Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 870: Gafa lui Biden și gluma lui Zelenski. Kievul cere judecarea Rusiei, iar SUA îl avertizează pe Putin

social

/VIDEO INVESTIGAȚIE/„Câinii de pază” ai politicienilor găgăuzi. Cine denigrează imaginea UE în Găgăuzia din contul banilor publici

02 aprilie 2023, ora 19:44

De câteva săptămâni, Găgăuzia este în febra campaniei electorale pentru alegerea noului bașcan al regiunii. Campania a implicat politicieni de la nivel național, dar și zeci de instituții de presă locale din autonomie. Cutia Neagră a analizat presa locală implicată cel mai agresiv în aceste alegeri, dar și în alte campanii agresive de discreditare a Occidentului și de promovare a propagandei rusești. Vă spunem astăzi cum politicieni locali și-au creat imperii mediatice în autonomie și cum le finanțează, inclusiv din bani publici. 

Găgăuzia este cunoscută ca regiunea din Republica Moldova cu cele mai pronunțate simpatii pro-ruse și nostalgii sovietice. În anul 1994, trei raioane din sudul Republicii Moldova au format UTA Găgăuzia, o regiune autonomă - cu parlament, guvern, simbolică și o lege propria după care funcționează. Deși legislația menționează că limbile oficiale de pe teritoriul Găgăuziei sunt română, găgăuză și rusă, limba rusă este de fapt limba de instruire, cea în care se întocmesc documentele oficiale, dar şi limba de comunicare a regiunii. 

În cei 29 de ani de la fondarea autonomiei, găgăuzii nu au reușit să se integreze în societatea moldovenească și continuă să reprezinte o portavoce a intereselor rusești în Republica Moldova. Un sondaj realizat de Institutul pentru Politici Publice în anul 2015 arată că doar 19% dintre găgăuzi văd viitorul Republicii Moldova într-un stat unitar. Iar alte două  treimi din găgăuzi și-l vadă fie în componența Federației Ruse, fie într-o federație, alături de regiunea transnistreană și restul teritoriului Republicii Moldova.  

În epoca comunicării în masă, a ştirilor rapide şi a social media, presa joacă un rol important în lupta pentru mințile oamenilor. Astfel, presa reprezintă unul dintre instrumentele care influențează decisiv viziunea găgăuzilor față de fenomenele politice din republică și din lume.

Cutia Neagră Plus a făcut o analiză a spațiului mediatic din Găgăuzia și a depistat că cele mai importante instituții media din regiune sunt afiliate unor politicieni locali. Pactul pe care o bună parte din presa găgăuză l-a făcut cu politicienii este parafat cu milioane de lei din bani publici.

Teleradio-Găgăuzia - principala instituție media din UTA Găgăuzia

Teleradio-Găgăuzia este cea mai importantă instituție media din regiune, cu acoperire nu doar la nivel local, dar și la nivel național. Unele date statistice locale arată că circa 40% dintre locuitorii autonomiei au încredere în GRT. Teleradio-Găgăuzia se află sub controlul Adunării Populare Găgăuze, care alege cei 9 membri ai Consiliului de Observatori. Acest Consiliu este responsabil de alegerea directorului GRT TV și de monitorizarea activității companiei. În ultimii ani, GRT a fost implicată în mai multe scandaluri cu implicarea unor politicieni locali care doreau să obțină controlul asupra televiziunii publice. 

Televiziunea publică sub controlul politic

Actuala garnitură de conducere a Teleradio-Găgăuzia a fost aleasă acum un an. În martie 2022, Tatiana Donceva a fost demisă din funcția de președinte al Consiliului de Observatori al GRT, iar în locul acesteia a fost ales Mihail Vlah, verisorul bașcanului Irina Vlah. La câteva luni de la alegere lui Mihail Vlah, Consiliul de Observatori l-a desemnat președinte al GRT TV pe Vadim Anastasov, nepotul primarului de Comrat Serghei Anastasov. Până să ajungă directorul GRT TV, Vadim Anastasov a fost consilier municipal în Comrat și directorul Radio Jean. 

Mihail Vlah a intenționat de mai multe ori să ajungă deputat în Adunarea Populară Găgăuză, dar de fiecare dată nu s-a bucurat de încrederea electoratului.

Televiziunea publică pe post de portavoce pentru promovarea știrilor false

După ce a ajuns președinte al Consiliului de Observatori, Vlah a devenit o prezență constantă la emisiunile politice de la GRT TV. Acesta este unul dintre cei mai activi lideri de opinie din regiune, care promovează constant un discurs de ură împotriva Chișinăului și oficialilor moldoveni. Acum, acesta are la dispoziție cea mai importantă platformă media din Găgăuzia prin care alimentează un conflict constant între Chișinău și Comrat. În opinia lui Petru Macovei, directorul Asociației de Presă Independentă, Mihail Vlah influențează politica redacțională a GRT TV, ceea ce contravine legislației. Vlah neagă însă că ar influența în vreun fel politica redacțională a GRT TV: Nu, desigur! Cum pot eu să influențez grila de program a GRT?”, a mențioant Vlah.

