Ziua Mondială a Stomatologului este marcată pe 9 februarie, în ziua comemorării Sfintei Apollonia, care este patroana celor suferinzi de durere de dinți și a stomatologilor. Sănătatea noastră generală este influențată de sănătatea dinților. De aceea, este important să avem o atitudine responsabilă atunci când vine vorba despre zâmbetul nostru și despre îngrijirea corectă a dinților.
Totul începe cu prevenția. În cavitatea bucală trăiesc miliarde de bacterii, dintre care o mare parte sunt bacterii bune care ne protejează sănătatea orală. Există, totuși și bacterii care se acumulează sub formă de placă bacteriană și care transformă alimentele rămase în gură în acizi și care, în timp, pot produce eroziunea dinților.
Bacteriile responsabile de acest lucru au tendința de a se înmulți noaptea, atunci când este secretată o cantitate mai ridicată de salivă, iar activitatea noastră este în stand-by.
De aceea, în absența unei rutine zilnice corecte de îngrijire a dinților, neîndepărtate, bacteriile din cavitatea bucală pot favoriza apariția cariilor dentare și a afecțiunilor gingivale (gingivita – inflamarea și sângerarea gingiilor la periaj).
Ce trebuie să faci pentru a-ți păstra dinții sănătoși
Menține o igienă orală zilnică adecvată
Pentru un zâmbet sănătos, este obligatoriu să practici o igienă orală bună în fiecare zi prin periaj dentar de 2 ori pe zi pentru minimum 2 minute, folosirea aței dentare, a apei de gură și a dușului bucal. Astfel, nu doar te asiguri că ai dinții curați, dar îți protejezi și gingiile și îți menții respirația fresh.
Pași în realizarea corectă și eficientă a periajul zilnic și în îngrijirea corectă a dinților
• Poziționează periuța în unghi de 45 de grade față de gingii;
• Periajul dentar începe dintr-o parte a arcadei și este finalizat în partea opusă;
• Este indicat să se înceapă cu arcada superioară și apoi cu cea inferioară;
• Realizează mișcări ușoare de sus în jos (de la gingie către exteriorul dintelui) pentru a îndepărta resturile alimentare de pe dinți și a nu le împinge spre gingie;
• Periază toate suprafețele dintelui: exterioară, interioară și suprafața pe care se realizează masticația;
• Utilizați vârful periuței pentru a curăța suprafețele interioare ale dinților frontali, folosind o tehnică blândă de sus în jos, pentru fiecare dinte în parte;
• Periați fiecare dinte în parte pentru câteva secunde;
• Mișcările sunt verticale, sau cel mult mișcări circulare de igienizare a suprafețelor dentare și a gingiilor.
Păstrează curate instrumentele utilizate pentru igiena zilnică
Asigură-te că după folosire, periuța de dinți este bine igienizată cu apă pentru a îndepărta pasta de dinți rămasă, ața dentară și apa de gură sunt închise corespunzător și depozitate în locuri adecvate până la următoarea utilizare.
De asemenea, nu uita să schimbi periuța dentară la fiecare 3 luni sau chiar mai des, în funcție de gradul de uzură al perilor. Iar dacă ai fost răcit, recomandarea specialiștilor este să schimbi periuța de dinți imediat ce răceala a trecut.
Ține cariile și alte afecțiuni dentare la distanță
Cum? Cu un control periodic o dată la 6 luni la medicul dentist în cadrul căruia stomatologul examinează clinic cavitatea bucală și cu ajutorul investigațiilor de radiologie dentară digitală.
Indiferent de situație, fii atent la semnele și semnalele pe care ți le transmite zâmbetul tău și programează vizita la medicul dentist dacă observi: sângerări gingivale, inflamarea sau înroșirea gingiilor, retracția gingivală, mobilitate dentară (dinții încep să se miște) fără cauză traumatică, sensibilitate foarte ridicată la cald sau la rece, respirație neplăcută persistentă, dureri sau disconfort în timpul masticației.
