Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1132: Scandal la Chișinău și furia lui Trump. Zelenski: Rusia a comis peste 183.000 de crime de război

social

/VIDEO/ Aeroportul din Iași, a doua casă pentru pasagerii moldoveni, afectați de plecarea unor companii avia

10 aprilie 2023, ora 11:00

Plecarea unor companii avia de pe piața din Republica Moldova a dat peste cap planurile a mii de persoane, care obișnuiesc să folosească avionul ca să se deplaseze dintr-o țară în alta. Oamenii s-au pomenit într-o incertitudine, neavând siguranța că zborurile vor fi operate.

În căutarea unor soluții cât de cât sigure, unii s-au reorientat spre cel mai apropiat aeroport pe care l-au găsit în orașul Iași, din România. Săptămâna aceasta am mers încolo și am discutat cu o mulțime de moldoveni, dar și cu administrația aeroportului despre situația creată. 

Războiul în țara vecină a pus la grea încercare și securitatea din Republica Moldova. Decizia autorităților de la Chișinău de a închide, de mai multe ori, spațiul aerian a redus cu mult activitatea operațională a singurului aeroport internațional de pasageri din țară. Din această cauză, persoanele care aveau nevoie să zboare peste hotare, au fost nevoite să caute alternative. 

Aeroportul Internațional Iași a fost una dintre soluții. Cu timpul, mulți s-au obișnuit cu această opțiune și au continuat să zboare folosind serviciile acestui aeroport. Interesul a devenit și mai mare după ce compania avia de tip low cost - Wizz Air - s-a retras din Republica Moldova, iar un alt operator avia - Air Moldova - se confruntă cu dificultăți financiare. 

„Suntem în punctul de trecere a frontierei Sculeni și mergem până în Iași, la aeroportul din Iași mai exact, pentru a vedea de ce unii moldoveni aleg să zboare din Iași”.

Imediat ce am ajuns în parcare, am observat abundența mașinilor cu numere moldovenești și ucrainene. Fiecare a patra mașină era înmatriculată în Republica Moldova.

Cursele la care se îmbarcau majoritatea moldovenilor aveau destinația spre Marea Britanie, Germania, Italia, Olanda sau Israel. Părerile oamenilor sunt împărțite, referitor la necesitatea deplasării lor la Aeroportul din Iași. Unii sunt bucuroși, pentru că aici au găsit curse mult mai ieftine și nu consideră deplasarea un efort prea mare. Alții, în schimb, sunt nemulțumiți că trebuie să facă un drum suplimentar, care aduce costuri în plus și timp pierdut. Dar nu au altă soluție. 

„- De ce ați ales să veniți la Iași și nu ați zburat de la Chișinău? - Că nu zboară, nu sunt curse. - Și e comod pentru dumneavoastră să veniți până la Iași? - Păi cum să zic, am venit de nevoie”. 

„- Păi mi-au schimbat biletul, de la Chișinău trebuia să zbor cu Wizz Air. - Și ei ți-au spus să vii aici, la Iași? - Da. - Cum e pentru tine lucrul ăsta, că e nevoie să mai faci atâția kilometri în plus? - E normal, nu e așa de departe. 40 de minute cu autocarul de la Chișinău e normal. Dacă era de la București da, e mai departe. Dar așa mai vezi sate, mai vezi ninsoarea asta, la noi nu ninge așa”. 

„- A fost bilet cumpărat la Roma, credeam că de acolo de la Chișinău, dar am fost nevoit să vin încoace. Am cumpărat de vreo lună în urmă. Acum de la Chișinău nu sunt cursele. Ei ne-au trimis mesaj și au zis să venim aici. - Nu e o problemă pentru dumneavoastră? E o problemă, sunt 200 de kilometri de venit încoace. Eu cred că asta are legătură cu Ucraina, cu războiul. Ar trebui să se rezolve, nu e deloc comod. Uite fiica, nepoții i-am adus să zboare de aici, când trebuia să zboare din Chișinău”. 

„- Îți e comod să aterizezi la Iași, nu era mai comod de la Chișinău? - E mai bine când aterizezi acasă, clar, decât să faci curse așa pe drumuri. Totuși, e bine că sunt mașini de pe teritoriul aeroportului și te duc până la Chișinău. Prețurile sunt mai scumpe la zboruri din Chișinău, triplu chiar. Aici e stabil și cu zborurile, la noi acum anunță că cerul e ocupat, că zboară o bombă pe undeva și se închide tot. Gata, eu am fugit. - Dum bun”. 

„- Nu știm nici noi care e cauza, că s-au anulat zborurile. - Și cum vi se pare chestia asta, e problemă? - Și normal, atâta timp cât toți apropiații sunt peste hotare. - Și de ce credeți că s-a întamplat asta? - Părerea mea sau la general? - Părerea dumneavoastră ne interesează. - E un joc politic. Nu sunt mic să mă amăgească cu o bombonică. Sunt anumite interese. - Și credeți că se va rezolva curând? - Era o vorbă din bătrâni, sperăm să fie bine, sănătoși să fim. O să vedem, nu știu”.

