Moldovagaz a cumpărat în premieră gaz de la Bursa Română de Mărfuri din banii Tiraspoltransgaz. Volumul de circa 2,590 milioane de metri cubi va fi livrat astăzi consumatorilor din stânga Nistrului. Potrivit Ministerului Energiei, gazul a fost plătit în avans, inclusiv TVA.
„Achiziția de gaze de pe BRM de către Tiraspoltransgaz a fost una dintre soluțiile propuse de Ministerul Energiei încă două luni în urmă, pe 11 decembrie 2024, pentru a preveni criza umanitară din regiune”, a menționat Chișinăul.
Totodată, pe 11 februarie, Moldovagaz a livrat pe malul stâng 3 milioane de metri cubi de gaz, cu titlul de împrumut. Volumele sunt necesare pentru a asigura că rețeaua de transport a gazului natural și, implicit, sistemul energetic al Republicii Moldova funcționează corect și fără întreruperi.
TV8.md amintește că Tiraspolul a refuzat oferta de 60 de milioane de euro din partea UE pentru a procura gaz până în luna aprilie. Totuși, Guvernul a acceptat un alt scenariu. O companie din Dubai ar urma să-i plătească unui furnizor din Ungaria ca acesta să cumpere gaz pe piața europeană și să-l livreze până la hotar cu Republica Moldova. De aici, Moldovagaz le va pompa în stânga Nistrului. Este vorba despre furnizarea a 3 milioane de metri cubi pe zi. Regiunea transnistreană va lua banii pentru plata gazului dintr-un credit rusesc. Schema urma să fie pusă în aplicare din 13 februarie.
Guvernul a anunțat că ambele companii au fost verificate, iar acestea corespund normelor prevăzute de legislația națională și internațională, iar în spatele lor nu au fost identificați cetățeni moldoveni. Totodată, malul stâng a acceptat condițiile impuse de Chișinău printre care se numără: eliberarea deținuților politici, rezolvarea problemei liceului din Rîbnița, păstrarea televiziunii publice moldovenești în grilă și scoaterea posturilor de control instalate în 2022.
Totuși, aprovizionarea regiunii transnistrene cu gaze a ajuns din nou la cheremul Ucrainei. Compania maghiară, care s-a angajat să cumpere gaze de pe piața europeană pentru stânga Nistrului, declară că are nevoie de acordul Kievului, întrucât o parte din gazoduct tranzitează regiunea Odesa. Furnizorul de gaze încearcă să intervină pe lângă Uniunea Europeană ca să pună presiune pe ucraineni, în timp ce Guvernul de la Chișinău preferă să tacă.