Zi importantă la Bruxelles! Parlamentul European va cere joi, 5 octombrie, începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la finele acestui an. Eurodeputatul român Siegfried Mureșan se declară convins că rezoluția va fi susținută cu o largă majoritate de voturi. Mureșan a declarat în exclusivitate, în cadrul ediției de miercuri, 4 octombrie, a emisiunii „Alternativa” de la TV 8 că pe lângă solicitarea privind începerea negocierilor până la sfârșitul anului 2023, rezoluția mai prevede alte cel puțin trei aspecte.
„Rezoluția mai prevede, de asemenea, liberalizarea completă a schimburilor comerciale între Republica Moldova și Uniunea Europeană. După cum știți, de la începutul războiului ilegitim din Ucraina, UE a ridicat cotele la exporturile de produse moldovenești spre piața europeană, adică agricultorii din R. Moldova pot exporta și mai mult spre piața UE, dar dorim ca aceste cote să fie eliminate complet astfel ca produsele din Republica Moldova să poată fi exportate nelimitat pe piață europeană”, a declarat Siegfried Mureșan.
„Vrem să ajutăm Ucraina să își poată exporta cerealele, vrem ca cerealele să ajungă acolo unde este nevoie de ele, în statele din nordul Africii și Orientul Mijlociu. Va trebui, împreună cu Ucraina, să găsim o modalitate prin care aceste cereale doar sa tranziteze pe o perioadă foarte scurtă Republica Moldova sau România și să nu inunde practic piețele noastre locale. Acest mecanism de transport și tranzit este în planificare și trebuie practic implementat”, a mai punctat eurodeputatul.
Mai mult, rezoluția mai presupune și ca o sumă de bani, destinată inițial Ucrainei, să fie alocată Republicii Moldova.
„De asemenea, am mai solicitat eu ca o sumă de bani ce rămâne la dispoziția UE, inițial gândite pentru Ucraina, sa fie alocata pentru RM. Despre ce este vorba: UE avea la dispoziție încă 500 de milioane de euro pentru Ucraina, pe următorii ani, acum vrem să creăm o facilitate specială destinată Ucrainei - mai mare, de 50 de miliarde de euro până în 2027 - din care o treime fonduri nerambursabile, și doresc ca suma inițial gândită pentru Ucraina să fie pusă la dispoziția Republicii Moldova. Este inclus acest lucru în rezoluție și mai mult decât atât, eu am depus chiar un amendament la legislație prin care solicit ca aceste 500 de milioane sa fie alocate RM. Sper ca mâine după rezoluție să avem 3-4 vești bune pentru Republica Moldova: să cerem începerea negocierilor de aderare, liberalizarea comerțului, integrarea în piața unică și mai multe fonduri europene”, a precizat Mureșan/.
Parlamentul European, reunit marți, 3 octombrie, împreună cu Comisia Europeană și Consiliul Uniunii Europene au dezbătut ultimele evoluții din Republica Moldova, urmând ca joi să fie votată o Rezoluție privind lansarea negocierilor pentru aderare.