Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1005: Drone nord-coreene „Made in USA” și amenințările lui Lukașenko. Putin anulează datoriile soldaților

social

/VIDEO/ Urme ale Uniunii Sovietice: Monumente cu Lenin, Kotovski și alții, la loc de cinste. Ar trebui sau nu demolate?

19 februarie 2023, ora 17:10

După mai bine de trei decenii de la prăbușirea Uniunii Sovietice, moment care a culminat cu independența Republicii Moldova, țara noastră încă mai păstrează urme ale acelor vremuri. Lenin, Marx, Engels, Kotovski și mulți alții privesc, de la înălțime, viața de zi cu zi a moldovenilor. Pe teritoriul țării există zeci de monumente sovietice, dedicate liderilor comuniști ori evenimentelor istorice de atunci. Cele care-l reprezintă pe fostul lider bolșevic, Lenin, deși nu sunt protejate de stat, încă mai pot fi găsite nu doar în colecții private, ci chiar în fața centrelor raionale. 

Dar, există și monumente sovietice care sunt ocrotite de către stat, cum ar fi statuia ecvestră a fostului general comunist, Grigori Kotovski. În timp ce unii istorici cred că asemenea lucrări trebuie expuse într-un muzeu, oamenii de rând, în mare parte, sunt de părere că trebuie lăsate acolo unde au stat până acum. 

La trei decenii de la destrămarea Uniunii Sovietice, în Republica Moldova găsim o mulțime de monumente care glorifică acele vremuri și personalitățile de atunci. Însă, nu toate sunt de importanță națională, adică nu sunt incluse în Registrul monumentelor de for public și, respectiv, nu sunt protejate de către stat. 

Este și cazul celor care îl reprezintă pe fostul lider bolșevic, Vladimir Ilici Lenin. Nu există o bază de date exactă, dar de la istoricul Ion Ștefăniță aflăm că, acum circa 10 ani, în diferite localități din țară erau circa 16 monumente de acest fel.

Una dintre cele mai cunoscute monumente ale lui Lenin este cea pe care o găsim și astăzi pe teritoriul Centrului expozițional Moldexpo din Capitală. Comuniștii vin, ocazional, aici și depun flori. Au fost timpuri când în jurul monumentului au avut loc scandaluri, riscând chiar să fie demolată de un grup de veterani ai conflictului de pe Nistru. 

De altfel, această statuie a ajuns la Moldexpo, în anul 1991, după ce a stat ani la rând în centrul Capitalei, chiar în fața Guvernului Republicii Moldova. 

Fostul deputat, scriitorul Ion Hadârcă, a fost unul dintre cei care a participat la demontarea lui. Acțiunea a fost posibilă datorită unei legi emise de Parlamentul din acele vremuri, care a dispus demolarea tuturor monumentelor sovietice. 

Acest monument stă aici alături de alți doi comuniști, Karl Marx și Friedrich Engels. Un alt monument al lui Lenin găsim în orașul Anenii Noi. Și această construcție are o istorie zbuciumată. 

Monumentul din Anenii Noi a fost motiv de dispută atunci când, în anul 2012, s-a dorit demolarea acestuia, dar aleșii locali au renunțat la decizie, în urma unor proteste ale cetățenilor din oraș, în comun cu unii deputați comuniști. 

În orașul Căușeni, de pildă, statuia lui Lenin a fost luată din centrul localității. Dar, un funcționar comunist l-a luat și l-a ținut pe teritoriul unei întreprinderi locale, iar acum se află la elevatorul din oraș. 

Am reușit să facem rost de câteva fotografii cu statuia din Căușeni, care încă se afla în fața fostului executiv raional. Vedem că Lenin era un loc de pelerinaj și pentru cuplurile de miri, care depuneau flori la picioarele lui. Era sfârșitul anilor 70 ai secolului trecut. Și dacă monumentele care îl înfățișează pe Lenin nu se regăsesc în Registrul Monumentelor de for Public, în listă oricum găsim câteva monumente sovietice, care celebrează unele evenimente din acele vremuri. În Capitală, sunt cinci astfel de monumente. Unul este statuia ecvestră care îl reprezintă pe fostul conducător miliar comunist, Grigorii Kotovski. 