S-au activizat și firmele care efectuează curse auto din Republica Moldova direct spre Aeroportul din Iași. Costul unei călătorii începe de la câteva sute de lei. 

„- Am văzut că faceți curse la Chișinău. - Da. - Sunt pasageri? - Acum s-a închis aeroportul la Chișinău și pasageri sunt, că altă ieșire nu au moldovenii, cel mai apropiat aeroport e la Iași. Moldovenii noștri numai cu asta trăiesc, cu munca prin Europa. În Moldova este de lucru dar nu prea e plătit. 

- De mult faceți cursele astea? - Mai mult de un an, noi avem curse regulate de la Chișinău la Iași. - Și cât costă de pasager? În lei moldovenești, vreo 350 de lei, 85 de RON. Câteodată nu avem locuri și nu reușim, dar oamenii ăștia care fac transport ilicit, ne mai ajută câteodată. - Dar nu aveți probleme cu ei, vă înțelegeți? - Ei, probleme sunt toată vremea când e vorba de bani. Când omul vede oleacă mai mulți bani, asta e. Așa e concurența”. 

„- Salutare. Am o întrebare la dumneavoastră, văd că ați venit de la Chișinău. Cam cât costă o cursă de la Chișinău la Iași? - Cu taxiul e nu mai puțin de 100 de euro, vreo 2000 de lei. - Aveți des curse? - Cred că în fiecare zi. Și ieri am fost”.

Chiar dacă în parcare a fost amenajat un loc special pentru microbuzele de rută, există și transport ilicit, făcut cu mașini private, unde nimeni nu garantează siguranța pasagerilor și prețurile nu sunt fixe, susține directorul general al aeroportului.

„Asigurăm accesul în parcare acestor companii care au transport licențiat, cu licență internațională, că e regulat sau ocazional, astfel încât pasagerii care vin la aeroportul Iași, să știe că în parcare există transport spre Republica Moldova, autorizat. Deocamdată, eu cred că suntem pe un traseu bun, am făcut un prim pas important, nu este perfect, mai trebuie să rămână anumite aspecte pentru a ne confrunta cu cei care fac transport pirat și facem pași în continuare, pentru că pasagerii trebuie să conștientizeze că este în beneficiul lor să folosească firmele autorizate de transport către Republica Moldova”, ne-a spus directorul general al Aeroportului Iași, Romeo Vatră. 

Aeroportul din Iași este făcut pentru a prelua aproximativ un milion de jumătate de pasageri anual. Conform datelor de anul trecut, pe aici au trecut mai mult de două milioane de oameni, ceea ce pune o presiune pe actuala infrastructură. De aceea, autoritățile locale au început construirea unui nou terminal la aeroport, care va avea capacitatea de a procesa a pasagerii până la 5 milioane de pasageri anual.

„Avem mari speranțe că Iașiul va deveni un pol regional de dezvoltare și pentru Moldova românească și pentru cea de dincolo de Prut. Astăzi, foarte mulți pasageri din Republica Moldova aleg să decoleze de la Iași, pentru că este din fericire pentru pasageri, mult mai ieftin. Discuțiile pe care le avem cu partenerii noștri din Republica Moldova este ca să facilităm transferul cât mai rapid al cetățenilor din Moldova, să nu mai fie nevoiți să facă dublu control vamal. 

Chiar la sfârșitul lunii aprilie, împreună cu președinții consiliilor raionale din Moldova, vom aborda din nou acest subiect în cadrul euroregiunii Siret-Prut-Nistru, pentru că este foarte important ca cetățenii să aibă de câștigat. Mesajul meu către toți locuitorii Republicii Moldova este, dacă vor vrea să zboare către destinații pe care le găsesc aici, îmi doresc foarte mult să aleagă Iașiul pentru că, odată cu parcursul proeuropean de dezvoltare al Republicii Moldov a, Iașiul va deveni un adevărat pol regional de dezvoltare. Consiliul județean Iași, Primăria Municipiului Iași, și-au asumat că vor dezvolta infrastructura rutieră pentru a nu avea trafic aglomerat către aeroport”, a menționat președintele Consiliului județean Iași, Costel Alexe.

Administrația Aeroportului din Iași consideră că situația creată la Chișinău este una temporară. Dar cu toate astea, aeroportul este capabil să preia tot fluxul de pasageri, dacă va fi nevoie. 

„Și anul trecut am avut o situație oarecum asemănătoare prin închiderea spațiului aerian al Republicii Moldova și mă bucur că am putut să venim în sprijinul cetățenilor Republicii Moldova și ai Ucrainei care aveau nevoie să zboare și au avut la îndemână aeroportul Iași. Noi punem la dispoziție tuturor companiilor aeriene infrastructura noastră, în mod egal, și este decizia companiilor aeriene dacă zboară de pe un anumit aeroport sau nu. 

