/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și prognoză alarmantă! SUA acuză Rusia de atacuri chimice

social

/VIDEO/ Fundațiile de caritate ale politicienilor, pe linie moartă! Unele, ca Edelweiss, s-au închis, altele și-au rărit donațiile

04 martie 2023, ora 21:40

Binefacerea lor a fost direct proporțională cu aspirațiile politice. În ultimii ani, fundațiile de caritate, create de lideri politici sau de persoane apropiate lor, au intrat în con de umbră, deși cândva se întreceau în acțiuni de binefacere. Unele și-au sistat activitatea, altele și-au redus din evenimente și din bugete, după ce fondatorii lor au fugit din țară sau nu mai sunt la putere. Avem destule exemple care să susțină concluzia de mai sus. 

Vă amintiți, probabil, de celebra fundație „Edelweiss”, a lui Vladimir Plahotniuc, care a donat zeci de milioane de lei pentru activități de binefacere. Ultima acțiune de caritate a fost în luna iunie, 2019, exact în luna în care Plahotniuc a fugit din Republica Moldova. Nu este singurul, constată experții de la Promo-LEX, care se întreabă de ce politicienii nu continuă actele de binefacere, după încheierea carierelor politice? „Este mai greu financiar”, a explicat, de pildă, Renato Usatîi, care tot deține o fundație. A negat că s-a folosit de fundație pentru a atrage simpatia electoratului. Pe de altă parte, fundațiile de caritate sunt folosite și pentru spălarea banilor, consideră fostul deputat Iurie Reniță, care a încercat să modifice Legea Fundațiilor. 

Una dintre cele mai cunoscute fundații, fondate de politicieni, este cea a lui Vladimir Plahotniuc, „Edelweiss”. Organizația a fost înființată în anul 2010, cu puțin timp înainte de a se lansa în politică, atunci când a ajuns deputat pe listele Partidului Democrat. Prin această fundație, echipa și-a propus să susțină familiile sărace și persoanele talentate. Rapoartele financiare au arătat că cel mai generos donator a fost, în toată această perioadă, Plahotniuc, care a pompat în activitatea asociației zeci de milioane de lei.

„Ceea ce am realizat acum este doar o mică parte din ceea ce ne-am propus să facem. Îndemnăm și alți oameni de afaceri să ni se alăture”, spunea Plahotniuc, în 2019.

Potrivit jurnaliștilor de la Moldstreet, în anul 2017, Vladimir Plahotniuc a contribuit cu 27 de milioane de lei pentru activitatea fundației, iar un an mai devreme - cu 35 de milioane de lei. În primii șase ani de activitate, fundația a avut la dispoziție un buget de circa 60 de milioane și peste 700 de mii de beneficiari. 

Unul dintre cele mai cunoscute proiecte ale fundației a fost „O nouă viață”, intens mediatizat la televiziunile din trustul media al democraților. Proiectul a presupus oferirea de cutii cu lucruri necesare în primele luni de viață pentru nou-născuți. În cele din urmă, campania a devenit un proiect guvernamental, preluat și implementat de Guvernul Filip, fiecare cutie valorând circa 2 mii de lei. 

Este 9 iunie 2019, ziua în care democrații au mobilizat mii de oameni pentru a protesta față de discutata alianță dintre socialiști și Blocul ACUM. Acțiunea îl va costa pe Plahotniuc funcția deținută în cadrul partidului, pentru că peste două săptămâni a renunțat la șefie și a fugit din țară. Dispariția liderului a însemnat, pentru fundația „Edelweiss”, sfârșitul acțiunilor de caritate. 

Dacă ne uităm pe site-ul fundației, vedem că ultimul eveniment este din 17 iunie 2019, fiind vorba de o donare de sânge. Am încercat să aflăm răspunsuri de la Lilia Cucoș, care, potrivit datelor oferite de autorități, încă mai figurează ca fiind directoarea executivă a asociației. Am telefonat-o pe un număr de telefon, pe care ni l-au oferit oamenii din anturajul democraților, dar era închis. 

Deși pe site-ul fundației, dar și conform informațiilor autorităților, adresa juridică încă mai este în fostul sediu de lux al Partidului Democrat, aici la fel nu am găsit pe cineva, de la care să aflăm răspunsuri. 

