Copaci uscați, dar cu frunze verzi. Ce-i drept, crescute în ghiveci. Imaginea sinistră poate fi văzută în Scuarul „M. Eminescu” din centrul capitalei, unde au murit și puținii copaci care erau. Ecologiștii spun că arborii s-au uscat din cauza pavajului, care împiedică apa să pătrundă la rădăcini. Iar primăria, care acum trei ani anunța cu mare fast renovarea zonei respective, acum se spală pe mâini și spune că proiectul a fost gândit de un fost viceprimar.
Acum trei ani, autoritățile au restaurat scuarul Mihai Eminescu din centrul capitalei. În acest scop, municipalitatea a investit peste 2 milioane de lei. Însă, la scurt timp după aceasta, copacii de aici au început să se usuce, iar acum putem observa că au rămas practic fără frunze. Se presupune că, din cauza pavajului, apa nu ajunge la rădăcini. Pentru a camufla situația, autoritățile au decorat copacii cu verdeață.
Oamenii pe care i-am întâlnit în zona scuarului spun că nu sunt deloc încântați de aspectul acestuia.
„Priveliștea desigur că înspăimântă, mai cu seamă că anul împrejur copacii sunt goi, lasă de dorit. Eu cred că la noi în oraș, chiar este o problemă cu copacii uscați, recent, pe strada noastră, un copac a căzut peste mașini, chiar dacă era o zi obișnuită, fără vânt.”
„Sunt uscați, trebuie să facă ceva, să-i taie, ca să crească ramuri noi.”
„Eu nu știu, dacă asta are vreo legătură directă, pavajul cu îmbătrânirea copacilor, dar tocmai vorbeam cu soția, că a fost distrus un scuar care prezenta ceva din toate punctele de vedere și format așa ceva... nici nu știu cum să-i spun, fără gust și fără sens.”
Ecologiștii spun că arborii au fost afectați de aplicarea pavajului.
„Asta de fapt, se întâmplă la ordinea zilei și pe alte perimetre unde se fac lucrări de reconstrucție, amenajare, schimbarea pavajului și așa mai departe. De obicei, la noi se vătămă rădăcinile copacilor, fără să țină cont că ulterior asta ar putea să conducă la uscarea lor sau îmbolnăvirea, deci, tot ce se poate întâmpla. Asta și s-a întâmplat în scuar.”, Petru Vinari, ecologist.
Reprezentanții municipalității spun că nu-și asumă consecințele lucrărilor, întrucât proiectul nu le aparține, ci fostului viceprimar al capitalei, Victor Chironda.
„Este proiectul care a fost implementat de fostul viceprimar Victor Chironda. Din păcate avem ce avem, dar corectăm acea ceea ce a neglijat Victor Chironda. Acum ne mobilizăm și rectificăm tot proiectul.”, Irina Gutnic viceprimară al Municipiului Chișinău.
La rândul său, Chironda nu neagă implicarea sa în amenajarea scuarului, dar spune că aceasta a constat doar în găsirea arhitectului, care a elaborat gratis proiectul.
„Acest proiect a fost făcut la inițiativa lui Ion Ceban. De proiect s-a ocupat viceprimarul Inga Ionese și proiectul a fost elaborat cu încălcarea procedurilor de consultare publică, pentru că Ion Ceban voia să fie făcut repede, înainte de alegerile parlamentare. De tăierea copacilor din scuar s-a ocupat nemijlocit consilierul lui, Tudor Gîrbu, care acum este director la Spații Verzi. Eu nu am avut nicio atribuție la acest proiect, decât că am contactat un arhitect, caree s-a oferit să facă o schiță de proiect gratuit. Ceea ce fac ei acum este să dea vina pe toată lumea, pe Chironda, pe PAS, pe Moș Crăciun, pe oricine, numai să nu-și asume ei responsabilitatea pentru proiectele pe care le fac de mântuială, cu componente de corupție și cu încălcarea tuturor normelor prevăzute de lege.”, fost viceprimar al capitalei, Victor Chironda.
Lucrările de restaurare a scuarului au fost finalizate în noiembrie, 2020, anunț făcut cu mare fast atunci de edilul capitalei, pe o rețea de socializare.
„Un loc frumos în inima orașului, unic, modern și deosebit dedicat tuturor locuitorilor capitalei, scuarul Mihai Eminescu a fost lansat. Cu multe critici, idei și urări de bine, lucrările de modernizare care au început în luna august au fost oficial finalizate... ” - scria atunci Ceban pe facebook. Potrivit municipalității, o parte din suma de 2 milioane 700 de mii de lei pentru renovarea scuarului „Mihai Eminescu” a fost asigurată de primărie, iar restul- de instituția bancară, care are o sucursală acolo.