Nu putem noi să comentăm așa ceva. În acea perioadă de anul trecut, aeroportul Iași a preluat acest trafic suplimentar de la Chișinău, nu știu dacă în întregime, dar a făcut-o. A fost pentru noi un efort deosebit, deoarece cu actuala infrastructură suntem supuși unor presiuni din punct de vedere operațional, logistic și de personal. Din acest motiv ne dorim să finalizăm noul terminal pe care îl avem în construcție, care va permite un trafic de pasageri de până la 5 milioane anual. Noi suntem pregătiți să asigurăm transport fiecărui pasager, fie că e din Republica Moldova, România sau din altă țară”, a precizat Romeo Vatră.

Conform jurnaliștilor de la Ziarul de Iași, traficul pe aeroportul din Iași a început să crească odată cu darea în folosință, în anul 2015, a noii infrastructuri aeroportuare. Iar acum, odată cu situația aeriană din Republica Moldova, aeroportul din Iași se străduie din greu să reușească procesarea tuturor pasagerilor.

„Într-o vreme, plecă de aici pasageri să ia avionul de la Chișinău, pentru că era mai ieftin acolo, cu tot cu drum. Acum sa inversat trendul. E oarecum nedrept că vin o mare parte din cursele din Chișinău aici la Iași. Înțeleg că există o serie de facilități de care urmează să beneficieze pasagerii care trebuie să traverseze vama ca să vină aici. Cursele care au venit aici de la Chișinău, s-au suprapus peste asta generală de a crește numărul de curse și așa sa aglomerat foarte tare aeroportul”, ne-a raporterul la Ziarul de Iași, Radu Meșniță .

Jurnalistul, care este specializat pe subiecte despre transportul aerian, consideră că situația creată de plecarea anumitor companii de la Chișinău și de amânarea zborurilor ar putea să se redreseze în timp: „Polonezii de ce nu au venit la Iași, au preferat totuși Chișinăul. Înseamnă că au acolo alte condiții. Aici au fost temporar, anul trecut, dar s-au întors la Chișinău. Turkish Airlines preferă aeroportul din Chișinău. Poate companiile astea vor putea să ajute aeroportul Chișinău să se redreseze”. 

Radu mai spune că ar putea fi făcută o înțelegere între Consiliul Județean Iași și Primăria Chișinău, pentru organizarea unor curse de legătura între ambele aeroporturi, pentru a veni în sprijinul pasagerilor. 

„Așa cum Consiliul județean Iași are abilitatea de a coordona transportul județean aici în Iași, bănuiesc că aceleași atributii le are și Primăria Chișinău și atunci ar putea să facă un parteneriat, să atribuie prin licitație cursele astea și atunci ar fi ok. Trebuie să îi aducem față în față ca să facă asta, dacă nu le vine ideea”.

Acum câteva zile, Aeroportul Internațional Chișinău a revenit în proprietatea statului, după ce timp de 10 ani a fost gestionat de compania privat Avia Invest, ce are conexiuni cu deputatul fugar Ilan Șor. O speranță că traficul avia va reînvia este și propunerea făcută de Maia Sandu de a revizui taxa aeroportuară de 9 euro, percepută pentru fiecare pasager. 

„Solicit să fie revizuită taxa de 9 euro per pasager, în sensul reducerii maxime a acestei taxe. Solicit Agenției Proprietății Publice, administrației aeroportului să asigure funcționarea optimă de acum înainte, așa încât cetățenii să beneficieze de mai multe rute spre mai multe destinații la prețuri accesibile”, a declarat șefa statului.

De cealaltă parte, noua administrație a aeroportului a declarat că va folosi toate mecanismele pentru a majora potențialul de zboruri din Chișinău spre cât mai multe destinații, la prețuri accesibile. Va fi redusă și taxa de 9 euro, dar nu poate spune, deocamdată, cu cât mai exact.

„Conform unor date statistice, în anul 2014, atunci când Republica Moldova a semnat acordul de asociere cu Uniunea Europeana și regimul de călătorie a fost liberalizat, numărul de pasageri era de aproximativ 900 de mii anual. În anul 2017, a atins un număr record de pasageri, depășind 1,6 milioane. 

În anul pandemic, vorbim de 2020, fluxul de pasageri a avut o cădere extrem de drastică și a ajuns la doar 300 de mii de oameni. Un an mai târziu, numărul s-a dublat. Datele pentru anul trecut atestă din nou o creștere de 43 de procente, ceea ce ar depăși cifra de 1 milion de pasageri anual, care au trecut prin Aeroportul Internațional Chișinău”, a spus administratorul Aeroportului Internațional Chișinău, Constantin Vozian.

