Înalt oficial european face o declarație neașteptată privind reglementarea conflictului de pe Nistru. Optăm pentru oferirea unui statut special regiunii transnistreană, dar cu respectarea integrității Republicii Moldova, a declarat Josep Borrell, vicepreședintele Comisiei Europene, în cadrul unei conferințe de presă susține la Bruxelles alături de premiera Natalia Gavrilița. Întrevederea a avut loc în marja reuniunii Consiliului de Asociere UE - Republica Moldova.
Oficialii moldoveni au parcurs astăzi, la Bruxelles, un adevărat maraton al întrevederilor la nivel înalt. Reuniunea Consiliului de Asociere UE - Republica Moldova a fost coprezidată de prim-ministra Natalia Gavriliţa și vicepreședintele Comisiei Europene Josep Borrell. Potrivit oficialilor, o parte importantă a discuțiilor de s-au axat pe aprofundarea cooperării în domeniul politicii externe de securitate și de apărare.
(SINCRON BORRELL)
„În ceea ce privește conflictul transnistrean am reafirmat angajamentul pentru a facilita un proces de soluționare extins, pașnic și durabil pe baza respectării integrității teritoriale și a suveranității Moldovei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional și cu un statut special pentru Transnistria. Procesul de integrare este foarte intens și necesită timp, fiecare stat este evaluat în funcție de propriile realizări și va progresa pe această cale cu propria sa viteză, dar după întâlnirea de azi cu dvs pot să spun că viitorul Moldovei și al cetățenilor săi este în mod limpede în UE”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell.
„Am subliniat în cursul discuțiilor angajamentul nostru ireversibil față de parcursul european și am vorbit despre stadiul reformelor pe care le întreprindem în vederea îndeplinirii recomandărilor comisiei europene. Am discutat despre implementarea Acordului de Asociere și am constat că este o dinamică foarte bună în relațiile noastre. Am văzut o susținere fără precedent pentru parcursul nostru european”, a menționat prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița.
Natalia Gavrilița a avut și o întrevedere cu un grup de eurodeputați din cadrul Partidului Popular European, în frunte cu Siegfried Mureșan, care este și copreședinte al Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Moldova. Gavrilița a vorbit despre eforturile Guvernului de a stabiliza economia, concomitent cu realizarea unor reforme structurale, care să apropie Republica Moldova de Uniunea Europeană.
Prim-ministra s-a întâlnit și cu vicepreședintele Comisiei Europene pentru Pactul verde. Șefa Executivului a vorbit despre situația din domeniul energetic și măsurile întreprinse de Chișinău pentru a identifica surse alternative de energie și gaze naturale, dar și pentru a limita dependența de gazul rusesc. Din delegația Moldovei la Bruxelles fac parte ministrul Afacerilor Externe, vicepremierul pentru Reintegrare, ministrul Infrastructurii, ministrul Economiei, ministrul Justiției, dar și cel al Agriculturii.