Părerile despre meritele militare ale fostului general comunist sunt împărțite. Unii îl consideră un erou, alții - un criminal. 

„A început războiul ruso-nipon. A fost chemat la arme, dar a dezertat. A revenit în Basarabia, unde a fondat o ceată de haiduci. Jefuiau vile, magazine, bănci. Ca un atacator de bună credință, o parte din bani o împărțea săracilor, alta și-o lua lui, pentru necesitățile organizației ori ale sale personale”. 

Tot în Chișinău există și monumentul dedicat eliberării Moldovei de sub ocupația germano-fascistă, care stă la loc de cinste, pe bulevardul Constantin Negruzzi, chiar în fața Academiei de Științe a Moldovei. Și acesta se regăsește în Registrul monumentelor de for public, deci orice intervenție trebuie autorizată de Guvern. 

Acest monument a fost restaurat în anul 2019, la inițiativa Președinției și a președintelui socialist de atunci, Igor Dodon. Cu cinci ani mai devreme, în scuar urma să apară și un monument dedicat Limbii Române. O schiță sub formă de carte, elaborată de un artist plastic român, a acumulat cele mai multe voturi, dar proiectul nu a mai devenit realitate

Părerile istoricilor pe care i-am abordat referitor la aceste sculpturi și monumente sunt acelea de a le păstra, dar nu în locațiile actuale, ci într-un muzeu dedicat acelei epoci, unde doritorii le pot vizita ori de câte ori au dorință.

Un exemplu în acest sens este Ungaria, o fostă republică sovietică, care, în 1993, a reușit să adune toate aceste sculpturi, monumente, opere de artă din perioada sovietică, într-un parc tematic ce aduce în bugetul statului milioane de euro anual. Interesul pentru acest parc este imens. Aproape 40 de milioane de vizitatori vin să admire operele. 

Ucraina în schimb, țară în care se aflau peste o mie de sculpturi dedicate lui Lenin, a decis, după anul 2014, să le dea jos pe toate. 

De altfel, în Republica Moldova există un muzeu în aer liber, în care nostalgicii după vremurile sovietice pot contempla statui cu Lenin și alți dictatori ai regimurilor de atunci. Le-a adunat cu grijă un cunoscut colecționar de la noi, Petru Costin. 

Părerile cetățenilor sunt împărțite, referitor la aceste monumente. Cei care au avut de suferit din cauza regimului comunist sovietic ar dori înlăturarea lor de pe străzile Chișinăului, nu susțin însă distrugerea lor. Alții condamnă orice tentativă de a le muta locul și insistă că ele trebuie să stea în locuri vizibile. 

Un reportaj de Constantin Niculae 

Imagine de Vlad Glinjan 

Montaj de Constantin Niculae

/VIDEO/ Starea „buncărelor din Chișinău”: Câte sunt, unde se află și câte persoane se pot adăposti în caz de pericol
/VIDEO/ Giganții care devin ruine: Greșeala care a distrus uzine și fabrici uriașe din Moldova. Planul oficialilor de acum
/VIDEO/ Start sesiunilor foto de Crăciun! La cât se ridică prețul unei ore într-un decor de poveste
/VIDEO/ Start sesiunilor foto de Crăciun! La cât se ridică prețul unei ore într-un decor de poveste
/PROMO/ Secretul banilor: Apartamente scumpe. Cum s-a ajuns aici, aflăm de la președintele Uniunii Agențiilor Imobiliare, Nicolae Balaur
/PROMO/ Secretul banilor: Apartamente scumpe. Cum s-a ajuns aici, aflăm de la președintele Uniunii Agențiilor Imobiliare, Nicolae Balaur
/VIDEO/ Moldovenii cu cetățenie română, prezenți în număr mare la urne: „Fiecare vot este important”
/VIDEO/ Moldovenii cu cetățenie română, prezenți în număr mare la urne: „Fiecare vot este important”
/VIDEO/ Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
/VIDEO/ Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
/VIDEO/ Trafic de ființe umane la ferme și stânele din țară! Ce-am descoperit la o fermă, unde în septembrie a venit poliția
/VIDEO/ Trafic de ființe umane la ferme și stânele din țară! Ce-am descoperit la o fermă, unde în septembrie a venit poliția

