Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1137: Kievul anunță cel puțin 19 morți, după atacul din Krivoi Rog. Moscova spune că a țintit altceva

La Stăuceni, se vrea amenajarea unui centru de reciclare, nu a unei gropi de gunoi. Precizările deputatei Ina Coșeru

missing
03 februarie 2023, ora 18:04

Pe terenul de lângă Stăuceni urmează să fie construit un centru de reciclare a deșeurilor și nu un poligon pentru depozitare, așa cum au vehiculat ieri unii funcționari publici. Autoarea proiectului ne-a explicat că urmează a fi amenajate opt centre de acest fel în toată țara. Ieri deputații urmau să voteze începerea elaborării studiului de fezabilitate, dar proiectul a fost scos de pe ordinea de zi a ședinței Legislativului.

„Elaborarea studiului durează mult timp, pentru că este nevoie să colectezi multe date și să le analizezi. Un an sau chiar doi ani. Mâine nu construim nimic lângă Stăuceni”, a declarat deputată PAS și autoarea proiectului, Ina Coșeru.

Ina Coșeru, autoarea proiectului de lege, ne-a explicat că, de fapt, la Stăuceni se planifică construcția unui centru de gestionare a deșeurilor. Adică de la colectare, sortare și până la reciclare. Asta deși, ieri, mai mulți funcționari, inclusiv primarul de Chișinău Ion Ceban au vehiculat că în zonă ar putea fi amenajată o groapă de gunoi asemeni celor de la Ciocana. 

„Eu mă aflu în prezent pe un munte de gunoi. Tot în preajmă, aproximativ 20 de hectare de pământ, exact cum este inițiativa PAS-ului în zona Rîșcani, Ciocana, Stăuceni, Ciorescu, Cricova”, a menționat, Ion Ceban.

„Centrul de gestionare a deșeurilor nu este o groapă de gunoi ca și Tînțăreni. Este o uzină modernă, europeană, de sortare și prelucrare a deșeurilor. Și doar 10% din deșeuri, care sunt inerte și uscate, pot fi depozitate la sol. Nu toată organica poate să fie compostată. Din biogaz poate să fie produsă energie”, a specificat, Ina Coșeru.

Terenul unde ar urma să fie construit centrul se află în apropiere de localitatea Stăuceni. Este vorba despre 20 de hectare de pământ care aparțin statului și care în prezent sunt lăsate în paragină.

Ieri, proiectul s-a regăsit pe ordinea de zi a Parlamentului, iar dacă era votat, Banca Europeană pentru Investiții putea să înceapă elaborarea studiului de fezabilitate, în cadrul căruia erau să fie audiați și cei care locuiesc în comuna Stăuceni. De fapt, asta a fost una dintre doleanțele primarului de acolo, care se arată împotriva construcției centrului și a cerut autorităților să găsească un alt teren. Am vrut să discutăm astăzi cu Alexandru Vornicu, dar acesta ne-a refuzat, pe motiv că subiectul s-a epuizat. Până la urmă, ieri, documentul a fost scos de pe ordinea de zi.  

Noi trebuie să credem că un astfel de proiect trebuie să vină din partea Guvernului. Cu studii de fezabilitate, evaluare de mediu și alte nuanțe. Credem că este un proiect în grabă”, a adăugat deputat BCS, Radu Mudreac.

„Eu cred că proiectul este întârziat, nu este în grabă, pentru că Republica Moldova se îneacă în deșeuri. Dar pentru a îmbunătăți proiectul de lege, eu propun să-l scoatem de pe ordinea de zi și să mai lucrăm la el”.

Acum, deputata spune că se va merge în localitate pentru consultări suplimentare cu cetățenii, după care documentul va fi supus votului în Legislativ. Acesta conține toate avizele necesare din partea Guvernului, a Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie, dar și de la Comisia mediu și dezvoltare regională. Astfel de centre de gestionare a deșeurilor urmează să fie construite și în alte șapte raioane ale țării din banii împrumutați de la BERD și BEI. 