Spre exemplu, în decembrie 2022, GRT TV a transmis în direct un briefing de presă, în care Mihail Vlah a distribuit mai multe informații false, sperietori și acuzații la adresa autorităților centrale. De când am început să ne solidarizăm cu Europa, la noi au apărut paradele gay, propaganda LGBT, dar cel mai important, prețuri insuportabile la resursele energetice. Totul se face ascuns, ca poporul să nu știe. Au renunțat la energie electrică de 300 de dolari pentru 1000 de mW din Transnistria i cumpără energie electrică din România la preț de 900 dolari pentru 1000 de mW”, spunea Mihail Vlah în acel briefing de presă. Anterior, liderul regiunii din stânga Nistrului menționa că Tiraspolul nu mai poate vinde curent electric în dreapta Nistrului din cauza lipsei gazului. “Noi nu avem scopul de a limita distribuția de curent către Moldova, dar așa se întâmplă, noi nu pur și simplu nu avem gaz”, explica Krasnoselskii într-o ședință publică.

Mihail Vlah a fost și organizatorul protestelor din vara și toamna lui 2022 din Găgăuzia. În cadrul acțiunilor în masă, Vlah acuza instituțiile Republicii Moldova că sunt captive Occidentului. “Țara noastră a fost vândută de cei care sunt azi la putere. Ei se supun Washingtonului și Bruxelles-ului, ei au supus în totalitate țării vecine (nr. România) toate pârghiile puterii”, striga Vlah de la tribuna protestelor. Vlah mai spunea că aoscierea cu UE a cauzat creșterea prețurilor. iar acest fapt a cauzat creșterea prețurilor. “Gazul, electricitatea, produsele alimentare s-au scumpit. Este anunțat în țară cursul de integrare europeană, noi chiar am devenit candidați la aderare, și astăzi, toate acestea, au făcut ca țara noastră să fie și mai săracă”, explica președintele Consiliului de Observatori al Teleradio-Găgăuzia.

Tot el a fost unul dintre cei care au venit anul trecut cu inițiativa ca găgăuzii să solicite Rusiei să ofere gaz ieftin pentru regiune.

În exact aceeași perioadă, o poziție aproape identică a avut și politicianul fugar Ilan Șor, despre care oamenii legii au menționat deseori că ar reprezenta interesele rusești în Republica Moldova.

În timp ce oficialul găgăuz se pronunță acid împotriva cursului european al Republicii Moldova, firma soției sale, Bakayan SRL, beneficiază din plin de avantajele acordului de asocierii cu UE. Începând cu anul trecut, Bakayan s-a lansat pe piața europeană unde exportă fructe.

Recent, Mihail Vlah s-a afișat alături de fostul bașcan Dmitrii Croitor. Croitor este unul dintre candidații la funcția de bașcan al Găgăuziei, iar Mihail Vlah este unul membrii grupului său de inițiativă. Contactat de Cutia Neagră Plus, Vlah a recunoscut că face campanie pentru Croitor, dar a ținut să precizeze că la moment este suspendat din funcție. “Ieri, noi am avut ședința Consiliului de Observatori. Eu mi-am suspendat activitatea, deoarece după lege nu am voie. Din 9 membri, 5 ne-am suspendat activitatea pe parcursul campaniei electorale”, ne-a spus Vlah.

În plin an electoral, bugetul Teleradio-Găgăuzia a crescut de peste două ori. Aleșii găgăuzi au băgat adânc mâna în bugetul regiunii și au oferit peste 14 milioane de lei, în condițiile în care bugetele anilor trecuți erau puțin peste 6 milioane de lei. 

Linșaj public a vocilor incomode

La începutul lui februarie, Mihail Vlah și GRT TV au devenit subiectul unui scandal public. În cadrul emisiunii "Opsujdaem vmeste", Vlah și un deputat local au lansat atacuri la persoană și denigrări în adresa jurnalistului Mihail Sirkeli, în legătură cu opiniile sale critice despre referendumul care a avut loc în autonomia găgăuză în februarie 2014. La acel referendum, găgăuzii au fost chemați la vot de elitele politice locale pentru a-și exprima opinia despre vectorul extern al Găgăuziei. 

Instanțele de judecată din R. Moldova au declarat acel referendum neconstituțional, iar Sirkeli, a spus, într-o postare pe Facebook, că găgăuzii ar fi fost păcăliți atunci. “Eu sunt convins că Mihail Sirkeli este un propagandist, plătit de occidentali, care se străduie să umilească poporul găgăuz”, a spus Mihail Vlah în cadrul emisiunii. Și Leonid Chiosea, deputat în Adunarea Populară Găgăuză a avut o pizție destul de acidă: “Haideți să întrebăm: avem noi nevoie de această propagandă a gayilor și lesbienelor, care este însuși acest Sirkeli!