Un reportaj de Constantin Niculae 

Imagine de Vlad Glinjan

Montaj de Constantin Niculae

/VIDEO/ Fundațiile de caritate ale politicienilor, pe linie moartă! Unele, ca Edelweiss, s-au închis, altele și-au rărit donațiile
/VIDEO/ Sute de milioane de lei pentru podurile din țară. Detalii despre un proiect de 175 de milioane, lângă zona Pruncul
/VIDEO/ Dezvăluiri SIS: Alexandr Nesterovschi e în stânga Nistrului. Cum a fugit cu ajutorul Rusiei
/VIDEO/ Dezvăluiri SIS: Alexandr Nesterovschi e în stânga Nistrului. Cum a fugit cu ajutorul Rusiei
/VIDEO/ O limbă, două destine: Mituri, fapte și manipulări despre identitatea „moldovenească”
/VIDEO/ O limbă, două destine: Mituri, fapte și manipulări despre identitatea „moldovenească”
/ULTIMA ORĂ/ Sentință pentru Irina Lozovan și soțul ei, Pavel Gîrleanu: Vor fi dați în căutare
/ULTIMA ORĂ/ Sentință pentru Irina Lozovan și soțul ei, Pavel Gîrleanu: Vor fi dați în căutare
/DOC/ Casa lui Andronachi din parcul Valea Morilor: Funcționarul de la Cadastru care a falsificat actele scapă de pedeapsă
/DOC/ Casa lui Andronachi din parcul Valea Morilor: Funcționarul de la Cadastru care a falsificat actele scapă de pedeapsă
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1132: Scandal la Chișinău și furia lui Trump. Zelenski: Rusia a comis peste 183.000 de crime de război
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1132: Scandal la Chișinău și furia lui Trump. Zelenski: Rusia a comis peste 183.000 de crime de război

/VIDEO/ Vlad Cebanu și Sofia Chiorescu - o poveste de succes în dansul sportiv: „Nu e așa de ușor cum pare”

missing
31 martie 2025, ora 21:32

Timp de 10 ani, au cucerit ringul de dans împreună și au adus acasă medalii de la campionate mondiale și europene. Vorbim despre Vlad Cebanu și Sofia Chiorescu, doi campioni care au demonstrat ce înseamnă dedicare și muncă asiduă în drumul lor spre vârf. Invitați în cadrul emisiunii „Campionii” de la TV8, Vlad și Sofia ne-au povestit ce i-a învățat dansul și cum au ajuns să meargă pe drumuri separate.

Vlad Cebanu și Sofia Chiorescu dansează împreună încă din copilărie, datorită antrenorilor de la Clubul de dans „Codreanca”.

„Tandemul dintre noi s-a creat cred că la vârsta de 8-9 ani, pe care îi aveam ambii, atunci am început să dansăm împreună. Ne-au pus antrenorii într-o pereche și apoi am evoluat să ajungem la titlurile pe care le-am obținut în ziua de azi. Țin minte, eram la o grupă, eram la un antrenament de dans și antrenorii au schimbat 3 perechi între ele și au chemat părinții a doua zi și le-au spus lor că așa va rămâne și cumva și pentru noi a fost un șoc, a fost ceva foarte repede care s-a întâmplat.

La început a fost mai complicat decât a doua oară când am fost în pereche, pentru că am luat și o pauză, fiind copii. Era foarte greu să ne înțelegem și să comunicăm, dar în schimb, îmi pare bine că, indiferent de toate, am ajuns aici”, ne-a spus Sofia.

„Să fiu sincer, nu a fost prima parteneră. Ideea că era ceva ce îmi doream să fac, pentru că din prima zi în care am ajuns la dans am înțeles că am un talent pe care vreau să îl dezvolt și să fac o carieră profesională din el.

La început totul era foarte ușor, era puțin suspicios că mergea totul într-atât de bine și într-un tempo destul de rapid, pe lângă alte perechi. Am înțeles că e destinul să fim o pereche, adică pe plan de dans. Și da, sunt mulțumit pentru tot ce am primit și am dat. Toți anii mi-i amintesc cu un zâmbet pe buze”, își amintește Vlad.

„Nu e așa de ușor cum pare”

Pentru ei, dansul e și artă, e și sport. Împreună au învățat cum e să lucrezi în echipă, ce înseamnă prietenia, dar și perseverența.

„Ne oferă este o dezvoltare fizică și spirituală, morală, pentru că se transmit valori care au fost transmise altor campioni de-a lungul anilor cât a fost acest club fondat. Așa că consider o plăcere să fiu printre rândurile campionilor”, a zis Vlad.

„Ne-a învățat să fim foarte rezilienți și perseverenți, că mereu, indiferent de locurile pe care nu le-am obținut la unele concursuri, pentru că nu am ajuns deodată pe podium sau pe locurile înaintașe. Așa că a fost nevoie de foarte multă muncă și determinare. Nu ne-am dat bătuți după primul eșec sau după prima dată când am luat locul pe care nu mi-l doream sau pe care nu credeam că o să-l luăm.