„Noi avem acești bani din 2019, deci țara dispune de bani, dar nu s-a făcut nimic. În 2023, peste patru ani, cu chiu cu vai, suntem la etapa de elaborare o proiectelor tehnice pentru începerea construcțiilor în zona cinci, adică Ungheni, Călărași și Nisporeni. Și poate dacă o să ne mișcăm repede, la anul o să începem și să construim. Dar asta este o zonă din opt zone”, a conchis, Coșeru.

Costul întregului proiect ajunge la 200 de milioane de euro. Până acum o săptămână în nicio localitate din Republica Moldova nu erau sortate deșeurile. Totuși, cele din Chișinău vor fi deja supuse reciclării, după ce Primăria a semnat un contract în valoare de 217 milioane de lei cu o firmă din domeniu. Potrivit datelor oficiale, în țara noastră sunt în jur de 3000 de gropi cu gunoi.

Octavian Iachimovschi, șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Un program de stat de impulsionare a industriei de producere a energiei verzi a fost transformat într-o afacere la limita legalității. Beneficiarii principali sunt câțiva afaceriști. Unul dintre ei, după ce a primit pe gratis de la stat avize pentru a crea zeci de parcuri fotovoltaice, le folosește pentru a construi piramide financiare. Situația e cu atât mai proastă cu cât din totalul de 2000 MW de energie regenerabilă pentru care s-au emis avize, doar 10% din aceste capacități s-au transformat în parcuri fotovoltaice și eoliene. O parte a capacităților a devenit marfă scumpă pe o piață neagră.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Eșec diplomatic la întâlnirea dintre Trump și Zelenski. S-a pierdut șansa păcii? Cum va fi afectată Republica Moldova?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Trump și Putin împart lumea? Ce urmează după întâlnirea din Arabia Saudită și declarațiile scandaloase ale președintelui american? Oficialii ruși jubilează. Se va afla și Republica Moldova în meniul Moscovei?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, este invitata emisiunii „Cutia Neagră PLUS” cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Businessmanul prin care Rusia intenționa să asigure regiunea transnistreană cu gaz a fost implicat și în trecut în afaceri controversate cu iz rusesc. Cutia Neagră PLUS a descoperit în spatele omului de afaceri o întreagă rețea de companii din Moldova, România, Ucraina și Bulgaria. Mai mult, Arcadie Vicol a fost învinuit recent și de investiții dubioase în România.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, invitata emisiunii Cutia Neagră PLUS: „Conducerea țării mi-a cerut să plec. Politicienii nu au dreptul constituțional și nici moral să-mi ceară mie demisia”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.

/VIDEO/ Cine răspunde pentru eliberarea criminalilor condamnați pe viață? Stamate: „De verificat dacă nu au fost influențe abuzive”
/VIDEO/ Cine răspunde pentru eliberarea criminalilor condamnați pe viață? Stamate: „De verificat dacă nu au fost influențe abuzive”
/VIDEO/ Business UP: Secretele vinului din Moldova, dezvăluite de președintele Asociației Somelierilor, Mihai Druță
/VIDEO/ Business UP: Secretele vinului din Moldova, dezvăluite de președintele Asociației Somelierilor, Mihai Druță
/VIDEO/ Legea amnistiei: Olesea Stamate anunță că tatăl ei, avocatul Vladimir Kovali, a apărat 2 condamnați pe viață. Precizări la TV8
/VIDEO/ Legea amnistiei: Olesea Stamate anunță că tatăl ei, avocatul Vladimir Kovali, a apărat 2 condamnați pe viață. Precizări la TV8
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist al site-ului TV8.md sau reporter de investigație la „Cutia Neagră PLUS”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist al site-ului TV8.md sau reporter de investigație la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ Olesea Stamate nu a decis dacă pleacă din Parlament. „Codul penal este mai blând decât legea amnistiei”
/VIDEO/ Olesea Stamate nu a decis dacă pleacă din Parlament. „Codul penal este mai blând decât legea amnistiei”

/VIDEO/ Filantropie sau control? Cine și de ce asociază fundația Soros cu teorii ale conspirației și influență politică

missing
05 aprilie 2025, ora 16:00

De mai bine de trei decenii, fundația Soros Moldova sprijină proiecte în educație, justiție și societatea civilă. Cu toate acestea, numele său este frecvent asociat cu teorii ale conspirației, fiind acuzat de influență externă și manipulare politică. Criticii, inclusiv lideri politici de opoziție, susțin că organizația servește interese străine, în timp ce susținătorii evidențiază impactul pozitiv al proiectelor implementate. 