Mihail Sirkeli este fondatorul portalului de știri Nokta.md din Găgăuzia și un critic constant al activității unor politicieni locali, mai ales a Irinei Vlah. “Din persoanele publice eu am fost singurul care am pus sub semnul întrebării necesitatea acestui referendum. Pentru că în postările mele, eu am spus că aceste referendumuri au fost de fapt o minciună MUSCA Orice persoană care pune sub semnul întrebării politica regională se confruntă cu atacuri la persoană pe rețele”, ne-a spus Sirkeli.

GRT TV în ateția Consiliului Audiovizualului și ONG-urilor de media

Petru Macovei consideră că întreaga emisiune a fost concepută de realizatori ca un linșaj mediatic, iar invitații timp de aproape o oră l-au atacat și etichetat pe jurnalistul portalului de știri Nokta.md.“Această emisiune nu a fost altceva decât încercarea de a intimida oponenții politicienilor locali, marea majoritatea a cărora sunt de sorginte pro-rusă, care încearcă să destabilizeze situația din țara noastră, inventând probleme artificiale pe loc gol”, crede Macovei.

Scandalul în jurul GRT TV a luat amploare când mai multe ong-uri de media au sărit în apărarea jurnalistului Nokta și au cerut demisia lui Mihail Vlah. Consiliul Audiovizualului s-a autosesizat și a declarat că urmează să monitorizeze activitatea postului de televiziune.

Televiziune publică găgăuză a catalogat această reacție a ong-urilor de media și a CA-ului ca un atac asupra presei din autonomie. Mai mulți oficiali găgăuzi au acuzat Chișinăul că se dorește închiderea televiziunii. Și Irina Vlah a declarant că va apăra GRT-ul cu orice preț. “Noi vom apăra Televiziunea Găgăuză. Dar, dacă va fi iar prin intermediul Comisiei pentru Situații Excepționale oprită televiziunea, eu cred că noi toți ne vom expune pe acest subiect - și Adunarea Populară, și Comitetul executiv și cetățenii autonomiei găgăuze. Nu știu dacă actuala conducere are nevoie ca autonomia găgăuză să fie o durere de cap. Eu cred că ei au deja pe cap destule probleme”, a spus Irina Vlah în cadrul unei emisiuni televizate.

Ruslan Mihailevschi spune însă că la moment nu se pune problema închiderii acestei televiziuni. “Legea noastră este Codul Serviciilor Media Audiovizualului, care presupune foarte clar că sancțiunile se aplică gradual, treptat. De obicei sancțiunile se încep cu o avertizare publică, în unele cazuri sunt și amenzi. Consiliul nu poate pur și simplu închide o televiziune. Retragerea licenței este o măsură extraordinară, când noi vedem că furnizorul serviciilor media nu respectă legea, frecvent încalcă legea și nu elimină încălcările”, ne-a spus Mihailevschi.

Într-un final, pe 17 martie, în ședinta publică a Consiliul Audiovizualului a fost prezentat raportul de monitorizare. Raportul a constatat că postul de televiziune găgăuz a admis un discurs discriminatoriu, care incită la ură. La final Consiliul Audiovizualului a decis sancționarea GRT TV prin două avertismente publice.

Nu este prima dată când televiziunea publică găgăuză a intrat în vizorul Consiliului Audiovizualului. Anterior aceștia au mai fost sancționați pentru alte încălcări. “Postul de televiziune TV Găgăuzia a fost sancționat de 4 ori anul trecut de Consiliul Audiovizualului. Au fost două avertizări publice și două amenzi. Suma totală a amenzilor este de 15 mii de lei”, a precizat Mihailevschi pentru Cutia Neagră Plus.

Și Centrului pentru Jurnalism Independent menționa în unul din rapoartele sale că postul de televiziune public din UTA Găgăuzia a prezentat părtinitor și tendențios evenimentele din țară.

Într-un raport din septembrie 2022, CJI remarcă că în materialele realizate de postul public regional GRT s-a putut observa o abordare tendențioasă în modul cum sunt reflectate anumite subiecte din țară. Pe de o parte, spune raportul, autoritățile centrale sunt prezentate de obicei într-o lumină negativă, iar cele locale, de obicei, într-o lumină pozitivă sau neutră. Spre exemplu, în unul din reportaje, autoritățile găgăuze sunt prezentate ca niște salvatori, care încearcă să rezolve problema lipsei lemnelor de foc pentru populație, iar cele naționale fără soluții pentru populație. În cadrul reportajului, jurnaliștii au folosit și un vox-populi în care toți cetățenii intervievați condamnă și critică autoritățile centrale. 

În opinia jurnalistului Mihail Sirkeli Teleradio-Găgăuzia este folosită ca un instrument abil prin care este propagată propaganda rusească în regiune. “Televiziunea publică din Găgăuzia a devenit un instrument al propagandei pro-ruse agresive în regiune.  Și nu doar în regiune, dar în toată Republica Moldova. Noi observăm mai multe persoane din anturajul Partidului Șor la această televiziune - ca moderatori și prezentatori. Observăm oameni din anturajul Irinei Vlah, observăm oameni din anturajul Partidului Socialiștilor, care au venit la televiziune și influențează politica editorială”, crede Sirkeli.
 

