Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina 1085: Atac la Kiev, gazul Tiraspolului și săptămână decisivă! Avertizarea lui Zelenski și plan propus lui Trump

Fiul lui Dmitri Peskov spune că a luptat jumătate de an în Ucraina în forțele Wagner: „Tatăl meu este mândru de mine, cred”

missing
Foto: Profimedia
23 aprilie 2023, ora 12:18

Fiul purtătorului de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin a declarat într-un interviu publicat sâmbătă că a luptat în Ucraina sub un pseudonim, ca artilerist în cadrul forței de mercenari Wagner, a relatat ziarul Komsomolskaia Pravda, citat de Hotnews.

Nikolai Peskov, fiul în vârstă de 33 de ani al purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru ziarul privat că a servit în Ucraina, un exemplu rar de fiu al unui oficial rus de rang înalt care a luptat în război.

„A fost la inițiativa mea. Am considerat că este datoria mea", a declarat Peskov, al cărui tată este purtătorul de cuvânt al lui Putin din 2008, într-un interviu.

„Este mândru de mine, cred”

El a precizat că și-a îndeplinit contractul pentru aproape jumătate de an sub un nume fals pentru a-și ascunde adevărata identitate.

El a primit o medalie pentru curaj, a precizat ziarul.

Întrebat despre părerea tatălui său cu privire la serviciul său, Nikolai a spus: „Este mândru de mine, cred. Tatăl meu mi-a spus că am luat decizia corectă".

Confirmarea sa vine după ce liderul Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat zilele trecute că Dmitri Peskov l-a abordat și i-a cerut să îl ia pe fiul său ca artilerist.

„Dintre toți cunoscuții mei, doar o singură persoană, Dmitri Sergheievici Peskov, care la un moment dat avea reputația de a fi un liberal absolut, și-a trimis fiul. A venit la mine și mi-a spus: `Ia-l ca simplu artilerist`", a declarat Prigozhin într-un videoclip postat pe Telegram.

Nikolai Peskov a trăit în Marea Britanie în anii 1990

Nikolai Peskov s-a născut în 1990 și a trăit în Marea Britanie în deceniul care a urmat căderii Uniunii Sovietice în 1991, potrivit ziarului Kommersant.

El s-a întors apoi în Rusia și a servit în cadrul forțelor de rachete strategice între 2010 și 2012.

În 2022, un asociat al politicianului de opoziție încarcerat Alexei Navalnîi, care pretindea că este un oficial militar rus, l-a sunat pe Peskov junior și i-a cerut să se prezinte la un birou de redacție.

Peskov i-a spus că nu se va duce nicăieri și că va rezolva situația la un alt nivel, potrivit unei înregistrări a convorbirii postate online.

Dmitri Peskov, care a lucrat în Ministerul de Externe de la Moscova și din străinătate înainte de a urca în ierarhia de la Kremlin, a fost sancționat de Statele Unite la scurt timp după război, împreună cu soția sa și cei doi copii adulți, Nikolai și Elizaveta, potrivit Trezoreriei americane.

Un număr de 354.000 de soldați ruși și ucraineni au fost uciși sau răniți în războiul din Ucraina, care se îndreaptă spre un conflict prelungit care ar putea dura mult dincolo de 2023, potrivit unui set de documente ale serviciilor secrete americane publicate online.

