Președintele Partidului Național Moldovenesc, Dragoș Galbur, a depus o sesizare la Comisia Electorală Centrală (CEC), susținând că PAS și candidatul partidului la alegerile pentru Primăria Capitalei, Lilian Carp, ar încălca legislația electorală. Galbur cere aplicarea unei sancțiuni de avertisment partidului, pentru că ar face deja agitație electorală.
În replică, purtătorul de cuvânt al PAS în CMC a menționat că informarea cetățenilor nu include solicitarea votului sau alte intenții ce încalcă codul electoral, fiind o normalitate într-un stat democratic.
„Încalcă legea, făcând deja agitație electorală, când perioada electorală va începe abia pe 7 august. Este încălcat direct articolul 52 punct 4 din Codul electoral, care spune că agitația electorală se admite numai după înregistrarea candidatului de către organul electoral, adică de CEC, lucru care nu s-a întâmplat”, a declarat Dragoș Galbur.
Acesta spune că a prezentat dovezi „cum se umblă prin scări de bloc și se anină pe uși, prin poștă, pliante în număr de 60.000 de exemplare, achitate pe 22 iunie 2023, de către PAS”.
„Partidul de la guvernare, care ar trebui să fie un exemplu pentru toată lumea și care ar trebui să dea acest ton de fairplay, al regulilor de joc cinstite, iată că încalcă legea și, paradoxal, încalcă Codul Electoral, intrat în vigoare martie anul curent, votat de ei în decembrie anul trecut. Ori noi suntem un stat, ori noi ne jucăm de-a statul”, a spus președintele PNM.
Consultanta Direcției comunicare, relații publice și mass-media a CEC, Cristina Parfeni, ne-a confirmat că a fost depusă o sesizare în acest sens: „Aceasta va fi examinată în termenii prevăzuți de legislația în vigoare”.
Contactat de TV8, comunicatorul fracțiunii PAS din cadrul Consiliului Municipal Chișinău, Sergiu Bejenari, a subliniat că practica de a informa și de a comunica cu cetățenii este esențială pentru menținerea unui proces democratic funcțional și pentru abordarea problemelor locale, indiferent de existența sau absența campaniilor electorale.
„Informarea cetățenilor, discuțiile și comunicarea despre problemele locuitorilor din Municipiul Chișinău este o rutină, pe care echipa PAS o face fără a aștepta campaniile electorale. Acest proces democratic, care nu include solicitarea votului sau alte intenții ce încalcă codul electoral, este o normalitate într-un stat democratic. Problemele cetățenilor trebuie să se regăsească pe agenda publică și să fie soluționate”, a declarat Sergiu Bejenari, pentru TV8.
TV8.md reamintește că alegerile locale generale vor avea loc pe 5 noiembrie. Campania electorală va începe la data înregistrării concurenților electorali, dar nu mai devreme de 30 de zile înainte de ziua votării.
Până acum, și-au anunțat intenția de a candida la șefia Primăriei Capitalei: Victor Chironda de la Platforma DA, Ion Bulgac de la CUB, Mihail Bagas de la PP „Liga Orașelor și Comunelor”, Lilian Carp de la PAS, Anatol Usatîi de la Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Vasile Costiuc - liderul Partidului „Democrația Acasă”, Ion Ceban - actualul edil al Capitalei, Ruslan Codreanu - liderul Partidului „Puterea Oamenilor”, Tatiana Bordeianu - șefa departamentului politica externă și integrare europeană de la Partidul „Acasă Construim Europa”.
Consilierul municipal, Ruslan Verbițchi, a aderat la Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) și a sugerat că ar putea să candideze pentru fotoliul de primar al Capitalei. Iar Blocul Comuniștilor și Socialiștilor urmează să-și aleagă candidatul dintre ex-președintele Igor Dodon și deputatul Vlad Batrîncea.
Alegerile locale din toamnă vor costa bugetul de stat în jur de 178 de milioane de lei.
Abonează-te acum și la canalul de YouTube TV8: youtube.com/@TV8Moldova