Apărătorii GRT TV cu probleme cu legea

În apărarea GRT-ului au sărit și mai mulți activiști media, care au organizat o conferință de presă în susținerea televiziunii publice regionale, acuzând autoritățile centrale de faptul că vor să o închidă. “Deja nu mai pun presiune asupra instituțiilor media private, dar au trecut deja la instituțiile media publice. Eu văd un plan bine definit și acest plan a început să lucreze nu de azi. Azi a fost nevoie doar de un motiv. MUSCA Începutul acestei proceduri poate duce la pierderea principalei surse de informare din autonomie”, a spus Stepan Piron, unul dintre vorbitori.

Stepan Piron este fondatorul televiziunii “Pervîi narodnîi” și al rețelei de cablu locale OGUZSATLINK SRL. Acesta a fost în vizorul autorităților de mai multe ori. În anul 2021, Consiliul Audiovizualului a depistat că televiziunea și compania de cablu ale acestuia funcționau fără autorizație.

Un alt apărător al GRT este Nicolai Kostîrkin, care a intrat în vizorul oamenilor legii în vara lui 2022. Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Kostîrkin a răspândit sistematic elemente propagandistice care justifică agresiunea militară asupra Ucrainei și care incită la ură și război. În consecință, PCCOS a blocat portalul de știri Gagauznews, administrat de Kostîrkin. Înainte să activeze la gagauznews.md, acesta a lucrat la bloknot-moldova și Sputnik Moldova. Gagauznews.md a fost înființat de AO Centrul Comunitar Anticriză, fondată de politicianul pro-rus de etnie găgăuză Victor Petrov. Pagina de facebook Gagauznews este foarte activă, fiind folosită pentru promovarea lui Victor Petrov, care este candidat la funcția de bașcan al Găgăuziei.

Victor Petrov este unul dintre cei mai influenți politicieni din autonomie. În 2020, acesta a ajuns deputat în Adunarea Populară Găgăuză, iar în 2022 și-a lansat propria organizație politică - Uniunea Populară a Găgăuziei. În 2021, Petrov fost susținut de socialiști la funcția de președinte al Adunării Populare, dar nu a reușit să creeze o majoritate care să-l propulseze în funcție. Presa a scris de mai multe ori despre faptul că Petrov ar avea conexiuni puternice la Kremlin și legături cu Grigore Caramalac, una dintre cele mai de temut figuri criminale a anilor ’90.

Imperiul mediatic al Irinei Vlah

Mai multe instituții media din Găgăuzia au fost fondate de oameni din cercul actualului bașcan Irina Vlah. Aceasta și-a creat un mic imperiu mediatic, iar presa afiliată îi lustruiește imaginea și discreditează oponenții politici.

Portalul de știri Gagauzinfo.md este cel mai popular site de știri din regiune. Jurnaliștii portalului dedică zilnic materiale care o promovează pe Irina Vlah și Federația Rusă și același timp îi denigrează pe oponenții săi politici. 

Acest lucru este constatat în mai multe rapoarte de monitorizare a presei. Într-un raport al CJI din septembrie 2022, se spune că jurnaliștii Gagauzinfo.md prezintă Rusia într-o lumină pozitivă, iar Europa și România într-o lumină negativ. Jurnaliștii de la CJI mai remarcă că unii deputați apropiați bașcanului sunt folosiți ca surse principale, iar oficiali de la Chișinău atacați fără să li se dea dreptul la replică. 

Același portal de știri a lansat în toamna anului 2021 o campanie de denigrare împotriva lui Oleg Garizan, primarul satului Copceac și unul dintre oponenții politici ai actualului bașcan. Atunci, ziariștii Gagauzinfo au dedicat o serie de materiale unor pretinse nereguli depistate în activitatea primăriei. 

În septembrie 2021, primarul Oleg Garizan i-a surprins pe jurnaliștii acestui portal în Copceac coborând dintr-o mașină aflată în gestiunea Comitetului Executiv de la Comrat. După ce primarul a sunat la poliție, reporterul și cameramanul au abandonat mașina și au dispărut. 

Într-o investigație, jurnaliștii de la Nokta.md au ajuns la concluzia că principalul beneficiar al acestui site de știri, dar și al altor 3 instituții media din regiune - Radio Albena, STV și Radio Sud, este chiar Irina Vlah. Cele patru instituțiile media sunt înscrise pe rude sau oameni apropiați ai bașcanului.

Gagauzinfo.md și Radio Sud sunt deținute de Iusivmedia SRL. Proprietarul Iusivmedia este Iulia Spatarenco. Documentele oficiale scot la iveală o legătură strânsă pe care proprietara Iusivmedia o are cu actualul bașcan. În campania electorală pentru alegerile la funcția de bașcan din anul 2019, Iulia Spatarenco a fost trezorierul Irinei Vlah. De asemenea, mama Iulie Spatarenco, Elena Spatarenco, figurează printre donatorii campaniei electorală a Irinei Vlah din anul 2019. Soțul proprietarei, Vladimir Cîlcic a fost ales director al GRT în 2016 și demis cu scandal în 2018. 