Programează ședința periodică de profilaxie de două ori pe an
Chiar dacă urmezi corect rutina zilnică de igienizare a cavității orale, nu se poate realiza o igienizare completă și există o peliculă bacteriană care se lipește pe dinți și care nu poate fi îndepărtată doar prin periajul zilnic, dar care poate fi îndepărtat la cabinetul stomatologic prin ședința de profilaxie (detartraj, periaj profesional și air-flow).
Controlează cantitatea de zahăruri și alimente acide consumate zilnic
Reducerea consumului de alimente dulci și cu aciditate ridicată nu doar că îți asigură un zâmbet sănătos, dar are un impact pozitiv asupra întregului organism. În ceea ce privește zâmbetul, o dietă alimentară echilibrată te protejează de apariția cariilor și te scutește de vizite lungi și costisitoare la medicul dentist.
Măsuri suplimentare:
• Să folosești un pai atunci când consumi băuturi dulci;
• Să eviți alimentele și băuturile foarte calde sau foarte reci și mai ales, alternarea lor;
• Să consumi o cantitate suficientă de apă plată;
• Să periezi dinții, dacă se poate, după ce ai consumat o cantitate mai mare de alimente bogate în zaharuri;
• Evită să folosești scobitorile de lemn pentru îndepărtarea resturilor alimentare depuse interdentar. Acestea îți pot răni gingiile sau pot favoriza transportarea altor bacterii în cavitatea bucală;
• Renunță la obiceiurile vicioase precum fumatul, care nu afectează doar sănătatea dinților, ci sănătatea generală.
Frica de medicul stomatolog
Studii recente au dovedit faptul că „dentofobia”sau teama de stomatolog se transmite la copil prin intermediul comportamentului inadecvat al părintelui, atunci când se află în vizită la cabinetul stomatologic. În plus, s-a observat că tatăl poate transmite foarte ușor emoțiile și teama de stomatolog atât copilului, cât și mamei.
Pentru a ameliora această problemă, se pot utiliza diverse jucării sau chiar o șosetă care să întruchipeze un personaj din desenele animate preferate și care să fie „medicul stomatolog”. Acest personaj va realiza periajul dinților și îl va învăța pe copil să utilizeze periuța de dinți, în locul părinților. Se pot folosi, de asemenea, cărți și diverse cartonașe colorate, realizate special pentru copil, care explică efectuarea periajului dentar pas cu pas, pe înțelesul lui.
În cazul copiilor mai mari, sunt utile și atractive periuțele de dinți cu afișaje și diverse sunete care le indică timpul necesar periajului.
Dacă sunteți alături de copilul dumneavoastră și îi explicați cu răbdare cum își poate păstra igiena orală, acesta va deveni responsabil o dată cu trecerea timpului și va avea o dantură frumoasă și sănătoasă.
Sfânta Apollonia era fiica unui funcționar de stat major în Alexandria, care credea în Hristos, pe vremea când mulți compatrioți ai ei erau păgâni. La vârsta de 49 de ani, în perioada persecuției creștinilor, a fost martirizată. Călăul i-a extras dinții și i-a zdrobit maxilarele. Atunci ea a rezistat torturilor inumane, a fost fermă în credința ei și nu a renunțat la creștinism. În acel moment, ea a devenit patroana celor care suferă de durere de dinţi şi alte boli stomatologice, iar mai târziu şi a stomatologilor.
În 1984, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Societatea Internaţională a Stomatologilor a stabilit ziua de 9 februarie drept Ziua Mondială a Stomatologului.
Vechii stomatologi au folosit prototipul primei bormaşini stomatologice cu 9.000 de ani în urmă. Această descoperire a fost făcută de cercetătorii din SUA şi Franţa, în provincia Belucistan din Pakistan. Aici au fost descoperite cadavrele unor cetăţeni care au locuit în secolele al IV-lea şi al VI-lea, î.H., care avea găuri cu plombe de un diametru perfect de 1-3 milimetri şi o adâncime de 3,5 milimetri.
Despre arta vechilor stomatologi vorbeşte şi faptul că erau puse plombe şi la dinţii la care accesul este unul destul de dificil.