Anterior, jurnaliștii de la Ziarul de Gardă au reușit să discute la telefon cu Lilia Cucoș, despre sistarea activității fundației. Aceasta a declarat că asociația este într-o perioadă de restructurare, refuzând să ofere alte detalii. 

În condițiile în care Vlad Plahotniuc este din 2019 fugar, iar ultimele informații disponibile arătau că se află în Ciprul de Nord, a fost imposibil să-l contactăm la acest subiect. Am vrut să aflăm opinia lui Dumitru Diacov, cel care a deținut funcția de președinte de onoare al democraților, dacă fundația și-a sistat activitatea din cauza plecării lui Plahotniuc, dar nici el nu ne-a răspuns la apeluri.

De numele familiei Dodon sunt legate două fundații care au făcut acte de caritate. Prima - „Soluția” a fost lansată în 2011, pe când Igor Dodon aspira la funcția de primar general al Capitalei din partea comuniștilor. La primul raport, acesta a fost întrebat despre banii și donatorii asociației. 

„La un an de zile, ne-a reușit să adunăm de la sponsori circa 500 de mii de lei, sunt donații benevole din partea celor care au vrut să ne ajute să facem lucruri bune”, menționa pe atunci, Igor Dodon.

Cu timpul, fundația de binefacere „Soluția” și-a mai rărit din activități și a trecut într-un con de umbră. Am găsit fundația doar pe o pagină de Facebook, unde era indicată o singură adresă de e-mail. Deși am expediat un mesaj, prin care am cerut să ni se prezinte rapoartele financiare, răspunsul încă se lasă așteptat. 

La două luni după ce Igor Dodon a câștigat alegerile prezidențiale, soția sa decide să înființeze, în februarie 2017, o altă fundație de caritate „Din suflet”.

Am luat legătura cu Rita Manole, care figurează în calitate de conducător al fundației. Ne-a cerut întrebările în scris, dar, chiar dacă i le-am expediat, nu am primit vreun răspuns la ele. Printre altele, am vrut să aflăm cine sunt donatorii fundației și ce sume au donat în ultimii șase ani, unde sunt publicate rapoartele financiare și de ce nu continuă acțiunile de caritate, la fel ca pe timpul când Igor Dodon deținea funcția de șef de stat. 

Fundația-și are sediul într-un bloc de locuit de pe strada Onisifor Ghibu, din sectorul Buiucani al Capitalei, chiar lângă casa familiei Dodon. Accesul în bloc se face doar cu permisiune specială. Deși am sunat îndelung, nu ne-a răspuns nimeni.

În cei câțiva ani de activitate, Fundația de binefacere „Din suflet” a organizat mai multe campanii pentru persoanele aflate în dificultate. Iar pentru a le duce la bun sfârșit a fost nevoie de sume mari de bani. Fie că donau case, fie că procurau mobilă ori aparate medicale, aceste acțiuni aveau nevoie de milioane de lei pentru a fi duse la bun sfârșit.

„Toate proiectele implică anumite emoții și te bucuri când ajuți. Unul dintre cele mai sufletiste proiecte a fost 'Salvăm copiii din lumea tăcerii'”, spunea fondatoarea fundației, Galina Dodon.

Deși fundația era patronată de prima doamnă, la cele mai emoționante evenimente de caritate, Igor Dodon era practic nelipsit. 

Legea obligă structurile de acest fel să publice rapoartele financiare, însă fundația fostei prime doamne a evitat, de fiecare dată, să le prezinte, deși jurnaliștii, cu diferite ocazii, au insistat să le obțină.

„Atunci când se vor finaliza lucrările, vom face totalurile și vom oferi informațiile, conform legii”, declarat Igor Dodon. 

Anterior, Președinția, când încă era condusă de Igor Dodon, negase probleme în finanțarea fundației. Într-un răspuns pentru Ziarul de Gardă, instituția prezidențială menționa că „toate sursele de finanțare atât cele interne, cât și cele externe sunt transparente, însă donatorii nu doresc ca datele lor să fie făcute publice. Din proiectele fundației, peste 200 de mii de cetățeni au fost ajutați”. 