O altă companie de media din regiune este “Noi media de sud”. Compania deține Radio Albena și STV și aparține verisoarei Irinei Vlah, Liudmila Gheorghiu. Gheorghiu, apare în mai multe poze de familie alături de Irina Vlah, Natalia Vlah - mama bașcanului, dar și fratele acesteia, controversatul om de afaceri Serghei Vlah.

În unul dintre videourile filmate la Copceac, Andrei Verdutenco, secretarul de presă al Irinei Vlah, îi ordonă directorul Noi media de sud, Evgheni Penov, să pornească camera, iar acesta se supune imediat. 

STV s-a închis pe parcursul anului 2022, dar pagina oficială de facebook a continuat să fie foartea activă. Pe această pagină sunt distribuite articole de pe Gagauzinfo.md, dar și Gagauzia24.info - un site de știri înființat în februarie 2023 și administrat de pe un server din SUA. 

Aceste instituții media au obținut de-a lungul timpului mai mulți bani din bugetul public, iar unii jurnaliști sunt angajați oficial în executivul de la Comrat. Dintr-un răspuns oficial al Comitetului Executiv din Găgăuzia transmis Cutiei Negre Plus aflăm că în perioada 2018-2022 IUSIVMEDIA și Noi Media de sud au primit din bugetul Găgăuziei 115 de mii de lei. Banii au fost oferiți pentru servicii de promovare a activității Comitetului Executiv Găgăuz și din fondul de susținere a businessului din Găgăuzia.

Jurnaliștii de la Nokta.md au descoperit de asemenea că mai mulți angajați ai companiilor media afiliate Irinei Vlah, dar și a postului de televiziune NTV Moldova, pe vremea când NTV făcea parte din holdingul socialiștilor, au fost sau sunt angajați în executivul găgăuz. De exemplu, cameramanul Fiodor Harciu este angajat în calitate de specialist superior în Direcția administrării afacerilor, de unde în ultimii 4 ani a primit salariul peste 370 de mii de lei. Valentina Kihaioglo, în perioada când era reporter la Gagauzinfo și NTV Moldova a obținut salariul de la Comitetul Executiv din UTA Găgăuzia. În această perioadă, Kihaioglo declară că primea lunar salariu de peste 7 mii de lei. Nici unul dintre ei nu declară venituri din activitatea de jurnalist. 

Irina Vlah a refuzat să ne spună dacă are vreo legătură cu aceste instituții de presă și afirmă că nu le cunoaște pe Iulia Spatarenco și Liudmila Gheorghiu. 

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Cobasna, butoiul cu pulbere. Documente secrete și mărturii ale experților care au inspectat armamentul
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Capcana lui Șor de la Air Moldova. Ce se ascunde în spatele zborurilor anulate
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Scandal ecologic în sudul Republicii Moldova: Cum a ajuns Trans-Oil sa facă legea în portul Giurgiulești
/VIDEO/ Șeful MAI, detalii despre crima din Capitală: „Suspectul principal se află încă pe teritoriul R. Moldova”
/VIDEO/ Șeful MAI, detalii despre crima din Capitală: „Suspectul principal se află încă pe teritoriul R. Moldova”
/PROMO/ Amalgamarea, o nouă provocare. De ce procesul se mișcă cu viteza melcului - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Amalgamarea, o nouă provocare. De ce procesul se mișcă cu viteza melcului - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Vacanța estivală, tot mai scumpă. Cele mai solicitate destinații de vară
/VIDEO/ Vacanța estivală, tot mai scumpă. Cele mai solicitate destinații de vară
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Locotenenții propagandei”. Mesajele toxice transmise de portavocele Rusiei în Moldova
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Locotenenții propagandei”. Mesajele toxice transmise de portavocele Rusiei în Moldova
Scapă de infernul căldurii: 13 trucuri inteligente pentru a-ți răcori locuința vara, fără aer condiționat
Scapă de infernul căldurii: 13 trucuri inteligente pentru a-ți răcori locuința vara, fără aer condiționat

„Incidente procesuale”: Cum explică CSM tergiversarea extrădării cetățeanului turc, împușcat mortal la Chișinău

missing
12 iulie 2024, ora 19:14

Hotărârea finală privind cererea de azil a cetățeanului turc, împușcat mortal la o terasă din Chișinău, a fost luată abia peste doi ani. Într-un comunicat, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) precizează că procesul a durat atât de mult nu din cauza unor acțiuni deliberate ale instanțelor de judecată, ci a unor „incidente procesuale și acțiuni ale unor autorități implicate în examinare”. Mai mult, CSM menționează că ar putea propune schimbări legislative pentru a îmbunătăți procedurile de examinare a cererilor de azil.