/VIDEO/ Cum se votează la Comrat pentru alegerile prezidențiale din România: „Dacă au cetățenia, sunt datori acestei țări”

missing
24 noiembrie 2024, ora 17:41

Pentru alegerile prezidențiale din România s-au deschis 59 de secții de votare în Republica Moldova, dintre care una și la Comrat. Votanții din regiune au menționat faptul că au participat la alegeri din datorie, ca și cetățeni ai României, și că au votat pentru democrație.

Întrebat de reporterul TV8, unul dintre cetățeni a spus: „Dispoziția este foarte bună. Speranța întru Europa”.

O locuitoare din regiune, Maria, a menționat: „Dacă oamenii au cetățenia României, ei sunt datori acestei țări și sunt obligați să iasă la vot și să voteze” și că „îi pare rău că nu a învățat limba română” în școală. De asemenea, a subliniat faptul că toți cetățenii, inclusiv cei din Găgăuzia, trebuie să cunoască limba de stat.

Un alt cetățean, Ion, a venit cu un mesaj către alegători:„Noi trebuie să alegem democrația, Europa, unde nu sunt dictatori, ca în partea de Est. Și cred că oameni o să voteze așa cum trebuie”.

Întrebat cât de greu le este vorbitorilor de limbă română în regiune, bărbatul a spus: „Noi suntem deprinși. Ei româna nu prea vorbesc. Vorbim rusa. Aici cred că nu s-a lucrat la nivel înalt, cu etnia găgăuză, ca să învețe limba de stat, limba română. Ei chiar nu doresc să o învețe, dar nu pentru că nu au posibilitatea. Suntem nevoiți să vorbim în limba rusă cu dânșii”.

În diasporă au votat 558.237 oameni până la ora 17.00, iar în Republica Moldova în particular, au participat 71.671 de cetățeni, find printre cea mai activă diasporă, peste cea din Franța sau Spania.

