Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1003: Atac mortal, general rănit și risc atomic! Putin amenință 2 țări, iar Zelenski cere ripostă globală

social

/VIDEO/ Aeroportul din Iași, a doua casă pentru pasagerii moldoveni, afectați de plecarea unor companii avia

10 aprilie 2023, ora 11:00

Plecarea unor companii avia de pe piața din Republica Moldova a dat peste cap planurile a mii de persoane, care obișnuiesc să folosească avionul ca să se deplaseze dintr-o țară în alta. Oamenii s-au pomenit într-o incertitudine, neavând siguranța că zborurile vor fi operate.

În căutarea unor soluții cât de cât sigure, unii s-au reorientat spre cel mai apropiat aeroport pe care l-au găsit în orașul Iași, din România. Săptămâna aceasta am mers încolo și am discutat cu o mulțime de moldoveni, dar și cu administrația aeroportului despre situația creată. 

Războiul în țara vecină a pus la grea încercare și securitatea din Republica Moldova. Decizia autorităților de la Chișinău de a închide, de mai multe ori, spațiul aerian a redus cu mult activitatea operațională a singurului aeroport internațional de pasageri din țară. Din această cauză, persoanele care aveau nevoie să zboare peste hotare, au fost nevoite să caute alternative. 

Aeroportul Internațional Iași a fost una dintre soluții. Cu timpul, mulți s-au obișnuit cu această opțiune și au continuat să zboare folosind serviciile acestui aeroport. Interesul a devenit și mai mare după ce compania avia de tip low cost - Wizz Air - s-a retras din Republica Moldova, iar un alt operator avia - Air Moldova - se confruntă cu dificultăți financiare. 

„Suntem în punctul de trecere a frontierei Sculeni și mergem până în Iași, la aeroportul din Iași mai exact, pentru a vedea de ce unii moldoveni aleg să zboare din Iași”.

Imediat ce am ajuns în parcare, am observat abundența mașinilor cu numere moldovenești și ucrainene. Fiecare a patra mașină era înmatriculată în Republica Moldova.

Cursele la care se îmbarcau majoritatea moldovenilor aveau destinația spre Marea Britanie, Germania, Italia, Olanda sau Israel. Părerile oamenilor sunt împărțite, referitor la necesitatea deplasării lor la Aeroportul din Iași. Unii sunt bucuroși, pentru că aici au găsit curse mult mai ieftine și nu consideră deplasarea un efort prea mare. Alții, în schimb, sunt nemulțumiți că trebuie să facă un drum suplimentar, care aduce costuri în plus și timp pierdut. Dar nu au altă soluție. 

„- De ce ați ales să veniți la Iași și nu ați zburat de la Chișinău? - Că nu zboară, nu sunt curse. - Și e comod pentru dumneavoastră să veniți până la Iași? - Păi cum să zic, am venit de nevoie”. 

„- Păi mi-au schimbat biletul, de la Chișinău trebuia să zbor cu Wizz Air. - Și ei ți-au spus să vii aici, la Iași? - Da. - Cum e pentru tine lucrul ăsta, că e nevoie să mai faci atâția kilometri în plus? - E normal, nu e așa de departe. 40 de minute cu autocarul de la Chișinău e normal. Dacă era de la București da, e mai departe. Dar așa mai vezi sate, mai vezi ninsoarea asta, la noi nu ninge așa”. 

„- A fost bilet cumpărat la Roma, credeam că de acolo de la Chișinău, dar am fost nevoit să vin încoace. Am cumpărat de vreo lună în urmă. Acum de la Chișinău nu sunt cursele. Ei ne-au trimis mesaj și au zis să venim aici. - Nu e o problemă pentru dumneavoastră? E o problemă, sunt 200 de kilometri de venit încoace. Eu cred că asta are legătură cu Ucraina, cu războiul. Ar trebui să se rezolve, nu e deloc comod. Uite fiica, nepoții i-am adus să zboare de aici, când trebuia să zboare din Chișinău”. 