În mai 2022, cetățeanul a ajuns în Republica Moldova și a solicitat azil, adică protecție internațională, de la autoritățile moldovenești. Biroul pentru Migrație și Azil a respins cererea sa și, ulterior, cetățeanul turc a contestat decizia la Judecătoria Chișinău. Aici dosarul a rămas în examinare timp de doi ani.

CSM a clarificat că demersul pentru extrădarea cetățeanului turc a fost înregistrat pe 27 iunie 2022 la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. La acest demers au fost conexate alte trei demersuri similare depuse între 2022 și 2024. 

Potrivit CSM, extrădarea nu poate avea loc în lipsa unei hotărâri irevocabile privind contestarea actului Inspectoratului General pentru Migrație, ceea ce a împiedicat examinarea în fond a demersurilor de extrădare.

În perioada 2022-2024, Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel Chișinău au avut pe rol patru cauze de contencios administrativ împotriva Inspectoratului General pentru Migrație. În trei cazuri, cererile de chemare în judecată ale cetățeanului turc au fost declarate inadmisibile. În cea de-a patra cauză, pe 3 iulie 2024, Judecătoria Chișinău a respins acțiunea cetățeanului ca neîntemeiată.

TV8.md amintește că pe 10 iulie, un bărbat de 41 de ani, membru al unei organizații criminale, a fost împușcat mortal la o terasă din sectorul Rîșcani al Capitalei. Atacatorul și-a făcut apariția pe o bicicletă, a tras mai multe focuri de armă și a fugit de la locul crimei. Poliția mai caută atacatorul și între timp a reținut doi suspecți de complicitate. Individul bănuit este înarmat, iar cei care dețin informații despre locul aflării acestuia sunt rugați să sune de urgență la 112. Pe acest caz a fost inițiat un dosar penal pentru omor cu deosebita cruzime.

Poliția examinează versiunea unei reglări de conturi între grupări sau lichidarea intenționată a acestuia pentru a împiedica unele declarații pe care le-ar fi putut face într-un dosar. Oamenii legii precizează că victima a intrat în Republica Moldova prin regiunea transnistreană acum doi ani și au confirmat pentru TV8 că bărbatul și-a fi schimbat și identitatea, având încă șapte de rezervă. Potrivit unui comunicat al poliției din 2022, acesta a fost reținut la Chișinău în luna mai a aceluiași an. 

Victima era o persoană importantă în lumea criminalității organizate, cu multă influență în Turcia și Londra, fiind condamnată în 2015 la 21 de ani de închisoare în Marea Britanie. La începutul lunii iunie anul curent, presa străină a scris că gruparea din care făcea parte victima a fost implicată într-un schimb de focuri pe străzile din Londra, iar un membru al bandei rivale a fost asasinat.

Luni, de la ora 9:00, Parlamentul va organiza audieri publice pentru a discuta circumstanțele cazului, la care vor participa reprezentanți ai CSM, Procuraturii Generale, Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului de Informații și Securitate.

/EXCLUSIV/ Contestații „plimbate” prin instanțe: Cine a tergiversat extrădarea cetățeanului turc, împușcat mortal la Chișinău