Secțiile de votare din afara țării, pentru prezidențialele din România, au fost deschise. Moldovenii cu cetățenie romana vor putea vota de astăzi și până duminică la cele 59 de birouri electorale deschise pe teritoriul țării noastre. /Avocatul Poporului pentru drepturile copilului s-a autosesizat în cazul fetiței din Tohatin, batută cu cruzime de mama ei și a solicitat statului să intervină pentru a proteja copila de violență. /Parlamentul urmează să modifice legea specială a fermierilor, votată acum două luni. Ar urma sa fie lărgit cercul agricultorilor eligibili, iar perioada de înghețare a datoriilor va fi extinsă. Anunțul a fost făcut aseară de președintele Comisiei parlamentare pentru agricultură!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la viceguvernatorului Găgăuziei, Ilia Uzun. Acesta este vizat într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Avem detalii, dar și reacția viceguvernatorului! /Guvernul î-l trimite pe ministrul Energiei la Gazprom după gaz rusesc pentru regiunea transnistreană. Este prima vizită a unui ministru în Federația Rusă după declanșarea războiului de invazie a Ucrainei. /Prima ninsoare din acest an a venit la pachet și cu primele incidente în trafic. Zeci de salvatori și echipe de intervenție au muncit în teren pentru a scoate din șanțuri automobilele derapate de pe șosele, dar și pentru a împrăștia material antiderapant.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remanierile de la Guvern sunt corecte, afirma președinta Maia Sandu, ca răspuns la criticile aduse ultimelor schimbări din Executiv. /Ministerul apărării anunță ca urmează sa achizitioneze doua sisteme noi de identificare și nimicire a dronelor. Totuși acestea nu sunt suficiente și ar mai fi nevoie de câteva, susțin autoritățile. /Guvernul a ratificat acordul cu Italia care prevede ca moldovenii cu stagiu de muncă atât în Moldova cât și în statul italian, vor fi calificați pentru a beneficia de pensii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O dronă a fost găsită de un trecător în capitala. Dispozitivul a fost descoperit in zona Arenei Chișinău și a fost preluat de geniști pentru examinare. /Analiștii politici de la noi consideră ineficiente remanierile guvernului și se arată sceptici față de schimbarile făcute. Ce așteptări aveau aceștia! /Astăzi se împlinesc 1000 de zile de când ucrainenii trăiesc în teroarea semănată de invazia rusă în țara vecină. Cu această ocazie, Volodimir Zelenski a publicat un filmuleț în care a arătat prin ce încercări a trecut Ucraina în tot acest timp.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Discuțiile pe marginea remanierilor s-au finalizat. Premierul Dorin Recean urmează să anunțe din clipă în clipă cine sunt miniștrii care își pierd fotoliile. /Tot astăzi, șefa statului Maia Sandu s-a întalnit la Președinție cu liderii partidelor politice. S-a discutat despre reforma justiției și lupta împotriva corupției. Ce au declarat liderii de partide la ieșire! /Un copil de 3 ani și un barbat de 42 de ani au murit intoxicați cu gaz în propria lor locuință. S-a întâmplat în satul Gura Bîcului, Anenii Noi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Conturi bancare cu peste 100 milioane de dolari, provenite din spălarea de bani cunoscută drept „Laundromatul rusesc”, au fost înghețate în străinătate, în baza probelor aduse procurorii anticorupție de la Chișinău. De asemenea, pentru alte 90 de milioane de dolari, urmează să fie pus sechestru. /Întreprinderile de stat trebuie să implementeze măsuri anticorupție mai riguroase, în conformitate cu bunele practici europene. Asta relevă un raport, prezentat astăzi de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție. Cu ce recomandări vin experții în domeniu! /Un bărbat de 72 de ani din Drochia ar fi încercat să-l omoare pe presupusul amant al soției. Acesta a fost reținut în flagrant, fiind denunțat la poliție de cel pe care îl angajase inițial să comită crima.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Dosarul de trădare de patrie în care este vizat șeful serviciului juridic al Parlamentului, un ofițer al Poliției de Frontieră și soția acestuia, care ar fi fost complice, a fost trimis în instanță. /Notă de protest Kremlinului, înmânată Ambasadorului Federației Ruse la Chișinău. Oleg Ozerov a fost chemat astăzi la Ministerul de Externe. Autoritățile moldovenești i-au cerut Rusiei să se abțină de la orice ingerință în afacerile interne ale Republicii Moldova. /Un șef de secție de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” este cercetat de ofițerii anticorupție, pentru că ar fi perceput sistematic plăți ilegale de la pacienți. Care este reacția instituției!