuți pași pentru a stabiliza situația. Primul fiind un audit complet, pentru a identifica sursa problemelor și s-a inițiat un proces de reorganizare care să facă CFM mai eficientă și mai transparentă. În prezent, CFM numără aproape cinci mii de angajați. 

Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman

/VIDEO/ A greșit sau nu Chișinăul, lăsându-l pe Krasnoselski să plece la Moscova? Serebrian: „Unii parteneri au apreciat”
/VIDEO/ A greșit sau nu Chișinăul, lăsându-l pe Krasnoselski să plece la Moscova? Serebrian: „Unii parteneri au apreciat”
/PROMO/ Energia regenerabilă, salvatoarea crizei: Despre afaceri „verzi” - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Energia regenerabilă, salvatoarea crizei: Despre afaceri „verzi” - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1064: Schema lui Șor, alerta UE, 100 de zile și ucigaș tăcut. Trump îl avertizează pe Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1064: Schema lui Șor, alerta UE, 100 de zile și ucigaș tăcut. Trump îl avertizează pe Putin
/VIDEO/ Alertă de poluare la Chișinău și Bălți: Aerul e greu de respirat! Cele mai periculoase zone
/VIDEO/ Alertă de poluare la Chișinău și Bălți: Aerul e greu de respirat! Cele mai periculoase zone
/VIDEO/ „Atacurile Tiraspolului la adresa Chișinăului au atins cote fără precedent”: Serebrian explică scopul Moscovei în timpul crizei
/VIDEO/ „Atacurile Tiraspolului la adresa Chișinăului au atins cote fără precedent”: Serebrian explică scopul Moscovei în timpul crizei

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.