Am învățat despre prietenie, despre lucrul în echipă, cum e să lucrezi ca un parteneriat, pentru că nu e așa de ușor cum pare, pentru că pe parchet arată totul foarte frumos, arată ca o poveste extraordinară, dar în spatele camerei e mult mai diferit. Ne vedem în fiecare zi câte 6-8 ore și e foarte mult despre lucrul în echipă, dar sinceră să fiu, valorile pe care le-am învățat în dans m-au ajutat foarte mult pe parcursul anilor și m-au ajutat foarte mult, ne-au format ca persoane, ca personalități și aceste valori învățate din dans sunt aplicate în absolut orice domeniu din viața noastră”, a spus Sofia.

Pentru competițiile de mare anvergură, e nevoie de o pregătire și mai intensă.

„Sigur, dacă programul zilnic este sistematic, adică școală sau fiecare cu învățământul său, atunci înaintea campionatelor, învățământul trece puțin pe al doilea plan, pe prim plan, desigur, sunt antrenamentele care încep de dimineață, dis-de-dimineață, până seara. Foarte intensă pregătire, dacă vorbim despre energia cheltuită, desigur, financiar tot nu este ușor, dar pentru un succes trebuie să fie jertfe”, spune Vlad.

Dansul sportiv e scump?

Cheltuielile au crescut odată cu înaintarea în vârstă, a povestit Sofia, iar ei nu au avut noroc de sponsori care să le achite deplasările:

„Când eram mai mici, clar că prețurile erau mult mai mici, sincer, dar de când am trecut în categoria Juniori II, asta la vârsta de 14-15 ani, au început să fie rochii cu pietre prețioase și machiaje mult mai sofisticate, coafuri la fel, și de fiecare dată, pe rochii plăteam în jur de 1.000-2.000 de euro. Și machiajul și coafura, în jur de 100-200 de euro pentru fiecare competiție.

La fiecare competiție nu plătim drumul, de exemplu, zborul și hotelul sunt acoperite de asociație, federație, dar costurile aparte, ce țin de rochie, machiaj, încălțăminte, bronz... Totul este achitat personal. Sunt câteva perechi care au sponsori, le oferă aceste servicii gratuit, dar noi nu am avut parte personal de așa sponsorizare”.

Ultimul dans?

Ultima competiție împreună a fost Campionatul Mondial din China, în iunie 2024. De atunci, Sofia a decis să-și continue studiile peste hotare, iar dansul să rămână doar o opțiune.

„După toți acești ani, cumva, am avut de luat o decizie foarte grea. Cred că a fost una dintre cele mai dificile decizii pe care le-am luat în viața asta. Am ales să urmez studiile peste hotare, pentru că nu mă regăsesc la moment în cariera de dansator, antrenor sau arbitru, în ceea ce ține de această sferă profesională.

Oricum toate skill-urile și nivelul de dans pe care l-am obținut vor rămâne acolo și mereu pot reveni în dans, indiferent dacă voi fi dansatoare, antrenoare sau altceva. Dacă vreau să continui această carieră, pot oricând, pentru că am deja un nivel în care pot să antrenez. Dansul va rămâne mereu ca o opțiune în viitor”.

Vestea că Sofia nu-i va mai fi parteneră nu l-a bucurat pe Vlad. Acum dansează împreună cu o cehoaică, dar se gândește și el să renunțe.

„E greu să accepți faptul că un parteneriat atât de îndelungat s-a sfârșit. Orice început are un sfârșit, dar e greu să accepți, pentru că oricum ai un atașament special față de acea persoană cu care ai fost timp de 10 ani, zi de zi. Acum rămân doar amintiri frumoase care acoperă acest moment.

A fost o perioadă mai grea. Să găsești o parteneră pentru la nivelul la care noi am ajuns, E puțin mai greu decât simplu să găsești. (...) Nu sunt satisfăcut de alegerea pe care au făcut-o pentru mine antrenorii. A fost ceva la care nici nu am putut să mă gândesc că va fi posibil. Dacă să vorbim despre parteneriat însuși, e rău”.

Vlad e student la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”, iar în timpul liber îi poartă pe alții prin lumea dansului:

„Activez ca un cadru didactic profesional în Clubul de dans sportiv „Codreanca”. Am câteva perechi pe care le antrenez zi de zi. - Te gândești să te retragi? - Da, e o decizie grea, dar aș spune că e bine gândită, pentru că nu poți toată viața să dansezi. Trebuie să se termine cândva. Sunt o persoană competitivă și cred că depinde foarte mult de rezultatele pe care le voi obține în acest parteneriat nou”.

Tânărul a avut și un mesaj pentru cei care vor să-i urmeze drumul:

„Să se gândească pe viitor și la consecințe, pentru că, deseori, datorită părinților, am fost îndrumat să mă gândesc și la viitor, nu pe moment. Pentru că au fost multe situații în care emoțiile prevalau”.