Businessmanul prin care Rusia intenționa să asigure regiunea transnistreană cu gaz a fost implicat și în trecut în afaceri controversate cu iz rusesc. Cutia Neagră PLUS a descoperit în spatele omului de afaceri o întreagă rețea de companii din Moldova, România, Ucraina și Bulgaria. Mai mult, Arcadie Vicol a fost învinuit recent și de investiții dubioase în România.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, invitata emisiunii Cutia Neagră PLUS: „Conducerea țării mi-a cerut să plec. Politicienii nu au dreptul constituțional și nici moral să-mi ceară mie demisia”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1084: Zbor misterios, condițiile lui Putin și preț de la Trump. „Ucraina să devină al 52-lea stat al SUA”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1084: Zbor misterios, condițiile lui Putin și preț de la Trump. „Ucraina să devină al 52-lea stat al SUA”
/VIDEO/ Eroii de la celălalt capăt al firului: Cum arată o zi din viața alertă a operatorilor Serviciului 112
/VIDEO/ Eroii de la celălalt capăt al firului: Cum arată o zi din viața alertă a operatorilor Serviciului 112
/VIDEO/ Pericolele din mediul online: Unul din 10 copii din Moldova a fost hărțuit sexual pe internet
/VIDEO/ Pericolele din mediul online: Unul din 10 copii din Moldova a fost hărțuit sexual pe internet
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Omul din spatele „gazului rusesc”. Legătura lui Vicol cu exportul camuflat de cărbune din Donbas
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Omul din spatele „gazului rusesc”. Legătura lui Vicol cu exportul camuflat de cărbune din Donbas
/VIDEO/ Decis! Adunarea Generală a Procurorilor a ales noii membri în colegiile CSP
/VIDEO/ Decis! Adunarea Generală a Procurorilor a ales noii membri în colegiile CSP

externe

/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 495: Angajat ONU mort și planul egiptean de reconstrucție. Netanyahu amenință cu lupte

12 februarie 2025, ora 11:54

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că va pune capăt armistițiului în Gaza și că armata israeliană va relua lupta împotriva Hamas dacă gruparea militantă palestiniană nu eliberează ostaticii până sâmbătă la prânz. În răspuns, gruparea islamistă a respins cererea președintelui american. Pe acest fundal, Egiptul intenţionează să „prezinte o viziune globală pentru reconstrucţia" Fâşiei Gaza.

În același timp, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU) a condamnat marți moartea unui angajat al Programului Alimentar Mondial (PAM) al organizației deținut „arbitrar” de către rebelii houthi în nordul Yemenului.

UPDATE Gruparea islamistă palestiniană Hamas a respins cererea preşedintelui american Donald Trump de a-i elibera pe toţi ostaticii până sâmbătă la prânz, transmite Digi24. Purtătorul de cuvânt al Hamas, Sami Abu Zuhri, a declarat marţi pentru dpa că respectarea termenilor acordului reprezintă singura modalitate de a garanta predarea ostaticilor către Israel. Limbajul ameninţărilor este deplasat şi nu face decât să complice lucrurile, a afirmat oficialul. 

UPDATE Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat marți seară că va pune capăt armistițiului în Gaza și că armata israeliană va relua lupta împotriva Hamas dacă gruparea militantă palestiniană nu eliberează ostaticii până sâmbătă la prânz, informează Reuters, citat de Agerpres. Anunțul premierului israelian a venit după ce Netanyahu s-a întâlnit cu câțiva miniștri cheie, între care miniștrii apărării, afacerilor externe și securității naționale, despre care a spus că l-au susținut în totalitate. „Dacă Hamas nu eliberează ostaticii până sâmbătă la prânz - încetarea focului se va încheia, iar IDF (armata israeliană - n.r.) va reveni la lupte intense până când Hamas este în sfârșit înfrântă”, a declarat Netanyahu.

video: yt/The Times and The Sunday Times

UPDATE Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU) a condamnat marți moartea unui angajat al Programului Alimentar Mondial (PAM) al organizației, deținut „arbitrar” de către rebelii houthi în nordul Yemenului, denunțând „o tragedie” și cerând o anchetă, informează AFP, citat de Agerpres. Este vorba de unul dintre cei „șapte angajați locali (yemeniți) deținuți arbitrar începând din 23 ianuarie”, a anunțat PAM într-un comunicat, precizând că bărbatul care avea un contract cu ONU din 2017 lasă în urma lui o soție și doi copii.