George Soros, renumit investitor și filantrop, este adesea subiectul unor teorii ale conspirației. Numele său este asociat cu „implicarea” în politica globală: de la presupusul control extern asupra unor state până la manipularea liderilor și organizațiilor internaționale.

„Doamna Maia Sandu merită doar un singur premiu. Premiul Soros pentru cea mai bună investiție, pentru cea mai bună investiție a lui Soros în Republica Moldova. Domnule Soros, Congratulations! Cea mai bună investiție în Republica Moldova este investiția dumitale în Maia Sandu, care distruge această țară și a dat-o pe mâna străinilor”. „ONG-iști și „sorosiștii” au capturat instituțiile de stat din Moldova și majoritatea mass-mediei în interesul Maiei Sandu și al grupării sale criminale aflate la guvernare”,  a declarat liderul PSRM, Igor Dodon. 

Nici de această dată, liderul PSRM nu a oferit vreo dovadă care să-i susțină afirmațiile. Fundația Soros activează în Republica Moldova din 1992, având aceeași misiune ca în cele peste 120 de țări unde este prezentă: sprijinirea dezvoltării unei societăți deschise, bazate pe principii democratice. Despre câteva din miile de proiecte implementate, directoarea executivă a fundației Soros Moldova, Daniela Vidaicu, a relatat pentru „Alo, TV8”:

„Sunt extrem de multe proiecte ale fundației Soros Moldova. Am să dau doar câteva. Probabil oamenii le cunosc. Este vorba de crearea sistemului de stat cu privire la asistența juridică creată de stat și parajuriști pentru persoanele vulnerabile. Este vorba de crearea sistemului de educație PAS cu PAS. Este vorba de crearea sistemului de asistența paleativă pentru persoanele cu boli incurabile. Este vorba de dotarea a zeci de biblioteci cu cărți, cu calculatoare, cu mobilier. Crearea bibliotecii publice de drept pentru toți juriștii din Republica Moldova. Este vorba de un program de bursă pentru tineri, profesori, pentru a face studii la universitățile de prestigiu din statele Uniunii Europene sau Statele Unite. Mai recent, împreună cu zeci de organizații ale societății civile, împreună cu suportul Uniunii Europene, am creat 70 de servicii sociale în foarte multe comunități ale Republicii Moldova. Sunt extrem de multe exemple care arată care este de fapt impactul pozitiv al fundației Soros Moldova.

Realizările pentru fiecare an sunt detaliate pe pagina web a fundației. Majoritatea inițiativelor vizează domenii precum: cultura, educația, mass-media, justiția și consolidarea societății civile. De asemenea, toate rapoartele de activitate, proiectele implementate și bugetele acestora sunt publice și pot fi consultate de oricine pe acest site.

„De 32 de ani fundația Soros este prezentă în Republica Moldova. Este o organizație creată local, conform legislației Republicii Moldova, iar întreaga activitate pe care o avem în RM se bazează pe legislația RM și vine în respectarea legislației RM. Noi am lucrat cu mii de persoane și oameni și am susținut mii de proiecte și inițiative la nivel comunitar, în aproximativ în toate comunitățile și raioanele din RM, începând de la Nord și terminând cu Găgăuzia. Am lucrat cu foarte multe autorități publice locale, indiferent de cine este primar sau cine este consilier local. Este o organizație necomercială, neguvernamentală și este o organizație independentă. Și am lucrat și am susținut inițiative cu scopul de a dezvolta democrația indiferent de cine este la guvernare și indiferent de dinamica politică atât națională cât și locală”, a mai menționat Daniela Vidaicu.