Nu uitați: Campionii nu se nasc, ei devin prin multă muncă și sacrificiu!

SIS acuză ambada rusă de organizarea evadării deputatului condamnat Alexandr Nestrovschi. Acesta a fost dus în regiunea transnistreană cu un microbuz al ambasadei, în cadrul unei oprațiuni ghidate de serviciile speciale ruse, precizează șeful instituției. .De negăsit de mai bine de două săptămâni, deputata Irina Lozovan a fost condamnată la 6 ani de închisoare pentru complicitate la finanțarea ilegală a partidului Renaștere, afiliat lui Ilan Șor. Tot azi, instanța l-a recunoscut vinovat și pe soțul acesteia, pentru aceeași infracțiune. .Președintele rus și cel ucrainean au stârnit furia lui Donald Trump. Liderul de la Casa Albă s-a arătat enervat pe Putin și pe Zelenski acuzându-i ca ar crea obstacolele în încheierea acordului de încetare a focului între Rusia și Ucraina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, a fost plasată în arest preventiv pentru 20 de zile. Demersul Procuraturii municipiului Chișinău a fost admis parțial. /Federația Rusă a interzis accesul camioanelor moldovenești pe teritoriul său. Kremlinul a inclus Moldova în „lista statelor neprietenoase”, care nu au dreptul să-și transporte mărfurile decât până la hotarul țării. /Un cutremur de 7,7 grade pe Richter a făcut prăpăd în centrul statului Myanmar și în alte 5 țări, printre care Thailanda și China. Cel putin 144 de persoane au decedat, iar alte circa 800 sunt rănite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Vito Perez Gonzalez este numele lui Vladimir Plahotniuc din pașaportul mexican pe care fostul democrat l-ar fi primit anul trecut, se arată într-o investigație realizată de Ziarul de Garda. /Din izolatorul CNA, bașcana Găgăuziei li s-a plâns lui Putin și lui Erdogan că a fost reținută de autoritățile moldovenești pe nedrept și le cere să intervină pentru a o elibera. /Ucrainenii au bombardat, noaptea trecută baza aeriană rusească de la Engles, aruncand în aer aproape o sută de rachete, folosite în atacuri asupra țării lor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evghenia Guțul a fost reținută aseară pe Aeroportul Internațional Chișinău în timp ce intenționa să zboare la Istanbul. Bașcana Găgăuziei este cercetată penal într-un dosar privind gestionarea ilegală a fondurilor electorale din 2023. Reținerea acesteia s-a lăsat cu proteste la Comrat. /În Moldova - Plahotniuc, în Mexic - Gonzales. Fostul lider al democraților, fugarul Vladimir Plahotniuc, a obținut și cetățenia Mexicului, pe lângă cea moldovenească, românească și rusească. /Două incendii de proporții au izbucnit în ultimele 24 de ore la Bălți și Edineț. Au ars două depozite în care se păstrau materiale de construcții, iar pompierii au luptat ore bune cu flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un adolescent de 15 ani și-a pus capăt zilelor în urma unui incident produs la școală. Tragedia s-a produs într-o suburbie a capitalei. /Dublu omor, urmat de suicid, la Soroca. Un bărbat și-a ucis soția și soacra după care și-ar fi pus capăt zilelor. /Cei trei magistrați de la Hîncești și judecătorul de la Curtea de Apel Chișinău, cercetați într-un dosar comun de corupție, au fost suspendați din funcție de CSM până la finalizarea anchetei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Incident la Arena Chișinău. O acrobată a căzut de la înălțime în timpul unui show. Organizatorii exclud o defecțiune tehnică. /Pericol pe șosele. Sâmbătă și duminică oamenii legii au prins peste 100 de șoferi în stare de ebrietate la volan, mai mult cu peste 20 de cazuri decât săptămâna precedentă. /Se reiau negocierile pentru pacea din Ucraina. Ce se discută azi la Riad și de ce Vladimir Putin refuză încetarea focului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Colega de partid a lui Alexandr Nesterovschi, care urmează să își afle sentința la sfârșitul lunii, fiind acuzată de aceleași infracțiuni, ar fi fugit din țară, împreună cu soțul său, cercetat în același dosar. Asta susține primarul de Ocnița pe care cei doi au încercat să îl mituaiscă. /În contextul descoperirii unui focar de pestă porcină africană la o fermă din Cimișeni, Criuleni, sătenilor din localitate le-a fost interzisă sacrificarea porcilor pentru o perioadă de 30 de zile. Revenim cu detalii în jurnal. /Odesa a fost supusă, aseară, unuia dintre cele mai masive atacuri cu drone de la începutul războiului. Zeci de mingi de foc au fost filmate cum zboară deasupra orașului, declanșând un incendiu care a mistuit un centru comercial și un salon auto. Din fericire nu au fost înregistrate decese.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Moarte cumplită pentru o fetiță de nouă ani din Anenii Noi. Aceasta s-a înecat într-o groapă cu apă de o adâncime de peste 2 metri, amplasată exact lângă terenul de fotbal din sat. /Condamnat, ieri, la 12 ani de pușcărie, Alexandr Nesterovschi a fost anunțat în căutare internațională, afirmă șeful IGP. Vecinii deputatului spun că l-au văzut ultima oară, ieri dimineață. /După catastrofa în zootehnie de la Anenii Noi, în urma căreia au fost sacrificați 65 de mii de porci, încă 45 de mii de capete vor fi nimicite la Criuleni, unde a mai fost depistat un focar de pestă porcină africană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alexandr Nesterovschi, deputatul afiliat fugarului Ilan Șor, a fost condamnat la 12 ani de închisoare. Sentința a fost dictată în lipsa lui. Nici avocații nu știu unde se află. Procuratura Anticorupție anunță că l-a dat în căutare. /Scandal de corupție în justiție. O judecătoare din Hîncești a fost reținută după ce ofițerii CNA au efectuat percheziții în biroul acesteia. În dosar mai sunt vizați alți 3 magistrați, unul dintre care de la Curtea de Apel Chișinău. /Trump nu a obținut de la Putin decât înțelegerea de a nu mai ataca insfrastructura eneregetică a Ucrainei. Care sunt comentariile după discuția telefonică dintre cei doi lideri, vedeți imedat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 65 de mii de porci, de la una dintre cele mai mari ferme din țară, vor fi sacrificați și înhumați după ce acolo a fost descoperit un focar de pestă porcină africană. /Locuitorii capitalei vor plăti cu 25 la sută mai mult pentru apă. ANRE a decis că de acum încolo, un metru cub va costa peste 18 lei, comparativ cu 15, cât plăteam până în prezent. /La nici două luni de la încheierea unui acord de pace, Israelul a reluat atacurile asupra Fâșiei Gaza. Peste 330 de palestinieni au fost uciși de drone și rachete.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Statistici îngrijorătoare. În doar două zile de weekend, oamenii legii au prins în trafic aproape 100 de șoferi beți. Mai mulți cu aproape 40, decât săptămâna trecuta. /Atenție șoferi, se ieftinesc carburanții. Prețul pentru un litru benzină scade sub pragul psihologic de 23 de lei, iar motorina va costa mai puțin de 20 de lei. /Miniștrii de Externe din statele membre UE s-au reunit, astăzi, la Bruxelles pentru a decide un ajutor substanțial pentru Ucraina. Finanțarea ar putea ajunge la 40 de miliarde de euro.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, a fost reținut în Marea Britanie și urmează să fie extrădat. Anunțul a fost făcut de Procuratura Anticorupție. /Republica Moldova are un nou vicepremier și ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării. Despre candidatura Doinei Nistor s-a anunțat aseară târziu, iar azi dimineața, aceasta a și depus jurământul. /Feroviarii din Republica Moldova au ieșit, din nou, la protest, cerând achitarea restanțelor salariale. În fața acestora a ieșit ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Putin spune că Rusia e de acord cu armistițiul în Ucraina, propus de Statele Unite, dar există „nuanțe”. Acesta vrea garanții că în timpul pauzei, Ucraina nu se va mobiliza, nu va antrena soldați și nu va primi arme. /Incendiu uriaș în centrul capitalei. Pompierii au luptat ore în șir cu focul după ce acoperișul unui restaurant de pe strada pietonală a fost cuprins de flăcări. /Dumitru Alaiba a demisionat din funcția de vicepremier și ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării. Alaiba făcut anunțul pe Facebook și a dat asigurări că rămâne alături de echipa de guvernare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tăcere la Moscova după ce la propunerea Washingtonului Kievul a aceptat un armistițiu de 30 de zile. Presa internțională scrie că este puțin probabil ca Putin să accepte pacea. /O fetiță de 10 ani din Ciadîr-Lunga a murit azi dimineață în timp ce mergea la școală după ce a fost lovită de o mașină. Din motive neclare, deocamdată, șoferul a pierdut controlul volanului. /Feroviarii, care nu și-au primit lefurile din vara anului trecut, vor protesta din nou, vineri, în capitală. CFM are la ei restanțe salariale de peste 191 de milioane de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a dat undă verde planului de creștere în valoare de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova. Din cei 660 de eurodeputați prezenți în sala de ședință, 499 au votat pentru finanțare. /Republica Moldova și Franța au semnat ieri trei acorduri importante după întrevederea dintre Maia Sandu și Emmanuel Macron. Țările noastre s-au angajat să lupte împreună împotriva dezinformării rusești. /Moscova s-a confruntat, noaptea trecută, cu cel mai masiv atac ucrainean cu drone. Autoritățile ruse afirmă că au doborât aproape 340 de aparate de zbor în toată țara, fără să precizeze, însă, și numărul dronelor care și-au atins ținta.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Proteste violente la București. Decizia Biroului Electoral Central de a respinge candidatura lui Călin Georgescu la prezidențiale i-a înfuriat pe simpatizanții acestuia. Manifestanții au aruncat cu pietre în polițiști, au incendiat bănci și au răsturnat mașina jurnaliștilor de la Digi24. .Președinta Maia Sandu se va întâlni în această seara la Paris cu Emmanuel Macron. Cei doi lideri vor discuta despre relațiile bilaterale, sprijinul Franței pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și aspecte privind securitatea europeană. .Un microbuz de model Ford s-a izbit azi dimineață într-un stâlp pe care l-a smuls din pământ, după care s-a răsturnat. Șoferul de 24 de ani a adormit la volan din cauza oboselii, spune poliția. Din fericire, el a scăpat nevătămat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuroii cer aproape 11 ani de pușcărie pentru deputatul Alexandr Nesterovschi. Astăzi a fost ultima ședință iar în mai puțin de două săptămâni se va sentința. /Conducerea unei clinici private este cercetată penal pentru că ar face clandestin transplantruri. PCCOCS a descins cu percheziții la clinică, dar și la domiciliul bănuiților. /Ucraina și Statele Unite reiau discuțiile depsre încetarea războiului, după confruntarea lui Zelenski și Trump de la Casa Albă. Pentru început, liderul de la Kiev vrea un armistițiu în aer și pe mare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Comisiile de specialitate ale Parlamentului European au votat astăzi pachetul de sprijin de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova, anunță eurodeputatul român Siegfried Mureșan. Următoarea etapă este votul final în plenul Parlamentului European, care va avea loc săptămâna viitoare. /Magistrații au cerut astăzi mandat de arest pentru 30 de zile pe numele proprietarei salonului de frumusețe, Irina Borodkina, unde a murit femeia de afaceri. Procurorii au cerut și prelungirea arestului cu încă 30 de zile a doctoriței Ecaterina Maniuc. /Cel puțin patru persoane au decedat, iar alte câteva zeci au fost rănite, după un nou atac al rușilor în orașul de baștină a președintelui Volodimir Zeleski.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Majorarea pensiilor cu zece la sută din întâi aprilie a fost aprobată, astăzi, de Guvern. În medie, pensiile vor crește cu 400 de lei pentru 650 de mii de pensionari. /În prezent, nu există un scenariu în care Rusia ar putea să ajungă militar pe teritoriul Moldovei, dă asigurări premierul Dorin Recean. Declarația vine după ce președintele Franței a spus că dacă Putin nu va fi oprit, armata rusă va merge sigur în Republica Moldova și chiar România. /O scrisoare pierdută, în Congresul SUA. Ucraina susţine că Volodimir Zelenski nu i-a trimis nimic lui Donald Trump, iar acesta s-a referit în discursul său din Congres la o postare a lui Zelenski pe reţelele de socializare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura Anticorupție are de astăzi șef nou. Adjunctul procurorului general, Marcel Dumbravan a fost desemnat șef intermar al instituției în locul Veronicăi Dragalin care a demisionat acum două săptămâni. /Ministerul infrastructurii are doi candidați la șefia Căilor Ferate ale Moldovei, dar nu divulgă cine sunt aceștia. Declarația a fost făcută de Vladimir Bolea la Cutia Neagră de la Tv8. /SUA a sistat ajutoarele militare către Ucraina, după confruntarea dintre Trump și Zelenski de la Casa Albă, a confirmat un oficial din administrația președintelui american pentru Reuters.

Ora de vară 2025 în Moldova: Când se schimbă ora și cum să te adaptezi ușor
Ora de vară 2025 în Moldova: Când se schimbă ora și cum să te adaptezi ușor
/VIDEO/ O limbă, două destine: Mituri, fapte și manipulări despre identitatea „moldovenească”
/VIDEO/ O limbă, două destine: Mituri, fapte și manipulări despre identitatea „moldovenească”
/ULTIMA ORĂ/ Decis: Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, va fi plasată în arest preventiv pentru 20 de zile
/ULTIMA ORĂ/ Decis: Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, va fi plasată în arest preventiv pentru 20 de zile
/DOC/ Casa lui Andronachi din parcul Valea Morilor: Funcționarul de la Cadastru care a falsificat actele scapă de pedeapsă
/DOC/ Casa lui Andronachi din parcul Valea Morilor: Funcționarul de la Cadastru care a falsificat actele scapă de pedeapsă
/VIDEO/ Tragedie într-o suburbie a Chișinăului: Un adolescent și-a pus capăt zilelor după un incident la școală. A lăsat un bilet de adio
/VIDEO/ Tragedie într-o suburbie a Chișinăului: Un adolescent și-a pus capăt zilelor după un incident la școală. A lăsat un bilet de adio

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.