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină fotoliul șefei de la Procuratura Anticorupție. „Am văzut un eșec total”, a spus președinta Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, unde s-a discutat despre corupția politică. Cu ce reacție a venit Procuratura Anticorupție! /Andrei Spînu se retrage din Guvernul Republicii Moldova și din Partidul Acțiune și Solidaritate. Anunțul a fost făcut într-o postare pe Facebook. Cum și-a motivat plecarea, dar și care a fost reacția colegilor! /Notă de protest Kremlinului pentru ingerințele Federației Ruse în procesul electoral și căderea dronelor rusești pe teritoriul țării. Autoritățile de la Chișinău îl convoacă pe Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Ozerov.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Socialiștii nu se pot resemna cu înfrângerea. Membri, dar și simpatizanți ai partidului au protestat astăzi în fața Comisiei Electorale Centrale, în timp ce membrii acesteia examinau sesizările depuse de ei, care se referă la presupusele încălcări în timpul scrutinului. Care este reacția PAS-ului! /Amenzile aplicate până acum alegătorilor care au luat bani în schimbul votului la alegerile prezidențiale și referendum se ridică la 5 milioane de lei. Sancțiunile au fost aplicate de Centrul Național Anticorupție, pe baza proceselor contravenționale întocmite de polițiști. /Mai mulți medici, dar și pacienți au ieșit astăzi astăzi în fața Spitalului Clinic din Bălți, în semn de protest față de decizia instanței de a-l condamna la doi ani de închisoare pe medicul urolog Serghei Cozub. Aceștia au cerut grațierea medicului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Victor Furtună a câștigat concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Acesta a obținut cel mai mare punctaj în urma interviului desfășurat astăzi de Consiliul Superior al Procurorilor. /Partidul Socialiștilor din Moldova amenință cu proteste. Igor Dodon acuză guvernarea și pe președinta nou aleasă că a furat voturile alegătorilor. Ce răspuns au cei din urmă! /Moldovenii cu cetățenie română vor fi așteptați 5 zile la urne ca să voteze președintele țării și să-și aleagă reprezentanții în Parlamentul de la București. România va deschide în Republica Moldova 59 de secții de votare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină unele fotolii în Guvern. Premierul Dorin Recean promite schimbări în următoarele zile. Acesta nu a precizat însă despre ce miniștri ar fi vorba. /Ministerul Afacerilor Externe respinge acuzațiile autorităților ruse, care au spus că nu recunosc rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și le consideră „nedemocratice”. Care a fost și reacția purtătorului de cuvânt al Guvernului! /În doar două zile, peste 100 de mii de persoane s-au înscris în sistem pentru a beneficia de compensații pentru perioada rece a anului. Cei care vor cheltui banii acordați de stat în alte scopuri decât plata facturilor pentru încălzire, vor fi lipsiți de compensație.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizia Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului republican a fost publicată în Monitorul Oficial. Integrarea europeană va fi legalizată în Constituție. /Fraudă de zece milioane de lei dintr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană. Ofițerii anticorupție au descins la cinci angajați ai Moldsilva. /Peste 50 de mii de persoane s-au înscris în sistemul de compensații în prima zi de la lansare. Cererile pot fi depuse până pe 28 noiembrie, inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Maia Sandu câștigă alegerile prezidențiale și devine singurul politician căruia moldovenii i-au încredinţat direct două mandate. Rezultate preliminare arată un scor de 55,3 la sută pentru Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, cu 44,6%. /Aproape 800 de încălcări în ziua alegerilor au fost semnalate de Observatorii Misiunii Promo-Lex. Și poliția a înregistrat peste 200 de incidente care au vizat procesul electoral și au întocmit 31 de procese-verbale. Cele mai multe țin de coruperea electorală, fotografierea buletinelor de vot sau transportarea organizată la secțiile de votare. /De astăzi, cetățenii Republicii Moldova se pot înregistra pe platforma compensații.gov.md pentru a beneficia de ajutor la energie în sezonul rece. Compensațiile vor fi acordate sub formă de bani direct în contul bancar sau prin oficiile poștale, nu ca reducere în facturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remunerați cu mașini și telefoane mobile pentru a corupe alegătorii. Oamenii legii vin cu detalii despre perchezițiile de ieri la membrii fostului partid „Șor” și ai Blocului politic „Victorie”. Două persoane au fost reținute, iar un Suzuki Vitara, confiscat. Astăzi au avut loc noi percheziții în acest dosar. /Astăzi este ultima zi în care este permisă agitația electorală în cadrul turului doi al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Mâine va fi „ziua tăcerii”, iar duminică moldovenii vor decide cine va conduce țara în următorii patru ani. /Suntem săraci, dar punem bani și la ciorap. Șase din zece moldoveni au reușit în ultimul an să pună bani deoparte, arată un sondaj efectuat de Expert Grup. Economia țării însă a pierdut.