Probabil cel mai mare critic al fundației Soros din Republica Moldova este deputatul Bogdan Țîrdea. Acesta susține ideea că ONG-urile finanțate de George Soros servesc intereselor străine.

„Băieți, îi complicat cu „sorosiștii”. Îi foarte complicat, fiind că „sorosiștii”, ce este rețeaua Soros? Asta este o rețea colonială. O rețea de dirijare externă a statelor coloniale, a coloniilor”. „Când o persoană cu viziuni pro-europene sau pro-americane, când rețeaua Soros îl aduce la guvernare, el începe câteva lucruri: primul rusofobia, a doua militarizarea țării și a treia război”.a declarat deputatul BCS, Bogdan Țîrdea.

Contrar acestor acuzații, Bogdan Țîrdea a fost unul din beneficiarii direcți ai fundației Soros, primid o bursă din partea organizației în 1998, iar în 2002 a participat la o școală de vară din Polonia, finanțată parțial de aceeași ONG. 

O contradicție asemănătoare o putem observa și în cazul lui Călin Georgescu, care militează pentru închiderea rețelei Soros în România. Într-o investigație RECORDER, jurnaliștii au descoperit că în cei 20 de ani de activitate în ONG-uri, Călin Georgescu a avut parteneriate inclusiv cu fundația Soros.

