Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 932: Răspuns urgent, avion doborât și amenințare atomică! Zelenski respinge oferta Chinei și Braziliei

/VIDEO/ Ziua Mondială a Apei: Cantitatea pe care ar trebui să o bem în fiecare zi și beneficiile mai puțin cunoscute ale apei

missing
22 martie 2023, ora 07:00

Pe 22 martie, marcăm Ziua Mondială a Apei, ce are ca scop principal promovarea utilizării durabile a resurselor de apă dulce și încurajarea acțiunilor concrete pentru protejarea și conservarea apei. Conform Organizației Națiunilor Unite (ONU), tema de anul acesta este „Valorificarea apei”, ce își propune să sublinieze importanța apei și să atragă atenția asupra necesității de a proteja resursele de apă dulce. Fiecare din noi poate contribui pentru a avea o apă mai sănătoasă, fiindcă apa are numeroase beneficii pentru corpul uman:

1. Crește puterea creierului și oferă energie

Ai nevoie de un impuls mental? Data viitoare când simți că performanța ta mentală se diminuează, sari peste ceașca de cafea și bea puțină apă.

Unul dintre numeroasele beneficii ale apei este creșterea puterii creierului. Deoarece creierul tău este format din 73% apă, consumul de apă te ajută să gândești, să te concentrezi și să fii atent. Ca rezultat, nivelul de energie se îmbunătățește și el.

Potrivit cercetărilor, nu este nevoie de mult timp pentru a simți impactul deshidratării. „A fi deshidratat cu doar 2% afectează performanța în sarcini care necesită atenție, psihomotorie și abilități de memorie imediată, precum și evaluarea stării subiective”.

2. Promovează gestionarea sănătoasă a greutății și pierderea în greutate

Creierul tău nu este singura parte a corpului tău care simte impactul pozitiv al hidratării. Apa ajută la îndepărtarea subproduselor de grăsime și, de asemenea, vă ajută să vă simțiți mai plini. Acest lucru nu numai că acționează ca un supresor natural al poftei de mâncare, dar vă poate îmbunătăți și metabolismul. 

Deci, este mai puțin probabil să vă îngrășați atunci când beți câteva pahare de apă înainte de masă.

3. Elimină toxinele

Probabil ați auzit expresia „transpirați”. Consumul de apă vă ajută corpul să elimine deșeurile prin transpirație și urinare. Acest lucru previne, de asemenea, pietrele la rinichi și vă protejează de infecțiile tractului urinar.

Corpul este capabil să se detoxifice în mod natural prin utilizarea plămânilor, ficatului și rinichilor săi. Dar, uneori, îi dăm mai mult decât poate suporta (adică maratoane de mâncare sau câteva băuturi prea multe în weekend).

Luați în considerare bărcile de toxine care plutesc prin corpul vostru. Apa este râul ce transportă acele toxine. Nu lăsați nivelul apei să scadă sau toxinele s-ar putea bloca.

4. Îți îmbunătățește tenul

Este de înțeles că dacă corpul tău este compus din 60% apă, deshidratarea îți va dăuna pielii. Pielea este un organ și apa este importantă pentru funcționarea organelor. 

Dacă pielea ta nu primește cantitatea suficientă de apă, lipsa de hidratare va duce la o piele uscată, strânsă și descuamată. Pielea uscată are mai puțină rezistență și este mai predispusă la riduri.

5. Menține regularitatea

A fi regulat este rezultatul unui sistem digestiv sănătos. Și apa potabilă vă ajută corpul să digere tot ceea ce mâncați. Apa ajută la descompunerea alimentelor (pentru ca organismul să poată absorbi nutrienții) și previne constipația.

6. Întărește sistemul imunitar

Vrei să știi cel mai simplu mod de a rămâne sănătos în timpul sezonului de răceală și gripă? Bea mai multă apă! Unul dintre cele mai frecvente beneficii trecute cu vederea ale apei potabile este un sistem imunitar sănătos.

Apa vă întărește sistemul imunitar în două moduri: În primul rând, transportă oxigen către celulele corpului, ceea ce face sistemele să funcționeze corect. Și în al doilea rând, elimină toxinele dăunătoare din organism.

De asemenea, s-a demonstrat că apa reduce riscul de cancer de vezică urinară prin eliminarea rapidă a toxinelor din vezica urinară.

7. Previne durerile de cap

Unul dintre cele mai comune simptome ale deshidratării este durerea de cap. Apa este importantă pentru funcționarea creierului. Pe lângă creșterea puterii creierului, apa potabilă ajută și la prevenirea și ameliorarea durerilor de cap cauzate adesea de deshidratare.

8. Ajută la reglarea temperaturii corpului

Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale apei este modul în care reaprovizionează sursa sistemului de răcire a corpului – transpirația.

Transpirația este sistemul natural de răcire al corpului tău. Și deoarece apa este un ingredient cheie al transpirației, corpul are nevoie de suficientă apă pentru a regla în mod corespunzător temperatura corpului prin transpirație.

9. Previne durerile de spate

Oasele vertebrelor tale sunt susținute de discuri. Iar nucleul central al fiecărui disc este format din apă. Lipsa de apă poate compromite aceste discuri, ducând la dureri de spate.

10. Îți îmbunătățește sănătatea inimii

Cercetările au arătat o legătură între boala coronariană și consumul de apă. Apa menține vâscozitatea corespunzătoare a sângelui și a plasmei și distribuția fibrinogenului.

11. Previne respirația urâtă

Respirația urât mirositoare este adesea un semn clar de deshidratare. Pe lângă alimentele pe care le consumi, deshidratarea poate provoca și respirația urât mirositoare.