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Constituția Republicii Moldova va fi modificată. Curtea Constituțională a validat referendumul republican din 20 octombrie. Începutul ședinței a avut loc pe fundalul unui protest organizat de liderii și simpatizanții Blocului „Victorie”, afiliat fugarului penal Ilan Șor, dar și ai Partidului Comuniștilor. /Percheziții matinale în șapte raioane din țară, în cadrul unor dosare privind coruperea electorală.12 persoane sunt bănuite că ar fi oferit bani alegătorilor pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidențiale. Tot pentru corupere electorală a fost reținut și liderul organizației teritoriale al Blocului Victorie din Cimișlia. /Începând de mâine,1 noiembrie, și până pe 31 martie, șoferii sunt obligați să circule cu luminile de întâlnire conectate la mașini și pe timp de zi. Ce amendă riscă șoferii care nu se vor conforma.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de peste două milioane de lei pentru corupere electorală, iar alte aproape o mie de procese-verbale sunt acum în examinare. Printre cei amendați se află și Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. /În plină campanie electorală, miniștrii au decis să dubleze îndemnizația unică pentru tinerii medici care vor alege să profeseze la sate. Suma va crește de la 120 până la 250 de mii de lei. Nu are nicio tangență electorală, dă asigurări purtătorul de cuvânt al Guvernului. /Stare de panică dăunează buzunarului. Celebra schemă cu ruda implicată în accident a înșelat moldovenii de cel puțin 36 de milioane de lei. Poliția raportează 240 de cazuri în care oamenii au căzut în plasa escrocilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții în dosarul coruperii electorale. Oamenii legii au descins în Cimișlia și Comrat, la șase persoane, care ar fi influențat alegătorii la referendumul și scrutinul electoral de pe 20 octombrie. /Căldură mai ieftină pentru consumatorii din nordul țării. Care este noul tarif aprobat astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică./Numărul cazurilor de infecții ale căilor respiratorii este în creștere cu 20 la sută față de săptămâna trecută. Mai mult de jumătate s-au înregistrat la copii. În total au fost înregistrate peste 5 mii de cazuri.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În doar o săptămână, ofițerii anticorupție au aplicat amenzi de peste un milion de lei persoanelor care și-ar fi vândut votul în cadrul alegerilor din 20 octombrie. Până acum, oamenii legii au efectuat peste 800 de percheziții și au aplicat sechestre în valoare de peste 50 de milioane de lei. /Medicul de la azilul de bătrâni din Comrat, care a fost filmat în timp ce le spunea pacienților cum să voteze, ar fi fost plătit cu bani din Rusia pentru a influența votul alegătorilor. Acesta a fost reținut. CEC nu exclude anularea voturilor date în acest azil. /Noi detalii în cazul avionului prăbușit la Vadul lui Vodă, unde o persoană a decedat. Aeronava se pregătea să aterizeze când a căzut peste o clădire.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/PROMO/ Secretul banilor: Apartamente scumpe. Cum s-a ajuns aici, aflăm de la președintele Uniunii Agențiilor Imobiliare, Nicolae Balaur
/PROMO/ Secretul banilor: Apartamente scumpe. Cum s-a ajuns aici, aflăm de la președintele Uniunii Agențiilor Imobiliare, Nicolae Balaur
/VIDEO/ Adio, Andreea Cuciuc! Mii de oameni s-au adunat la înmormântarea tinerei de 17 ani
/VIDEO/ Adio, Andreea Cuciuc! Mii de oameni s-au adunat la înmormântarea tinerei de 17 ani
/VIDEO/ Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
/VIDEO/ Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
/VIDEO/ Andreea este petrecută de colegi pe ultimul drum! Igor Cuciuc, în lacrimi: „Cum să trăim cu durerea asta”
/VIDEO/ Andreea este petrecută de colegi pe ultimul drum! Igor Cuciuc, în lacrimi: „Cum să trăim cu durerea asta”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.