Acum doi ani, la început de ianuarie, în plină pandemie, presa din țara noastră scria că sistemul medical a mai pierdut un angajat devotat, din cauza Covidului. Este vorba despre o doctoriță oftalmolog din Bălți. De atunci părinții femeii, care locuiesc în satul Cepeleuți, raionul Edineț, sunt în doliu continuu. Sunt doi foști profesori, care pe zi ce trece devin tot mai neajutorați. Dorul de fiică le răvășește sufletul, la fel și durerea că fiul lor cu dizabilități va rămâne singur pe lume.
Amploarea dramei pe care o trăiește această familie se simte chiar de la poartă. Panglicile negre, legate de fierul rece al porții, le dau fiori tuturor celor care trec pe alături.
„Ochii nu mi s-au uscat. A fost tot sprijinul nostru. Toată bucuria noastră”.
Acum doi ani, soții Chistruga, ambii foști profesori, și-au pierdut singura fiică. Femeia lucra medic oftalmolog, șef de secție, la Bălți, dar a fost răpusă de Covid.
„În toată ziua o poftesc la mâncare, mă culc noaptea îi spun somn ușor. Flori în toată ziua”.
Ambii soți au ramas fara un rinichi, iar problemele de inima și vedere se fac tot mai simțite. Și de parcă nu aveau suficientă durere și suferință, recent bătrânul a făcut și o formă foarte gravă de Covid.
„Am avut Covid. În comă am stat, în comă”.
Mai au o alinare pe lumea asta, fiul lor, căruia, însă ii poarta de grija. Bărbatul, trecut de 50 de ani, s-a născut cu retard mintal si are nevoie de îngrijire și supraveghere continuă.
„Nu mă pot lua în mâini. Mă duc cu scârbă în pământ. Mă iau cu băiatul ca trebui să-i fac mâncare”.
„Fiindcă copilul mi-a fost bolnav eu nu m-am dus nicăieri. L-am dat la școala specială. Peste noapte l-am adus înapoit. Pentru că am zis că mai bine ca mine nimeni nu va putea lucra. Ziua cu el, iar noaptea controlam caiete”.
Deși cei doi soți sunt de mult la pensie, și astăzi elevii le bat la ușa pentru ajutor. Destinul unui copil nu se face în zile, ci în ani, iar atunci când înțelegi că ești parte din succesul lui, simți o satisfacție enormă, spune fosta profesoară.
„Elevii vin la mine. Nu am luat niciodată vreun leu din dragoste față de copiii și obiectul meu matematica”.
Recunoștința le vine însă peste ani. Acum, când treburile casnice au devenit o imensă povară pentru bătrâni, salvarea lor sunt asistenții și lucrătorul social. Ultima le-a devenit ca o fiică. Ambele femei le-au fost eleve.
„Ea în casa noastră e prima gospodină”.
Deși o duc greu și au nevoie de ajutorul celorlalți, bătrânii nu se plâng. Cea mai mare durere a lor este gândul că atunci când zilele lor se vor termina, fiul lor va rămâne în voia sorții. Iar în sate, situația persoanelor cu dizabilități e și mai precară, se plâng bătrânii.
„Cea mai mare dorință și cea mai mare grijă:pe cine să-l lăsăm să aibă grijă, dacă noi murim. Cine îi va da mâncare. El singur nu poate”.
„Aș lăsa toată gospodăria doar să aibă grijă de Eugen”.
Cum poți dona:
SMS la numărul 9015 cu mesajul TV8
Apel la numărul de telefon fix 0900 00995
Costul unui SMS și apel este de 30 MDL (T.V.A. inclus)
* Servicii disponibile doar pentru abonații Moldtelecom
Transfer bancar (național și internațional):
IBAN: MD56AG000000022515319668
IDNO: 1020620008418
Beneficiar: AO LAOLALTA
SWIFT: AGRNMD2X
Banca beneficiară: Moldova Agroindbank
Donații de produse neperisabile puteți face la adresa: municipiul Chișinău, șoseaua Hâncești 61, Depozitul: Moldova pentru Pace (platoul Moldova Film).