Credibilitatea sistemului de justiție din țară este extrem de scăzută și nerezolvarea acestei probleme ar frâna procesul de integrare europeană al Republicii Moldova. Cel puțin asta consideră președinta Maia Sandu, potrivit căreia în ciuda rezistenței din partea judecătorilor și a celor care se împotrivesc reformei, reforma va continua, iar noul Consiliu Superior al Magistraturii (CSM) va întreprinde acțiuni care să permită deblocarea sistemului.
Șefa statului a subliniat că este esențial ca oamenii corecți din sistem să facă un pas în față și să susțină reforma, deoarece aceasta este vitală pentru viitorul Republicii Moldova și al cetățenilor săi.
Șefa statului a mai afirmat că reforma în justiție este cea mai importantă dintre cele 9 condiții pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și că de aceasta depinde șansa de a construi un stat puternic și de a avansa pe calea integrării europene.
„Dacă nu avem justiție care să facă dreptate, care să asigure că fiecare cetățean este tratat echitabil în fața legii, că pentru fiecare cetățean se aplică corect legea și nu putem avansa pe calea integrării europene, dacă nu facem această reformă. Deci, oricât de mare ar fi rezistența, noi oricum o să răzbim, pentru că pe cântar este soarta acestei țări, este soarta moldovenilor, în general.
Și îndemnul meu este pentru oamenii corecți din sistem, și sunt sigură că sunt oamenii corecți în sistem, din păcate, probabil nu sunt suficient de curajoși, îndemnul meu este să facă un pas în față și să susțină această reformă, pentru că nu cred că le convine și lor să lucreze cot la cot cu oameni care discreditează justiția, care se îmbogățesc în mod ilegal și care au creat această imagine extrem de negativă a întregului sistem”, a declarat Maia Sandu, în cadrul unei emisiuni de la Vocea Basarabiei.
Președinta a reiterat că există o situație excepțională în care judecătorii blochează crearea CSM, organul de autoadministrare a judecătorilor. Ea a adăugat că există dovezi clare și concrete ale unor încercări de blocare a sistemului judiciar.
„Atunci când vedem încercare de blocaj la Curtea Supremă de Justiție, deci sunt dovezi ale unor încercări foarte clare, concrete de blocare a sistemului sau oameni care au picat acest test al integrității și care, iată, sunt aleși președinți sau conducători ai Adunării Generale a Procurorilor, evident că ei sunt în conflict de interese, niște oameni care nu au putut să-și demonstreze integritatea sau faptul că în mod legal și-au adunat averile, acum evident că ei nu vor fi pentru, ca reforma să continue”, a spus șefa statului.
„Credibilitatea sistemului este extrem de scăzută, ca să nu zic zero, și spun asta inclusiv de la discuțiile pe care le am cu cetățenii. Deci, independența justiției, repet, nu înseamnă independența corupției, sistemul trebuie curățat și să avem cu toții certitudinea că în acest sistem nu sunt oameni corupți și că singurul lucru de care se ghidează este legea. Asta ne dorim cu toții”, a mai menționat Sandu.
Președinta speră că într-o zi, judecătorii corupți vor purta răspundere pentru abuzurile și pentru ilegalitățile pe care le-au comis.
„Nu avem ce să dialogăm cu judecătorii corupți. Ei trebuie să plece din sistem. Mesajele către judecătorii onești sunt aceleași pe care le-am tot repetat de-a lungul timpului, noi cu toții suntem interesați să avem o justiție veritabilă, independentă și corectă, care aplică legea.
Noi nu avem nicio plăcere să ne ocupăm de această reformă, dar în justiție este cea mai mare problemă și trebuie s-o rezolvăm. Dacă nu rezolvăm această problemă, oricât de spinoasă ar fi ea, nu putem să ne mișcăm mai departe, nu putem să construim un stat veritabil și nu putem să ne mișcăm pe drumul nostru de integrare europeană, or acest drum este cel mai important acum, pentru că este singura cale spre pace și prosperitate și avem o șansă enormă acum să ne mișcăm pe acest drum al integrării europene, pentru că avem un sprijin internațional, un sprijin din partea statelor membre extraordinar, ca niciodată”, a punctat Maia Sandu.
TV8.md reamintește că Parlamentul va vota joi, 30 martie, noua componență a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din rândul non-judecătorilor. Despre aceasta a anunțat președintele Legislativului, Igor Grosu.
Se întâmplă după ce săptămâna trecută, președinta Maia Sandu a solicitat Parlamentului să accelereze crearea unui nou CSM.