„- Îți e comod să aterizezi la Iași, nu era mai comod de la Chișinău? - E mai bine când aterizezi acasă, clar, decât să faci curse așa pe drumuri. Totuși, e bine că sunt mașini de pe teritoriul aeroportului și te duc până la Chișinău. Prețurile sunt mai scumpe la zboruri din Chișinău, triplu chiar. Aici e stabil și cu zborurile, la noi acum anunță că cerul e ocupat, că zboară o bombă pe undeva și se închide tot. Gata, eu am fugit. - Dum bun”. 

„- Nu știm nici noi care e cauza, că s-au anulat zborurile. - Și cum vi se pare chestia asta, e problemă? - Și normal, atâta timp cât toți apropiații sunt peste hotare. - Și de ce credeți că s-a întamplat asta? - Părerea mea sau la general? - Părerea dumneavoastră ne interesează. - E un joc politic. Nu sunt mic să mă amăgească cu o bombonică. Sunt anumite interese. - Și credeți că se va rezolva curând? - Era o vorbă din bătrâni, sperăm să fie bine, sănătoși să fim. O să vedem, nu știu”.

S-au activizat și firmele care efectuează curse auto din Republica Moldova direct spre Aeroportul din Iași. Costul unei călătorii începe de la câteva sute de lei. 

„- Am văzut că faceți curse la Chișinău. - Da. - Sunt pasageri? - Acum s-a închis aeroportul la Chișinău și pasageri sunt, că altă ieșire nu au moldovenii, cel mai apropiat aeroport e la Iași. Moldovenii noștri numai cu asta trăiesc, cu munca prin Europa. În Moldova este de lucru dar nu prea e plătit. 

- De mult faceți cursele astea? - Mai mult de un an, noi avem curse regulate de la Chișinău la Iași. - Și cât costă de pasager? În lei moldovenești, vreo 350 de lei, 85 de RON. Câteodată nu avem locuri și nu reușim, dar oamenii ăștia care fac transport ilicit, ne mai ajută câteodată. - Dar nu aveți probleme cu ei, vă înțelegeți? - Ei, probleme sunt toată vremea când e vorba de bani. Când omul vede oleacă mai mulți bani, asta e. Așa e concurența”. 

„- Salutare. Am o întrebare la dumneavoastră, văd că ați venit de la Chișinău. Cam cât costă o cursă de la Chișinău la Iași? - Cu taxiul e nu mai puțin de 100 de euro, vreo 2000 de lei. - Aveți des curse? - Cred că în fiecare zi. Și ieri am fost”.

Chiar dacă în parcare a fost amenajat un loc special pentru microbuzele de rută, există și transport ilicit, făcut cu mașini private, unde nimeni nu garantează siguranța pasagerilor și prețurile nu sunt fixe, susține directorul general al aeroportului.

„Asigurăm accesul în parcare acestor companii care au transport licențiat, cu licență internațională, că e regulat sau ocazional, astfel încât pasagerii care vin la aeroportul Iași, să știe că în parcare există transport spre Republica Moldova, autorizat. Deocamdată, eu cred că suntem pe un traseu bun, am făcut un prim pas important, nu este perfect, mai trebuie să rămână anumite aspecte pentru a ne confrunta cu cei care fac transport pirat și facem pași în continuare, pentru că pasagerii trebuie să conștientizeze că este în beneficiul lor să folosească firmele autorizate de transport către Republica Moldova”, ne-a spus directorul general al Aeroportului Iași, Romeo Vatră. 

Aeroportul din Iași este făcut pentru a prelua aproximativ un milion de jumătate de pasageri anual. Conform datelor de anul trecut, pe aici au trecut mai mult de două milioane de oameni, ceea ce pune o presiune pe actuala infrastructură. De aceea, autoritățile locale au început construirea unui nou terminal la aeroport, care va avea capacitatea de a procesa a pasagerii până la 5 milioane de pasageri anual.

