Un elev de clasa a VII-a a deschis focul miercuri, 3 mai, într-o școală generală situată în centrul Belgradului, capitala Serbiei, și a ucis cel puțin opt elevi şi un paznic, iar alți șase copii și o profesoară au ajuns la spital, a anunţat Ministerul de Interne al Serbiei, relatează Reuters și site-ul sârb Novosti, citate de Libertatea.ro.
Potrivit oficialilor, elevul a folosit arma tatălui său în atac. Acesta a intrat într-o sală de clasă unde se ținea ora de istorie, a împușcat mai întâi profesoara, iar apoi a îndreptat arma spre colegii săi. Presa din Serbia scrie că poliția a găsit asupra sa două pistoale și cocktail-uri Molotov. Motivul atacului rămâne deocamdată necunoscut. Primarul cartierului Vracar, în care se află şcoala unde a avut loc atacul armat, Milan Nedeljkovic, a declarat că profesoara se află în stare gravă, iar medicii se luptă să-i salveze viaţa.
Atacul armat a avut loc la gimnaziul liceului „Vladislav Ribnikar”, în jurul orei locale 8.40. Poliția a anunțat că atacatorul, un elev în vârstă de 14 ani, a fost arestat imediat la fața locului. Polițiștii au blocat traficul pe strada unde a avut loc atacul. Presa din Serbia relatează că prima persoană ucisă a fost paznicul, un bărbat în vârstă de 51 de ani. Alți cel puțin opt copii se numără printre victime.
Potrivit sursei citate, elevul care a comis masacrul se aflau sub influența narcoticelor. Altfel, el era cunoscut ca fiind un elev exemplar și copilul unor cadre medicale. Băiatul ar fi intrat în școală înarmat cu o pușcă cu cinci cartușe pline și a tras la întâmplare.
Milan Milosevic, tatăl unuia dintre elevii de la școala primară Vladislav Ribnikar, a spus că fiica sa se afla în sala de clasă când a început masacrul.
„Ea a reușit să scape. Băiatul, mai întâi, l-a împușcat pe profesor și apoi a început să tragă la întâmplare”, a declarat Milosevic pentru postul N1, citat de Reuters.
Poliția nu a confirmat bilanțul oferit de presa din Serbia și nici nu a oferit detalii privind identitatea victimelor, însă a anunțat, într-un comunicat, că a fost deschisă o anchetă.
Atacurile armate în masă sunt, comparativ, rare în Serbia, care are legi foarte stricte în ce priveşte regimul armelor de foc. Însă Balcanii de Vest sunt inundaţi de sute de mii de arme ilegale în urma războaielor şi tulburărilor din anii 1990, notează Reuters.