Poliția anunță că a reținut doi complici la crima odioasă de ieri, dar recunoaște că la 24 de ore după executarea unui bărbat la o terasă din capitală, killer-ul rămâne în libertate. /Cauza penală pe numele fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, și doi procurori PCCOCS a fost deblocată. Colegiul Penal al Curții de Apel a respins recursurile depuse de cei doi procurori vizați în dosar. Între timp, Stoianoglo o acționează în judecată pe Maia Sandu. /Temperaturi tot mai fierbinți! Meteorologii au emis cod roșu de caniculă în centrul și sudul țării, iar la nord - cod portocaliu. Alertele meteo intră în vigoare mâine și vor fi valabile până pe 17 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Asasinat în plină zi în capitală. Un bărbat a fost împușcat mortal la o terasă de un individ pe trotinetă. Victima este de origine turcă, membru al unei organizații criminale. /Punct și de la capăt în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Astăzi a fost schimbat completul de judecată, al treilea la număr. Ce urmează? /Accident grav la Taraclia. Un copil de 8 ani și tatăl său au decedat, după ce mașina în care se aflau s-a izbit într-un copac pe un drum local.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Consiliul Superior al Magistraturii are un nou președinte. Este Sergiu Caraman, care a asigurat până acum interimatul. / Șase persoane au fost astăzi reținute, în urma unor descideri la sediul Partidului „Victoria”, afiliat fugarului Ilan Șor din Comrat. Perchezițiile au loc într-un dosar de finanțare ilegală a partidului. / Ne vom topi la soare! De mâine, întră în vigoare codul portacoliu de caniculă. Acesta va fi valabil în partea de centru și sud a țării.Temperaturile vor atinge 39 de grade Celsius. Alerta meteo este valabilă până pe 16 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, este propus de PSRM drept candidat neafiliat politic la alegerile prezidențiale din toamnă. Socialistul Igor Dodon, face apel la opoziție să îl susțină. / Bloc cu 12 etaje, ridicat cu încălcări ale normelor în construcții. Ofițerii anticorupție au decins astăzi cu percheziții la o companie de construcție din capitală. Sunt vizați și responsabili din cadrul primăriei Chișinău. / Ieri, 7 iulie, a fost ultima zi a recensământului populației. Ultimele date publicate de Biroul Național de Statistică arată că până în ultima zi au fost recenzate circa două milioane 438 mii de persoane și circa un milion 654 mii de locuințe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru Șeful biroului Nord al Serviciului Vamal și cinci subalterni de-ai săi. Cei șase sunt suspectați de corupție. /Consilierul socialist și sportivul care s-au încăierat săptămâna trecută la Bălți au fost eliberați. Aceștia au stat o săptămână în arest preventiv. /Vom plăti mai mult pentru băuturile în sticle din plastic, dar dacă le returnăm, primi înapoi banii pe recipiente. Ministerul Mediului vrea astfel să micșoreze cantitatea deșeurilor care ajung la gropile de gunoi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. /Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții soldate cu rețineri la Biroul vamal „Nord”. 6 vameși, inclusiv șeful Biroului, au fost reținuți pentru corupere pasivă. /Amenzi de peste 480 de milioane de lei pentru șase companii de pe piața petrolieră. Sunt acuzate că au recurs la înțelegeri de cartel pentru a menține prețul majorat la carburanți. /Se caută un șef interimar la Interpol. Acesta îi va lua locul lui Viorel Țentiu, aflat în arest. Sunt examinate mai multe candidaturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă cu bombă la Aeroportul Chișinău! Toți pasagerii și personalul au fost evacuați, iar procesul de înregistrare a fost întrerupt. /Ședință cu fermierii la Ministerul Agriculturii, după ce aceștia au amenințat cu proteste masive. Ce li s-a promis, vedeți în continuare. / Curtea Supremă din SUA i-a acordat imunitate lui Donald Trump în ancheta asaltului asupra Capitoliului. „Un precedent periculos”, a reacționat actualul președinte Joe Biden.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se scumpesc semnificativ carburanții. Mâine, prețul benzinei cu cifra octanica 95 va ajunge la 25 de lei per litru. Cum explică ANRE motivele? / Consiliului Superior al Magistraturii nu a reușit nici astăzi să aleagă un președinte a CSM. Doi candidați Aliona Miron și Sergiu Caraman au fost înscriși în concurs, însă au solicitat timp pentru a se pregăti. / Încă o șansă pentru elevii din clasa a 9, care nu au susținut examenele din prima. Astăzi a început sesiunea suplimentară pentru absolvenții de gimnaziu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un consilier PSRM de la Bălți a fost reținut, după ce a fost implicat într-o bătaie.„Provocare criminală organizată”, au reacționat socialiștii. De la ce a pornit totul? / Concursul pentru șefia Consiliului Superior al Magistraturii a eșuat. Ion Guzun și Vasile Șchiopu și-au retras candidaturile. Cum și-au argumentat deciziile? /Dezastru ecologic la nordul țării. De mai bine de cinci decenii, deșeurile din orașul Glodeni sunt aruncate pe un câmp de la periferia orașului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Republica Moldova și Ucraina au început negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Guvernarea de la Chișinău speră că procesul se va încheia până în anul 2030. / O nouă schemă de escrocherie. Mai mulți cetățeni au primit conturi de plată pentru ca să-și poată primi coletele de peste hotare. / Fermierii amenință, din nou, cu proteste. De această dată sunt nemulțumiți că statul nu va mai prelungi restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Astăzi se dă startul negocierilor de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la UE. Este un moment solemn, organizat la Luxembourg, unde a zburat mai bine de jumătate din Cabinetul de Miniștri de la Chișinău. / Calea Ferată din Moldova a intrat, din nou, în datorii. Întrepriderea se confruntă cu pierderi uriașe și are restanțe la plata salariilor angajaților încă din luna martie. Ce soluții au autoritățile / Flăcările au cuprins una dintre cele mai înalte clădiri din Bălți. Doi pensionari au fost duși la spital, iar zeci de persoane au fost evacuate, după un incendiu izbucnit într-o clădire cu 16 etaje.