„Avem mari speranțe că Iașiul va deveni un pol regional de dezvoltare și pentru Moldova românească și pentru cea de dincolo de Prut. Astăzi, foarte mulți pasageri din Republica Moldova aleg să decoleze de la Iași, pentru că este din fericire pentru pasageri, mult mai ieftin. Discuțiile pe care le avem cu partenerii noștri din Republica Moldova este ca să facilităm transferul cât mai rapid al cetățenilor din Moldova, să nu mai fie nevoiți să facă dublu control vamal. 

Chiar la sfârșitul lunii aprilie, împreună cu președinții consiliilor raionale din Moldova, vom aborda din nou acest subiect în cadrul euroregiunii Siret-Prut-Nistru, pentru că este foarte important ca cetățenii să aibă de câștigat. Mesajul meu către toți locuitorii Republicii Moldova este, dacă vor vrea să zboare către destinații pe care le găsesc aici, îmi doresc foarte mult să aleagă Iașiul pentru că, odată cu parcursul proeuropean de dezvoltare al Republicii Moldov a, Iașiul va deveni un adevărat pol regional de dezvoltare. Consiliul județean Iași, Primăria Municipiului Iași, și-au asumat că vor dezvolta infrastructura rutieră pentru a nu avea trafic aglomerat către aeroport”, a menționat președintele Consiliului județean Iași, Costel Alexe.

Administrația Aeroportului din Iași consideră că situația creată la Chișinău este una temporară. Dar cu toate astea, aeroportul este capabil să preia tot fluxul de pasageri, dacă va fi nevoie. 

„Și anul trecut am avut o situație oarecum asemănătoare prin închiderea spațiului aerian al Republicii Moldova și mă bucur că am putut să venim în sprijinul cetățenilor Republicii Moldova și ai Ucrainei care aveau nevoie să zboare și au avut la îndemână aeroportul Iași. Noi punem la dispoziție tuturor companiilor aeriene infrastructura noastră, în mod egal, și este decizia companiilor aeriene dacă zboară de pe un anumit aeroport sau nu. 

Nu putem noi să comentăm așa ceva. În acea perioadă de anul trecut, aeroportul Iași a preluat acest trafic suplimentar de la Chișinău, nu știu dacă în întregime, dar a făcut-o. A fost pentru noi un efort deosebit, deoarece cu actuala infrastructură suntem supuși unor presiuni din punct de vedere operațional, logistic și de personal. Din acest motiv ne dorim să finalizăm noul terminal pe care îl avem în construcție, care va permite un trafic de pasageri de până la 5 milioane anual. Noi suntem pregătiți să asigurăm transport fiecărui pasager, fie că e din Republica Moldova, România sau din altă țară”, a precizat Romeo Vatră.

Conform jurnaliștilor de la Ziarul de Iași, traficul pe aeroportul din Iași a început să crească odată cu darea în folosință, în anul 2015, a noii infrastructuri aeroportuare. Iar acum, odată cu situația aeriană din Republica Moldova, aeroportul din Iași se străduie din greu să reușească procesarea tuturor pasagerilor.

„Într-o vreme, plecă de aici pasageri să ia avionul de la Chișinău, pentru că era mai ieftin acolo, cu tot cu drum. Acum sa inversat trendul. E oarecum nedrept că vin o mare parte din cursele din Chișinău aici la Iași. Înțeleg că există o serie de facilități de care urmează să beneficieze pasagerii care trebuie să traverseze vama ca să vină aici. Cursele care au venit aici de la Chișinău, s-au suprapus peste asta generală de a crește numărul de curse și așa sa aglomerat foarte tare aeroportul”, ne-a raporterul la Ziarul de Iași, Radu Meșniță .