UPDATE Egiptul intenţionează să „prezinte o viziune globală pentru reconstrucţia" Fâşiei Gaza, care va garanta menţinerea palestinienilor pe pământul lor, a anunţat marţi Ministerul Afacerilor Externe egiptean, transmite Digi24. Egiptul „speră să coopereze" cu administraţia preşedintelui american Donald Trump în scopul de „a ajunge la o reglementare echitabilă a cauzei palestiniene", după ce acesta a declarat că ar putea suspenda ajutorul SUA pentru Egipt şi Iordania dacă ele vor refuza să conlucreze la proiectul său pentru preluarea controlului în Fâşia Gaza şi strămutarea populaţiei palestiniene către aceste ţări. Egiptul preconizează un plan care să permită reconstruirea Fâşiei Gaza „de o manieră clară şi decisivă, ce ar garanta că poporul palestinian va rămâne pe pământul său, şi în conformitate cu drepturile legitime şi legale ale acestui popor".

UPDATE Refacerea și reconstrucția Fâșiei Gaza, devastată de peste un an de război, vor necesita mai mult de 53 miliarde de dolari, dintre care peste 20 miliarde în primii trei ani, potrivit unei estimări a ONU publicate marți, transmite AFP, citat de Agerpres. „Sumele necesare refacerii și reconstrucției pe termen scurt, mediu și lung în Fâșia Gaza sunt estimate la 53,142 miliarde de dolari. Din această sumă, finanțarea necesară pe termen scurt pentru primii trei ani este estimată la circa 20,568 miliarde de dolari”, a scris secretarul general al ONU, Antonio Guterres, într-un raport către Adunarea Generală.

UPDATE La aproape 500 de zile după ce luptători înarmați ai Hamas răpit dintr-un adăpost anti-bombă din sudul Israelului, Alon Ohel a reușit să transmită un mesaj din tunelul din Gaza, unde este deținut de militanții palestinieni, relatează Reuters, citat de Adevărul. Ohel I-a trimis o urare de ziua de naștere surorii sale prin alți doi ostatici care erau ținuți în același tunel cu el și au fost eliberați sâmbătă, a spus mama sa, Idit Ohel. Femeia este nespus de bucuroasă să știe că fiul ei este în viață, dar acum nu poate dormi după ce a aflat condițiile captivității acestuia. „Alon a fost în tuneluri în tot acest timp”, a declarat Ohel pentru Reuters într-un interviu. „(El) nu a văzut lumina soarelui, nu mai știe să facă diferența dintre zi și noapte, a primit puțină mâncare – aproximativ o (bucata) de pâine pe zi”.Ohel, un pianist, a împlinit luni 24 de ani. El a fost rănit de o grenadă aruncată în adăpostul unde se refugiase împreună cu aproape 30 de persoane la 7 octombrie 2023, în timp ce aceștia fugeau din calea atacului condus de luptători înarmați ai Hamas la un festival de muzică.

/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 494: Eliberare de ostatici amânată și un nou bilanț tragic în Gaza. Trump promite iadul
/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 493: Sărbătoare în Iran și raid aerian în Liban. Trump vrea să cumpere Gaza
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ Eroii de la celălalt capăt al firului: Cum arată o zi din viața alertă a operatorilor Serviciului 112
/VIDEO/ Eroii de la celălalt capăt al firului: Cum arată o zi din viața alertă a operatorilor Serviciului 112
Fetița de 12 ani, dispărută la Șoldănești, a fost găsită! Ce spune poliția
Fetița de 12 ani, dispărută la Șoldănești, a fost găsită! Ce spune poliția
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Omul din spatele „gazului rusesc”. Legătura lui Vicol cu exportul camuflat de cărbune din Donbas
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Omul din spatele „gazului rusesc”. Legătura lui Vicol cu exportul camuflat de cărbune din Donbas
Bebelușul care a murit la Spitalul „Gheorghe Paladi” nu s-ar fi înecat cu lapte: Prima reacție a medicilor
Bebelușul care a murit la Spitalul „Gheorghe Paladi” nu s-ar fi înecat cu lapte: Prima reacție a medicilor

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.