Olesea Stamate a fost exclusă din PAS, iar formațiunea îi cere să-și depună și mandatul de deputat, iar premierul a solicitat demisia șefului de la Administrația Națională a Penitenciarelor. Se întâmplă după ce modificările aduse Legii Amnistiei au dus la eliberarea din închisoare a unor persoane condamnate pe viață pentru infracțiuni foarte grave. /Între timp, interlopul Alexandru Sinigur, eliberat recent datorită modificărilor la legea Amnistiei, a fost reținut într-un nou dosar în care este bănuit de omor. Acesta a fost audiat astăzi de PCCOCS. /Trei angajați ai Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă au fost expulzați din țară. Este răspunsul Moscovei față decizia autorităților moldovenești de a declara persoane indizerabile trei reprezentanți ai Ambasadei Rusiei de la Chișinău.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Corpurile neînsuflețite a patru persoane au fost descoperite într-un apartament din Vadul lui Vodă. Poliția presupune că victimele s-au intoxicat cu gazul emanat de la un cazan defect. /4 deținuti condamnați anterior la detenție pe viață, printre care interlopi și ucigași au fost deja eliberați, iar guvernarea nu are explicații la fenomenul generat de modificările la lege făcute acum 3 ani de cei din PAS. /După săptămâni de agitație și anxietate publică, președintele Donald Trump a anunțat, aseară, detaliile planului său tarifar, pe care l-a numit „Ziua eliberării”. UE s-a ales cu taxe de 20 la sută, China cu 34 %, iar industria auto va fi taxată cu 25 la sută.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evghenia Guțul rămâne în izolator. Curtea de Apel Chisinău a menținut azi decizia primei instanțe care a decis că bașcana va petrece 20 de zile la Penitenciarul 13. Tradiționalele proteste din fața instanței au fost la un pas de a degenera în violențe. /Terenurile agricole de pe teritoriul Republicii Moldova, lăsate în paragină, pot fi date, de acum încolo, în arendă de către primărie. O nouă prevedere din Codul Funciar a intrat în vigoare de ieri și vine să valorifice terenurile arabile. /Piețele financiare își țin răsuflarea înaintea anunțului lui Donald Trump privind noile taxe vamale. Tarifele promise de preşedintele Donald Trump vor fi dezvăluite astăzi şi vor intra în vigoare imediat, în timp ce statele vizate au pregătit propria ripostă, proporțională cu planurile republicanului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Așa zisul minister de externe de la Tiraspol dă asigurări că nu știe nimic despre faptul că deputatul condamnat Alexandr Nesterovschi s-ar ascunde în regiunea transnistreană, așa cum anunțau ieri cei de la SIS. /De azi, pensiile, pentru cei care au stagiul complet de cotizare vor crește, în medie, cu 400 de lei. Tot de azi se majoreaza, cu 10 procente și pensiile de dizabilitate. /Alertă de inundații în Grecia. Mai multe insule din Marea Egee au fost acoperite de ape după o furtună severă. Școlile și grădinițile au fost închise, iar drumurile au fost inundate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
SIS acuză ambada rusă de organizarea evadării deputatului condamnat Alexandr Nestrovschi. Acesta a fost dus în regiunea transnistreană cu un microbuz al ambasadei, în cadrul unei oprațiuni ghidate de serviciile speciale ruse, precizează șeful instituției. .De negăsit de mai bine de două săptămâni, deputata Irina Lozovan a fost condamnată la 6 ani de închisoare pentru complicitate la finanțarea ilegală a partidului Renaștere, afiliat lui Ilan Șor. Tot azi, instanța l-a recunoscut vinovat și pe soțul acesteia, pentru aceeași infracțiune. .Președintele rus și cel ucrainean au stârnit furia lui Donald Trump. Liderul de la Casa Albă s-a arătat enervat pe Putin și pe Zelenski acuzându-i ca ar crea obstacolele în încheierea acordului de încetare a focului între Rusia și Ucraina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, a fost plasată în arest preventiv pentru 20 de zile. Demersul Procuraturii municipiului Chișinău a fost admis parțial. /Federația Rusă a interzis accesul camioanelor moldovenești pe teritoriul său. Kremlinul a inclus Moldova în „lista statelor neprietenoase”, care nu au dreptul să-și transporte mărfurile decât până la hotarul țării. /Un cutremur de 7,7 grade pe Richter a făcut prăpăd în centrul statului Myanmar și în alte 5 țări, printre care Thailanda și China. Cel putin 144 de persoane au decedat, iar alte circa 800 sunt rănite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Vito Perez Gonzalez este numele lui Vladimir Plahotniuc din pașaportul mexican pe care fostul democrat l-ar fi primit anul trecut, se arată într-o investigație realizată de Ziarul de Garda. /Din izolatorul CNA, bașcana Găgăuziei li s-a plâns lui Putin și lui Erdogan că a fost reținută de autoritățile moldovenești pe nedrept și le cere să intervină pentru a o elibera. /Ucrainenii au bombardat, noaptea trecută baza aeriană rusească de la Engles, aruncand în aer aproape o sută de rachete, folosite în atacuri asupra țării lor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evghenia Guțul a fost reținută aseară pe Aeroportul Internațional Chișinău în timp ce intenționa să zboare la Istanbul. Bașcana Găgăuziei este cercetată penal într-un dosar privind gestionarea ilegală a fondurilor electorale din 2023. Reținerea acesteia s-a lăsat cu proteste la Comrat. /În Moldova - Plahotniuc, în Mexic - Gonzales. Fostul lider al democraților, fugarul Vladimir Plahotniuc, a obținut și cetățenia Mexicului, pe lângă cea moldovenească, românească și rusească. /Două incendii de proporții au izbucnit în ultimele 24 de ore la Bălți și Edineț. Au ars două depozite în care se păstrau materiale de construcții, iar pompierii au luptat ore bune cu flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un adolescent de 15 ani și-a pus capăt zilelor în urma unui incident produs la școală. Tragedia s-a produs într-o suburbie a capitalei. /Dublu omor, urmat de suicid, la Soroca. Un bărbat și-a ucis soția și soacra după care și-ar fi pus capăt zilelor. /Cei trei magistrați de la Hîncești și judecătorul de la Curtea de Apel Chișinău, cercetați într-un dosar comun de corupție, au fost suspendați din funcție de CSM până la finalizarea anchetei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Incident la Arena Chișinău. O acrobată a căzut de la înălțime în timpul unui show. Organizatorii exclud o defecțiune tehnică. /Pericol pe șosele. Sâmbătă și duminică oamenii legii au prins peste 100 de șoferi în stare de ebrietate la volan, mai mult cu peste 20 de cazuri decât săptămâna precedentă. /Se reiau negocierile pentru pacea din Ucraina. Ce se discută azi la Riad și de ce Vladimir Putin refuză încetarea focului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Colega de partid a lui Alexandr Nesterovschi, care urmează să își afle sentința la sfârșitul lunii, fiind acuzată de aceleași infracțiuni, ar fi fugit din țară, împreună cu soțul său, cercetat în același dosar. Asta susține primarul de Ocnița pe care cei doi au încercat să îl mituaiscă. /În contextul descoperirii unui focar de pestă porcină africană la o fermă din Cimișeni, Criuleni, sătenilor din localitate le-a fost interzisă sacrificarea porcilor pentru o perioadă de 30 de zile. Revenim cu detalii în jurnal. /Odesa a fost supusă, aseară, unuia dintre cele mai masive atacuri cu drone de la începutul războiului. Zeci de mingi de foc au fost filmate cum zboară deasupra orașului, declanșând un incendiu care a mistuit un centru comercial și un salon auto. Din fericire nu au fost înregistrate decese.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Moarte cumplită pentru o fetiță de nouă ani din Anenii Noi. Aceasta s-a înecat într-o groapă cu apă de o adâncime de peste 2 metri, amplasată exact lângă terenul de fotbal din sat. /Condamnat, ieri, la 12 ani de pușcărie, Alexandr Nesterovschi a fost anunțat în căutare internațională, afirmă șeful IGP. Vecinii deputatului spun că l-au văzut ultima oară, ieri dimineață. /După catastrofa în zootehnie de la Anenii Noi, în urma căreia au fost sacrificați 65 de mii de porci, încă 45 de mii de capete vor fi nimicite la Criuleni, unde a mai fost depistat un focar de pestă porcină africană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alexandr Nesterovschi, deputatul afiliat fugarului Ilan Șor, a fost condamnat la 12 ani de închisoare. Sentința a fost dictată în lipsa lui. Nici avocații nu știu unde se află. Procuratura Anticorupție anunță că l-a dat în căutare. /Scandal de corupție în justiție. O judecătoare din Hîncești a fost reținută după ce ofițerii CNA au efectuat percheziții în biroul acesteia. În dosar mai sunt vizați alți 3 magistrați, unul dintre care de la Curtea de Apel Chișinău. /Trump nu a obținut de la Putin decât înțelegerea de a nu mai ataca insfrastructura eneregetică a Ucrainei. Care sunt comentariile după discuția telefonică dintre cei doi lideri, vedeți imedat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 65 de mii de porci, de la una dintre cele mai mari ferme din țară, vor fi sacrificați și înhumați după ce acolo a fost descoperit un focar de pestă porcină africană. /Locuitorii capitalei vor plăti cu 25 la sută mai mult pentru apă. ANRE a decis că de acum încolo, un metru cub va costa peste 18 lei, comparativ cu 15, cât plăteam până în prezent. /La nici două luni de la încheierea unui acord de pace, Israelul a reluat atacurile asupra Fâșiei Gaza. Peste 330 de palestinieni au fost uciși de drone și rachete.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Statistici îngrijorătoare. În doar două zile de weekend, oamenii legii au prins în trafic aproape 100 de șoferi beți. Mai mulți cu aproape 40, decât săptămâna trecuta. /Atenție șoferi, se ieftinesc carburanții. Prețul pentru un litru benzină scade sub pragul psihologic de 23 de lei, iar motorina va costa mai puțin de 20 de lei. /Miniștrii de Externe din statele membre UE s-au reunit, astăzi, la Bruxelles pentru a decide un ajutor substanțial pentru Ucraina. Finanțarea ar putea ajunge la 40 de miliarde de euro.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, a fost reținut în Marea Britanie și urmează să fie extrădat. Anunțul a fost făcut de Procuratura Anticorupție. /Republica Moldova are un nou vicepremier și ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării. Despre candidatura Doinei Nistor s-a anunțat aseară târziu, iar azi dimineața, aceasta a și depus jurământul. /Feroviarii din Republica Moldova au ieșit, din nou, la protest, cerând achitarea restanțelor salariale. În fața acestora a ieșit ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Putin spune că Rusia e de acord cu armistițiul în Ucraina, propus de Statele Unite, dar există „nuanțe”. Acesta vrea garanții că în timpul pauzei, Ucraina nu se va mobiliza, nu va antrena soldați și nu va primi arme. /Incendiu uriaș în centrul capitalei. Pompierii au luptat ore în șir cu focul după ce acoperișul unui restaurant de pe strada pietonală a fost cuprins de flăcări. /Dumitru Alaiba a demisionat din funcția de vicepremier și ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării. Alaiba făcut anunțul pe Facebook și a dat asigurări că rămâne alături de echipa de guvernare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tăcere la Moscova după ce la propunerea Washingtonului Kievul a aceptat un armistițiu de 30 de zile. Presa internțională scrie că este puțin probabil ca Putin să accepte pacea. /O fetiță de 10 ani din Ciadîr-Lunga a murit azi dimineață în timp ce mergea la școală după ce a fost lovită de o mașină. Din motive neclare, deocamdată, șoferul a pierdut controlul volanului. /Feroviarii, care nu și-au primit lefurile din vara anului trecut, vor protesta din nou, vineri, în capitală. CFM are la ei restanțe salariale de peste 191 de milioane de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a dat undă verde planului de creștere în valoare de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova. Din cei 660 de eurodeputați prezenți în sala de ședință, 499 au votat pentru finanțare. /Republica Moldova și Franța au semnat ieri trei acorduri importante după întrevederea dintre Maia Sandu și Emmanuel Macron. Țările noastre s-au angajat să lupte împreună împotriva dezinformării rusești. /Moscova s-a confruntat, noaptea trecută, cu cel mai masiv atac ucrainean cu drone. Autoritățile ruse afirmă că au doborât aproape 340 de aparate de zbor în toată țara, fără să precizeze, însă, și numărul dronelor care și-au atins ținta.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Proteste violente la București. Decizia Biroului Electoral Central de a respinge candidatura lui Călin Georgescu la prezidențiale i-a înfuriat pe simpatizanții acestuia. Manifestanții au aruncat cu pietre în polițiști, au incendiat bănci și au răsturnat mașina jurnaliștilor de la Digi24. .Președinta Maia Sandu se va întâlni în această seara la Paris cu Emmanuel Macron. Cei doi lideri vor discuta despre relațiile bilaterale, sprijinul Franței pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și aspecte privind securitatea europeană. .Un microbuz de model Ford s-a izbit azi dimineață într-un stâlp pe care l-a smuls din pământ, după care s-a răsturnat. Șoferul de 24 de ani a adormit la volan din cauza oboselii, spune poliția. Din fericire, el a scăpat nevătămat.