Jurnalistul, care este specializat pe subiecte despre transportul aerian, consideră că situația creată de plecarea anumitor companii de la Chișinău și de amânarea zborurilor ar putea să se redreseze în timp: „Polonezii de ce nu au venit la Iași, au preferat totuși Chișinăul. Înseamnă că au acolo alte condiții. Aici au fost temporar, anul trecut, dar s-au întors la Chișinău. Turkish Airlines preferă aeroportul din Chișinău. Poate companiile astea vor putea să ajute aeroportul Chișinău să se redreseze”. 

Radu mai spune că ar putea fi făcută o înțelegere între Consiliul Județean Iași și Primăria Chișinău, pentru organizarea unor curse de legătura între ambele aeroporturi, pentru a veni în sprijinul pasagerilor. 

„Așa cum Consiliul județean Iași are abilitatea de a coordona transportul județean aici în Iași, bănuiesc că aceleași atributii le are și Primăria Chișinău și atunci ar putea să facă un parteneriat, să atribuie prin licitație cursele astea și atunci ar fi ok. Trebuie să îi aducem față în față ca să facă asta, dacă nu le vine ideea”.

Acum câteva zile, Aeroportul Internațional Chișinău a revenit în proprietatea statului, după ce timp de 10 ani a fost gestionat de compania privat Avia Invest, ce are conexiuni cu deputatul fugar Ilan Șor. O speranță că traficul avia va reînvia este și propunerea făcută de Maia Sandu de a revizui taxa aeroportuară de 9 euro, percepută pentru fiecare pasager. 

„Solicit să fie revizuită taxa de 9 euro per pasager, în sensul reducerii maxime a acestei taxe. Solicit Agenției Proprietății Publice, administrației aeroportului să asigure funcționarea optimă de acum înainte, așa încât cetățenii să beneficieze de mai multe rute spre mai multe destinații la prețuri accesibile”, a declarat șefa statului.

De cealaltă parte, noua administrație a aeroportului a declarat că va folosi toate mecanismele pentru a majora potențialul de zboruri din Chișinău spre cât mai multe destinații, la prețuri accesibile. Va fi redusă și taxa de 9 euro, dar nu poate spune, deocamdată, cu cât mai exact.

„Conform unor date statistice, în anul 2014, atunci când Republica Moldova a semnat acordul de asociere cu Uniunea Europeana și regimul de călătorie a fost liberalizat, numărul de pasageri era de aproximativ 900 de mii anual. În anul 2017, a atins un număr record de pasageri, depășind 1,6 milioane. 

În anul pandemic, vorbim de 2020, fluxul de pasageri a avut o cădere extrem de drastică și a ajuns la doar 300 de mii de oameni. Un an mai târziu, numărul s-a dublat. Datele pentru anul trecut atestă din nou o creștere de 43 de procente, ceea ce ar depăși cifra de 1 milion de pasageri anual, care au trecut prin Aeroportul Internațional Chișinău”, a spus administratorul Aeroportului Internațional Chișinău, Constantin Vozian.

Un reportaj de Constantin Niculae 

Imagine de Vlad Glinjan

Montaj de Constantin Niculae

/VIDEO/ Fundațiile de caritate ale politicienilor, pe linie moartă! Unele, ca Edelweiss, s-au închis, altele și-au rărit donațiile
/VIDEO/ Sute de milioane de lei pentru podurile din țară. Detalii despre un proiect de 175 de milioane, lângă zona Pruncul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1003: Atac mortal, general rănit și risc atomic! Putin amenință 2 țări, iar Zelenski cere ripostă globală
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1003: Atac mortal, general rănit și risc atomic! Putin amenință 2 țări, iar Zelenski cere ripostă globală
/PROMO/ „Dosare de urgențe”: Alergia poate fi fatală! Care sunt primele semne, aflați sâmbătă, la 18:30
/PROMO/ „Dosare de urgențe”: Alergia poate fi fatală! Care sunt primele semne, aflați sâmbătă, la 18:30
/VIDEO/ Fetița bătută de mamă a ajuns în sânul familiei tatălui ei. Micuța, investigată la patru spitale! Ce au constatat medicii
/VIDEO/ Fetița bătută de mamă a ajuns în sânul familiei tatălui ei. Micuța, investigată la patru spitale! Ce au constatat medicii
/PROMO/ „Întreabă Ghețu” a ajuns la Ciuciuleni: Despre schimbarea miniștrilor, speranțe și dezamăgiri - de la 19:55, la TV8
/PROMO/ „Întreabă Ghețu” a ajuns la Ciuciuleni: Despre schimbarea miniștrilor, speranțe și dezamăgiri - de la 19:55, la TV8
/VIDEO/ Condiționat de reforme, nu de alegeri: Cine și cum speculează pe seama ajutorului financiar promis de UE
/VIDEO/ Condiționat de reforme, nu de alegeri: Cine și cum speculează pe seama ajutorului financiar promis de UE