Din decembrie 2022, fundația de binefacere „Din suflet” s-a pomenit într-o listă de interdicții, elaborată de SIS, din cauza unui transfer de pe contul bancar al lui Igor Ceaika, fiul fostului procuror general al Rusiei. Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație a scris că, în 2017, acesta ar fi donat 70 de mii de dolari fundației. 

Ilan Șor este un alt politician care deține o fundație de caritate. În 2011, acesta a înființat fundația „Miron Șor”, pentru a continua acțiunile tatălui său, care a încetat din viață pe când el avea 18 ani.

Fundația de caritate „Miron Șor” a participat în mai multe proiecte de susținere a persoanelor cu posibilități modeste. În 2020, de pildă, a donat un milion de lei administrației din Orhei în lupta cu pandemia de coronavirus. Și tot în 2020, când fundația a făcut totalurile pentru 9 ani de activitate, s-a lăudat că a ajutat 150 de mii de familii din toată țara. 

Fundația are o pagină de Facebook, iar ultima postare este din septembrie 2022, din care aflăm că au fost oferite ghiozdane pentru mai mulți copii. Am încercat să luăm legătura cu administratorii paginii, lăsând un mesaj pe chat, dar am fost ghidați la pagina oficială a lui Ilan Șor. Am retrimis mesajul despre ce vrem să discutăm, însă nu am primit vreun răspuns deocamdată. 

De numele lui Ilan Șor este conectată și asociația obștească Pentru Orhei. Înființată la scurt timp după ce Șor a fost ales primar de Orhei, asociația a sponsorizat mai multe proiecte de infrastructură costisitoare, dar care-l puneau în lumină bună pe edil. Asociația a refuzat să prezinte, de-a lungul timpului, jurnaliștilor interesați rapoartele financiare, menționând că nu are statut de entitate publică și nici obligația de a raporta sursele financiare. 

Renato Usatîi este un alt politician care deține o fundație de caritate. Aceasta și-a început activitatea în 2015, după ce a fost ales primar de Bălți. Săptămâna aceasta, într-o discuție la telefon, Usatîi ne-a declarat că, de la fondare și până în prezent, el era principalul sponsor al fundației. 

Rapoartele financiare, disponibile pe site-ul fundației, sunt din anul 2018. Dar, accesul la ele este restricționat, fiind nevoie de un accept special pentru a le putea vizualiza. 

A doua zi de la această discuție, președinta fundației, Elena Grițco, ne-a pus la dispoziție rapoartele financiare pentru anii 2020 și 2021. Din acestea, aflăm că în cei doi ani, Renato Usatîi a oferit circa 8 milioane de lei, care au fost investiți, în mare parte, pentru proiecte de infrastructură. 

În anul 2020, după modificarea legii privind organizațiile neguvernamentale, fundațiile sunt obligate să scoată din denumiri nume de politicieni ori de persoane de demnitate publică. Pentru aceasta, organizațiile au avut la dispoziție 2 ani. L-am întrebat acest lucru pe Usatîi, care afirmă că noua conducere a fundației a depus actele la Agenția Servicii Publice și așteaptă permisiunea pentru modificarea denumirii. 

Potrivit legislației, un partid politic este obligat să declare toți banii pe care îl cheltuie, dar și toate sursele de finanțare. Legea nu este atât de dură în cazul fundațiilor de caritate, care poate fi finanțată și din afara țării, obligația de bază fiind să publice rapoarte financiare. 

Conform directorului de programe Promo-LEX, Nicolae Panfil, legislația mai poate fi schimbată și îmbunătățită prin obligarea fundațiilor de a raporta atunci când prestează servicii pentru un anumit politician. 

De altfel, în 2019, un grup de deputați, printre care și Iurie Reniță a propus modificarea Legii Fundațiilor, pentru a descuraja politicienii să le folosească în scopuri electorale și din surse de finanțare netransparente. 

Pe lângă transferul de imagine dintre acțiunile fundațiilor de caritate și activitatea politicienilor, aceste structuri, deseori, sunt folosite și pentru spălărea banilor, în condițiile în care organizațiile pot fi finanțate de oricine și de oriunde. 