/VIDEO/ Evghenia Guțul nu planifica să revină în Moldova? Octavian Iachimovschi: „Am primit informații de la SIS”
/VIDEO/ Evghenia Guțul nu planifica să revină în Moldova? Octavian Iachimovschi: „Am primit informații de la SIS”
/VIDEO/ Business UP: Secretele vinului din Moldova, dezvăluite de președintele Asociației Somelierilor, Mihai Druță
/VIDEO/ Business UP: Secretele vinului din Moldova, dezvăluite de președintele Asociației Somelierilor, Mihai Druță
/VIDEO/ Octavian Iachimovschi candidează din nou pentru șefia Procuraturii Anticorupție. „Voi trece vettingul”
/VIDEO/ Octavian Iachimovschi candidează din nou pentru șefia Procuraturii Anticorupție. „Voi trece vettingul”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist al site-ului TV8.md sau reporter de investigație la „Cutia Neagră PLUS”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist al site-ului TV8.md sau reporter de investigație la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ Alegerile prezidențiale din România, diferite în 2025? Nicușor Dan: „Oamenii nu se vor mai duce către simpatia lor politică”
/VIDEO/ Alegerile prezidențiale din România, diferite în 2025? Nicușor Dan: „Oamenii nu se vor mai duce către simpatia lor politică”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.