Episcopul Marchel, obligat de instanță să plătească despăgubiri pentru instigare la discriminare

missing
22 noiembrie 2024, ora 22:32

Epsicopul de Bălți și Fălești, Marchel, a fost obligat de instanță să plătească despăgubiri pentru instigare la discriminare. Potrivit Genderdoc-M, decizia vine după ce fața bisericească a lansat un mesaj video pe Youtube în care îndemna la respingerea publică a comunității LGBT.

Reclamanții au solicitat despăgubiri pentru prejudiciul moral cauzat de mesajele discriminatorii. Instanța a hotărât ca episcopul Marchel să plătească câte 10.000 de lei fiecărui reclamant.

Potrivit Angelicăi Frolov, coordonatoare de proiecte în cadrul Genderdoc-M, este vorba despre doi reclamanți.

Nu este prima dată când episcopul Marchel este sancționat declarații homofobe. 

În iunie anul acesta, reprezentantul bisericii a fost obligat de Judecătoria Chișinău să plătească câte 10.000 de lei prejudicii morale pentru doi membri ai comunității LGBT+ pentru instigare la discriminare pe criteriul orientării sexuale.

Secțiile de votare din afara țării, pentru prezidențialele din România, au fost deschise. Moldovenii cu cetățenie romana vor putea vota de astăzi și până duminică la cele 59 de birouri electorale deschise pe teritoriul țării noastre. /Avocatul Poporului pentru drepturile copilului s-a autosesizat în cazul fetiței din Tohatin, batută cu cruzime de mama ei și a solicitat statului să intervină pentru a proteja copila de violență. /Parlamentul urmează să modifice legea specială a fermierilor, votată acum două luni. Ar urma sa fie lărgit cercul agricultorilor eligibili, iar perioada de înghețare a datoriilor va fi extinsă. Anunțul a fost făcut aseară de președintele Comisiei parlamentare pentru agricultură!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la viceguvernatorului Găgăuziei, Ilia Uzun. Acesta este vizat într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Avem detalii, dar și reacția viceguvernatorului! /Guvernul î-l trimite pe ministrul Energiei la Gazprom după gaz rusesc pentru regiunea transnistreană. Este prima vizită a unui ministru în Federația Rusă după declanșarea războiului de invazie a Ucrainei. /Prima ninsoare din acest an a venit la pachet și cu primele incidente în trafic. Zeci de salvatori și echipe de intervenție au muncit în teren pentru a scoate din șanțuri automobilele derapate de pe șosele, dar și pentru a împrăștia material antiderapant.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remanierile de la Guvern sunt corecte, afirma președinta Maia Sandu, ca răspuns la criticile aduse ultimelor schimbări din Executiv. /Ministerul apărării anunță ca urmează sa achizitioneze doua sisteme noi de identificare și nimicire a dronelor. Totuși acestea nu sunt suficiente și ar mai fi nevoie de câteva, susțin autoritățile. /Guvernul a ratificat acordul cu Italia care prevede ca moldovenii cu stagiu de muncă atât în Moldova cât și în statul italian, vor fi calificați pentru a beneficia de pensii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O dronă a fost găsită de un trecător în capitala. Dispozitivul a fost descoperit in zona Arenei Chișinău și a fost preluat de geniști pentru examinare. /Analiștii politici de la noi consideră ineficiente remanierile guvernului și se arată sceptici față de schimbarile făcute. Ce așteptări aveau aceștia! /Astăzi se împlinesc 1000 de zile de când ucrainenii trăiesc în teroarea semănată de invazia rusă în țara vecină. Cu această ocazie, Volodimir Zelenski a publicat un filmuleț în care a arătat prin ce încercări a trecut Ucraina în tot acest timp.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Discuțiile pe marginea remanierilor s-au finalizat. Premierul Dorin Recean urmează să anunțe din clipă în clipă cine sunt miniștrii care își pierd fotoliile. /Tot astăzi, șefa statului Maia Sandu s-a întalnit la Președinție cu liderii partidelor politice. S-a discutat despre reforma justiției și lupta împotriva corupției. Ce au declarat liderii de partide la ieșire! /Un copil de 3 ani și un barbat de 42 de ani au murit intoxicați cu gaz în propria lor locuință. S-a întâmplat în satul Gura Bîcului, Anenii Noi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Conturi bancare cu peste 100 milioane de dolari, provenite din spălarea de bani cunoscută drept „Laundromatul rusesc”, au fost înghețate în străinătate, în baza probelor aduse procurorii anticorupție de la Chișinău. De asemenea, pentru alte 90 de milioane de dolari, urmează să fie pus sechestru. /Întreprinderile de stat trebuie să implementeze măsuri anticorupție mai riguroase, în conformitate cu bunele practici europene. Asta relevă un raport, prezentat astăzi de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție. Cu ce recomandări vin experții în domeniu! /Un bărbat de 72 de ani din Drochia ar fi încercat să-l omoare pe presupusul amant al soției. Acesta a fost reținut în flagrant, fiind denunțat la poliție de cel pe care îl angajase inițial să comită crima.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Dosarul de trădare de patrie în care este vizat șeful serviciului juridic al Parlamentului, un ofițer al Poliției de Frontieră și soția acestuia, care ar fi fost complice, a fost trimis în instanță. /Notă de protest Kremlinului, înmânată Ambasadorului Federației Ruse la Chișinău. Oleg Ozerov a fost chemat astăzi la Ministerul de Externe. Autoritățile moldovenești i-au cerut Rusiei să se abțină de la orice ingerință în afacerile interne ale Republicii Moldova. /Un șef de secție de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” este cercetat de ofițerii anticorupție, pentru că ar fi perceput sistematic plăți ilegale de la pacienți. Care este reacția instituției!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină fotoliul șefei de la Procuratura Anticorupție. „Am văzut un eșec total”, a spus președinta Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, unde s-a discutat despre corupția politică. Cu ce reacție a venit Procuratura Anticorupție! /Andrei Spînu se retrage din Guvernul Republicii Moldova și din Partidul Acțiune și Solidaritate. Anunțul a fost făcut într-o postare pe Facebook. Cum și-a motivat plecarea, dar și care a fost reacția colegilor! /Notă de protest Kremlinului pentru ingerințele Federației Ruse în procesul electoral și căderea dronelor rusești pe teritoriul țării. Autoritățile de la Chișinău îl convoacă pe Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Ozerov.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Socialiștii nu se pot resemna cu înfrângerea. Membri, dar și simpatizanți ai partidului au protestat astăzi în fața Comisiei Electorale Centrale, în timp ce membrii acesteia examinau sesizările depuse de ei, care se referă la presupusele încălcări în timpul scrutinului. Care este reacția PAS-ului! /Amenzile aplicate până acum alegătorilor care au luat bani în schimbul votului la alegerile prezidențiale și referendum se ridică la 5 milioane de lei. Sancțiunile au fost aplicate de Centrul Național Anticorupție, pe baza proceselor contravenționale întocmite de polițiști. /Mai mulți medici, dar și pacienți au ieșit astăzi astăzi în fața Spitalului Clinic din Bălți, în semn de protest față de decizia instanței de a-l condamna la doi ani de închisoare pe medicul urolog Serghei Cozub. Aceștia au cerut grațierea medicului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Victor Furtună a câștigat concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Acesta a obținut cel mai mare punctaj în urma interviului desfășurat astăzi de Consiliul Superior al Procurorilor. /Partidul Socialiștilor din Moldova amenință cu proteste. Igor Dodon acuză guvernarea și pe președinta nou aleasă că a furat voturile alegătorilor. Ce răspuns au cei din urmă! /Moldovenii cu cetățenie română vor fi așteptați 5 zile la urne ca să voteze președintele țării și să-și aleagă reprezentanții în Parlamentul de la București. România va deschide în Republica Moldova 59 de secții de votare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină unele fotolii în Guvern. Premierul Dorin Recean promite schimbări în următoarele zile. Acesta nu a precizat însă despre ce miniștri ar fi vorba. /Ministerul Afacerilor Externe respinge acuzațiile autorităților ruse, care au spus că nu recunosc rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și le consideră „nedemocratice”. Care a fost și reacția purtătorului de cuvânt al Guvernului! /În doar două zile, peste 100 de mii de persoane s-au înscris în sistem pentru a beneficia de compensații pentru perioada rece a anului. Cei care vor cheltui banii acordați de stat în alte scopuri decât plata facturilor pentru încălzire, vor fi lipsiți de compensație.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizia Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului republican a fost publicată în Monitorul Oficial. Integrarea europeană va fi legalizată în Constituție. /Fraudă de zece milioane de lei dintr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană. Ofițerii anticorupție au descins la cinci angajați ai Moldsilva. /Peste 50 de mii de persoane s-au înscris în sistemul de compensații în prima zi de la lansare. Cererile pot fi depuse până pe 28 noiembrie, inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Maia Sandu câștigă alegerile prezidențiale și devine singurul politician căruia moldovenii i-au încredinţat direct două mandate. Rezultate preliminare arată un scor de 55,3 la sută pentru Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, cu 44,6%. /Aproape 800 de încălcări în ziua alegerilor au fost semnalate de Observatorii Misiunii Promo-Lex. Și poliția a înregistrat peste 200 de incidente care au vizat procesul electoral și au întocmit 31 de procese-verbale. Cele mai multe țin de coruperea electorală, fotografierea buletinelor de vot sau transportarea organizată la secțiile de votare. /De astăzi, cetățenii Republicii Moldova se pot înregistra pe platforma compensații.gov.md pentru a beneficia de ajutor la energie în sezonul rece. Compensațiile vor fi acordate sub formă de bani direct în contul bancar sau prin oficiile poștale, nu ca reducere în facturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remunerați cu mașini și telefoane mobile pentru a corupe alegătorii. Oamenii legii vin cu detalii despre perchezițiile de ieri la membrii fostului partid „Șor” și ai Blocului politic „Victorie”. Două persoane au fost reținute, iar un Suzuki Vitara, confiscat. Astăzi au avut loc noi percheziții în acest dosar. /Astăzi este ultima zi în care este permisă agitația electorală în cadrul turului doi al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Mâine va fi „ziua tăcerii”, iar duminică moldovenii vor decide cine va conduce țara în următorii patru ani. /Suntem săraci, dar punem bani și la ciorap. Șase din zece moldoveni au reușit în ultimul an să pună bani deoparte, arată un sondaj efectuat de Expert Grup. Economia țării însă a pierdut.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Constituția Republicii Moldova va fi modificată. Curtea Constituțională a validat referendumul republican din 20 octombrie. Începutul ședinței a avut loc pe fundalul unui protest organizat de liderii și simpatizanții Blocului „Victorie”, afiliat fugarului penal Ilan Șor, dar și ai Partidului Comuniștilor. /Percheziții matinale în șapte raioane din țară, în cadrul unor dosare privind coruperea electorală.12 persoane sunt bănuite că ar fi oferit bani alegătorilor pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidențiale. Tot pentru corupere electorală a fost reținut și liderul organizației teritoriale al Blocului Victorie din Cimișlia. /Începând de mâine,1 noiembrie, și până pe 31 martie, șoferii sunt obligați să circule cu luminile de întâlnire conectate la mașini și pe timp de zi. Ce amendă riscă șoferii care nu se vor conforma.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de peste două milioane de lei pentru corupere electorală, iar alte aproape o mie de procese-verbale sunt acum în examinare. Printre cei amendați se află și Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. /În plină campanie electorală, miniștrii au decis să dubleze îndemnizația unică pentru tinerii medici care vor alege să profeseze la sate. Suma va crește de la 120 până la 250 de mii de lei. Nu are nicio tangență electorală, dă asigurări purtătorul de cuvânt al Guvernului. /Stare de panică dăunează buzunarului. Celebra schemă cu ruda implicată în accident a înșelat moldovenii de cel puțin 36 de milioane de lei. Poliția raportează 240 de cazuri în care oamenii au căzut în plasa escrocilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții în dosarul coruperii electorale. Oamenii legii au descins în Cimișlia și Comrat, la șase persoane, care ar fi influențat alegătorii la referendumul și scrutinul electoral de pe 20 octombrie. /Căldură mai ieftină pentru consumatorii din nordul țării. Care este noul tarif aprobat astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică./Numărul cazurilor de infecții ale căilor respiratorii este în creștere cu 20 la sută față de săptămâna trecută. Mai mult de jumătate s-au înregistrat la copii. În total au fost înregistrate peste 5 mii de cazuri.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În doar o săptămână, ofițerii anticorupție au aplicat amenzi de peste un milion de lei persoanelor care și-ar fi vândut votul în cadrul alegerilor din 20 octombrie. Până acum, oamenii legii au efectuat peste 800 de percheziții și au aplicat sechestre în valoare de peste 50 de milioane de lei. /Medicul de la azilul de bătrâni din Comrat, care a fost filmat în timp ce le spunea pacienților cum să voteze, ar fi fost plătit cu bani din Rusia pentru a influența votul alegătorilor. Acesta a fost reținut. CEC nu exclude anularea voturilor date în acest azil. /Noi detalii în cazul avionului prăbușit la Vadul lui Vodă, unde o persoană a decedat. Aeronava se pregătea să aterizeze când a căzut peste o clădire.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/PROMO/ „Dosare de urgențe”: Alergia poate fi fatală! Care sunt primele semne, aflați sâmbătă, la 18:30
/PROMO/ „Dosare de urgențe”: Alergia poate fi fatală! Care sunt primele semne, aflați sâmbătă, la 18:30
„Am pierdut tot ce aveam mai scump”: Primul mesaj al lui Igor Cuciuc, după moartea fiicei Andreea. Detalii neștiute despre deces
„Am pierdut tot ce aveam mai scump”: Primul mesaj al lui Igor Cuciuc, după moartea fiicei Andreea. Detalii neștiute despre deces
/PROMO/ „Întreabă Ghețu” a ajuns la Ciuciuleni: Despre schimbarea miniștrilor, speranțe și dezamăgiri - de la 19:55, la TV8
/PROMO/ „Întreabă Ghețu” a ajuns la Ciuciuleni: Despre schimbarea miniștrilor, speranțe și dezamăgiri - de la 19:55, la TV8
/VIDEO/ Adio, Andreea Cuciuc! Mii de oameni s-au adunat la înmormântarea tinerei de 17 ani
/VIDEO/ Adio, Andreea Cuciuc! Mii de oameni s-au adunat la înmormântarea tinerei de 17 ani

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.