A fost contra acestor fundații de caritate, fondate de politicieni, și Partidul Comuniștilor. În 2018, formațiunea a înregistrat un proiect de lege care să modifice modul de finanțare a partidelor. La cinci ani distanță, Vladimir Voronin nu a părut atât de convins de solicitările de cândva. 

Am făcut și o solicitare de informație la Agenția Servicii Publice, de la care am vrut să aflăm ce informații deține despre fundațiile descrise mai sus, inclusiv dacă există rapoartele financiare ale acestora. Printre altele, entitatea ne-a comunicat că: „organizația necomercială face public raportul anual de activitate în cel mult 6 luni de la sfârșitul anului pentru care este întocmit. Dacă organizația necomercială nu publică raportul anual de activitate, aceasta va transmite, în termen de cel mult o lună, o copie a raportului oricărui solicitant. 

Raportul de activitate nu este un act ce se regăseşte în dosarul de evidenţă al persoanei juridice şi actualmente organizaţia necomerciale nu are obligaţia de a prezenta Raportul său de activitate organului înregistrării de stat”. 

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan 

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 798: Sânge la Odesa, ordinul lui Șoigu și îndemn din SUA! Rusia se laudă cu o lovitură grea
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 798: Sânge la Odesa, ordinul lui Șoigu și îndemn din SUA! Rusia se laudă cu o lovitură grea
Șefa Procuraturii Anticorupție - invitata de astăzi a emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
Șefa Procuraturii Anticorupție - invitata de astăzi a emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/Analiză/ Date șocante: Moldova aruncă la gunoi circa 3.000 vagoane de tren marfare, pline cu alimente
/Analiză/ Date șocante: Moldova aruncă la gunoi circa 3.000 vagoane de tren marfare, pline cu alimente
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ 1 Mai cu cârnăciori de la fugarul penal Șor: Cum au chefuit găgăuzii și bălțenii de Ziua Muncii
/VIDEO/ 1 Mai cu cârnăciori de la fugarul penal Șor: Cum au chefuit găgăuzii și bălțenii de Ziua Muncii

Caz cutremurător! O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat pește. Și bunica a decedat în urma șocului

missing
02 mai 2024, ora 13:25

Tragedie în România. O copilă de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat, cumpărat de la magazinul din sat. Iar bunica ei a făcut infarct când a aflat vestea și a decedat la spital. Potrivit Ministerului Sănătății din țara vecină, cele două consumară pește și la scurt timp acuzau grețuri și vomă.

Totul s-a întâmplat în județul Călărași. Fetița și bunica ei au luat masa în familie, alături de alte 8 persoane, pe 29 aprilie, consumând o varietate de produse, printre care pește congelat, carne de porc și gogoși. Doar celor li s-a făcut rău. 

Familia a sunat la 112, întrucât fetița de 4 ani era inconștiență. A fost transportată la spitalul județean, a fost intubată, dar a murit.

Trei ore mai târziu, familia a sunat din nou la 112, pentru că și bunicilor li s-a făcut rău. Bunica de 55 de ani și bunicul de 66 de ani au fost duși la spitalul din Oltenița. Din păcate, și bunica a murit când a auzit că nepoata a decedat.

Serviciul de Medicină Legală va efectua necropsia ambelor persoane și vor fi prelevate probe, inclusiv toxicologice, în vederea stabilirii cauzei deceselor. O altă anchetă a fost începută de Direcția Sanitar-Veterinară.

Șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Sebastian Hotca, a declarat pentru Digi24 că se vor face verificări pentru a stabili dacă operatorul economic a desfășurat o activitate autorizată și dacă depozitat și comercializat peștele în conformitate cu prevederile legale.

/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.

/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
Șefa Procuraturii Anticorupție - invitata de astăzi a emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
Șefa Procuraturii Anticorupție - invitata de astăzi a emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ Moldovenii renunță la banii cash: Numărul tranzacțiilor fără numerar a crescut cu 35% anul trecut
/VIDEO/ Moldovenii renunță la banii cash: Numărul tranzacțiilor fără numerar a crescut cu 35% anul trecut

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram