Procurorii Anticorupție au trimis în instanță cauza penală în dosarul „Frauda Bancară”, în privința altui viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Emma Tăbîrță. Despre aceasta a menționat procurorul Octavian Iachimovschi, în cadrul unei conferințe de presă.
„În dosarul frauda bancară avem peste 55 de persoane cu statut de învinuit. Colegii noștri au trimis în instanța de judecată o cauză în privința altui viceguvernator al BNM, Emma Tăbîrță. Pe parcursul unui an jumătate am trimis în judecată 14 persoane cu diferite funcții, care considerăm noi au avut un anumit grad de vinovăție pentru furtul miliardului”, a subliniat Octavian Iachimovschi.
TV8.md amintește că pe 10 februarie, Procuratura Anticorupție a anunțat că a terminat urmărirea penală în privința unui fost vice-guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, în dosarul „Frauda Bancară”- Emma Tăbîrță.
Aceasta este învinuită de complicitate la săvârșirea infracțiunii de escrocherie, comisă cu folosirea situației de serviciu, de către o organizație criminală, precum şi de spălarea banilor, săvârșită de mai multe persoane, cu folosirea situației de serviciu, de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari.
Conform probatoriului administrat, procurorii au constatat că, organizația criminală, condusă de către Vladimir Plahotniuc era constituită din mai multe grupuri criminale organizate, inclusiv grupul criminal organizat condus de Ilan Șor. Ultimul la rândul său, controla de facto, prin intermediul unor persoane interpuse, băncile BC Unibank SA, BC Banca Socială SA, Banca de Economii SA.
Prin urmare, pe parcursul anului 2014, vice-guvernatorul BNM, în calitate de persoană afiliată organizației criminale, a înlăturat obstacolele și a acordat instrumentele necesare realizării sustragerilor de bani aflați la dispoziția BC Unibank SA, BC Banca Socială SA și Banca de Economii SA, inclusiv prin aprobarea în organele de conducere a băncilor menționate a persoanelor afiliate grupului criminal organizat condus de Ilan Șor și prin neintervenirea în activitatea defectuoasă a acestor bănci.
Potrivit PA, aceste fapte au permis membrilor organizației criminale să sustragă bani în sumă echivalentă a cca 2.544.782.105,6 MDL și să integreze banii sustrași în circuitul legal al R. Moldova și a altor state.
La începutul lunii ianuarie, Emma Tăbîrță a fost achitată în dosarul „Laundromat”.
La 25 ianuarie 2023, Procuratura Anticorupție a terminat urmărirea penală pe un alt episod din dosarul penal ,,Frauda Bancară” în privința lui Vladimir Andronachi precum și a unui complice.