Dacă bei o cantitate suficientă de apă, elimini particulele de mâncare rămase și bacteriile orale care duc la respirația urât mirositoare.

Câtă apă ar trebui să bem în fiecare zi?

Consumul recomandat de apă poate varia în funcție de vârstă, greutate, sex, nivelul de activitate și climatul în care trăiești. Dar, în general, femeile ar trebui să bea 90 de uncii (11 căni) de lichide pe zi, iar bărbații ar trebui să bea 125 de uncii (16 căni) pe zi. 

Există o modalitate destul de simplă de a-ți da seama ce cantitate exactă de apă ar trebui să bei în fiecare zi. Înmulțiți-vă greutatea cu ⅔ apoi luați în considerare nivelul de activitate. Ar trebui să adăugați 12 uncii de apă la doza zilnică pentru fiecare 30 de minute de exercițiu.

Este necesar să protejăm apa. De exemplu, putem economisi apa prin reducerea consumului și prin colectarea apei de ploaie pentru irigații. De asemenea, putem proteja sursele de apă prin reducerea poluării și prin împădurirea zonelor de coastă.

„Ziua Mondială a Apei reprezintă o oportunitate de a promova educația și conștientizarea privind importanța apei și de a încuraja acțiuni concrete pentru protejarea și conservarea resurselor de apă dulce”, subliniază Inspectoratul pentru Protecția Mediului.

Sursa: liveelemental

Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 932: Răspuns urgent, avion doborât și amenințare atomică! Zelenski respinge oferta Chinei și Braziliei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 932: Răspuns urgent, avion doborât și amenințare atomică! Zelenski respinge oferta Chinei și Braziliei
/VIDEO/ Timofti, despre perioada statului capturat: „S-a întâmplat din cauza oamenilor așezați în funcții”
/VIDEO/ Timofti, despre perioada statului capturat: „S-a întâmplat din cauza oamenilor așezați în funcții”
/VIDEO/ Dezastrul provocat de furtună la Chișinău: Râuri pe străzi, crengi rupte și plăcuțe auto pierdute
/VIDEO/ Dezastrul provocat de furtună la Chișinău: Râuri pe străzi, crengi rupte și plăcuțe auto pierdute
/PROMO/ „Secretul banilor” la TV8: Cum să luăm decizii inteligente pentru un viitor financiar mai sigur
/PROMO/ „Secretul banilor” la TV8: Cum să luăm decizii inteligente pentru un viitor financiar mai sigur
/VIDEO/ Incendiu uriaș la Bălți: Peste 60 de pompieri au luptat aproape cinci ore pentru a controla focul
/VIDEO/ Incendiu uriaș la Bălți: Peste 60 de pompieri au luptat aproape cinci ore pentru a controla focul

Ploile schimbă planurile organizatorilor Festivalului Pădurilor. Evenimentul, amânat cu o săptămână

missing
12 septembrie 2024, ora 19:28

Ploile care sunt așteptate în acest weekend dau peste cap planurile organizatorilor Festivalului Pădurilor. Evenimentul care urma să aibă loc sâmbăta aceasta, pe 14 septembrie, la reședința prezidențială de la Condrița, a fost amânat cu o săptămână, pentru data de 21 septembrie. 

Evenimentul este organizat de Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Societatea Ecologică "Biotica" cu sprijinul Suediei, în parteneriat cu Președinția Republicii Moldova, Ministerul Mediului, Ministerul Afacerilor Interne, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și Norvegia, Primăria mun. Chișinău, Lafarge Moldova, EcoRep Moldova, Orange Moldova, MoldControl și EcoLocal și face parte din acțiunile Programului Național de Împădurire.

Prin organizarea festivalului, un eveniment cu expoziții, ateliere, discuții, activități, distracții, relaxare, iarmaroc și programe artistice, organizatorii își propun să vorbească unui public cât mai numeros despre necesitatea și oportunitățile pe care le avem pentru împădurirea republicii.

Programul Național de Împădurire, creat la inițiativa președintei Maia Sandu, a fost lansat în toamna anului 2023 și urmărește mobilizarea întregii țări pentru plantarea a peste 145 000 de hectare de păduri în următorii 10 ani.

Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Flăcări într-un apartament din Chișinău: Sunt doi morți și un rănit. Pompierii au intervenit în forță
/VIDEO/ Flăcări într-un apartament din Chișinău: Sunt doi morți și un rănit. Pompierii au intervenit în forță
/VIDEO/ Timofti, despre perioada statului capturat: „S-a întâmplat din cauza oamenilor așezați în funcții”
/VIDEO/ Timofti, despre perioada statului capturat: „S-a întâmplat din cauza oamenilor așezați în funcții”
„Au întrunit criteriile de eligibilitate”. Toți cei patru candidați la șefia PCCOCS, admiși la proba interviului
„Au întrunit criteriile de eligibilitate”. Toți cei patru candidați la șefia PCCOCS, admiși la proba interviului
/PROMO/ „Secretul banilor” la TV8: Cum să luăm decizii inteligente pentru un viitor financiar mai sigur
/PROMO/ „Secretul banilor” la TV8: Cum să luăm decizii inteligente pentru un viitor financiar mai sigur
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Jurnalista TV8 Natalia Ghețu: „UE înseamnă șansa de a trăi în pace, înseamnă oportunități și dezvoltare”
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Jurnalista TV8 Natalia Ghețu: „UE înseamnă șansa de a trăi în pace, înseamnă oportunități și dezvoltare”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.