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zi de doliu național în Republica Moldova. Cu cărți în mâini și flori, zeci de oameni au venit să-l petreacă pe maestrul Spiridon Vangheli pe ultimul drum! /Circulația pe podul Mihai Viteazul ar putea fi închisă pentru două luni. Solicitarea a fost făcută de agentul economic, care se ocupă de reparația podului. Pe unde ar putea circula șoferii? /Un tânăr a căzut de pe o stâncă de la o înălțime de circa 30 de metri. Cazul a avut loc în seara de 23 iunie, pe teritoriul mănăstirii Saharna din Rezina. Victima a fost transportată la spital.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Guguță a rămas orfan. Celebrul Spiridon Vangheli a decedat la onorabilă vârsta de 92 de ani. / Fosta șefă a asistenței sociale din Bălți a fost reținută. Aceasta este acuzată că a luat cinci mii de euro mită ca să nu intervină în planul de deposedare de apartamente a doi bătrâni singuratici. /Mașinile fugarului Ilan Șor au fost scoase la licitație în efortul de a recupera prejudiciile aduse de frauda bancară. Cât costă acestea?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apa din Nistru poate fi contaminată, în urma unei scurgeri de reziduri în regiunea transnistreană. Ministerul Mediului de la Chișinău ne recomandă să evităm scăldatul în aval de orașul Tighina, până vor fi gata rezultele unei analize prelevate de Agenția de Mediu. / La un an după lansare, compania finaciară Revolut pleacă din Republica Moldova. Clienții au fost anunțați că din 20 iulie nu vor mai putea face operațiuni prin aplicație. /România a decis a decis donarea unui sistem de apărare aeriană Patriot către Ucraina. Anunțul vine în ziua în care și președintele Iohannis a declarat că se retrage din cursa pentru șefia NATO, în favoarea candidatului olandez.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O șefă de secție de la asistența socială din Bălți a fost reținută de ofițerii anticorupție. Aceasta și câțiva dintre colegii ei sunt suspectați că a lăsat fără apartamente doi pensionari singuratici. / Deși a fost finalizat, drumul Leova-Bumbăta nu poate fi dat în exploatare. Primarul de la Leova refuză recepția atât timp cât Procuratura Anticorupție investighează cine și cât a furat din acest proiect de infrastructură. / O competiție din Rusia a certat Guvernul de la Chișinău cu mai multe federații sportive din țară. Ministerul Educației amenință că va tăia finanțările celor care au trimis sportivi la Kazan, calificând participarea noastră la competiție drept act de încurajare a agresorului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Italia s-a angajat să sprijine Republica Moldova în parcursul său european, dar și în domeniul cultural. Două acorduri în acest sens au fost semnate, astăzi, la întâlnirea oficială a șefei statului Maia Sandu și omologul său italian, Sergio Mattarella. /Mai mulți bani pentru petroliști. Autoritățile le-au dat voie companiilor petroliere să încaseze cu 11 bani mai mult din vânzarea fiecărui litru de motorină sau benzină. / Liderii Uniunii Europene au încheiat luni discuțiile privind posturile de conducere ale blocului comunitar pentru următorii cinci ani fără a ajunge la un acord, urmând să ia o decizie la summitul de săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Primarul de la Boldurești, acuzat că a accidentat mortal un copil de 14 ani a compărut în fața judecătorilor la prima lui ședință de judecată. Acesta pledează nevinovat și refuză să facă declarații de presă. / Banca Mondială oferă Republicii Moldova 40 de milioane de dolari. Banii sunt destinați pentru sprijinul refugiaților ucraineni, familiilor care îi susțin, dar și dezvoltarea economiei țării. /Exploatați de cea care trebuia să îi apere. O polițistă din Edineț a fost condamnată la 20 de ani de închisoare pentru trafic de copii și de ființe umane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zi fierbinte la Parlament. Deputații lui Ilan Șor s-au îmbrânzit cu agenții de pază, iar aproape 30 dintre activiștii de la un protest organizat de ei au ajuns la poliție. /O cursă charter plătită de Șor să aducă acasă moldoveni adunați la un eveniment politic la Moscova, a fost deviată spre București. Avionul a mobilizat forțele de ordine și personalul de pe aeroportul Otopeni, după o alertă cu bombă. / Ploaia puternică din această după-amiază a transformat unele străzi din capitală în râuri. A fost afectată și circulația transportului public. Îngropate în noroi după ploaia de aseară au fost și peste 30 de drumuri naționale.

/VIDEO/ Statul va extrage petrol lângă Lacul Beleu. Top trei provocări ale rezervației „Prutul de Jos”
/VIDEO/ Statul va extrage petrol lângă Lacul Beleu. Top trei provocări ale rezervației „Prutul de Jos”
/PROMO/ Amalgamarea, o nouă provocare. De ce procesul se mișcă cu viteza melcului - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Amalgamarea, o nouă provocare. De ce procesul se mișcă cu viteza melcului - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Cine îi topește inima jurnalistei TV8, Natalia Ghețu? Alături de cine am surprins-o la o plimbare în Capitală
/VIDEO/ Cine îi topește inima jurnalistei TV8, Natalia Ghețu? Alături de cine am surprins-o la o plimbare în Capitală
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Locotenenții propagandei”. Mesajele toxice transmise de portavocele Rusiei în Moldova
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Locotenenții propagandei”. Mesajele toxice transmise de portavocele Rusiei în Moldova
/VIDEO/ Președintele interimar al CSM, despre cazul Victoria Sanduța: „Votul împotrivă ține de integritatea dumneaei”
/VIDEO/ Președintele interimar al CSM, despre cazul Victoria Sanduța: „Votul împotrivă ține de integritatea dumneaei”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram